גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מסיבוב אורוגוואי ל"סבב המילניום"

כנס שרי הסחר בסיאטל אמור לתת את האות לפתיחת מה שמכונה "סבב המילניום", מו"מ מסחרי מולטילטרלי שבמסגרתו יקבלו על עצמן המדינות החברות התחייבויות המעוגנות בהסכם בינלאומי מקיף שיכללו צעדי ליברליזציה, פתיחת שווקים והגברת הסחר.

כדי להבין את העתיד ראוי להעיף מבט על העבר. באפריל 94' התכנסו שרי הסחר של יותר מ-120 מדינות במאראקש, מרוקו, כדי לחתום על הסכמי "סיבוב אורוגוואי" ולהקים את ארגון הסחר העולמי שיירש את הסכם GATT. בהסכמי "סיבוב אורוגוואי" התחייבו חברות ה-WTO להורדת מכסים והסרת מגבלות לסחר במוצרים תעשייתיים ובמוצרי טקסטיל וחקלאות, וקיבלו על עצמן התחייבויות שונות בתחומי השירותים והקניין הרוחני.

מטרת סבב המילניום היא לשאת ולתת על הסכמים חדשים כדי להרחיב את תחולת המשמעת של WTO לענפים נוספים ולהעמיק את המחויבויות לליברליזציה וסחר חופשי בענפים שכבר מכוסים בהסכמים.

אולם רבים חילוקי הדעות. קואליציות ואופוזיציות מתפרקות ונבנות סביב כל נושא בנפרד. שרי הסחר שייפגשו בסיאטל יצטרכו למצוא גשרים בין הנושאים השונים כדי להגיע לחבילה מאוזנת שתספק את כולם.

לפי שעה יש מנדט לניהול מו"מ בענפי החקלאות והסחר בשירותים. המו"מ בתחום החקלאות יעסוק בהורדת מכסים בסחר בתוצרת חקלאית, ובהפחתת סובסידיות הגורמות לעיוות מערכת הסחר והקצאת המקורות. המו"מ בתחום הסחר בשירותים יעסוק בהסרת מגבלות לאספקת שירותים ממקורות חיצוניים למשקים הלאומיים.

במו"מ זה ידונו המדינות בהגברת החשיפה והתחרות בענפי השירותים השונים בלא יוצא מן הכלל, בין השאר: שירותי בנקאות, ביטוח, תקשורת, הפצה, הובלת מטענים, בנייה ושירותים עסקיים, משפטיים ורפואיים. על פי דרישת מדינות מתפתחות, שהן "יצואניות של כוח עבודה", ייערך גם מו"מ על תנועה של כוח אדם מקצועי במסגרת אספקת השירותים.

נושאים נוספים מועמדים לזכות במנדט למו"מ. הקהילה האירופית, ובייחוד היצרניות החקלאיות בה, מעוניינות להרחיב את האג'נדה כדי לכלול ענפי כלכלה נוספים. אלה אמורים לפצות על הצורך להתחייב לצעדי חשיפה וליברליזציה בשווקים החקלאיים באירופה, שכבר עתה מעוררים התנגדות פוליטית בסקטור החקלאי, בייחוד בצרפת ושווייץ.

בקריאה להרחבת אג'נדת המו"מ מוזכרים הנושאים הבאים: רכש ממשלתי וציבורי, כללי תחרות, השקעות זרות, הפשטת תהליכי הסחר כולל מחשוב, והרמוניזציה של טפסים ופרוצדורות.

נושא הרכש הממשלתי זוכה לתמיכה רבה יותר משאר הנושאים בקבוצה זו. במסגרת זו צפוי להיחתם הסכם ל"שקיפות ברכש ממשלתי", שיחייב את המדינות החברות להוציא מכרזים לאומיים גם לספקים חיצוניים, ו"לשקף" את הפרוצדורות לגישה למכרזים ציבוריים, לזכייה בהם ולערעור על תוצאותיהם.

הניסיונות לכלול את תחום "כללי התחרות" נתקלים בהתנגדות ארה"ב, החוששת שהסכם כזה יפגע ביכולתה לנקוט צעדים נגד ייבוא בהיצף ממדינות אסיה ואמל"ט. יפאן עומדת בתוקף על הכללת נושא התחרות במו"מ. הכללת נושא ההשקעות נתקלת לפי שעה בהתנגדות מדינות ממזרח אסיה (מלזיה, אינדונזיה, תאילנד) המשוועות להשקעות זרות, מחד, ומעוניינות להגביל את שיעור הבעלות הזרה על השקעות, מאידך.

נושאים נוספים המרחפים מעל האג'נדה הם "סחר ואיכות סביבה" ו"סחר ועבודה". ארה"ב יצאה באחרונה בדרישה להקמת קבוצת לימוד שתבחן את הקשר בין קידום הסחר ותנאי עבודה. מדינות מתפתחות שיתרונן היחסי במערכת הסחר הבינ"ל מתבטא בעלות העבודה חוששות שצעד זה יביא לניסיון להגבלת סחר בשם קידום התנאים הסוציאליים של העובדים, ולכן הן מתנגדות בתוקף ליוזמה זו.

עם זאת, רבות מהמדינות המתפתחות מבקשות לשים דגש בנושא יישום הסכמי "סיבוב אורוגוואי" שלטענתן לוקה בחסר, וכתוצאה מכך נפגעים סיכוייהם להגברת הייצוא בענפי הטקסטיל, תוצרת חקלאית מעובדת, ותעשיות עתירות כוח אדם.« מאת יאיר שירן « מסיבוב אורוגוואי ל"סבב המילניום"

עוד כתבות

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

מנהלי חברות השבבים הגדולות על במה אחת: כנס TECH IL יוצא לדרך

כנס TECH IL של גלובס, שמתקיים היום, מאגד על במה אחת את היזמים, האנג'לים, קרנות ההשקעה והסטארט-אפים הבולטים בענף ההייטק המקומי ● מה חושבים מנהלי חברות השבבים הגדולות בעולם, העצות של המשקיעות הבולטות בישראל ואיך למקסם את החיבור בין חדשות ותעשיות ביטחוניות?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

סנקציות במקום תגובה צבאית ישראלית: זו התוכנית של אירופה להתמודד עם המשבר במזה"ת

מדינות המערב מנסות בימים האחרונים לגבש בקדחתנות עיצומים חדשים על הרפובליקה האסלאמית ● המטרה: לשלוח מסר מאוחד, אבל בעיקר לשכנע את ישראל למתן את תגובתה הצבאית ● השאלה העיקרית: האם אחרי עשורים של סנקציות טהרן תחדל להעביר כסף לטרור

נתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

בימי שגרה אין המראות מנתב"ג בשעות הלילה המאוחרות ● בליל המתקפה האיראנית המרחב האווירי של ישראל נסגר, ולמרות ביטולי הטיסות הרבים, עם חידוש הטיסות לישראל וממנה נוצר פקק ● במשרד התחבורה הנחו על פתרון ליומיים הקרובים

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם הממשלה הנוכחית בלמה את הכניסה של פועלים מעזה?

השר מירי רגב טענה כי הממשלה הקודמת הכניסה פועלים מעזה. אך כך גם ממשלתה שלה ● המשרוקית של גלובס

כנס TECH IL / צילום: תמר מצפי

הסטארט־אפים הישראלים ממשיכים להוביל קדימה

כנס TECH IL של גלובס התקיים בהצלחה, בהשתתפות בכירים רבים מהתעשייה, ממשרדי הממשלה ורגולטורים מובילים ● הכנס הוכיח שדווקא בימים מאתגרים אלו, קהילת ההייטק הישראלית ממשיכה לשגשג, ליזום ולהוביל קדימה

מגרש מכבי יפו לשעבר / צילום: תמר מצפי

מעט הצעות ומחיר נמוך בתל אביב: אקרו ואשדר זכו במכרז - 412 דירות במכבי יפו

הזכייה במכרז היא על שטח שהיה בעבר של אצטדיון מכבי יפו בתל אביב תמורת 378.5 מיליון שקל ● מדובר בסכום נמוך ב-149.5 מיליון שקל ממחיר השומה שעמדה על 528 מיליון שקל

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, המכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ''לית מרכז המו''פ של AT&T בישראל, בכנס TECH IL / צילום: כדיה לוי

סגנית נשיא AT&T העולמית: שלושה אנשים יושבים בחדר וממציאים מוצר שנוגע במיליוני אנשים - זה התבלין הסודי שלנו בישראל

רינת זילברשטיין, סגנית נשיא ומנכ"לית מרכז המו"פ של AT&T בישראל, אמרה בכנס TECH IL של גלובס כי מה שייחודי בדנ"א של ההייטק הישראלי הוא "הפיוז'ן שקיים פה בין סטארט-אפים לחברות גדולות, החינוך לטכנולוגיה, המיקס של חוש הישרדות ומנהיגות שמפתחים בצבא"

מסמך סודי חושף: תפקידה של איראן בתדלוק ההפגנות נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: האופוזיציה האיראנית חשפה מסמך לפיו איראן עומדת מאחורי הפגנות אנטי-ישראליות ברחבי העולם, ביקרות על התפקוד של גנץ, גלנט ונתניהו והצעד הבא שארה"ב צריכה לעשות אחרי המתקפה האיראנית ● כותרות העיתונים בעולם 

לאה פרמינגר, סמנכ''לית השקעות, אלטשולר שחם / צילום: סם יצחקוב

אלטשולר בצמרת, מיטב בתחתית: אפיקי ההשקעה שמאחורי התשואות

לאה פרמינגר, סמנכ"לית ההשקעות החדשה של בית ההשקעות אלטשולר שחם, שחזר להצטיין בכל המסלולים: "החשיפה למניות פיננסים באירופה שיחקה לטובתנו" ● גם מור בלט לחיוב ברבעון, ואילו מיטב בתחתית ● מעל לכולם - הביצועים של מסלולי ה-S&P 500 שהניבו תשואה רבעונית של 12%

מארק קיובן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

המיליארדר שהתחיל כמוכר שקיות אשפה חושף כמה מסים שילם ואומר: "אני שמח"

"אני משלם את מה שאני צריך. ארה"ב עשתה הרבה בשבילי, ואני גאה להחזיר לה במסים כל שנה", אומר המיליארדר מארק קיובן, שצפוי שלם מס של 275.9 מיליון דולר על הרווחים שלו ב-2023

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

צילומים: מארק ישראל סאלם (ג'רוזלם פוסט), (AP (Jacquelyn Martin, רויטרס, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אפילו סעודיה עזרה: כך פעלה הברית שסייעה לישראל מול איראן

מזה כמה עשורים, ארה"ב מובילה מאמץ לטובת הידוק הקשרים הצבאיים בין ישראל ליריבותיה הערביות הוותיקות, כדי להתמודד עם האיום המשותף מצד איראן ● המאמץ הזה לא נבדק בקרב, עד שטהרן שיגרה את מטח הטילים והמזל"טים נגד ישראל ● כך הוא נראה מאחורי הקלעים

מייסדי אנטייטל - מימין: אבי זצר ורון נסים / צילום: דימה קרמינסקי

החזר של פי 10 על ההשקעה: חברת הסייבר אנטייטל נמכרת ב-150 מיליון דולר

חברת אנטייטל של היזמים רון נסים ואבי זצר הודיעה על רכישתה ע"י חברה אמריקאית בסדר גודל בינוני, BeyondTrust, שמבצעת כאן את הרכישה הראשונה שלה וצפויה להפוך את הפעילות הישראלית למרכז הפיתוח המקומי שלה ● נסים: "העסקה שנחתמה בתקופה זו משקפת כבוד למדינה"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

עליות קלות בוול סטריט; יו"ר הפד: "אין התקדמות במאבק באינפלציה"

נאסד"ק עולה ב-0.2% ● פאוול: "השגת יעד האינפלציה תיקח יותר זמן משחשבנו" ● מורגן סטנלי עולה ב-5%, טראמפ מדיה צוללת ב-14% ● בנק HSBC ממליץ על מניית AMD ● שווי השוק של טסלה ירד בכ-40% מתחילת השנה ● השקעת ענק למיקרוסופט בחברת AI מאיחוד האמירויות ● איתן בן אליהו ימונה ליו"ר ננו דיימנשן ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס

מערכת חץ 3 / צילום: דוברות משרד הביטחון

הזמנות בשיא וביקוש מקומי: האם החברות הביטחוניות ירוויחו מהתקיפה האיראנית?

מערכות ההגנה האוויריות בישראל קיבלו חותמת משמעותית כאשר הדפו 99% מהאיומים במתקפה האיראנית ● כעת העניין במערכות מצד ממשלות מסביב לעולם מזנק, והביקושים עולים ● בתעשייה האווירית מרגיעים: "יודעים לתת איזון בין צרכי מדינת ישראל לבין הלקוחות"

שיחה משותפת בין אילנית אדסמן, ר' נבחרת ביטוח ופינטק, KPMG, לבין עופר גולן, מנהל תחום תשלומים, ניהול סיכונים וציות, KLMG / צילום: תמר מצפי, כדיה לוי

הבנקים המרכזיים מול השוק הפרטי: מי ינצח במרוץ על המטבע הדיגיטלי?

במסגרת כנס TECH IL של גלובס, אילנית אדסמן ועופר גולן, שני בכירים מפירמת KPMG, דנו במאבק החם על שוק התשלומים העתידי, שכולל מגוון הזדמנויות לצד לא מעט סכנות ● השניים שוחחו על היתרונות והחסרונות של מטבעות דיגיטליים בהנפקת בנקים מרכזיים

ג'ו וג'יל ביידן / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

הנתונים נחשפים: כמה מרוויחים ג'יל וג'ו ביידן בשנה?

הנשיא האמריקאי והגברת הראשונה דיווחו על הכנסה ברוטו של 619,976 דולר ב-2023 ● לפי אתר החדשות אקסיוס, בני הזוג שילמו 146,629 דולרים למס ההכנסה הפדרלי - מדובר בשיעור מס של כ-24% ● בניגוד לנשיא לשעבר דונלד טראמפ, ביידן מקפיד לפרסם את דוחות המס שלו מאז שכהונתו התחילה