גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההפרדה מתה.

הסלון מבידיא, הפחם למנגל מג'נין והשיש בחצר מטול-כרם. בין 1.3 ל-3.1 מיליארד שקל מוציא הישראלי בשווקי קו התפר הפלשתיניים מדי שנה. הכסף הזה קונה שקט בטחוני בשטחים ומצוקה אצל סוחרי הרהיטים בפלורנטין. והמחיר ללא תחרות

פקקי התנועה בשבתות על כביש חוצה שומרון, בהם תקועים ישראלים רבים בדרכם לשוק בידיא, מהווים רק דוגמא ל"יצוא" הקימעונאי הפלשתיני לישראל. מאחר שרוב העסקאות מבוצעות במזומן וחלקן בשווקים מאולתרים, קשה מאוד לאמוד את היקף המסחר והוא אינו נכלל בנתוני סחר החוץ של הפלשתינים. אומדן שבוצע על ידי סא"ל עדי אשכנזי, ראש ענף כלכלה באיו"ש, בשבועות האחרונים, מעלה כי היקף המסחר הקימעונאי עולה על 1.3 מיליארד שקל בשנה! שהם למעלה מ-%2 מהצריכה הפרטית בישראל. המספרים האסטרונומיים הללו התפתחו בשלוש השנים האחרונות בעקבות הירידה ברמת המתח הבטחוני והסרת הסגרים שנלוותה לירידה. כך, לאט ובהדרגה החלו להתפתח שווקי תפר רבים, בהם הפלשתינים מוכרים סחורות ושירותים.

מגוון הסחורות כולל מוצרי מזון - בעיקר פירות וירקות, מוצרי בית - בתחום זה בולטים הרהיטים, חומרי בניין - כולל אבנים, שיש ומוצרי קרמיקה, ומוצרי הלבשה והנעלה, וחלפי רכב, שניתן לשער כי "יובאו" מישראל קודם לכן.

גם בתחום השירותים, היזמים הפלשתינים הזעירים מוצאים להם פרנסה, החל בשירותי הסעדה וכלה במוסכים. וישנם, כמובן, גם השווקים הייחודיים, כגון שוק הפחם בצפון השומרון, המספק פחמי עץ לערבים מישראל, הבאים מהגליל ומהמשולש.

בחתך גיאוגרפי רוב השווקים הפלשתיניים בהם הישראלים עורכים קניות נמצאים סמוך ליישובים פלשתיניים במרחק הקטן מעשרים קילומטר מהקו הירוק, לעיתים סמוך לצירי תנועה מרכזיים של ישראלים. שוק ג'למה, צפונית לג'נין, ושוק בידיא, ששמו המלא הוא בידיא-מסחה - הם השווקים הגדולים ביותר מחוץ לערים.

מעניין מה יעלה בגורלו של בידיא-מסחה לאחר השלמת בניית התוואי החדש של כביש חוצה שומרון. במידה שהכביש הנוכחי, העובר דרך גוש התנחלויות מערב השומרון ייחסם, סביר שהשוק יקרוס, והדבר עשוי להביא למרמור וכעס בקרב האוכלוסייה הפלשתינית הנהנית מפריחת השוק בבידיא. חשש זה הביא גורמים בקרב המתנחלים באלקנה להתנגד לסגירת הכביש, למרות היתרונות הבטחוניים הגלומים בכך, בטענה כי שכן רעב הוא שכן רע.

עם זאת ישראלים רבים ובעיקר ערבים ישראלים חשים בנוח לערוך קניות גם בערים הפלשתיניות עצמן. למרבה ההפתעה העיר המובילה בהיקף הסחר היא ג'נין, המושכת קונים מרחבי הצפון הרוכשים שם בהיקף מוערך של למעלה מ-717 מיליון שקל בשנה, אבל גם מקומן של טול-כרם וקלקיליה הסמוכות לאזור המרכז לא נפקד, והיקף הקניות שם נאמד בלמעלה מ-90 מיליון שקל בשנה בכל אחת מערים אלו. היקפי הרכישות בערים רמאללה ושכם, הרחוקות יותר, מצומצם, למרות היותן מרכזים כלכליים חשובים במערכת הפלשתינית.

הציבור הישראלי הרוכש בשווקים מגיע מכל רחבי הארץ. לרוב קהל הקונים מגיע מאזורים סמוכים לשווקים, וכך לשוק בג'נין ובגלמה, הצפונית לג'נין, מגיע קהל רב מעמק יזרעאל, מהגליל ומהכרמל; לשווקים בטול- כרם, קלקיליה ובידיא מגיעים מאזור המרכז; לאבו דיס מגיעים קליינטים מאזור מעלה אדומים; לשוק בדהריה בדרום הר חברון מגיעים בדואים רבים מהנגב.

השווקים הפלשתיניים בירושלים, לעומת זאת, אינם הומים בישראלים. אפשר שהסיבה לכך טמונה באופי האוכלוסייה בירושלים; נראה כי האוכלוסייה החרדית והדתית, המהווה חלק ניכר מהאוכלוסייה החלשה כלכלית בעיר, לא רוכשת מוצרי מזון פלשתיניים עקב בעיות כשרות.

ככלל, ניתן לאפיין את קהל הרוכשים כמשתייך לשכבות הפחות חזקות באוכלוסייה הישראלית, אם כי ניתן להבחין גם במכוניות יוקרה העושות את פעמיהן לעבר בידיא בסוף השבוע. במובן מסויים רכישת מוצרים בשוק הפלשתיני מהווה פיצוי מה במונחי כוח קנייה, לשכבות החלשות בישראל על פערי השכר הגדלים והולכים בקרב הציבור הישראלי.

הסבר פניך לישראלי

הפלשתינים פועלים לעידוד הישראלים הקונים בשוקי הרשות הפלשתינית. ראשי עיריות טול-כרם וקלקיליה נתנו הוראה לעובדיהם ולציבור הפלשתיני להסביר פניהם לישראלים, ובכלל זה ניתנה הוראה לא לרשום דו"חות חנייה למכוניות הנושאות לוחיות רישוי צהובות. העיריות פועלות גם להסדרת בעיית החניה על ידי הקמת חניונים בסמיכות לשווקי הערים. עיריית שכם אף עורכת הסעות חינם לשכם היוצאות מכפרים ערביים-ישראליים. ניתן גם לראות בשווקים נוכחות בטחונית פלשתינית מוגברת, שנועדה לשמור על הסדר הציבורי ולהשרות אווירת ביטחון על קהל הרוכשים.

גם הסוחרים הפלשתינים הזעירים פועלים להגדלת קהל הקונים. מעבר למחירים האטרקטיביים הנמוכים בכ-%30-%40 ממחירי המוצרים המקבילים בישראל, המהווים מוקד משיכה, מנסים הסוחרים לפרסם את מרכולתם לקהלי יעד שונים. לאורך הכבישים בגדה קשה שלא להבחין בשלטי הפרסום הפיראטיים, המפנים לקוחות פוטנציאליים לעסקים באזור. בחוברת פרסומית שהופצה בהתנחלויות במערב השומרון, כמו אריאל ואלקנה, מופיעות מודעות פרסומת לעסקים פלשתיניים בעברית ואף ברוסית. בשוקי התפר אמצעי התשלום המקובל הוא מזומן. בעיקר שקלים, אך לדולרים לא אומרים לא, ובשוק בדהריה גם דינרים ירדניים מתקבלים בברכה. עם זאת בחלק מהשווקים ניתן לשלם אפילו בהמחאות ובכרטיסי אשראי. במיוחד בולטת התופעה בשוק הגדול ביותר, שוק ג'למה צפונית לג'נין, בו כ-%40 מהעסקאות מבוצעות במזומן והשאר בהמחאות ובכרטיסי אשראי. נדמה כי זהו השוק הממוסד והוותיק ביותר, שהתפתחו בו יחסי האמון בין הסוחרים והקונים.

בראיון ל"גלובס" מדגיש סא"ל עדי אשכנזי כי האומדן שביצע צה"ל נערך במטרה לנסות להעריך מגמות, ולא במטרה לבצע מדידה מדוייקת של היקף הרכישות הישראליות באזורי התפר.

סא"ל אשכנזי מדגיש גם את מגבלות האומדן שחישב. ראשית, סקירת מספר הקונים נעשתה באופן אקראי ולא מייצג על ידי אנשי המינהל האזרחי, שאינם אנשי מקצוע. עם זאת יצויין כי סקר שבוצע על ידי משרד התיירות הפלשתיני באזור ג'נין מאשש את הנתונים שנאספו על ידי המינהל האזרחי, ותוצאותיו מרחיקות לכת אף יותר מאומדני המינהל. אשכנזי מציין כי ייתכן שהספירה כללה ישראלים שבאו לשווקים אך לא רכשו שם מוצרים.

אשכנזי מוסיף כי הערכת סכומי הקנייה הממוצעת לרוכש מבוססת על שיחות עם מוכרים בשווקים ולא על דיווחי מס או על חשבוניות. סביר כי הסוחרים המשלמים מיסים לרשויות הפלשתיניות אינם חוששים למסור נתוני אמת למינהל האזרחי, משום שהללו אינם מתואמים עם רשויות המס הפלשתיניות.

ככלל, אשכנזי מעריך כי היקף הסחר גדול יותר מהאומדן הנמוך שנקב - 1.38 מיליארד שקל בשנה - דבר המשתקף בפער הגדול בינו לבין האומדן הגבוה, שעומד על 3.19 מיליארד שקל בשנה. בכוונת המתאם לערוך מדידות מדוייקות יותר על מנת לכמת את היקף התופעה ואת השפעותיה על הכלכלות הישראליות והפלשתיניות.

איגוד לשכות המסחר נמצא בשלבי התארגנות בגיבוש צעדיו ביחס לשוק הפלשתיני. לפני כחודשיים ערך האיגוד דיון ראשוני לגיבוש תמונת המצב בנוגע להסטת הסחר לעבר הרשות הפלשתינית. בדיון עלו תלונות קשות של סוחרים ישראלים, בעיקר בתחום הרהיטים, על תחרות לא הוגנת.

הסוחרים טוענים כי בזמן שבישראל העסקים משלמים מיסים, ארנונה, שכר מינימום ודמי שכירות גבוהים על שטחים מסחריים, נמנעים הסוחרים הפלשתינים בשווקי התפר לשאת בעלויות אלו, ולכן הם מציעים סחורות במחירים הנמוכים בעשרות אחוזים ממתחריהם בישראל.

etkes@globes.co.il« חגי אטקס « ההפרדה מתה. « הסלון מבידיא, הפחם למנגל מג'נין והשיש בחצר מטול-כרם. בין 1.3 ל-3.1 מיליארד שקל מוציא הישראלי בשווקי קו התפר הפלשתיניים מדי שנה. הכסף הזה קונה שקט בטחוני בשטחים ומצוקה אצל סוחרי הרהיטים בפלורנטין. והמחיר ללא תחרות

עוד כתבות

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים