גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל עסקי הנשיא

עזר ויצמן, איש עסקים בינוני, אבל חבר טוב. החברות והקשרים הכניסו אותו לעסקים, כך הוא גם התיידד עם אדוארד סרוסי

"כאשר נכנסתי לעסקים, הטלתי על עצמי תנאי בל יעבור: לא לעסוק בסחר נשק, כדי שאיש לא יוכל לטעון שאני מנצל לצרכי הפרטיים את קשרי הממלכתיים". כך סיפר לפני שנים רבות עזר ויצמן, אשר הירבה לבצע גיחות עיסקיות בתחנות הביניים בקריירה הצבאית והפוליטית שלו.

עד היום לא הוכח שויצמן היה מעורב ישירות בעסקי נשק, אם כי ברור שמדי פעם הוא נמצא לכל הפחות בסביבת העסקים הללו. באחרונה הועלתה הטענה, כי הכספים אותם קיבל ויצמן מאדוארד סרוסי היו קשורים בצורה כלשהי לעסקי נשק; פרקליטיהם של ויצמן וסרוסי כאחד מכחישים זאת מכל וכל, ודבקים בגירסה לפיה אותם 300 אלף דולר היו רק מתנה אישית בין חברים קרובים.

דומה, שאת עברו כאיש עסקים יעדיף ויצמן לשכוח, מן הסיבה הפשוטה שהוא הצליח בהם הרבה פחות מאשר במדים או ליד שולחן הכנסת.

כבר החברה הראשונה בה היה ויצמן מעורב, קישרה אותו לתחום העסקים הביטחוניים: חברת ויצמן-רגבי הקטנה והבלתי ידועה, אשר הוקמה על ידי יחיאל ויצמן, אחיו של הנשיא חיים ויצמן ואביו של עזר. האחרון ירש את חלקה של אמו בחברה לאחר פטירתה, בפברואר 1963.

ביוני 1977, כשהתמנה לשר הביטחון בממשלתו הראשונה של מנחם בגין, מכר ויצמן את כל מניותיו לחברת יצחק אלמוג בע"מ. בשנות ה-80 המוקדמות פורסם, שוויצמן-רגבי עוסקת בייצוג חברות אמריקניות לייצור ביטחוני. כמו כן נטען, כי עוד בתחילת שנות ה-70, כאשר היה ויצמן מעורב בה, היא קיבלה לידיה חלק מעסקיו של סוחר הנשק פוקה הירש. ככל הידוע, ויצמן מעולם לא הכחיש או אישר ידיעות אלו.

מגע אחר של ויצמן עם התעשיות הביטחוניות היה במחצית הראשונה של שנות ה-70, כאשר התמנה ליו"ר חברת ציקלון לייצור חלקי מטוסים ושיפוץ מסוקים. את המינוי קיבל ויצמן בזכות קשריו עם יוסף קרמרמן, שהיה בעל השליטה בציקלון וחתנו של יעקב מרידור, לשעבר מפקד האצ"ל.

הקשר בין ויצמן למרידור נוצר באמצעות מילה ברנר, בן-דודו של ויצמן, שהיה שותפו של מרידור בחברה הימית להובלת פרי, ואשר סייע לוויצמן לקבל משרת ניהול בחברה לאחר שעזב את תנועת החרות ב-1972. החברה, אגב, התמוטטה ברעש גדול שנים רבות לאחר מכן, כשוויצמן כבר מזמן לא היה מעורב בפעילותה.

במארס 1973 הפך נשיאנו לראשונה לעצמאי, כאשר הקים יחד עם דוד קוליץ את חברת אלול טכנולוגיות. שותפים אחרים בחברה היו יצחק אלמוג (שהיה אז שותפו של ויצמן בחברת ויצמן-רגבי), מיקי אלבין, מנחם (מנטה) עצמון וחנניה נאמן. ושוב אנו מוצאים את ויצמן, למרות הצהרתו מאוחר יותר, בסביבה המאוד-קרובה של עסקי הנשק: אלול עסקה ועוסקת בייצוגן בארץ של חברות ביטחוניות אמריקניות, ובין היתר היא מייעצת לבואינג בתחום האזרחי והצבאי. ויצמן מכר את אחזקותיו באלול בספטמבר 1974, אך נותר דירקטור בה עד אפריל 1977, עת התפטר על מנת להשקיע את כל זמנו במסע הבחירות של הליכוד (אותו ניהל כראש המטה).

כשוויצמן התפטר מן הממשלה במאי 1980, הוא ניסה להיכנס לעסקים בהיקף רציני. הוא הקים יחד עם עורך הדין האמריקני ליאון צ'רני את חברת C.H.W (ראשי התיבות של שמותיהם), אשר ברשם החברות הגדירה עצמה כעוסקת בבנייה, נדל"ן וייצוג חברות זרות. בין היתר, ניסתה החברה לרכוש מידי רסקו את "המגדל" ברחוב פריש בתל-אביב, אך נכשלה. לא ידוע על עסקים רציניים, בהם היו ויצמן וצ'רני מעורבים.

במקביל, המשיך ויצמן בעסקים משלו. בסוף 1981 נכנס לשותפות עם רמי אונגר (אותו הכיר עוד בחברה הימית) בסוכנות הרכב טלקאר, שקיבלה כעבור חודשים אחדים את הזיכיון לייבוא מכוניות דייהטסו, ואילו ביולי 1982 הודיע ויצמן על הקמת ספינת הדגל של עסקיו: חברת גליל טכנולוגיות מתקדמות. %59 ממניותיה היו בבעלות דלתא-גליל, המהנדסים עודד צ'ופ ואלי קליין החזיקו ב-%17 כל אחד, ואילו ויצמן קיבל %3 והתמנה ליו"ר החברה. לצידו ישבו בדירקטוריון כמה אישים ידועים: אברהם (בומה) שביט, לשעבר נשיא התאחדות התעשיינים; יחזקאל פלומין, לשעבר סגן שר האוצר; ועו"ד יהושע רוטנשטרייך.

מטרותיה של גליל טכנולוגיות, כפי שהוגדרו בתקנונה, היו שאפתניות ונרחבות: לנצל את האפשרויות העיסקיות הנובעות משיתוף פעולה בין חברה בעלת הון וצוות ניהול, לבין מרכזי ידע מדעי; ולשמש כ"מטריה" המרכזת את כל האמצעים הדרושים למחקר ופיתוח, משלב הרעיון ועד ליישומו המסחרי.

על מנת להגשים מטרות אלו, הוקמה לצידה של הנהלת גליל ועדה מייעצת, בה היו חברים נציגים בכירים של העולם האקדמי. ויצמן וחבריו דיברו בהתלהבות על מערך שיווק, שיעסוק באיתור לקוחות פוטנציאליים ובקבלת חוות דעתם על הפרוייקטים שבפיתוח, ומאוחר יותר אף יאתר לקוחות שיהיו שותפים בהקמת מפעלים בארץ ובחו"ל. החברה אפילו תכננה להקים שלוחה בארה"ב, שתיצור קשר עם חברות ענק מקומיות שעשויות להיות שותפות אפשריות.

בעת הצגת גליל טכנולוגיות בפני הציבור, בישר ויצמן על שורת פרוייקטים שכבר יצאו לדרך: הפיכת פסולת חקלאית למזון לבעלי חיים; מכשיר למדידת התכווצויות הרחם לפני הלידה; מוניטור להזנת חולים אנושים; המסת פוספטים בידי חיידקים; וציפוי מתכות בתמיסה שפותחה בכור הגרעיני בנחל שורק. ראשי החברה מסרו בהמשך על בדיקת כמה רעיונות מעניינים נוספים: תהליך להפקת משקה אלכוהולי מתפוזי שמוטי, פיתוח מכשיר לאיתור סרטן השד ופיתוח שיטה להפקת כימיקלים מתרביות של תאי צמחים.

גליל תכננה להנפיק %60 ממניותיה, אך בפועל הצליחה לגייס רק 3 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים. ב-1983, שנה בלבד לאחר הקמתה, החלה גליל לפגר בתשלום האגרה השנתית הצנועה לרשם החברות, שעמדה אז על 640 שקל. בספטמבר 1985 הודיע רשם החברות, כי בכוונתו למחוק את גליל בשל חובותיה כלפיו. המחיקה עצמה בוצעה במארס 1988, שנה לאחר שוויצמן ודלתא-גליל מכרו את מניותיהם בגליל לקבוצת כלל. הבעלים האחרונים של החברה היו המהנדסים צ'ופ וקליין, ולצידם ישטק תעשיות וטכנולוגיות שהיתה בשליטת אביהו הורוביץ.

ניסיון עיסקי כושל אחר של ויצמן היה בחברה ישקונט ספנות, אשר הוקמה באוקטובר 1982, ובה היו לו %5 מהמניות ותפקיד היו"ר (בכלל נראה, שוויצמן קיבל לעיתים קרובות מניות ותפקיד מכובד בעיקר בזכות שמו וקשריו). שותפיו לחברה היו צבי פירון וחיים סרוב (%35), רמי אונגר (%30) וקבוצת הספנות הוותיקה של משפחת אלאלוף (%30). גם כאן היו ההצהרות ההתחלתיות מבטיחות מאוד: ישקונט הבטיחה שהיא תשבור את המונופול של צים ושותפותיה, תוך הפעלת אוניות מכולה - שתיים שיפעלו מיד ועוד כמה שייבנו בעתיד במיוחד עבורה.

בתחילה נראה היה, כי ישקונט הקטנה אכן מצליחה לעקוץ בצורה מכאיבה את צים, וזו נאלצה להוריד את מחיריה לשפל חסר תקדים על מנת להתמודד עם התחרות הבלתי צפויה. אבל אז קרה דבר - וישקונט נקלעה לקשיים; ב-1984 פרץ מרד חמוש על סיפון האוניה "נתנאל" שהיתה בבעלותה, ואילו שנה לאחר מכן קיבל ויצמן - כבעל מניות בחברה - אתראה מרשם החברות על הכוונה למחוק את ישקונט בשל חובות אגרה. ראוי לציין, כי ויצמן המשיך להחזיק במניותיו בישקונט עד יולי 1985 - 11 חודשים לאחר שהתמנה לשר בלתי תיק בממשלתו של שמעון פרס. ואז, מכר ויצמן את מניותיו לאונגר ויצא סופית מעולם העסקים. « איתמר לוין « כל עסקי הנשיא «עזר ויצמן, איש עסקים בינוני, אבל חבר טוב. החברות והקשרים הכניסו אותו לעסקים, כך הוא גם התיידד עם אדוארד סרוסי

עוד כתבות

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

החברה הלוהטת בעולם רכשה אותם: הכירו את רונן דר ועמרי גלר

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה