גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יום הדין של אקהויז

שמעון אקהויז, מייסדה של אי.אס,סי, שתחת שרביטו תפחה תחילה לשווי של כמיליארד דולר ולאחר מכן נקלעה למשבר חמור והפסדי עתק, עשוי למצוא עצמו היום מודח מניהולה של החברה אותה ייסד. האם גנגר יגבור על אקהויז? הקרב על אי.אי.סי - הערב ההכרעה

מאבק השליטה בחברת אי.אס.סי צפוי להגיע להכרעה סופית הערב, עם כינוסה של האסיפה הכללית של החברה בניו-יורק. האסיפה תדון בדרישתה של קבוצת גנגר, המחזיקה כ-%17 מהון המניות של אי.אס.סי, להחליף את רוב חברי הדירקטוריון הנוכחי.

דרישתם של חברי הקבוצה, בראשותם של אריה גנגר, שהינו גם בעל השליטה בחברת חיפה כימיקלים, ואיש העסקים האמריקני ברנרד גוטשטיין, באה בעקבות ההרעה הדרמטית שחלה בתוצאותיה הכספיות של אי.אס.סי, שבעקבותיה הידררה מניית החברה בוול-סטריט לשפל של כל הזמנים.

אי.אס.סי, יצרנית הציוד הרפואי-הקוסמטי, שנוסדה לפני 7 שנים על ידי שמעון אקהויז והלל בכרך, הונפקה בוול-סטריט בתחילת שנת 96' במחיר של צנוע יחסית של 10 דולרים. אלא שהאופוריה ששררה סביב החברה הביאה את המניה עד מהרה למחיר של 44 דולר, כשאי.אס.סי מנצלת את המומנטום כדי לבצע תוך זמן קצר הנפקה שנייה.

גיוס הכספים המהיר הזה הכין את הקרקע לשורה של מהלכים עסקיים שהפכו את אי.אס.סי במהירות לחברה המובילה בעולם בתחום הציוד הרפואי-קוסמטי.

החברה, שבתחילת דרכה התבססה על טכנולוגיה ייחודית שפיתחה, העושה שימוש בפולסי אור, חדרה בהמשך גם לתחום מוצרי הלייזר, וזאת בעקבות מסע מואץ של רכישות שביצעה. הרכישה המשמעותית הראשונה היתה של חברת לוקסאר האמריקנית, שנרכשה תמורת סכום של כ-80 מיליון דולר במניות, אולם הרכישה המהותית במיוחד היתה התבצעה דווקא בישראל.

מדובר בחברת תעשיות לייזר, שבעל השליטה בה היה אריה גנגר. אי.אס.סי התמזגה עם החברה בסוף שנת 97', בעסקת ענק בהיקף של כ-280 מיליון דולר במניות, שאמור היה להזניק אותה במהירות לליגה אחרת.

המיזוג אמנם הביא את אי.אס.סי לשווי שוק של קרוב למיליארד דולר ולרמת מכירות שנתיות של יותר מ-200 מיליון דולר, אולם בשלב מסוים החלה המכונה לחרוק. הכל החל באזהרת רווח שפרסמה החברה לפני כתשעה חודשים, בה מסרה על הרעה שחלה בעסקיה בגרמניה ובברזיל, דבר אשר הביא לקריסת המניה לרמתה הנוכחית.

לאזהרת הרווח התווסף שובל לא נעים במיוחד, בדמות שורה של תביעות ייצוגיות שבאו על רקע נסיבות פרסום האזהרה וטענות שנשמעו על מסירת מידע פנים מצד הנהלת החברה לאחד מהאנליסטים המכסים אותה.

הצרות שנחתו על אי.אס.סי לא פסקו, אלא אף הלכו והחריפו. בתחילת השנה הנוכחית הכתה החברה בתדהמה את משקיעיה, כשפרסמה אזהרת רווח שנייה, בה דיווחה על הרעה דרמטית בעסקיה בשוק העיקרי בו היא פועלת - השוק האמריקני.

הצניחה במכירותיה של החברה, שגררה עימה גם הפסדים בשורה התחתונה, נגעה לאחד המוצרים הבולטים ביותר של החברה - מוצר האפילייט, העושה שימוש בטכנולוגיית פולסי האור ומיועד להסרת שיער מחלקי הגוף השונים.

הצניחה במכירות נבעה ממעבר של הלקוחות למוצרים מתחרים זולים יותר, המבוססים על לייזרים. מגמה זו רק הלכה והחריפה, והביאה לשחיקה חדה נוספת בהכנסותיה של החברה ברבעון הראשון של 99'. החברה רשמה ברבעון הפסדי שיא של יותר מ-40 מיליון דולר, כאשר חלק ניכר מהם מיוחס אמנם להוצאות חדפעמיות הקשורות לתוכנית רה-ארגון עליה הכריזה אי.אס.סי בעקבות המשבר, אולם גם במישור העסקי הטהור הלכו הפסדיה של החברה ותפחו.

על רקע המצב הקשה אליו נקלעה החברה החל להתפתח מאבק השליטה. היוזם היה אריה גנגר, שראה את שווי אחזקותיו באי.אס.סי צונח פלאים, בעקבות נפילת המניה משווי שוק של קרוב למיליארד דולר לשווי של כ-110 מיליון דולר בלבד. גנגר, שהאמין בעתידה של אי.אס.סי, הוסיף ורכש מניות לאחר אזהרת הרווח הראשונה של החברה שפורסמה אשתקד, ומכאן שעם החרפת המשבר בחברה תסכולו רק הלך והעמיק.

בצעד ראשון הודיע גנגר לפני כחודשיים כי הוא דורש לבצע שינויים בדירקטוריון אי.אס.סי. תחילה דרש גנגר את החלפתם של שני דירקטורים בלבד, ומשלא נענה העלה את הרף ותבע להחליף את כל דירקטוריון החברה, למעט נציגו בדירקטוריון, תומאס הארדי, והמייסד והמנכ"ל, שמעון אקהויז.

גנגר וקבוצתו, המחזיקים בכ-%17 ממניות אי.אס.סי, גורסים כי המצב החמור אליו נקלעה החברה נובע משורה של מחדלים קשים מצד הנהלת אי.אס.סי, ומותחים ביקורת חריפה על המבנה הניהולי של החברה. "אי.אס.סי", טוענים גנגר ואנשיו, "מתנהלת למעשה כהצגה של איש אחד - שמעון אקהויז".

בין השאר הצביעו גנגר ואנשיו על חוסר יכולתה של אי.אס.סי להסתגל לשינויים החדים שחלו בשוק בחודשים האחרונים, ואשר מתמקדים במעבר החד משימוש במוצרים היקרים יותר, המבוססים על טכנולוגיית פולסי האור, למוצרי הלייזר הזולים יותר. בנקודה זו לא ברור האם גנגר, במקרה שינצח היום במאבק השליטה, יכול להביא עימו בתחום זה בשורה של ממש.

גנגר אמנם היה בעליה של חברה גדולה בתחום הרפואי-הקוסמטי, תעשיות לייזר, אולם בניגוד לאקהויז, הוא לא צמח מתוך התעשייה הקוסמטית, והרקורד שלו רלבנטי יותר למישור הפיננסי והניהולי.

ייתכן אם כן כי גנגר ואנשיו יצליחו להשתלט היום על אי.אס.סי, אולם לא ברור באיזו מידה אכן יכול הדבר להביא לשינוי ממשי בעסקיה של החברה ולחלץ את העגלה מהבוץ. כפי שהדברים נראים כעת, לגנגר יידרש עוד הרבה זמן עד שיוכל להביא לשיפור משמעותי באי.אס.סי. ייתכן איפוא כי גנגר יעדיף לעשות סיבוב פיננסי מהיר ולמכור את החברה לגורם אחר.

כאן נכנס לתמונה האדם השלישי במאבק השליטה המסועף הזה. הכוונה לאשר אדלמן, אשף ההשתלטויות האמריקני, אשר השתלב במשחק במטרה ברורה: לגרוף רווח פיננסי נאה ממאבק השליטה המתפתח בין קבוצת גנגר לאקהויז. אדלמן, שרכש לצורך כך לפני מספר חודשים כ-%7 ממניות החברה בשוק, ניסה תחילה להביא להסכמה מהירה של הנהלת אי.אס.סי למכירת החברה לצד שלישי, ומשלא עלה הדבר בידיו פנה לטקטיקה אחרת.

אדלמן נוקט כעת בגישה של שיתוף פעולה אד-הוק עם קבוצת גנגר, וזאת מתוך הנחה שגנגר, בניגוד לאקהויז, עשוי לשקול את מכירת השליטה בחברה לגורם חיצוני. אדלמן צפוי אם כן לתמוך היום בהצעתה של קבוצת גנגר, מה שמגביר בצורה משמעותית את סיכוייה לגבור על קבוצתו של אקהויז ולהביא להחלפת ההנהלה בחברה.

יחד עם אדלמן תומכים בקבוצת גנגר כ-%24 מבעלי המניות, בעוד הנהלת אי.אס.סי מחזיקה רק בכ-%15 ממניות החברה. על פניו, אם כן, נראה שמובטח היום רוב לקבוצתו של גנגר. האם גנגר ינצל זאת כדי לצלול למים הקרים ולהבריא בהדרגה את אי.אס.סי? לפי שעה הדבר אינו ברור

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר