גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רעננה: יש ארנונה ויש מפעלי בטון

מנהל מפעל בטון בעיר: "השיטה גסה. כמו אל קפונה שמצמיד אקדח לרקה ולא משאיר ברירה". עיריית רעננה: "המפעל מהווה מטרד אקולוגי קשה"

בפני עיריה המעונינת לשנות את פני אחד השטחים בתחום שיפוטה, עומדות שתי אפשרויות. הראשונה, להגיש תוכנית חדשה ולפצות את בעלי הנכסים אשר אינם עולים בקנה אחד עם הייעוד החדש. הדרך השנייה היא להפריע לפעילות השוטפת המתבצעת בנכסים הנראים בעיניה לא ראויים להימצא במקום.

מטבע הדברים, השיטה השנייה היא זו המוצאת את דרכה לתקשורת. כך קרה עם בעלי העסקים בשכונת הארגזים בעיר תל אביב, אשר התלוננו בשנים האחרונות על הטרדות מצד העיריה. כך קורה גם במקרה של מפעלי הבטון ברעננה.

באזור התעשייה של רעננה פועלים מזה 25 שנה שני מפעלי בטון. מפעל טרנס בטון בבעלות מיכאל זיגנרייך ומפעל רדימיקס (רדימיקס מוחזקת על ידי ייצוא ומשקיעים אנגליים).

לפני כשנתיים החליטה עיריית רעננה, כי הבטונים לא מתאימים לה. היא רוצה היי-טק ומסחר באזור התעשייה. תוכניות העיריה נתגלו באופן פומבי, כשהעיריה הגישה תוכנית לשינוי תוכנית מתאר לאזור התעשייה, בה מוגדרים העקרונות החדשים.

אלא ששני המפעלים הבינו שהקרקע בוערת, הרבה לפני שעיריית רעננה החלה להציף את המפעלים בפקחים. במקביל הגיעו למקום פקחים של המשרד לאיכות הסביבה. התלונות היו מגוונות. בהתאם לדרישות אשר הוגשו על ידי הפקחים, השקיע מפעל טרנס בטון מאות אלפי שקלים בשיפור תהליכי העבודה. במקביל הוגשה תביעה נגדם ונגד מפעל רדימיקס.

המלחמה של עיריית רעננה בשני המפעלים לא הסתיימה בפקחים ותלונות. לאחרונה חייבה העיריה את שני המפעלים בארנונה חריגה. שיעור העלאת הארנונה קבוע בתקנות ההסדרים במשק. שר הפנים הוא הגורם המחליט באיזה שיעור יוכלו העיריות להעלות את מחיר הארנונה. כל העלאה חריגה חריגה חייבת להיות מאושרת על ידי שר הפנים. גם ידיו של האחרון כבולות בתקנות שונות, אשר אינן מאפשרות להעלות את שיעור הארנונה ככל העולה על רוחו.

שיעור הארנונה בו החליטה עיריית רעננה לחייב את מפעל טרנס בטון, עומד על למעלה מ-721 אלף שקל לשנת 97'. בהשוואה לשיעור הארנונה בשנת 96' מדובר בהעלאה של מאות אחוזים. בשנת 96' חוייב המפעל ב-80 אלף שקל.

אם מפרקים את הסכום הזה לתחשיב של עלות למ"ר, הרי שבשנת 97' הותר על ידי משרד הפנים לחייב את שטחי התעשייה ברעננה ב-93 שקל למ"ר. החיוב אשר נשלח בפועל עומד על 92.64 דולר למ"ר.

ניתן היה להניח, כי אם עיריית רעננה החליטה לשלוח בכל זאת דרישת תשלום גבוהה כל כך, הרי ששר הפנים אישר באיזה שהוא אופן את ההעלאה. אלא שעיריית רעננה שלחה את הדרישה למפעל בלי לקבל את אישור שר הפנים. יש לציין כי בקשה לאישור הדרישה החריגה נשלחה לשר הפנים, אולם בשלב זה לא אושרה ולא נדחתה הבקשה. להערכת משפטנים, הבקשה לא תתאשר. אם תתאשר, מובטחת על ידי באי כוחם של טרנס בטון, משרד עורכי הדין יובב פפר, עתירה לבג"צ.

"את מה שקורה", אומר זיגנרייך, "אפשר להשוות לאל קפונה המצמיד אקדח לרקה וחייבים להיכנע לו. העירייה נוקטת בשיטה גסה. יש לנו כל הזמן הטרדות. העיריה טוענת, שכבר שנים היא מבקשת מאיתנו לשפר את המצב ואנחנו לא עושים זאת. אנחנו השקענו מאות אלפי שקלים במילוי הבקשות. בכל פעם הם באים ומוצאים עוד בקשה. הם אמרו לנו בריש גלי, שבטון לא מתאים להיי-טק אותו הם מתכננים בסביבה.

"אנחנו מפרנסים 100 משפחות. המפעל טוב ובריא. אני לא רוצה להתפרנס מהשכרת שטחים להיי-טק. אני רוצה להישאר תעשיין. הם טוענים כי באו איתנו במשא ומתן. זה לא ממש נכון. לא הציעו לנו אתר חלופי. הציעו לנו הגדלת אחוזי בנייה על השטח, או פטור מסויים מאגרות בנייה".

בעקבות הדרישה לתשלום הארנונה שלחו באי כוחם של מפעל טרנס בטון, מכתבים לשרי הפנים והאוצר. תלונה דומה נשלחה למבקרת המדינה. שני השרים טרם הגיבו. ממשרד מבקרת המדינה הודיעו כי יפתחו בבדיקת הנושא.

בהתייחסם לתוכנית המתאר החדשה המוצעת באזור התעשייה, נשלחה התנגדות לוועדה המקומית. זיגנרייך מבטיח למצות את התהליכים החוקיים בהתגדות לתוכנית הבנייה.

גם אם תתאשר תוכנית המתאר החדשה, אשר תאלץ את מפעלי הבטון להתפנות בתוך חמש שנים מיום אישורה של התוכנית, עיריית רעננה תצטרך כנראה לתת את ההסברים לשיטת הפעולה בה נקטה, לפחות בפני מבקרת המדינה.

מעיריית רעננה נמסר: "כל מאמצי העיריה לכפות על חברת טרנס בטון לשמור על החוק ולכבדו עלו בשנים האחרונות בתוהו.

המפעל מהווה מטרד אקולוגי קשה לסביבה, עד שהעיריה נאלצה לאחרונה אף להגיש נגדו תביעה משפטית. ההחלטה להעלות את הארנונה אושרה במועצת העיר, כחלק ממדיניות העיריה לפעול נגד מפעלים המהווים מטרד אקולוגי וגורמים לנזקים בריאותיים. כמקובל על פי החוק, הועבר צו הארנונה לאישור משרד הפנים ואנחנו ממתינים לאישורו".

בתגובה לשאלה האם קיים ליקוי אשר מפעל טרנס בטון נדרש לתקן ולא ביצע זאת, נמסר על ידי עיריית רעננה: "התביעה המשפטית נגד טרנס בטון נמשכת מאז חודש מאי 94', בגין חריגה מתנאי הרישיון שמחייב המשרד לאיכות הסביבה.

"מבדיקות חוזרות ונשנות של נציגי המשרד לאורך השנים נמצאו ליקויים רבים בהם: פליטות אבק; אבק מרחף פי 1.5 עד 2 מהמותר; חומרי גלם הגולשים מעבר לתאי אחסנה; שטח מפעל לא נקי; גושי בטון בסביבה. היקוות שלוליות ועוד. בנוסף פניות של מפעלים מהסביבה בגין לכלוך, ענני אבק ומפגעים סביבתיים קשים"!. « «רעננה: יש ארנונה ויש מפעלי בטון «מנהל מפעל בטון בעיר: "השיטה גסה. כמו אל קפונה שמצמיד אקדח לרקה ולא משאיר ברירה". עיריית רעננה: "המפעל מהווה מטרד אקולוגי קשה"

עוד כתבות

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ח'ליל אל-חיה, בכיר בזרוע המדינית של חמאס שלקח חלק במשא ומתן לעסקה, במהלך ראיון לסוכנות הידיעות AP / צילום: Associated Press, Khalil Hamra

בכיר חמאס ל-AP: חמאס תניח את נשקה אם תקום מדינה פלסטינית

חבר הזרוע המדינית של חמאס, ח'ליל אל-חיה, קרא להקים מדינה פלסטינית בגבולות 67 • דיווח: צה"ל תקף בעומק השטח הלבנוני בבעלבכ • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים להחזרת החטופים • עדכונים בולטים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו מגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה