גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחפשים נפט, ושלום

האם לקיחת הזיכיון לקידוחי נפט בגולן מחברת חנ"ל נבעה משיקולים כלכליים-משפטיים, או משיקולים מדיניים? בינתיים, נראה שהמהלך אינו מפריע להפרטת החברה, והוא עשוי למנוע בעיות עם הרוכשים בעתיד

תהליך הפרטתה של חנ"ל (חברת הנפט הלאומית) החל ברגל ימין: מנהלת רשות החברות הממשלתיות, ציפי ליבני, היתה מאושרת לפני מספר חודשים לשמוע, כי שבע קבוצות ניגשו למיכרז הראשוני לרכישת החברה. גורמים ברשות החברות אמרו בשעתו, כי "כל המלעיזים שותקים כעת, אחרי שהם ציפו שההפרטה הזו תיכשל".

אבל מכאן ואילך, תהליך ההפרטה הלך והסתבך.

התהליך הגיע למצב שהוא אולי הכי לא בריא לתהליך הפרטתה של חברה ממשלתית, לאחר ששיקולים מדיניים-פוליטיים נכנסו לעניין. גלובס חשף לראשונה, לפני שבועיים, כי במשרד ראש הממשלה וברשות החברות הממשלתיות הוחלט להוציא מתוך חנ"ל את זיכיון הקידוחים ברמת הגולן. גורמים ממשלתיים אמרו בשעתו, כי הדבר קשור לשיקולים מדיניים-בטחוניים, כלומר בממשלת ישראל חוששים להרגיז את הסורים ואולי גם את האמריקנים. ברשות החברות טוענים, לעומת זאת, כי השיקול היחיד שהינחה ברשות בהחלטתה להוציא את הזיכיון מתוך חנ"ל קשור ל"נימוקים משפטיים-כלכליים".

לא רק הבעייתיות הכרוכה בנושא רמת הגולן מקשה על תהליך ההפרטה. מסתבר כעת, כי רק שלוש קבוצות נותרו במירוץ, ויש טענות לניגודי אינטרסים לכאורה לגבי חלק מהרוכשים הפוטנציאליים לבין פעילותה של חנ"ל.

עד להחלטה להוציא מיכרז למכירת חנ"ל למשקיעים פרטיים, התהליך נתקל בקשיים משמעותיים מצד דירקטוריון חנ"ל ומצד גורמים אחרים במשק חיפושי הנפט. כפי שדווח בעבר בגלובס, הדירקטוריון החליט להתנגד למכירת החברה למשקיעים פרטיים, מחשש שהחברה תימכר שלא בשווייה האמיתי. הן הדירקטוריון והן הגורמים במשק הנפט אמרו, כי מכירתה המוחלטת של החברה למשקיעים פרטיים מעוררת חשש, כי מאגרי ידע קריטיים לחיפושי הנפט בארץ יוצאו לחלוטין מידי המדינה, בהתחשב בכך שחנ"ל נותרה החברה הממשלתית היחידה הפעילה ממשית במשק חיפושי הנפט.

משרד התשתיות, האחראי על חנ"ל, העביר את הכדור לרשות החברות הממשלתיות, וזו החליטה בכל זאת לדבוק בעמדתה, כי יש למכור את החברה, כיחידה אחת, למשקיעים פרטיים. הרשות גם דחתה הצעה של הדירקטוריון, לפיה חלק מהחברה יופרט דרך הבורסה, ורק בשלב מאוחר יותר החברה תימכר למשקיעים פרטיים, וזאת מתוך הנחה ששווי החברה ילך ויעלה בשנים הקרובות לנוכח מספר חיפושי נפט העומדים על הפרק, הן בארץ והן בחו"ל.

שלוש הקבוצות מתייחסות ברצינות רבה למיכרז, הן היו כבר פעם אחת בחדרי המידע של החברה, ששווייה מוערך בכ-30-25 מיליון דולר ובכוונתן לעשות זאת שנית כבר בימים הקרובים. ההערכות הן, כי כל שלוש הקבוצות יוותרו במירוץ עד הסוף, אלא אם כן ייווצרו בעיות של הרגע האחרון. וכאלו עלולות בכל זאת להיווצר.

בעייה קשה עלולה להיווצר כבר ביום א' הקרוב, כאשר תתכנס אסיפה מיוחדת של בעלי תעודות ההשתתפות בשותפות המוגבלת חנ"ל-ים המלח, שהשותפה העיקרית בה היא חנ"ל. בעלי תעודות ההשתתפות חוששים לעתיד השקעתם. האסיפה תדון במה שמכונה על ידי האחראים על השותפות כחשש לניגודי אינטרסים בין רוכשים פוטנציאליים של החברה (מבלי שיפרטו את שמותיהם) לבין פעילות חנ"ל.

כאשר החליט המפקח על השותפות המוגבלת, רו"ח איתן השחר לכנס אסיפה דחופה שלא מן המניין של בעלי התעודות ההשתתפות בשותפות, עדיין היו שתיים מחברות הנפט הגדולות בארץ - נפטא ולפידות - בתמונת המיכרז, וכעת נותרה כאמור חברה אחת. גורמים במשק הנפט אומרים, כי אם נפטא תרכוש את חנ"ל, היא תשלוט למעשה על רוב תעשיית חיפושי הנפט בארץ, והממונה על ההגבלים העיסקיים, דוד תדמור, ייתייחס קרוב לוודאי לסוגיה זו.

בעבר אמר לגלובס גורם בכיר ברשות להגבלים עיסקיים, כי "אין טעם להגביל בעלויות במשק חיפושי הנפט, משום שממילא חברה זו או אחרת אינה צוברת כוח משמעותי יותר, אם היא רוכשת חברה אחרת, משום שאין ממילא נפט בארץ". הדברים נאמרו בזמן שיואל רכשה את נפטא וחיזקה את אחיזתה במשק הנפט. -המפקח על השותפות המוגבלת יעלה באסיפה ביום א' הקרוב נושא בעייתי נוסף: עיכוב ההנפקה שתיכננה השותפות, בין היתר בשל תהליך הפרטת חנ"ל. פירסום התשקיף לגיוס 8 מיליון דולר מתעכב, בשל אי בהירויות בין רשות ניירות ערך לבין רשות החברות הממשלתיות. הרשות ביקשה הבהרות שונות מרשות החברות לגבי ההפרטה המתוכננת של חנ"ל ולאחר שקיבלה אותן, חלקן באיחור, החליטה שלא לאשר בשלב זה את התשקיף.

המפקח מבקש לדון גם בעידכונים לגבי תהליך ההפרטה של חנ"ל. גורמים במשק הנפט אומרים, כי גם נושא זה וגם עניין הזיכיון ברמת הגולן, יכולים בסופו של דבר להביא למצב של תביעות משפטיות נגד המדינה.

נושא נוסף שעשוי להתעורר כבעייתי, קשור לעובדה שבמהלך אוקטובר יתקבלו התוצאות לגבי הקידוחים הראשונים בקונגו, בהם מעורבת חנ"ל. קיימת אפשרות שאם עד אז לא תימכר החברה, והקידוחים בקונגו יניבו תוצאות חיוביות, תצטרך רשות החברות להעלות את שווי החברה, דבר שעשוי לעורר בעיות מבחינת הקבוצות המתמודדות.

ההערכות הן, כי המיכרז ייסתיים עד סוף אוגוסט ואולי אף קודם לכן, אך במקרה כזה עשוי להיווצר מצב אחר: אם הקידוחים בקונגו יניבו תוצאות חיוביות, אזי רוכש החברה יקבל זכויות נפט יקרות במתנה מממשלת ישראל. גורמים ברשות החברות מציינים, כי קידוח ראשוני שכבר התבצע בקונגו נכשל לפני מספר חודשים, "ועל כן לא כדאי שבמשק הנפט ינסו לעורר מהומה על לא דבר".

ברמת הגולן, עושה רושם, לא עולים בשלב זה על בריקדות כדי למנוע את הוצאת הזיכיון מתוך חנ"ל. מנהלת רשות החברות, ציפי ליבני, מבהירה, כי ההחלטה אינה מונעת בהכרח בעתיד אפשרות לביצוע קידוחים בגולן. היא אומרת כי "החזרת הרשיון מחנ"ל למדינה אינה קובעת את עתיד הקידוחים באזור, ועניין זה ייקבע בהתאם לחוק הנפט, כאשר יהיה הרישיון בידי המדינה".

על-פי חוק הנפט, כל יזם פרטי יכול לפנות לממונה על חיפושי הנפט, ולבקש היתר לבצע קידוחים ברמת הגולן. על כן עשוי להיווצר מצב שבו הממונה על חיפושי הנפט לא יוכל לסרב לבקשה למסירת הזיכיון ליזם. על פי חוק הנפט, יתקשו מועצת הנפט ומשרד התשתיות למנוע קידוחים באזור כמו רמת הגולן רק משיקולים מדיניים-בטחוניים. ניתן למנוע קידוחים באזור מסוג זה, רק אם המדינה תכריז על האזור כשטח סגור. המשמעויות של יצירת מצב כזה ברורות מאוד, ועשויות להוות חומר נפץ פוליטי משמעותי בהרבה מאשר ההחלטה לשלול את הזיכיון.

ראש המועצה האזורית גולן, יהודה וולמן, אומר כי "אם ההחלטה לגבי הקידוחים נכונה, הרי שהיא מנוגדת בתכלית להצהרות הממשלה ולהתחייבויות ראש הממשלה עצמו לגבי עתיד רמת הגולן ופיתוחו". לעומת זאת, איש רמת הגולן, ח"כ יהודה הראל, חבר במפלגת הדרך השלישית, שחרטה על דגלה את נושא שמירת ופיתוח רמת הגולן, אמר אתמול (ד') בראיון לקול ישראל, כי "העניין לא רלוונטי. אין נפט ואין אפילו סימני נפט בגולן". הוא הבהיר, כי ברמת הגולן מסתפקים בהכנסות בתחומים אחרים, כגון מים מינרלים, יין וגבינות.

ליבני, כאמור, מסבירה את עצירת הזיכיון ברמת הגולן בסיבות משפטיות-כלכליות. לדבריה, לקיחת הזיכיון קשורה לדרישת חנ"ל לקבל פיצוי מהמדינה בסך כמיליון דולר, עקב חוסר היכולת לממש את הזיכיון. חנ"ל טוענת, כי כבר הוציאה סכום כסף זה כהכנה לביצוע הקידוחים, אך בשל עיכובים בהחלטות בנושא מצד היועץ המשפטי לממשלה ומצד משרדי ממשלה רלוונטיים - כל הפרוייקט בגולן הוקפא. ליבני אומרת, כי "במסגרת פעולות ההכנה להפרטה, אנו בודקים כל נושא שיש לו בעייתיות משפטית, כלכלית או אחרת. הואיל וחנ"ל דרשה פיצויים כספיים מהמדינה, היתה מטרה למנוע חשיפה של המדינה, לאחר ההפרטה, לתביעות מבעל מניות פרטי, בעניין שניתן למנוע אותו".

בינתיים אף אחת משלוש הקבוצות המתמודדות במיכרז, לא הגיבה על שלילת זיכיון הקידוחים בגולן, וסביר ששלוש הקבוצות ימשיכו במיכרז. מנכ"ל נפטא, יוסי לוי, כבר הודיע שכך יהיה מבחינת חברתו. כך או כך, לכל המעורבים בעניין ברור דבר אחד: כל עוד רמת הגולן היא בשליטת ישראל, לא יקדחו שם נפט. אם הבעיות האחרות הקשורות להפרטת חנ"ל ייפתרו בסופו של דבר, הרי שבעייה זו תמשיך ללוות את ממשלת ישראל, אשר זיכיון הקידוחים יישאר בידיה.

תהליך ההפרטה יצא איפוא לדרך, למרות המיכשולים שניסו לשים בדירקטוריון חנ"ל ובקרב גורמים אחרים במשק חיפושי הנפט. כאמור, שבע קבוצות ניגשו לשלב הראשון שבו עדיין לא נדרש להגיש הצעות מחיר אלא רק להוכיח יכולת מקצועית ופיננסית.

תוך תקופה קצרה יחסית נשרו מהמירוץ ארבע קבוצות: חברת התשתית רותם, למשל, נפסלה, וברוס רפפורט, המחזיק בשליטה בחברת נפט ממשלתית אחרת שהופרטה (לפידות), החליט מטעמים ששמורים עימו לפרוש מהמיכרז; קבוצה אמריקנית החליטה אף היא לפרוש לפני ההגעה לקו הגמר.

נותרו שלוש קבוצות, שתיים מהן מעורבות חזק בתחום הנפט בארץ, והשלישית מעורבת באופן עקיף. מדובר בקבוצה בראשות חברת נפטא (שקשורה מבחינת הבעלויות ליואל ולישראמקו); בקבוצה בראשות רציו, שבין בעליה שני אנשי עסקים בולטים, יאיר רוטלוי וישעיהו לנדאו. בראש הקבוצה השלישית עומד יצחק אלוש, שהיה מקורב מאוד לעיסקי לב לבייב, כאשר זה ניסה להשתלט על חברת נפטא בטרם הפרטתה (בסופו של דבר נרכשה על ידי חברת יואל). «דוד חיון «מחפשים נפט, ושלום «האם לקיחת הזיכיון לקידוחי נפט בגולן מחברת חנ"ל נבעה משיקולים כלכליים-משפטיים, או משיקולים מדיניים? בינתיים, נראה שהמהלך אינו מפריע להפרטת החברה, והוא עשוי למנוע בעיות עם הרוכשים בעתיד

עוד כתבות

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

ירידות חדות בוול סטריט; מטא מתרסקת ומאבדת קרוב ל-200 מיליארד דולר משוויה

נאסד"ק יורד בכ-2% ● ירידה חדה בצמיחה בארה"ב, מזרחי טפחות: "הנתון לא מביא לשינוי בציפיות להורדת ריבית" ● ישראליות: מובילאיי וצ'ק פוינט יורדות בעקבת הדוחות ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון ● מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן בר, ראש השב''כ / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

המו"מ לעסקת חטופים: משלחת מצרית תגיע לישראל מחר

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים