גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים ניסנזון מנסה ליירט את "המפציץ ההולנדי"

ראדא, יצרנית מערכות לתחקור קרבות אוויר, מצאה את עצמה כשדה קרב בין המנכ"ל הוותיק לקבוצה ההולנדית, שהפכה לא מזמן לבעלת המניות הגדולה בחברה. מחר אמור ביהמ"ש לפסוק לגבי שאלת זכויות ההצבעה של ההולנדים באסיפה, אבל כיום מעריכים כי יש סיכוי לפשרה

בחודשיים האחרונים התפתח בחברת ההיי-טק ראדא מאבק שליטה מהמרתקים שנראו בשוק ההון. מצד אחד עומדת ההנהלה הקיימת, בראשות המנכ"ל מזה 17 שנים, חיים ניסנזון, שחושש מניסיון להדיח אותו. מהצד השני ניצבת קבוצת משקיעים הולנדיים, שהפכה לפני זמן קצר לבעלת המניות הגדולה בחברה, עם %21 מהמניות. בראש הקבוצה עומד רינק קמר, החושש שהשקעה של 4 מיליון דולר בראדא עלולה לרדת לטמיון.

בתווך מצויים בעלי מניות נוספים ו-200 עובדי החברה, שגויסו אף הם למאבק. ובמלחמה כמו במלחמה, כל צד מפעיל את מירב האמצעים שבידו.

המאבק בראדא מזכיר במשהו את קרב ההגנה של הנהלת סאיטקס מהשנה שעברה נגד דוידי גילה. גם שם הזהירו מנהלי החברה כי הנה בא משקיע פיננסי שמעוניין לגזור קופון מהיר. שלא איכפת לו אם בדרך תתפרק החברה. להבדיל מהצלחת ההנהלה בסאיטקס לבלום את גילה, סופו של המאבק בראדא כלל אינו ברור.

הכל התחיל לפני שנה. ראדא, יצרנית מערכות לתחקור קרבות אוויר ובדיקת מטוסים, נקלעה למצוקת מזומנים - תופעה שכיחה בחברה, עקב מאמצי הפיתוח והמעבר של מוצריה משימוש צבאי לשוק האזרחי. למזלה, נקלע בדרכה אותו משקיע הולנדי, שמוכן היה לספק לה את המימון הדרוש תמורת הזכות להפוך בשלב מאוחר יותר לבעל מניות בחברה.

רינק קמר הוא דמות ידועה בהולנד. הוא מנהל גופי השקעות גדולים שנוהגים בדרך כלל להשקיע בחברות אירופיות ציבוריות, בשנים האחרונות בעיקר במדינות מזרח אירופה.

מעט לפני שנתקל ניסנזון בקמר, חתמה ראדא על עיסקה גדולה בהיקף של 15 מיליון דולר, לאספקת מערכת תחקור קרבות אוויר מתוצרתה לחיל האוויר ההולנדי. המערכת נחשבת לייחודית, ונמצאת גם בשירות חיל האוויר הישראלי.

קמר קיבל, לדבריו, המלצות חמות על מוצרי ראדא מידידיו בהולנד, והתלהב מהאפשרות להשקיע בחברה. בשלב הראשון, פברואר 96', נתן לחברה הלוואה בסך מיליון דולר. כאשר פנה אליו ניסנזון בחודש מאי בבקשה להלוואה נוספת, נעתר מיד. שתי ההלוואות היו ניתנות להמרה למניות החברה, ובסך הכל איפשרו להולנדים שייצג קמר לקבל %21 ממניות ראדא.

שיעור ההמרה היה אטרקטיבי במיוחד - כ-%25 מתחת למחיר המניה בבורסה (ראדא נסחרת בוול-סטריט לפי שווי של 30 מיליון דולר). בעל המניות הגדול בראדא באותה עת היה ניסנזון עצמו, שהחזיק ב-%6 מהמניות, כך שההולנדים קיבלו למעשה את האופציה להפוך תוך חצי שנה לבעלי המניות הגדולים בראדא.

עולים על אזרחי

ראדא קמה בשנת 68' כתשובה לאמברגו הצרפתי שלאחר מלחמת ששת הימים. חיל האוויר הישראלי, שסבל אז ממחסור במערכות תחזוקה למטוסים הצרפתיים שלו (כמו המיראז' והאוראגן), נאלץ למצוא פתרונות חלופיים. ראדא הפכה תוך זמן קצר לספקית העיקרית של ציוד בדיקה למטוסי חיל האוויר הישראלי.

בשנות השמונים התבססה פעילותה של החברה על אספקת מכשירי בדיקה למטוסי הכפיר, והיא ציפתה לרווחים גבוהים משיתופה בפרויקט הלביא. על בסיס זה הנפיקה החברה את מניותיה לראשונה בארה"ב, בשנת 85'.

סגירת פרויקט הלביא, לקראת סוף העשור הקודם, היוותה מכה קשה לחברה. רבים העריכו שהגיעה לסוף דרכה. המנכ"ל, ניסנזון, חשב אחרת. בניגוד לחברות אחרות שלא הצליחו להסתגל לירידה בביקושי הצבא, ראדא הצליחה לבצע מהפך. בהדרגה הסבה את קו המוצרים שלה, כך שיתאים לשימושים במטוסים אזרחיים.

ההולנדים מעלים הילוך

ההסבה ארכה זמן רב. בחמש השנים האחרונות נדרשה החברה להשקיע כ-25 מיליון דולר בפיתוח והעמדת קו מוצרים מסחרי. גיוס הכספים למימון הפיתוח האזרחי גרם לדילול חלקם של בעלי המניות הגדולים וניסנזון בראשם.

למעשה התקיימו בראדא זה מספר שנים התנאים להשתלטות עוינת, אולם דבר זה לא התרחש. גם רינק קמר, כשהשקיע בראדא, ראה לדבריו רק את הפוטנציאל המסחרי שלה ולא את מבנה השליטה הרעוע. רוב הקשר שלו עם החברה התבצע באמצעות מנהל המכירות של ראדא באירופה. ניסנזון שמח כמובן לקבל את הכסף. הוא לא ניסה לברר מה או מי עומד מאחורי המשקיע ההולנדי.

קמר: "מההתחלה ידענו שאנחנו עומדים להמיר את ההלוואה ולהפוך לבעלי מניות. אות לכך ניתן בספטמבר, כשהמרנו את ההלוואה הראשונה ל-%5 מהמניות. את ההלוואה השנייה, ששייכת לקבוצת משקיעים נוספת שאני מייצג, יכולנו להמיר למניות רק ב-27 בנובמבר. כשהתקרב התאריך המיועד פניתי לניסנזון ואמרתי לו שכיוון שאנו הופכים לבעלי המניות הגדולים בחברה, אני מעוניין למנות שני דירקטורים מטעמי. ביקשתי ממנו להעלות את הנושא באסיפת בעלי המניות הקרובה".

ניסנזון מתאר את הדברים אחרת: "לא ידענו שההולנדים מתכוונים להמיר את ההלוואה השנייה למניות. בפעם הראשונה נודע לנו על כוונה זו ב-19 בנובמבר, כשקמר אמר לי בטלפון שהם עומדים להמיר את ההלוואה למניות. שאלת מינוי הדירקטורים מטעמם כלל לא עלתה אז".

מלחמת ששת הימים

ניסנזון קבע אסיפת בעלי מניות שנתית ל-20 בדצמבר. באסיפה, כך נקבע, יוכלו להצביע על מינוי הדירקטורים כל מי שהחזיקו במניות עד ה-21 בנובמבר, שישה ימים לפני המועד בו יכלו ההולנדים להמיר את ההלוואה השנייה, המזכה אותם ב-%16 נוספים ממניות ראדא.

כשנודע להולנדים כי לא יוכלו להשתתף בהצבעה בכוחם המלא, החל האמון שנתנו בניסנזון להיסדק. "לא קיבלנו תשובה ברורה מדוע נקבע התאריך כך שלא נוכל להצביע באסיפה עם כל המניות שבידינו", אומר קמר. "חזרנו על הבקשה למנות דירקטורים מטעמנו. חשבנו שהנוכחות שלנו בדירקטוריון נחוצה. האנשים שאני מייצג הם אנשי עסקים ידועים באירופה והם יכולים לעזור לחברה בכל הנוגע לשיווק המוצרים או גיוס כספים נוספים. לא היתה לנו כל כוונה לסלק את ניסנזון, אלא לעבוד לצידו".

ניסנזון לא היה מוכן לקבל את דעתו של קמר. הוא טען שההזמנות לאסיפה כבר נשלחו ואין ביכולתו לשנות את התאריך או את סדר היום. באסיפה עמדו להתמנות שני דירקטורים חדשים הנחשבים למקורבים של ניסנזון, כמו יתר חברי הדירקטוריון.

החשדנות גוברת

"באותו זמן", אומר קמר, "התחלנו לחשוד שניסנזון מנסה למנוע מאיתנו לקבל ייצוג בדירקטוריון החברה. ניסינו לברר מה נעשה בכסף שהשקענו ולא הצלחנו לקבל תשובה מספקת. עדיין לא איבדנו את האמון. הצענו לניסנזון למנות לחברה מנהל פיננסי חדש ולהחליף את רואה החשבון, אבל הוא לא היה מוכן לשמוע מזה וראה בכך פגיעה במעמדו".

ניסנזון מדבר על הבעת חוסר אמון מוחלט בו כמנכ"ל החברה ועל ניסיון להצר את צעדיו. ההולנדים, שחששו כי ניסנזון מתכנן מחטף באסיפה הכללית בה ימונו רק דירקטורים מטעמו, פנו לבית המשפט בישראל בבקשה לדחות את האסיפה ולאפשר להם להצביע עם כל מניותיהם (%21).

ניסנזון מגייס את העובדים

מה שהחל כוויכוח על זכויות הצבעה באסיפה הכללית, גלש מהר מאוד למישור האישי. לעיתונות הגיעו קטעי עיתונים הולנדיים, מהם עלה כי קמר היה לכאורה מעורב בעבר בכמה פרשיות בעלות רקע פלילי בארה"ב ובהולנד, שבעטיין אף היה עצור במשך מספר חודשים בארה"ב. יש לציין כי למרות שתחילה הורשע קמר על-ידי בית המשפט, הרי שלאחר מכן זוכה.

בינתיים גייס ניסנזון לעזרתו את עובדי מפעל ראדא בבית-שאן. הללו הוציאו מכתב גלוי לעיתונות, בו הודיעו כי ייאבקו בכל מי שינסה להביא לסגירת המפעל.

עברו כמה ימים נוספים, וניסנזון הפסיק את עבודתו של מנהל המכירות באירופה, רנדיפ גרוואל, בו חשד כי הוא משתף פעולה עם קמר ומוסר לו מידע על הנעשה בחברה.

קמר לא נשאר חייב. באמצעות נציגיו בישראל טרח להבהיר בתקשורת שהוא עומד ללמד את ניסנזון שיעור בניהול חברה ציבורית. "הפעולות של ניסנזון הוכיחו לנו שהוא לא מבין מהי החובה שלו כלפי בעלי המניות של החברה", הוא הסביר.

"אנחנו רק חשבנו איך לעזור לחברה, ולא היתה לנו שום כוונה לנהל אותה. אני משקיע פיננסי, ולא איש של ניהול וטכנולוגיה. אבל הוא הפנה לנו עורף והחל לספר לכולם איזה מין נוכל אני ואיך אני הולך להרוס את החברה".

ניסנזון: "בהתחלה, כשהם הלוו את הכסף, המוצרים היו מצוינים, ההנהלה היתה מוצלחת והכל נראה בסדר. כשקמר החל לתבוע מינוי של מנהל פיננסי מטעמו והחלפה של רואה החשבון, התחלנו לחשוד בכוונות שלו. הרי הוא בסך הכל משקיע פיננסי, שבא לעשות סיבוב על המניה והחברה לא ממש מעניינת אותו. התחלנו לחשוב שהוא מתכוון להשתלט על החברה ולמכור אותה הלאה ברווח. ברור לנו שאין לו כל יכולת לנהל את החברה בעצמו".

קמר: "בהתחלה בכלל לא חשבנו שצריך להחליף את ניסנזון. להיפך, חשבנו שהוא אחראי למוצרים הטובים של ראדא, שבזכותם באמת נכנסנו להשקעה בחברה. אנחנו עדיין מאמינים שיש לחברה מוצרים מצוינים, אבל הפעולות האחרונות של ניסנזון הוכיחו לנו שהוא לא מבין את תפקידו. לא יכול להיות שהוא יתעלם לחלוטין מבעלי המניות וינהל את החברה כמו חנות המכולת הפרטית שלו.

"הוא איים שאם הוא יעזוב, החברה תתרסק. הטיעון הזה רק עובד לרעתו ומוכיח שהחברה מנוהלת לא נכון אם היא תלויה רק באיש אחד. האיומים שלו לא עשו עלינו שום רושם. יצרנו קשר עם כל מיני אנשים שמכירים את ראדא או שעבדו בה פעם, ומהם הבנו שהחברה מסוגלת לתפקד יפה מאוד גם בלעדיו".

בעלי המניות בדילמה

בשלב זה החלו הצדדים לנהל קרב על לבם של יתר בעלי המניות. הללו מצאו את עצמם בדילמה. מחד, ניסנזון מזוהה עם החברה, עם המהפך שעברה ועם היכולת הטכנולוגית שלה. בינתיים הוא גם זוכה לתמיכת העובדים. עם זאת, כבר כמה שנים שהרווחיות הנמוכה של ראדא גורמת למניות החברה לדשדש.

מצד שני, קשה להם לתמוך ברינק קמר, שתואר על-ידי ניסנזון כנוכל שאין לבטוח בו. כמו ניסנזון, גם הם חוששים שקמר הולך לעשות תרגיל פיננסי ולצאת מהחברה ברווח גדול. חלק מהם החלו להתעניין מיהו אותו משקיע הולנדי אלמוני שהפך לפתע לשותף הגדול שלהם בחברה. קמר ונציגיו יצרו מצידם קשר עם בעלי המניות, במטרה לקבל את תמיכתם לקראת האסיפה המתקרבת. בינתיים זכה קמר בניצחון ראשון - בית המשפט החליט לדחות את האסיפה למועד לא ידוע, מבלי שקבע בינתיים את עמדתו לגבי הצבעת ההולנדים.

לשני הצדדים ניתנה ארכה, והם לא בזבזו רגע. ניסנזון העריך שיש לו יתרון, מאחר שהוא מוכר לרוב בעלי המניות, אולם חלקם דווקא מקווים למאבק שליטה שיעורר את המניה הרדומה.

ראובן וגשל, מחזיק מניות בראדא: "כבר שנתיים שאנחנו שומעים מניסנזון שאו-טו-טו החברה מתחילה לפרוץ קדימה, ושום דבר לא קורה. בעבר ביקשתי פרטים על השכר שלו, אבל לא קיבלתי ממנו שום פירוט. כשבן אדם לא מוכן לעמוד בביקורת הוא רק יוצר סביבו חשדות. נכון, הדירקטוריון של החברה תמיד מאשר לו את כל הפעולות, אבל זה לא אומר שום דבר. גם הפנסיה של ארנסט יפת התקבלה באישור הדירקטוריון".

"בסך הכל מגיע לניסנזון הרבה קרדיט על המהפך שעברה ראדא", אומר בעל מניות אחר. "החברה אכן שינתה את פניה ויש לה כיום פוטנציאל אמיתי. אבל ניסנזון חייב להבין שכדי שהחברה תתרומם הוא חייב שותפים נוספים לידו".

בשלב זה המצב בראדא נזיל. ניסנזון עשוי ליהנות מעזרתו של זיו נדיבי, טייס אף-15 לשעבר, המתגורר בארה"ב. נדיבי, ששיתף פעולה עם ראדא בחברה בת שנמכרה, מימש לאחרונה אופציות ל-%5 ממניות החברה וההערכה היא כי ייחלץ לעזרת שותפו הוותיק.

ייתכן שבעלי מניות בראדא, החוגגים את קרב השליטה, שמחים מוקדם מדי. החברה עלולה להיפגע מהמאבק שזולל את הכסף שנותר בקופתה. ניסנזון גייס לצורך המערכה את משרד עורכי הדין "סקאדן ארפס", אחד היוקרתיים בארה"ב, וספק אם החברה תוכל לעמוד במעמסה הזו לאורך זמן. שני הצדדים אומרים שהמאבק שלהם נעשה רק על מנת שראדא תתנהל יותר טוב, אך הם עלולים לגלות שלא נשאר להם דבר לנהל.

מחר (ה') אמור בית המשפט לפסוק בוויכוח לגבי זכויות ההצבעה של ההולנדים, אולם המצוקה בה נתונים שני היריבים הובילה בימים האחרונים לניסיונות הידברות, במטרה למצוא פשרה. ניסנזון, שהבין כנראה שבעלי מניות רבים נוטים לצידו של קמר, העביר בשבוע האחרון הצעה לפיה יהיה מוכן לשלב בדירקטוריון נציג אחד מטעם ההולנדים, ויאפשר להם להצביע עם מלוא המניות שבידיהם באסיפה הכללית, לכשזו תתקיים סוף סוף. ההערכה היא שרבים הסיכויים כי קמר ייענה להצעה ומאבק השליטה יסתיים. «מאת עמי גינזבורג «חיים ניסנזון מנסה ליירט את "המפציץ ההולנדי" «ראדא, יצרנית מערכות לתחקור קרבות אוויר, מצאה את עצמה כשדה קרב בין המנכ"ל הוותיק לקבוצה ההולנדית, שהפכה לא מזמן לבעלת המניות הגדולה בחברה. מחר אמור ביהמ"ש לפסוק לגבי שאלת זכויות ההצבעה של ההולנדים באסיפה, אבל כיום מעריכים כי יש סיכוי לפשרה

עוד כתבות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן