גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרווארד נגד סמואלסון

זה קטע לאנשים שלמדו כלכלה באוניברסיטאות וגם לאחרים. מי שלמד כלכלה בחמישים השנים האחרונות יודע מיהו פול סמואלסון. מעולם לא נכתב ספר לימוד שכל-כך הרבה סטודנטים השתמשו בו, כמו ה-Economics של סמואלסון.

אנחנו עדיין מחזיקים בבית את מהדורה מספר 7, מ-1967. המהדורה הראשונה הוצאה ב-1948.

הכלכלן הגדול מאוניברסיטת M.I.T שליד בוסטון לא רק נעשה מולטי-מיליונר מהספר שתורגם ליותר מ-40 שפות, אלא שהאוניברסיטה היוקרתית הזו, שרכשה את המוניטין שלה בתחום המדעים בעיקר, השוויצה במוניטין שהעניק סמואלסון לפקולטה לכלכלה, במלחמת המוניטין הגדולה שהיא מנהלת נגד שכנתה, אוניברסיטת הרווארד.

למרות שהרווארד מנסה בימים אלה להחליף את ספרו של סמואלסון כספר המבוא ללימודי כלכלה באוניברסיטאות, סמואלסון הקשיש עדיין מוביל ללא מתחרים רציניים, ככלכלן הנלמד ביותר בעולם.

המהדורה ה-15 של 'כלכלה', שהופיעה ב-1995 נכתבה על ידיו בשיתוף עם פרופסור וויליאם נורדהאוז מאוניברסיטת ייל.

הרווארד מנסה לשכנע את עולם האקדמיה, שספר כלכלה חדש שנכתב ע"י הפרופסור הצעיר, גרגורי מאנקיו, ראוי להחליף את ספרו של סמואלסון. הטענה היא שסמואלסון יותר מדי 'כלכלן ליברלי קיינסיאני (על שם מיינארד קיינס, הכלכלן הבריטי הידוע של שנות השלושים), ומה שהעתיד דורש הוא כלכלה קלאסית, התורה של אדם סמית, לייסה-פייר.

הספר של מאנקיו, 'עקרונות הכלכלה', אמור לשקף יותר טוב את ה'אמת' הכלכלית, שעל פיה עולם העסקים פועל. היוקרה היא שמובילה את המאבק הגדול על ספר הלימוד, שיחנך את הדורות הבאים.

הסיבה שאוניברסיטת הרווארד החליטה לתקוף דווקא כעת את המאסטרו הזקן, נעוצה בדיבורים שבעיקר באים מוול-סטריט, על מה שקרוי ה-New Economic Paradigm שזה המודל הכלכלי החדש. מודל שטוען, ש"אבטלה נמוכה יכולה לשכון יחד עם המשך צמיחה ואינפלציה נמוכה לאורך זמן, בגלל המהפיכה הטכנולוגית; ושכל זה יכול להתבצע רק בשוק חופשי לחלוטין עם 'עזרה-מייצבת' במדיניות המוניטרית". -וול-סטריט דוחפת את המודל הזה כבר זמן מה. הכלכלנים של חברות ההשקעה הגדולות, עומדים משתאים לנוכח מה שקרה למעשה בחמש השנים האחרונות, שהכלכלה האמריקאית צומחת תוך כדי ירידה באינפלציה, ירידה באבטלה ועלייה בפריון.

החברות האמריקאיות ממשיכות להגדיל רווחים, גם על-ידי הגדלת המכירות וגם על-ידי הורדת העלויות. העובדה, שהתוצר הפנימי של ארה"ב עלה מאז תחילת השנה בקרוב ל-%4, תוך כדי נפילה באבטלה וירידת קצב האינפלציה לחצי מהשנה שעברה, מעלה שוב ושוב את הטענה, שלמעשה המהפיכה הטכנולוגית גורמת להתייעלות שאין לה סוף.

ההוכחה של הכלכלנים המאמינים בכך, היא תעשיות האלקטרוניקה והתקשורת. בתעשיות הללו המחירים של יחידת המוצר הולכים ויורדים, ואילו החברות מראות רווחים הולכים וגדלים, וזה נמשך חמש שנים.

"רק כעת", טוענים המאמינים במודל החדש, "פועלת ההשפעה של העברת הידע והטכנולוגיה המתקדמים לתעשיות האחרות. אנחנו עוד נראה ירידות מאסיביות במחירי מכוניות ומזון". כשאנשים ברמה של ברני שוורץ מלוראל קומיוניקיישן, ודיויד קומינסקי ממריל לינץ' מאמינים בזה, זה מקבל משקל, אפילו באקדמיה.

וול-סטריט, בגלל שזה טוב למניות ולאיגרות החוב, רוצה לשכנע ולהשתכנע שאכן הכלכלה האמריקאית עוברת שינויי בסיסי. התעשייה האמריקאית, כאמור, מסכימה עם המודל החדש. התעשיינים האמריקאים החלו להסתכל על העולם כולו כעל שוק אחד, ולא רק מצד המכירות אלא גם מצד העלויות.

אם מפעל בתחום השבבים אכן מוריד עלויות, בגלל התפתחויות טכנולוגיות שמוזילות את גורמי הייצור שלו, אז מפעל לתחתונים יכול היום לפתוח בקלות מפעל במקסיקו, ואם מקסיקו נעשית יקרה הוא עובר לסאן-סלבדור, וכן הלאה.

הפלא הגדול, שמקהה את הטענות נגד המודל החדש, הוא שבארה"ב מספר המועסקים גדל מאז 1992. למעלה מ-2 מיליון איש נפלטו מתעשיות הביטחון האמריקאיות, וכולם נקלטו במקומות עבודה אחרים או שעשו הסבה באותה החברה.

מה לכל זה ולסמואלסון, ואיך נדחפו קיינס ואדם סמית לכל הוויכוח?

ובכן, הטענה היא, כאמור, שסמואלסון עדיין כבול משהו בתורתו של הכלכלן הבריטי הדגול, קיינס. קיינס נחשב למוח הכלכלי מאחורי ההתאוששות הכלכלית של שנות השלושים. קיינס האמין שתקציב גירעוני פלוס מדיניות פיסקאלית הדוקה, הם שמנהלים את הכלכלה.

המשבר של 1929 בארה"ב, ואחר-כך גם באירופה, הביא את קיינס למסקנה (בהחלט נכונה למצב דאז), שעל מנת להוציא את כלכלות המערב מהמיתון הנורא, צריכות הממשלות להתערב ולממן פרויקטים שונים, למרות שלא היה להן כסף, על-ידי יצירת גירעון בתקציב (הדפסה). מדיניות מוניטרית לא נראתה כמכשיר יעיל לוויסות הפעילות הכלכלית.

סמואלסון היה מאז ומתמיד, טוענים יריביו, מה שקרוי 'ליברל קיינסיאני, כלכלן פיסקאלי. "היום ברור", טוענים כלכלנים בוול-סטריט, "שהמדיניות הנכונה היא שוק חופשי לחלוטין עם פיקוח מוניטרי של הבנק המרכזי".

במילים אחרות: תנו לכלכלה לנהל את עצמה, ורק תשגיחו על כמות הכסף. כלכלני וול-סטריט של 1997 חזרו להאמין ב'כלכלה הקלאסית', כלומר ב'יד הנעלמה' של אדם סמית, בלייסה-פייר.

אף פעם אינך יכול לדעת אם הלחישות של כמה גדולים המצדדים בהחלפת סמואלסון, כמורה-על לסטודנטים לכלכלה, אינה קשורה במערכת השיווק של אותו פרופסור צעיר, במיוחד כשמדובר בארה"ב. אבל האמת היא, שסמואלסון, שדגל בעבר במודל הקיינסי, כבר זה עשור מדבר וכותב אחרת.

המהדורה ה-15 של 'כלכלה', מ-1995, שונה בהרבה מזו של 1967. ב-1995 כותב הפרופסור, שמדיניות פיסיקאלית אינה יותר מכשיר מרכזי בניהול כלכלת ארה"ב, ושמדיניות היציבות הכלכלית מבוצעת על-ידי הבנק הפדרלי. אלו לא בדיוק הדברים שאנחנו למדנו ממהדורה 7 ב-1967. במילים אחרות, סמואלסון, אומרים שבהשפעת פרופסור נורדהאוז, עזב את קיינס, ועבר חזרה מערבה.

"אדם סמית יכול לנוח על משכבו בשלום", אמר כלכלן וול-סטריטי ידוע. "הילד הכי חשוב חזר הביתה בשלום".

האמת היא, שיכול להיות שיש אומנם מודל חדש שלפיו צריך ללמוד, אבל 7-5 שנים של ניסיון כלכלי אינן מבטיחות שאומנם חל שינוי. זה לא מספיק זמן.

אלן גרינספאן עדיין סקפטי, וכך גם רוברט רובין וכמה מהכלכלנים הגדולים בעולם. יכול מאוד להיות, שחמש השנים האחרונות בכלכלה האמריקאית היו תיקון, לא שינוי במגמות.

מה שמעניין בכל הוויכוח בין הרווארד ל-MIT, על הזכות להובלת דור העתיד של הכלכלנים האמריקאים הוא, שתיקת האוניברסיטה של שיקאגו, מבצרם של המוניטריסטים וממלכתו של מילטון פרידמן. כנראה שפרידמן אכן עייף וחולה, אחרת היה יוצא למלחמה להחלפת מישנתו של סמואלסון בשלו.

אחרי 'שלטון יחיד', במשך כ-50 שנה, קשה לנו להאמין שדווקא פרופסור מאנקיו הוא שיחליף את סמואלסון כמחנך כלכלי מוביל בארה"ב. סמואלסון נמצא במרכז, ומספק את מאוויהן של רוב האוניברסיטאות. מה שקרה בעשור האחרון לכלכלה האמריקאית, תופעה שבוול-סטריט זיהו די מהר, אכן השפיע על הפרופסור שמתקרב היום יותר ליריבו הגדול, מילטון פרידמן, מאשר למורהו מיינארד קיינס. « «הרווארד נגד סמואלסון «

עוד כתבות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו