גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באטמ גייסה בלונדון כ-200 מ' ד' בהנפקת כ-%10 ממניותיה

ההנפקה - במחיר 38.5 ליש"ט ש בינתיים, המניה המשיכה לזנק לכ-44 ליש"ט, מחיר המשקף שווי של 2.5 מיליארד דולר ש החברה שוקלת לרשום את מניותיה גם בוול-סטריט

חברת באטמ גייסה סכום של 127 מיליון ליש"ט, שהם כ-206 מיליון דולר, בהנפקת מניות אשר הושלמה אתמול (ד') בארה"ב ובאירופה. באטמ הנפיקה כ-3.3 מיליון מניות חדשות, המהוות אחרי ההנפקה כ-%9.6 מכלל מניותיה. ההנפקה נוהלה על ידי חברת הברוקרים דרזנר-קליינוורת-בנסון.

זו האחרונה הצליחה להשיג עבור באטמ מחיר של 38.5 ליש"ט למניה, מחיר שהיה גבוה ב-%3.8 מעל מחיר מניות באטמ בבורסה עם סיום המסחר ביום שלישי השבוע. ההנפקה בוצעה תוך 24 שעות, כיוון שלפי חוקי הבורסה בלונדון, אין צורך בתשקיף מלא לגיוס נוסף של מניות.

ההודעה על ההנפקה הביאה לעליית מחיר המניה במסחר אתמול ב-%13 נוספים, ל-41.88 ליש"ט; עם פתיחת המסחר היום בבורסה הלונדונית, נמשכה מגמת העליות, והמניה נסחרת במחיר של 44 ליש"ט, אשר מייצג שווי שוק של 1.5 מיליארד ליש"ט, או כ-2.5 מיליארד דולר (כולל כספי ההנפקה). לשם השוואה, מניות החברה נסחרו בתחילת 99' במחיר של 1.765 ליש"ט בלבד, כך שהעלייה המצטברת מתחילת השנה כבר מסתכמת בכ-%2,400.

אחד הנהנים מההנפקה המוצלחת הוא מנכ"ל החברה, צבי מרום, אשר מכר במסגרתה 150 אלף מניות, בסכום כולל של 5.8 מיליון ליש"ט, שהם כ-9.4 מיליון דולר. על פי ידיעות ב"פייננשל טיימס" הלונדוני, מתכננת באטמ להשתמש בכספי תמורת ההנפקה לביסוס פעילותה בארה"ב, ככל הנראה באמצעות רכישת חברות. לאחר מכן שוקלת הנהלת החברה לרשום את מניות באטמ למסחר גם בבורסה בוול-סטריט.

באטמ עוסקת בפיתוח וייצור של ציוד לרשתות תקשורת ומחשבים, במיוחד ציוד המיועד לשיפור היעילות של קווי תקשורת מנחושת ומסיבים אופטיים. החברה הנפיקה את מניותיה לראשונה בבורסת ה-AIM בלונדון ביולי 96', וגייסה 8 מיליון ליש"ט. בעקבות העליות החדות במחיר המניה, הועבר המסחר בהן לבורסה הראשית של לונדון ביולי השנה.

גראהם שור, שותף בבית ההשקעות שור קפיטל - אשר הוביל את באטמ להנפקה הראשונה שלה, ואשר עדיין משמש כבנק ההשקעות של החברה - הסביר בראיון ל"גלובס" לפני כחודש כי ההצלחה הגדולה של באטמ נובעת, לדעתו, מפיתוח של מוצר למיתוג אופטי בשותפות עם חברת לינקס, וכן מהשותפות עם חברת M‏3, אשר נכנסה בהשקעה של 10 מיליון דולר בבאטמ, בחודש יוני השנה. בחודש ספטמבר הודיעה באטמ על הזמנה של 18.5 מיליון דולר מחברת M‏3.

את שנת 98' סיימה החברה ברווח נקי של 3.4 מיליון דולר, ממחזור הכנסות של 18.1 מיליון דולר; בשנת 97' היה הרווח הנקי 1.5 מיליון דולר, ממחזור של 10.6 מיליון דולר. במחצית השנה הראשונה של 99' מכרה החברה בכ-10.9 מיליון דולר והרוויחה כ-2.7 מיליון דולר.

הנפקת הבזק הזו של באטם היא עוד צעד בתהליך המדהים שעוברת החברה השנה, במקביל (ויש יאמרו שלא) לקפיצה המסחררת במניותיה. במרכז כל ההתרחשויות עומד צבי מרום (45), מנכ"ל החברה, שהצליח להביא את באטמ לקדמת הבמה הציבורית כאשר שכר את שירותיו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו, כ'יועץ בינלאומי לאסטרטגיה'.

מאז הפך מרום לאיש שנוי במחלוקת: מצד אחד, אין מתווכחים עם ההצלחה - ולראייה, הנפקת הענק האחרונה ששווקה גם למשקיעים אמריקאיים. מצד שני, יש הטוענים כי לחברה אין שום טכנולוגיה ייחודית, וכי מרום מצליח 'למכור' אותה לשוקי ההון רק הודות לעובדה שהוא איש יחסי ציבור מצוין. כך או אחרת, מרום הצליח שוב, בגיוס האחרון, להפתיע את כל אלה שמרימים גבה נוכח התופעה ששמה באטמ.

לפני זמן קצר התראיין למוסף "כסף" בכיר בשוק תקשורת הנתונים, וטען כי הטכנולוגיה של באטמ אולי מתקדמת, אבל עדיין אין בה צורך. אנחנו בוחרים להביא כאן את הדברים במלואם, כיוון שהם נותנים תמונה (גם אם אינטרסנטית) לשוק בו פועלת באטמ.

"באטמ מייצרת רכזים (HUB) ומתגים (SWITCH), שהם כלי ניתוב תעבורת נתונים הבסיסיים ביותר. גם מבחינת נפח התנועה, המהירות והקיבולת, מוצריה מוגדרים כבעלי ביצועים בינוניים, אבל כאלה שהלקוחות מעדיפים אותם על פני מוצרים המיוצרים על ידי יצרנים אלמוניים במזרח הרחוק. לא תראה בספרות מקצועית, כמו "Communications Data", מאמרים על המוצרים שלהם. הם נמצאים מאחור בעולם הזה.

"מתגים היום מגיעים ליכולות שלשוק אין עדיין צורך בהן. המתג יכול להעביר עד 35 ג'יגה (מיליארד ביטים בשנייה) ובקרוב אף יותר מכך, אלא שהשרת לא מסוגל לעמוד במהירויות כאלה. כרטיסי השרת הטובים ביותר מסוגלים לעבוד בקצבים של 400 מגהביט לשנייה.

"בכל רשת תקשורת יש צווארי בקבוק, כמו למשל נתב שמכוון את התנועה אל עולם האינטרנט וממנו, או 'פיירוול' (קיר אש), שמונע כניסת גורמים בלתי מורשים לרשת הארגון. אלה מוצרי תוכנה, ולכן הביצועים שלהם איטיים יותר. זה אומר שהבעיה נמצאת במקום אחר ופיתוח מתג מהיר יותר לא יפתור אותה.

"הבעיה של עולם התקשורת האופטית היא שעד עכשיו, התקעים והשקעים שחיברו כבלים אופטיים למכשירים או לקיר היו קשים לייצור ועלותם היתה גבוהה. זו הסיבה שמספר חברות, ביניהן M‏3 ו-Tenvit יצאו עם שקעים אופטיים חכמים, שהם פשוטים, זולים וקטנים יותר.

"העולם עדיין לא עובר לתקשורת אופטית, כיוון שיש בעיות של מהירות עם כבלי הנחושת. בנוסף, נפחי הכבלים האלה גדולים משמעותית, וישנה הארה אלקטרומגנטית בזמן של שידור בקצבים גבוהים, שגורמת להפרעות. יש גם שיקולים של אבטחת מידע, כיוון שלכבל אופטי אי אפשר לצותת.

"הבעיה היא, שהציוד האקטיבי (הרכזות והמתגים) אינו מכיל שקעים לסיבים אופטיים. כאן באטמ דווקא מציגה מוצר שאין למתחרות, אבל גם המחשב האישי לא מכיל חיבורים מתאימים. מחשב אישי מתחבר לרשת עם כרטיס רשת, שבדרך כלל מוצע עם שקע נחושת, ועלותו כ-50 דולר. כרטיסים לשקעים אופטיים לפי התקנים הקודמים נמכרים במחירים של 350 עד 400 דולר למחשב, וזה יקר מאוד. כמו כן, רכזות עם שקעים אופטיים בתקן הישן עולות כפול מרכזות נחושת.

"זאת ועוד, כרטיס רכזת הנחושת יכול לאפשר עד 48 שקעים, ואילו כרטיס של רכזת בתקן אופטי ישן מסוגל להגיע עד 12 יציאות. זאת אומרת, שצריכים יותר מקום ועלות גדולה פי 4 על מנת לבנות רשת אופטית באמצעות הפתרונות הישנים.

"באטמ טוענת שאת בעיית המחשב האישי ניתן לפתור באמצעות ממיר מתקשורת אופטית לאלקטרונים (לנחושת). הנקודה הבעייתית היא, שמשתמש שרוצה להקים רשת תקשורת עם קצב של 100 מגהביט יצטרך להשקיע כ-350 דולר למחשב, בנוסף לעלות כרטיס הרשת.

"הרכזת שלהם, המאפשרת שקע אופטי בתקן החדש, אומנם טובה יותר בנקודה זו מהמתחרים, אבל רק בנקודה זו. בנוסף, נורטל ולוסנט צפויות להשיק מוצרים בשבועות הקרובים, כמו גם סיסקו ו-COM‏3.

"וחשוב מכל, יש בעיה לשכנע לקוחות לקנות מתג אופטי, כי הלקוח שואל את עצמו" 'למה לי לעבור לתקשורת אופטית ברמת המתג, אם ברמת המשתמש האישי אני צריך להוציא עד 350 דולר למחשב?'.

"הלקוחות העיקריים הם מי שבונה תשתית חדשה לגמרי, או מי שיש לו תשתית ישנה מאוד שהוא רוצה להחליף. קהל יעד נוסף הוא כזה הרגיש ליישומי אבטחת מידע. אני מעריך שבטווח הקצר, פוטנציאל המכירות הוא בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולרים".

באטמ, שמפעלה שוכן ביקנעם, הוקמה לפני 8 שנים על-ידי מרום וגרשו ברס, שהסתכסך עם מרום ומכר את מניותיו לדיוויד גולדמן במהלך 89', תמורת 28 מיליון דולר ולפי מחיר מגוחך (בחוכמה שבדיעבד) של 1.31 ליש"ט למניה (לעומת 44 ליש"ט בשוק). גולדמן, ששימש כיו"ר החברה, נפטר בחודש שעבר. לפני ההנפקה החזיק מרום כ-%27 ממניות החברה, וגולדמן כ-%17 ממניותיה.

בעבר התבטא מרום כי "המודל שלנו זה גילת - אנחנו רוצים לרכוש, לא להירכש", ומתח ביקורת נוקבת על מכירת חברות היי-טק ישראליות למשקיעים זרים: "... בסך הכל אנחנו מייצרים רק מעט ועושים הרבה רוח. הקטר שאמור למשוך את המשק מתקדם רק בקושי רב, ובמקום לנסות לפתור את הבעיות משתמשים בתרופת הפלא - מכירת חיסול של נכסי המדינה... התפיסה המקובלת שהשתרשה היא - תמכור.

"זה התחיל עם מכירת סטארט-אפים, ועכשיו מוכרים תעשיות שלמות. כל בוקר אנחנו מתעוררים ורואים שעוד חברה נמכרה, ומשום מה כולם שמחים ומוחאים כפיים".

עכשיו יש למרום 200 מיליון דולר ל'בזבז' על רכישות.« מאת שלמה פרידמן « באטמ גייסה בלונדון כ-200 מ' ד' בהנפקת כ-%10 ממניותיה « ההנפקה - במחיר 38.5 ליש"ט ש בינתיים, המניה המשיכה לזנק לכ-44 ליש"ט, מחיר המשקף שווי של 2.5 מיליארד דולר ש החברה שוקלת לרשום את מניותיה גם בוול-סטריט

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי