גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ויבן מגדלים בירושלים, ויחזקם

הנתונים הדמוגרפיים המדאיגים שהוצגו בשבוע שעבר על מגמות ההגירה מירושלים, מעוררים מחדש את שאלת הבנייה לגובה בחלקי העיר השונים ובדיוק בנושא זה עומדות על הפרק שלוש הצעות שונות, שיגיעו בקרוב לדיון בוועדה המחוזית -

מגדל ליפשיץ ו"בית שער העיר" בירושלים עשויים לאבד בקרוב את הבכורה. בעוד שבועיים אמורה הוועדה המחוזית לתיכנון של מחוז ירושלים, לגבש מדיניות חדשה באחת הסוגיות השנויות ביותר במחלוקת: כמה גבוה יוכלו לטפס בנייני "ירושלים של מטה" אל תוך קו הרקיע. על הפרק שלוש הצעות - בשתיים מהן מוצע לחרוג מהעמדה השלטת - מקסימום 24 קומות, ולעלות ל-30 ואפילו 42 קומות.

הוועדה המחוזית לתיכנון ובנייה בירושלים כבר דנה לפני זמן מה בהצעות החדשות, אולם פרטים מישיבה זו לא דלפו. ביום רביעי הקרוב תחשוף עמותת האדריכלים הירושלמית לציבור את ההצעות, ותנסה לשתפו בתהליך קבלת ההחלטות. לשעה קלה צפוי אז הגן הבוטני בעיר להפוך לזירת קרב בין מחייבי הבנייה הגבוהה בעיר ובין שולליה.

הרבה אמוציות מלוות תמיד דיונים ציבוריים וממלכתיים בסוגיית הבנייה לגובה בעיר. בניית פרוייקט ממילא אל מול חומות העיר העתיקה העלתה בעשור האחרון את הטונים ומעורבות אנשי המקצוע בסוגיה לגבהים חדשים. אין כמעט משורר שחיבר איזשהו שיר על ירושלים שיצירתו לא גוייסה למאבק. אף "נוסע" שכתב במאות האחרונות ספר מסע לירושלים לא נשכח, תיאורי הכובשים ההיסטוריים של העיר נספרו ונטחנו עד דק.

בפעם הזאת ילוו את האמוציות הידועות הנתונים החדשים, האומדים את התרחבות ההגירה היהודית השלילית מירושלים אל יישובי מודיעין והסביבה. קו המשווה - %70 יהודים - נשבר, דיווחו בשבוע שעבר עיריית ירושלים והמכון לחקר ירושלים. ייחודה ההיסטורי של העיר, מסתבר, כבר אינו אטרקטיבי מספיק בשביל להתגורר בה. ראש העיר ירושלים, אהוד אולמרט, סבור שצריך להרחיב את ירושלים מערבה ולהגדיל את היקפי הבנייה לזוגות צעירים. חלק מהאדריכלים סבורים, שצריך לנצל טוב יותר גם את הקרקע הקיימת - לבנות גבוה, כדי למשוך אוכלוסיה חזקה.

את ההצעות שייחשפו השבוע לציבור, על בסיסן תגובש המדיניות החדשה, חיברו שלושה אנשי מפתח בתיכנון העירוני: מהנדס עיריית ירושלים, אורי בן אשר; מתכנן מחוז ירושלים, פסקואל ברויד; ומייק טרנר, שחיבר מסמך בשמה של עמותת האדריכלים הירושלמית.

בן אשר חוזר בו ממדיניות שהציע ב-97', להגביל את הבנייה ל-24 קומות, ומציע לטפס לגובה של עד 30 קומות. ברויד מציע לראשונה מפתחות להגדרת גובה הבנייה וקיבולת אחוזי הבנייה כפונקציה של רוחב הרחובות וגודל המגרשים; טרנר מציע לשמור על 24 קומות ולאסור בנייה סמוך לחומות העיר העתיקה.

בן אשר: עד 30 קומות

בן אשר מציע להגביל את גובה הבנייה בשורת הבניינים הראשונה הקרובה לחומת העיר העתיקה. באיזור זה יוגבל גובה הבניינים החדשים לגובה החומה, ויעלה בהדרגה עד ל-30 קומות, בחתך דומה לחתך של אמפיתאטרון. במרכז העיר תותר בנייה של 24 קומות בלבד. ב"שערים העירוניים" (כניסות של כבישים ראשיים לעיר) ובפסגות הרכסים העירוניים המרוחקים מהעיר העתיקה, תותר בנייה של עד 30 קומות.

מיקום בניינים גבוהים בעיר מתקשר, על פי הצעה זו, עם המבנה הכלכלי של ירושלים. במרכז העיר ובמרכזי המסחר היצעים נמוכים של קרקעות, היוצרים לחצים לביקוש לבנייה גבוהה, שצורתה צורת פעמון. הקמת בניינים גבוהים במרכז העיר תהווה גם נקודות ציון, שיאפשרו לתושבים ולמבקרים להתמצא בה.

בשערי העיר צריכה להיות בנייה לגובה שתוגבל ל-30 קומות. הכוונה למקומות בהם הכבישים המרכזיים חודרים לתוך מרכז העיר. איזור בניני האומה, איזור מלון הייאט, הגבעה הצרפתית ודרך חברון, סמוך לקניון מלחה.

ברכסים המרוחקים מן העיר תתאפשר בנייה בגובה של עד 30 קומות, שתלווה בבנייה פרופורציונית במדרונות. הפרופורציה בין הבנייה הגבוהה לנמוכה תישמר לפי העיקרון הבא: רוחב הבנייה יוגבל לשליש הגובה, כדי שלא תיווצרנה חומות. קו הרקיע צריך להיות אחיד, לא קופצני. אין להתיר בניית בניין אחד גבוה ולצידו בניין אחד נמוך.

מגרש מזערי לבנייה לגובה יהיה בשטח של שלושה דונם, כדי לשמור על מצבת שטחים פתוחים בעיר. בנייה גבוהה תותר רק ברחובות רחבים מ-12 מטר, כדי למנוע תופעות של הצללה.

ציפוי המבנים הגבוהים - אבן.

המשמעות הכלכלית: יזמים יוכלו להמשיך לבנות במגרשים סמוכים לחומות העיר העתיקה, שכלכליותם גבוהה. במרכז העיר יוכלו בעלי המגרשים להגדיל את זכויות הבנייה עד פי שישה. הגובה הממוצע הנוכחי של בניני מרכז העיר הוא כיום ארבע, שש ושמונה קומות. עד כה נמנעו בעלי המבנים מהריסה ובנייה מחדש של מבנים או מתוספת קומות, מאחר שאחוזי הבנייה שניתנו עד היום היו מוגבלים ולא יצרו מנוף כלכלי לחידוש פני העיר.

מגבלת שלושת הדונמים כמעט ואינה קיימת במרכז ירושלים, שם "שולטות" משפחות אחדות בהרבה מגרשים גדולים. עיקרון שלושת הדונמים נועד לשמור על מצבת שטחים פתוחים, ומבטיח לכאורה בנייה דלילה. השטחים הפתוחים יישמרו, ככל הנראה, במגרשים המעטים בהם ריבוי בעלים. שמירת העיקרון לפי הבנייה תצופה באבן תייקר את הבנייה הגבוהה.

טרנר: לא לבנות על יד החומות

מייק טרנר, נציג עמותת האדריכלים, מציע להתרחק מהחומות, מרחק של בריכה אולימפית ומחצה - לאסור לחלוטין כל בנייה במרחק 75 מטר מחומות העיר העתיקה, ובעצם לשמור על העיקרון שהופיע לראשונה בתוכנית האב לירושלים, שחיברו מתכנני העיר לאחר מלחמת ששת הימים.

בתוך העיר העתיקה להתיר בנייה בגובה זהה לגובה החומות.

לאסור בנייה גבוהה מ-16 קומות מסביב לעיר העתיקה ובקווי רקיע ראשוניים.

בחזיתות רחובות במרכז העיר החדשה להתיר בנייה בגובה של עד שמונה קומות, לפי קיבולת של עד %450 בנייה (גבוהה בהרבה מהמקובלת כיום). במרכזים משניים (כמו מלחה ובית חנינה) להתיר בנייה גבוהה יותר, אולם לאסור לחלוטין בנייה גבוהה מ-24 קומות בכל רחבי העיר.

משמעות כלכלית: היזמים יאבדו רווחיות במגרשים הסמוכים לחומות העתיקה ומסביב לה. אחוזי הבנייה המוצעים מציירים תמונה של בנייה נמוכה ורוחבית. הגבלת גובה הבנייה ל-24 קומות מורידה גם כלכליות מגרשים באיזורים החדשים בעיר. עמדתו של טרנר, יש לציין, אינה משקפת את עמדת כל אדריכלי ירושלים, אולם כולם כאחד סבורים שיש לגבש מדיניות. מרביתם סבורים שיש לבנות לגובה, והוויכוח הוא בשאלות של מיקום והיקף.

42 קומות ברויד: הכי גבוה -

מתכנן מחוז ירושלים, פסקואל ברויד, מציע להגביה את הבנייה בירושלים עד 42 קומות. הכל בהתאם לגודל המגרשים, רוחב הרחובות והתחבורה הציבורית. הצעתו כוללת שני מפתחות לקביעת גובה הבנייה (6 עד 42 קומות) ואחוזי בנייה, כפונקציה של גודל המגרשים ורוחב הרחובות. את הגובה המקסימלי מציע ברויד, להתיר לבנות בעיקר במרכז העיר, ובמרכזים משניים. ברחובות הרחבים הבאים ניתן יהיה לממש גובה מקסימלי (42 קומות): טיילת ארמון הנציב-כביש הרכס, שדרות הרצל, שדרות גולומב, שדרות הרצוג, שדרות בן צבי, צומת רמונה, צומת פת, הכנסיה לעיר, דרך חברון, דרך שכם וצומת בייט (שערי צדק), ולאורך כביש מספר אחד.

ברחובות מרכזיים מאוד וצרים יותר: רחוב יפו, המלך ג'ורג' וירמיהו (כ-26 עד 32 מטר), להתיר בנייה גבוהה, אם כי נמוכה מ-42 קומות.

משמעות כלכלית: יזמים יוכלו להשביח מאוד מגרשים כמעט בכל רחבי העיר

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"