גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

זרח גהל קונה את חירותו תמורת 8.5 מיליון דולר

במסגרת עיסקת טיעון הודה מנהלה לשעבר של חברת דובק, מבלי שכף רגלו דרכה בארץ, בעבירה קלה יחסית של תחבולה בגין ניפוח מחירי טבק בשנות ה-80, שהניב לו רווח אישי של 6 מ' ד' * גהל ישלם 8.5 מ' ד' תמורת סגירת ההליך הפלילי והאזרחי נגדו ויפרוש מתפקידיו בדובק * עם זאת, ימשיך גהל לכהן כיועץ לחברה ולקבל שכר של 2 מ' ש' בשנה * דובק לא תישא בתשלום כלשהו, פרט לתשלום פיצויי הפרישה לגהל בגובה של 3.2 מיליון שקל

11 שנה מתנהל הקרב המשפטי בין פרקליטות המדינה לבין זרח גהל, בעל השליטה בפועל בחברת דובק. היום (א') אישר שופט בית המשפט המחוזי בירושלים דוד חשין עיסקת טיעון בין גהל לבין הפרקליטות, ובכך למעשה הגיעה לקיצה "פרשת גהל", במסגרתה נפתחו נגד גהל שני תיקים, האחד פלילי (על ידי הפרקליטות) והשני אזרחי (על ידי שלטונות מס הכנסה).

עיסקת הטיעון, שדבר המו"מ לעריכתה פורסם לראשונה לפני כחודש וחצי ב"גלובס", קובעת כי גהל יודה ויורשע בעבירה של קבלת דבר בתחבולה (להבדיל מעבירה של קבלת דבר במירמה, בה הואשם בכתב האישום שהוגש נגדו ביוני 96') בגין המעשים המיוחסים לו, וישלם לקופת המדינה קנס של 2 מיליון דולר תמורת סגירת התיק. בנוסף לקנס, הוטל על גהל עונש של שנתיים מאסר על תנאי ל-3 שנים במקרה של ביצוע עבירה דומה.

כמו כן, ל"גלובס" נודע, כי הושג הסכם פשרה בין גהל לבין שלטונות מס הכנסה בנוגע לתיק האזרחי המתנהל נגדו. לפי הפשרה, שטרם הוגשה לאישורו של בית המשפט, ישלם גהל סכום הנאמד ב-6.5 מיליון דולר תמורת סגירת התיק האזרחי נגדו. במסגרת התביעה שהגישו שלטונות המס נגד גהל נטען שהאחרון התחמק מתשלומי מס בסדרי גודל המוערכים בכ-30 מיליון שקל. תשלומי המס האמורים כרוכים ישירות ברווח האישי שהפיק גהל מניפוח מחירי הטבק, בגינו הוגש נגדו כתב האישום.

כזכור, פרטי התיק האזרחי נגד גהל נאסרו לפרסום עד כה, וזאת בעקבות בקשה בה טען עו"ד יעקב ויינרוט בשם גהל, כי הפרסום עלול להשפיע, לרעתו של גהל, על ניהול התיק הפלילי נגדו.

יודגש, כי כל הסכומים עליהם הוסכם בעיסקת הטיעון ובהסכם הפשרה ישולמו על ידי גהל ישירות, ואילו מקופתה של דובק עצמה לא ישולם כל סכום כסף, שכן החברה איננה צד להליכים המשפטיים.

עיסקת הטיעון הנוכחית הינה בבחינת תקדים בישראל, שכן מדובר בפעם הראשונה בה נסגר הליך פלילי בהרשעה מבלי שכף רגלו של הנאשם דרכה בבית המשפט בישראל. גהל, שיוצג בעיסקה על ידי עו"ד יואב בן-דרור ממשרד ש.הורביץ ועו"ד גדעון ויינשטוק, ימשיך לשהות בלונדון, שם הוא מתגורר מאז שנת 88', והוא לא חויב להגיע לארץ על מנת לסגור את עיסקת הטיעון. כזכור, בכתב האישום נגד ארנסט יפת ז"ל, לשעבר מנכ"ל בנק לאומי, דרשה המדינה את נוכחותו של יפת בארץ כדי להמשיך את ההליך המשפטי נגדו.

במקביל לעיסקת הטיעון עם הפרקליטות, אותה ייצג בתיק עו"ד משה לדור, הודיע זרח גהל על התפטרותו מחברותו בדירקטוריון דובק ובמועצת המנהלים של החברה. גהל היה עד כה על תקן של "מנכ"ל בחופשה" בדובק, והיום הסתיימו סופית יחסי עובד-מעביד בינו לבין החברה.

פרישתו של גהל ממעמד של עובד בדובק, בעקבות התפטרותו הרשמית ממנכ"לות החברה, תגרור אחריה את הפעלת הסכם הפרישה בינו לדובק, הכולל תשלום פיצויי פרישה נאים לגהל. הסכום שנצבר לטובת גהל בגין פיצויי הפרישה הוא 3.2 מיליון שקל, ואותו יקבל גהל בקרוב. כיום מכהן ד"ר אריה עובדיה כמנכ"ל זמני בדובק, וההערכות הן כי בעקבות פרישתו של גהל ימונה עובדיה למנכ"ל קבוע של החברה.

בנוסף, נודע כי גהל מכר היום חלק ממניותיו בדובק (שהגיעו עד היום ל-%8.9 מזכויות ההצבעה) למשקיעים פרטיים, ובכך חדל גם להיות בעל עניין בחברה.

עם זאת, דרכיהם של דובק וגהל לא נפרדו לגמרי, וגהל ימשיך לשמש כיועץ חיצוני לדובק, המבקשת "לנצל את ניסיונו הרב בתחום הטבק". בשנתיים האחרונות שימש גהל בתפקיד זה, ועלות שירותי הייעוץ שסיפק לחברה אמורה להגיע בשנת 97' ל-2 מיליון שקל, לאחר שהאסיפה הכללית של החברה אישרה בסוף 96' את העלאת שכר הייעוץ של גהל.

גהל הואשם, יחד עם יהושע נחמן, שהיה מתווך עיסקאות הטבק של דובק, בהונאת המפקח על המחירים במשרד התעשיה והמסחר. הטענה העיקרית בכתב האישום, שהוגש ביוני 96', היתה כי גהל "ניפח" את המחירים לפיהם נרכש טבק עבור דובק, והפיק, יחד עם נחמן, מהעלאות המחירים הפיקטיביות הללו רווח אישי המוערך בכ-6 מיליון דולר.

העבירות שיוחסו לגהל בכתב האישום מתייחסות לשנים 84'-86', ובמהלך חקירת אגף המכס נעצר גהל בשלהי שנת 86' על ידי חוקרי המכס. בחלוף 450 יום, שהיו בזמנו פרק הזמן המקסימלי לעיכוב יציאת חשוד מהארץ מבלי שיוגש נגדו כתב אישום, הוסרו המגבלות על חופש התנועה של גהל. בעל השליטה בדובק, שיוצג אז על ידי עו"ד אורי סלונים, ארז את חפציו וטס ללונדון, בה הוא מתגורר עד היום.

הנימוק הרשמי לעובדה שמאז לא קפץ גהל אפילו לביקור בישראל, הוא מצבו הבריאותי. גהל לקה בתחילת שנות ה-80 בלבו, ומאז מקורביו דואגים להעביר מדי פעם לארץ דיווחים על פיהם "האיש חולה מאוד".

בריאותו הרעועה של גהל היא גם אחד הנימוקים שהזכירה פרקליטות המדינה לעיסקת הטיעון שנרקמה עם גהל. בנוסף, נימקה הפרקליטות את עיסקת הטיעון בקנס המשמעותי שישלם גהל, בפרק הזמן הארוך שעבר מאז שהתרחשו המעשים שיוחסו לגהל ועד היום, ובכך שבמהלך התקופה אף נפטרו מספר עדים מרכזיים, וביניהם רות הירש, ששימשה כמנכ"ל דובק בשנים האחרונות. עוד טענה הפרקליטות, כי דובק נוקטת בשיטת חישוב העלויות של "CSOT PLUS", ולכן היא לא נפגעה כלכלית ממעשיו של גהל.

גהל, למרות שהחזיק רק ב-%8.9 ממניות ההצבעה בדובק, ואף על פי שניהל את החברה בעשור האחרון באמצעות שלט רחוק, היה בעל השליטה הבלתי מעורער בדובק. לגהל היה רוב מוחלט באסיפות הכלליות של דובק, וזאת באמצעות מניות שהחזיקו שתי חברות זרות הרשומות בשוויץ, ישראנול וטראוון הנדלס, המחזיקות ב%17.7 וב-%14.1, בהתאמה, מזכויות ההצבעה בחברה.

שתי החברות הזרות, שתעלומה אופפת את זהותו של בעל השליטה בהן, נותנות תמיכה מלאה לגהל באסיפות הכלליות של החברה, ולכך יש להוסיף גם את הקולות הנובעים ממניותיו של חיים גהל, אחיו של זרח, אשר מחזיק גם כן ב-%8.9 מזכויות ההצבעה בחברה. חברה בת של דובק, חיס סיגריות, היא בעלת המניות הגדולה ביותר בדובק, עם אחזקה של %21.4 ממניות ההצבעה בחברה.

במהלך עשרות שנות קיומה של יצרנית ומשווקת הסיגריות, שתופסת מעמד של מונופול בישראל, ידעה משפחת גהל לשמור על שליטתה בחברה גם בזמנים קשים. בסוף שנות ה-80 הצליח גהל, למרות שכבר שהה בחו"ל, להדוף את ניסיון ההשתלטות של המשקיעים דוד מושביץ ודוד יגלום על דובק באמצעות גיבוי שקיבל מעובדי החברה, שאיימו להשבית את המפעל במקרה של העברת השליטה בחברה מידי גהל.

הרבה שנים קודם לכן, בשנות ה-60, הוחזקה השליטה בדובק על ידי המשפחות וסקביץ' וגהל. עם פטירתו של נחום וסקביץ', סבו של איש העסקים נחום וסקביץ', הסתער על ניהולה של דובק מרטין גהל, אביו של זרח, ודחק ממעורבות כלשהי בחברה את נחום וסקביץ' הנכד, שכיום מנהל עסקים פרטיים ואין לו כל נגיעה לחברה. «מאת אמיר אייזנברג «זרח גהל קונה את חירותו תמורת 8.5 מיליון דולר «במסגרת עיסקת טיעון הודה מנהלה לשעבר של חברת דובק, מבלי שכף רגלו דרכה בארץ, בעבירה קלה יחסית של תחבולה בגין ניפוח מחירי טבק בשנות ה-80, שהניב לו רווח אישי של 6 מ' ד' * גהל ישלם 8.5 מ' ד' תמורת סגירת ההליך הפלילי והאזרחי נגדו ויפרוש מתפקידיו בדובק * עם זאת, ימשיך גהל לכהן כיועץ לחברה ולקבל שכר של 2 מ' ש' בשנה * דובק לא תישא בתשלום כלשהו, פרט לתשלום פיצויי הפרישה לגהל בגובה של 3.2 מיליון שקל

עוד כתבות

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ייפוי-כוח מתמשך. זה ההליך שיחליף אותו / אילוסטרציה: Shutterstock, REDPIXEL.PL

חקיקה חדשה: תומך החלטות לקשיש או בעל מוגבלות - במקום אפוטרופוס

השבוע נחקק המוסד של "תומך החלטות" ● מה זה אומר, מה ההבדל בין התומך לבין אפוטרופוס, ולמה בעצם צריך מינוי פורמלי מבית המשפט רק כדי לסייע לאדם קשיש או מוגבל?

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

לעם ישראל יש מסר ברור: התותחים הרועמים לא יעצרו את המרוץ לנדל"ן

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

דיווח: גורם מודיעיני הבהיר שאיראן לא תגיב

דיווחים על תקיפה ישראלית באזור איספהאן באיראן ● מוקדם יותר: פגיעה ישירה בגליל העליון, לא היו נפגעים • לראשונה אחרי שבועיים: אזעקות הופעלו באשקלון, שיגור אחד נפל בשטח פתוח • ארה"ב הטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל • בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" • גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים • עדכונים בולטים 

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע