גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ציון דרך בענף הביטוח

ההשתלטות של הראל-המשמר הצעירה והדינמית על ציון הקשישה, היא מהלך נוסף בשרשרת המיזוגים בענף הביטוח, הנובע משיעור ההוצאות הגבוה, ומהווה עוד צעד לקראת ריכוז הפעילות בענף הביטוח בארבע-חמש קבוצות גדולות

אברהם (רמי) טייבר ואחיינו אחי טייבר הופתעו, לדבריהם, אתמול (ג') בבוקר כאשר יאיר המבורגר, יו"ר חברת הביטוח הראל-המשמר ומבעליה, ביקש פגישה דחופה איתם. הם הופתעו שנית כששמעו מה מטרת הפגישה: משפחת המבורגר עומדת להשתלט על חברת הביטוח שלהם, עם או בלי הסכמתם, ובבקשה, אמר המבורגר הג'נטלמן, מוטב שתסכימו.

העיסקה שמציעה הראל פשוטה וברורה: החברה, המחזיקה כבר היום %19.5 ממניות ציון - %5 מתוכן קנתה אתמול מחוץ לבורסה - מוכנה לרכוש את כל היתרה, %80.5, בהשקעה כוללת של 65 מיליון דולר, פי שלושה משווי החברה לפי מחיר הבורסה של יום ב'. ה-%80.5 מחולקים כך: %48 לבני משפחת טייבר, %32.5 לציבור בבורסה.

חשבון פשוט מראה כי: א. כל מחזיקי המניות בציבור ישמחו למכור את המניות במחיר גבוה פי שלושה ממחיר השוק. ב. כשכולם ימכרו, תגיע הראל לאחזקה של 52 אחוז בציון, ודי בכך כמובן כדי לשלוט בחברה. זוהי דוגמא קלאסית, אחת הגדולות בבורסה שלנו, להשתלטות עוינת על חברה, בניגוד לרצון מייסדיה ובעלי המניות הגדולים.

מדוע צריכה בכלל הראל להציע את הצעת הרכש לציבור? מי הפריע לה לקנות את המניות בבורסה ומחוצה לה, במספר עיסקאות שקטות, ובוודאי במחיר יותר נמוך?

התשובה לכך נעוצה בנסיון ההשתלטות העוינת הקודם, של משפחת שנידמן על חברת משולם לוינשטיין. שנידמן קנה את המניות בבורסה ומחוצה לה, ללא פירסום הצעה רשמית. לוינשטיין טענה, שהעיסקה חייבה הצעת רכש. בית המשפט, באחת מהחלטותיו בנושא, תמך בגישה זו. מכאן ואילך, כל השתלטות עוינת מחוייבת במחשבה תחילה גם על הצעת רכש. "גלובס": איך הנחתם לשליטה בציון להישמט מידכם? איך קרה שירדתם מתחת לקו ה-50 אחוז?

אברהם (רמי) טייבר, יו"ר החברה: "החברה נוסדה ב-1935 בידי משקיעי חוץ ובנק בלגיה-פלשטיין. ב-1940, לאחר שהגרמנים כבשו את בלגיה, נכנס הבנק לפשיטת רגל, ונכסיו הוצעו למכירה. חיים וישראל טייבר, אבי ודודי, קנו את המניות. מאז, היתה השליטה בחברה בידי שתי המשפחות ויורשיהן. ב-1982 הנפקנו את מניות ציון בבורסה, ואחת הסיבות לכך היתה רצונם של כמה מהיורשים למכור את מניותיהם. באותה הנפקה קנתה הראל %14.5 מהמניות. בשנים האחרונות מכרו כמה מהיורשים את חלקם, וכך ירדנו אל מתחת ל-50 אחוז.

- האם העברת הבעלות על החברה קשורה בדרישת המפקחת על הביטוח שתפרשו מהחברה בגלל הרשעתכם במשפט קרטל חברות הביטוח?

טייבר: "אינני רואה כל קשר" (אם בית המשפט העליון יקבל את עמדת המדינה, יהיה על הטייברים לפרוש מראשות החברה).

- האם תסכימו למכור את מניותיכם להראל?

טייבר: "עוד לא חשבנו על כך. עלינו להתייעץ. המניות בידי כמה בני משפחה - לי יש %20.2, לאחייני אחי טייבר %10.8, לאחותי ברכה איתן %6.8, והיתרה בידי כמה בעלי מניות קטנים.

בני משפחת טייבר חייבים כמובן להביא בחשבון, כי נכונותה של הראל לשלם בעד המניות פי שלושה מערכן היא בתוקף רק עד 22 באוגוסט. הם יוכלו למכור את מניותיהם ב-38.9 מיליון דולר. לאחר מכן, לא יציע להם איש, גם לא חברת הראל, מחיר כה גבוה, וספק אם המשפחה תגלה ענין במניות אלו, כיוון שכבר תהיה לה השליטה בציון. לכן, סביר להניח, שבני המשפחה ינצלו בסופו של דבר את ההצעה הנדיבה וימכרו את המניות.

התוצאה תהיה, ככל הנראה, פרישתם מענף הביטוח. אגב, גם אם אין כוונה לכך, הדבר יעשה למיותר את המשך הדיון בבית המשפט העליון.

חשוב לזכור, כי העיסקה טעונה אישור המפקחת על הביטוח והממונה על הגבלים עיסקיים. אם לדון לפי התקדים האחרון, תוכל הראל לקבל את האישור: המפקחת והממונה אישרו לפני חודשים ספורים לכלל ביטוח, השניה בגודלה בענף, לקנות את עילית, שחלקה בשוק כ-%2. גם לאחר הרכישה, תהיה הראל רחוקה מהתקרה שהיתוו המפקחים הקודמים על הביטוח, שלא לתת לאף חברה להיות יותר מ-%25 מההענף.

הראל וציון הן, במידה ידועה, שני הפכים: ציון, בעבר אחת החברות המובילות בשוק הביטוח, הצטמקה בהדרגה - יחסית לענף כולו - ואשתקד היוותה, בנתוני פרמיות, רק %3.8 מהשוק. הראל, הצעירה, בת פחות מעשרים שנה, מהוה כיום %12.4 מהשוק. ברגע ששתי החברות יהיו ביד אחת, הן יחלשו על %16.2 משוק הביטוח, ויהפכו לקבוצת הביטוח השלישית בגודלה בענף, פחות ממגדל וכלל ביטוח, אבל יותר מהפניקס.

הראל-המשמר היא כיום חברה גדולה פי שלושה עד פי ששה מציון, תלוי לפי איזה קנה מידה. סך הכנסות הראל מפרמיות ודמים בכל הענפים עמדו אשתקד על 2.66 מיליארד שקל, לעומת כ-860 מיליון שקל בציון, כלומר הראל גדולה פי שלושה ויותר. הרווח נטו בהראל-המשמר היה אשתקד 52.3 מיליון שקל, כמעט פי ששה מרווחי ציון. ההון העצמי של הראל גדול פי חמישה ויותר מזה של ציון. עם זאת, התשואה על ההון בהראל גדולה רק במעט לעומת ציון.

אין ספק, שאחת הסיבות לגידול המהיר של הראל היא הדינמיות והרב- גוניות בפעילותה: הראל נחשבת לקבוצה מובילה בביטוחי בריאות, בין היתר בזכות חברת הביטוח הוותיקה שילוח, שאותה רכשה בעבר. חברה בת אחרת, סהר, היא השלישית בגודלה בענף ביטוח רכב, ונלחמת בביטוח הישיר על ידי חוזים קולקטיביים גדולים, בעיקר עם עובדי המדינה. הראל היא בעלת השליטה בחברת ביטוח הבריאות דקלה, ושותפה גם בחברת התקשורת טל-עד, בברוקרים בבורסה, בחברת מכוני הבריאות הילה, בבית המשרדים בית הראל בר"ג ובפארק תעשיתי ביבנה. אשתקד קנתה %15 מסוכנות הביטוח מדנס, עם אופציה לגידול ל-%25.

ציון, לעומת זאת, נשארה בענף הביטוח. יש לה השקעה רצינית אחת בנדל"ן, בית המשרדים בית ציון בתל אביב, וגם בו היא עשויה לאבד בשנים הקרובות את השוכר העיקרי, בנק הפועלים. החברה התקשתה להתמודד מול הביטוח הישיר, למרות נסיון מענין שעשתה, לשווק ביטוח רכב במחירים מוזלים ללקוחות המוגדרים כטובים.

ציון סובלת מבעיה המעיקה מאוד על החברות הקטנות שיעור גבוה של הוצאות, בעיקר בשל הצורך להשקיע סכומים גדולים במיחשוב. הוצאות הנהלה וכלליות עמדו אשתקד בציון על %14.4 מהפרמיה ברוטו, כפול משיעור ההוצאות בסהר, מקבוצת הראל, %7.2. שיעור ההוצאות המקובל בחברות הגדולות בענף הוא %9-%12. כל אחוז נוסף פירושו פגיעה של מליוני שקלים ברווח, ואכן ציון הפסידה אשתקד כ-15 מליוני שקלים באלמנטרי.

ההשתלטות הצפויה היא, לכן, מהלך נוסף בשרשרת המיזוגים והעיסקאות בענף - שמשון עם מעוז וסלע, כלל עם עילית, הדר עם נגה - הנובעת משיעור ההוצאות הגבוה. עיסקת הראל-ציון היא עוד צעד לקראת ריכוז הפעילות בענף הביטוח בארבע-חמש קבוצות גדולות

עוד כתבות

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

דני בן עטר, מנכ''ל משותף אינטל ישראל, אורי פרנק, סגן נשיא להנדסה, Google Cloud, עמית קריג, מנהל מרכז הפיתוח של אנבידיה בשיחה עם אסף גלעד / צילום: תמר מצפי

העתיד, השכר והאם מדובר בבועה? מנהלי חברות השבבים הגדולות מדברים על התחום הלוהט

דני בן עטר מאינטל ישראל, אורי פרנק מגוגל קלאוד ועמית קריג מאנבידיה, שוחחו בכנס TECH IL של גלובס על תפקידה של ישראל במפת תעשיית השבבים העולמית ובתחום ה-AI ● איך הם מתווכים את המלחמה להנהלות הגלובליות, איך מטפחים טאלנטים מקומיים ואיך מצמצמים את הדומיננטיות של המזרח הרחוק, כדי להימנע ממשבר כמו זה שפרץ בקורונה?

מטוס של EasyJet / צילום: Shutterstock

איזיג'ט מבטלת טיסות עד סוף אוקטובר: איזה קווים יושפעו במיוחד?

ענקית הלואו קוסט רק החזירה פעילות לישראל, ותוך שבועיים ביטלה את כל הטיסות לארץ עד סוף אוקטובר ● המהלך צפוי להשפיע על כ־100 אלף נוסעים, שלדברי החברה יקבלו החזר כספי ● בשוק מעריכים כי הנפגעים העיקריים יהיו הקווים למערב אירופה

מפגינה באיסטנבול מניפה דגלי פלסטין בהפגנה למען עזה. בציבור הטורקי גוברות הקריאות לניתוק הקשרים הכלכליים עם ישראל / צילום: ap, Khalil Hamra

"מרמרה 2" ודיונים על הרחבת החרם: בטורקיה מחריפים את הטון נגד ישראל

ההחלטה של טורקיה לפגוע קשות בסחר עם ישראל נובעת גם מהאיסור הישראלי להצניח סיוע בעזה, אבל בעיקר מהדרתה מדיוני השיקום של עזה, שעשויים להכניס הרבה כסף למקורביו של ארדואן ● מהלומה נוספת לסחר עלולה להיגרם ממשט מתוכנן לרצועת עזה, שטורקיה תיטול בו חלק

מייסדי חברות Ermetic, Snappy ו-Pecan, שדורגו בעבר / צילומים: איל יצהר, אלעד מלכה

רווח במקום צמיחה: תובנות מהסטארט־אפים המבטיחים של השנים הקודמות

לקראת חשיפת 10 חברות הסטארט־אפ המבטיחות של גלובס לשנת 2024 ביום חמישי הקרוב, בדקנו מה אפשר ללמוד מחברות שדורגו פה בעבר וכעת מתמודדות עם מציאות שונה בחוץ ● "המשקיעים נוהרים להשקעה במספר מצומצם יותר של חברות, אך בעלות איכות גבוהה יותר"

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 capital וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג' בשיחה עם מיטל ויזברג / צילום: תמר מצפי

"הסנטימנט העולמי לא לטובתנו": שתי משקיעות ההייטק הבולטות בישראל מסבירות איך לגייס כסף באמצע המלחמה

שרית פירון, ראש קרן ההשקעות Team8 Capital, וחמוטל מרידור, שותפה בקרן וינטג', התייחסו בכנס TECH IL של גלובס לירידה בהיקף ההשקעות בהייטק בצל המלחמה ● פירון: "לאורך השנה-שנתיים הקרובות יש סיכוי שנראה משקיעים יוצאים מכאן" ● מרידור: "יש גם קולות בעדנו, משקיע אמר לי שהחברות הישראליות הן הכי טובות בפורטפוליו שלו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

סימנים ראשונים מעידים - תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש

האינפלציה בפברואר הגיעה לקצב של 2.7% - מעל מהציפיות המוקדמות ● החשש המרכזי הוא ממגמה שלילית שתביא לחריגה מהיעד של בנק ישראל, כפי שצופים יותר ויותר גופים בשוק ● וכשזה המצב, קשה לראות את הריבית יורדת בקרוב

מנכ''לית בול מסחר, אדוה עשור / איור: גיל ג'יבלי (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

המנכ"לית שתקבל מיליונים בזמן שמחזיקי האג״ח יחטפו תספורת

שנה לאחר קריסתה הפתאומית של חברת האשראי החוץ-בנקאי, חושף מתווה הסדר החוב שלה כי מחזיקי האג"ח צפויים למחוק עשרות מיליוני שקלים ● מי שצפויה להוביל את ההסדר היא מנכ"לית בול מסחר, אדוה עשור, שתזכה לתגמולים המוערכים בכ-5 מיליון שקל בתקופת ההסדר

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

חייל רוסי סוחב רחפן אוקראיני שתוקן ועודכן על ידי הצבא / צילום: ap, Russian Defense Ministry Press Service

איך נכשלו הרחפנים האמריקאים לחולל מפנה במלחמה באוקראינה?

רוב הרחפנים הקטנים של חברות אמריקאיות נכשלו בביצועיהם מול הטכנולוגיה הרוסית, ונחשבים כעת ליקרים ונוטים לתקלות ● בהיעדר פתרונות מהמערב, פנתה אוקראינה למוצרים סיניים זולים

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

דירות בשכירות בשדרות וושינגטון, תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

במקביל לעליית האינפלציה: יש מוקש ושמו מחירי השכירות

העלייה במחירי השכירות מגיעה, ולא במקרה, במקביל לעלייה חדה באינפלציה. מחירי שכר הדירה מהווים כרבע ממשקל מדד המחירים לצרכן ● אבל במשרד האוצר ממשיכים להתעלם מהסוגיה הבוערת

מנכ''ל שטראוס, שי באב''ד / צילום: איל יצהר

נפרדת מתחומים עם רווחיות נמוכה: אלה הפעילויות ששטראוס מתכוונת למכור

קבוצת שטראוס חוזרת להתמקד בפעילויות הליבה שלה ומעמידה על המדף את חלקה במפעל וכוורת יד מרדכי, את פעילות הירקות הטריים והמצוננים "טעם הטבע" ואת רשת קפה עלית

שר המשפטים יריב לוין, יו''ר הוועדה לבחירת שופטים / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המערכת קורסת תחת העומס, אבל הוועדה לבחירת שופטים לא מינתה שופטים

למרות שהייתה אמורה למנות שופטים לבתי המשפט המחוזיים בתל אביב, מרכז ולבית משפט השלום בירושלים, הוועדה לבחירת שופטים התכנסה אך לא בחרה שופטים חדשים ● השופטים בישראל דנים בעשרות ומאות תיקים בו זמנית, ובינתיים בתי המשפט נותרים במחסור גדול של שופטים וקורסים תחת העומס, כך שהציבור נפגע

שלט אנטי־ישראלי המציג טילים איראניים, טהרן / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

רבים מהטילים ששוגרו מאיראן לישראל נפלו בדרך. וזו הסיבה

לפי "וול סטריט ג'ורנל", כמחצית משיגורי הטילים הבליסטיים האיראניים נכשלו או התרסקו עוד לפני הגיעם ליעד, מה שקרה גם לחלק מהכטב"מים ● רותם מי־טל, מנכ"ל חברת אסגארד, המפתחת טכנולוגיה צבאית לתעשיות הביטחוניות, מסביר בשיחה עם גלובס למה זה קרה

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

הבורסה ננעלה בירידות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.3% ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה, וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן הפתיע לרעה, והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ