גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"עם ביבי, הכל קל יותר"

צבי מרום, מנכ"ל באטמ, בראיון לרשת "בלומברג": "רוב החברות הישראליות חושבות שאם יש להן המצאה טובה, אז הן הטובות ביותר בעולם. אני טוען שזה לא מספיק וממליץ להשיג פותח דלתות כמו נתניהו" * "בנקי ההשקעות האמריקנים מסודרים כעת בשורה בחצר, ובפיהם הצעות לניהול הנפקת החברה בניו-יורק"

הכתבה של ג'ונתן פרזיגר על באטמ, שפורסמה ביום ה' בסוכנות הידיעות "בלומברג", מדגימה יפה את ההבדל בין השוק הישראלי קטן האמונה לבין זה האמריקאי, הנכון להיסחף אחרי הבטחות. המקרה הפעם הוא זה של באטם הישראלית, שייסד צבי מרום, רופא שיניים במקצועו.

באטמ מפתחת מוצרי תקשורת בסיסיים וחסרי תחכום, שארגונים מעדיפים את רכישתם על פני מוצרים מקבילים מהמזרח הרחוק. בצד זאת, היא נהנית מההילה של השקעת המיעוט (%6.5) בלינקס פוטוניקס, השקעה ה'מכניסה' אותה לתחום המיתוג האופטי. מוצר נוסף שהחברה מפתחת עבור M3 הוא, אומנם, מתקדם טכנולוגית, אך זוכה כרגע לשוק מצומצם למדי.

על רקע כל זאת, ותחת הכותרת "עליית השווי של באטמ מיוחסת לנתניהו פותח הדלתות", מהלל פרזיגר ומשבח את תרומתו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, לחברה, בה מונה לאחרונה לתפקיד יועץ אסטרטגי - כאילו היה חסר לבאטמ רק שיווק נכון.

ייתכן ש'דברים שרואים משם לא רואים מכאן', ואולי מדובר כאן בנאיביות לשמה. אנו מביאים כאן את הטקסט במלואו, כדי שתוכלו לשפוט בעצמכם.

* * * באפריל האחרון, כאשר ניסה צבי מרום להציע את ציוד רשתות המיחשוב המהירות של חברתו לדויטשה טלקום הגרמנית, הוא גילה כי דלתות המנהלים הבכירים ומקבלי ההחלטות סגורות בפניו. שישה חודשים מאוחר יותר, כבר נדרשו המנהלים הבכירים בחברת הטלפון המובילה באירופה להמתין בסבלנות לתורם כדי לפגוש ברופא השיניים לשעבר, העומד היום בראש באטמ מערכות תקשורת מתקדמות, שהוזמן אחר כבוד למטה דויטשה טלקום בבון.

מה בדיוק קרה במחצית השנה שחלפה? באטמ גייסה את בנימין נתניהו, ראש ממשלת ישראל לשעבר, כדי לסייע לה לפתוח כמה דלתות; במקביל, השקיעה M‏3 10 מיליון דולר בחברה, בצעד שסייע למניית באטמ להמריא ביותר מ-%2,400 השנה.

אחרי כישלונו של נתניהו להיבחר מחדש כראש ממשלה במאי האחרון, פנתה אליו באטמ וגייסה אותו לשורותיה - הן כדי שתוכל להתפאר ברכש החדש, והן נוכח קשריו הרבים והמסועפים. "עם ביבי, הכל קל יותר", אומר מרום ממשרדו המצומק בפארק התעשייה של ראש-העין. "בעבר, לקח לנו חודשים ארוכים להגיע אל המנהלים הבכירים".

באטמ, שרשתות המיתוג שלה בקיבולת גבוהה מתחרות עם מוצרי חברות כמו סיסקו ולוסנט טכנולוגי'ס, זכתה לא רק בדלתות פתוחות של מנהלים. לאחר ש-M3 רכשה נתח של %4.35 בבאטמ ביוני השנה, הפכו מניות באטמ, הנסחרות בבורסת לונדון, למניות השניות בביצועיהן השנה. רק דורלאצ'ר, שברשותה אחזקות בארבע חברות אינטרנט, רשמה ביצועים טובים מאלו של באטמ.

בהשוואה לבאטמ, עלתה מניית סיסקו %71 והיא נסחרת במכפיל רווח של 96. באטמ - העומדת נכון לעכשיו על רמה של 44.20 ליש"ט למנייה - נסחרת במכפיל רווח של 625, שעלה ב-%123 במחצית הראשונה של השנה. יחד עם זאת, הרווח שרשמה החברה במחצית הראשונה, 2.68 מיליון דולר, מתגמד ליד זה של סיסקו - 438 מיליון דולר ברבעון שהסתיים ב-30 באוקטובר.

* * * מרום, ששווי השליש שהוא מחזיק בבאטמ עומד על כ-640 מיליון דולר, טוען כי בנקי ההשקעות האמריקנים מסודרים כעת בשורה בחצר, ובפיהם הצעות לניהול הנפקת החברה בניו-יורק, ככל הנראה בשנה הבאה. בינתיים, הביעו מתחרות כמו איי.בי.אם ולוסנט התפעלות כה גדולה מהטכנולוגיה של באטמ להעברת קול ו-ווידיאו ברשתות מחשב, עד כי הפכו ללקוחותיה.

אנליסטים טוענים כי החברה ניצבת כיום בקו החזית של הרחבת קיבולת העברת המידע באינטרנט. המוצרים שלה מאפשרים להעביר גרפיקה מתוחכמת, סרטים באורך מלא וכל מידע אחר הדורש העברת כמות אדירה של נתונים.

"הפקטור העיקרי כאן הוא שהטכנולוגיה מיוחדת. אולם עיסקת M3 העניקה לבאטמ דחיפה מצד שחקן עיקרי במגרש", אומר פר לינדברג, אנליסט בדרזדנר קליינוורט בנסון סקיוריטיז בלונדון, המעניק למניה המלצת 'קנייה'. הוא מוסיף כי מוצרי באטמ זולים יותר ויכולים לטפל במידע רב יותר מאלו של מתחרותיה.

* * * רבים מהכישורים ההנדסיים הנדרשים לביצוע המחקרים החדשים הם תוצאה של רכישת נטוויז בינואר, בעיסקה של 2 מיליון דולר. נטוויז עבדה במשך שנים עם CERN, המעבדה האירופית לפיזיקה גרעינית הפועלת מג'נבה, בתחומי הציוד לרשתות מיתוג בקיבולת גבוהה.

באוגוסט הוסיפה באטמ ורכשה נתח מיעוט בלינקס פוטוניקס נטוורקס, סטארט-אפ שמפתח מוצרים העושים שימוש באור במקום בחשמל להעברת מידע. "הטכנולוגיה שלהם ביצעה קפיצת מדרגה בסיוע רכישתה של נטוויז והכשרונות שלינקס מספקת להם", מסביר ארנון רובינשטיין, אנליסט בשור קפיטל בלונדון, שניהלה את הנפקתה הראשונית של באטמ ב-1996.

פוטוניקס, המבטיחה לבצע מהפכות במהירות ובקיבולת של הטיפול בהעברת מידע, היא טכנולוגיה בתחילת דרכה, ועשויות לחלוף שנים בטרם ישתלם המחקר בפועל. יתרה מזאת, גודלה של באטמ ביחס לסיסקו (בבאטמ 180 עובדים, בהשוואה ל-21,000 של סיסקו) ולאחרות בתחום, מרמז כי ייתכן שאין לה השרירים הנדרשים כדי לשרוד כחברה עצמאית.

"יש להם מוצר אטרקטיבי, ויש בשטח ראיות בשפע לכך שחברות גדולות מוכנות לשלם סכומים נדיבים מאוד בהיקפם תמורת טכנולוגיה טובה", אומר לינדברג. עם זאת, גם כושר המשיכה של נתניהו עלול לדעוך, עקב החקירות המשטרתיות המעמיקות בפרשיית השוחד, אשר כבר הובילו לסדרה של חקירות וחיפושים בביתו.

* * * מרום ייסד את באטמ ב-1992, לאחר שסיים את לימודיו לקראת תואר דוקטור לרפואת שיניים באוניברסיטת תל-אביב, ואחרי שירות של שבע שנים כמהנדס סטי"ל בחיל הים הישראלי. חברים טוענים אומנם כי החוצפה המאפיינת אותו הרתיעה משקיעים רבים, אולם מצד שני אי אפשר לבטל את חלקה בהצלחתו. ועל כך יעיד, למשל, גיוסו של נתניהו.

ימים ספורים אחרי כישלונו של נתניהו מרום בבחירות, נטשו מרום ושני חבריו את צלחותיהם, בעיצומה של ארוחת צהריים במשרדי החברה - ונסעו ללשכת ראש הממשלה בירושלים להציג את הצעת העבודה שלהם. הם נדחו, כמובן, על ידי המאבטחים, אולם כמה ימים מאוחר יותר פגש בהם נתניהו, ובאוגוסט כבר הוכרז רשמית על מינויו. "היינו משוגעים מספיק לבקש ממנו דבר כזה, והוא היה משוגע מספיק כדי להיענות לבקשה", מספר מרום.

* * * היום שואפת באטמ לעבוד יחד עם חברות טלקומוניקציה גדולות כמו דויטשה טלקום ו-AT&T, על רקע הדרישה הגוברת של שוקי הסלולר והאינטרנט להגדלת רוחב הפס.

מאז יולי, בו עברה באטמ לבורסה העיקרית של לונדון, זינק שווייה פי שניים ויותר והגיע אל סף ה-1 מיליארד ליש"ט (1.6 מיליארד דולר). מרום מייחס את הזינוק לחשיפתה הגדלה של באטמ לבעלי המניות המוסדיים ולהזדמנויות שנפתחו בפניו בסיועו של נתניהו.

"רוב החברות הישראליות חושבות שאם יש להן המצאה טובה, אז הן הטובות ביותר בעולם. אני טוען שזה לא מספיק", אומר מרום, "אני ממליץ להשיג פותח דלתות".«« "עם ביבי, הכל קל יותר" « צבי מרום, מנכ"ל באטמ, בראיון לרשת "בלומברג": "רוב החברות הישראליות חושבות שאם יש להן המצאה טובה, אז הן הטובות ביותר בעולם. אני טוען שזה לא מספיק וממליץ להשיג פותח דלתות כמו נתניהו" * "בנקי ההשקעות האמריקנים מסודרים כעת בשורה בחצר, ובפיהם הצעות לניהול הנפקת החברה בניו-יורק"

עוד כתבות

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"