גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדטרוניק, ענק הציוד הרפואי, השקיע 20 מ' ד' באיתמר מדיקל לפי שווי של 105 מ' ד'

איתמר מדיקל מפתחת טכנולוגיות איבחון לבדיקות רפואיות דרך האינטרנט * מעריכים כי תשתלב במיזם משותף של מדטרוניק, יבמ ומיקרוסופט לאספקת שירותי רפואה מקוונים * מדטרוניק כבר השקיעה בחברה, לפני כשנה וחצי, כ-9 מיליון דולר

לפעמים נדמה שכולנו אינטרנט. כל הסטרט-אפים, כל הגיוסים, כל המשקיעים, כולם-כולם רק אינטרנט. תחומים אחרים, מעניינים לא פחות, אינם זוכים כרגע לעדנה או לכיסוי תקשורתי מסיבי, אבל לפעמים זה רק עניין של טרנד. הנה, התחום הרפואי מתחיל, אט אט, לזכות באהדת המשקיעים.

אם תשלבו טכנולוגיה רפואית ביישומי אינטרנט, תקבלו מתכון בטוח ללהיט. זו כנראה הסיבה לאחת ההשקעות המעניינות שהתבצעו כאן מתחילת השנה. ל"גלובס" נודע כי מדטרוניק, חברת הטכנולוגיה הרפואית הגדולה בעולם, השקיעה בסטרט-אפ ישראלי, איתמר מדיקל, 20 מיליון דולר לפי שווי מכובד של 105 מיליון דולר אחרי הכסף. איתמר מדיקל פיתחה מכשיר בלתי חודרני לזיהוי ואיתור מוקדם של בעיות בכלי הדם שמובילות להתקפי לב. משהו מקביל למכשיר א.ק.ג, רק הרבה יותר פשוט.

ולחברת הענק האמריקאית. יש שיתקשו לזכור מי זו מדטרוניק - היא לא שם "חם" כמו סיסקו או לוסנט - אבל זו חברה עם 4.4 מיליארד דולר מכירות ושווי שוק של כ-57 מיליארד דולר. יתר על כן, למדטרוניק קשר ישראלי עקיף: היא מתחרה בולטת של בוסטון סיינטיפיק בשוק הסטנטים (Stunts) הרפואיים. את הסטנטים של בוסטון סיינטיפיק מייצרת חברת מדינול הישראלית, בשליטת יהודית וקובי ריכטר.

הסטנטים הם מעין קפיץ מתכת קטנטן, דמוי צילינדר, המוחדר לעורק המוביל אל הלב על גבי בלון צנתור. הסטנט נצמד לדופן העורק ושומר עליה מפני קריסה, תוך שהוא מאפשר זרימה חופשית של דם אל הלב. בחלק מהמקרים עשוי הסטנט לחסוך ניתוח מעקפים מסובך ויקר.

מדובר בהשקעה שנייה של מדטרוניק באיתמר מדיקל. הענק האמריקאי השקיע בחברה, לפני כשנה וחצי, כ-9 מיליון דולר. את איתמר מדיקל, שאמורה להתחיל למכור רק בשנת 2001, ייסדו גיורא ירון, יו"ר הדירקטוריון, ששימש בעבר כמנכ"ל אינדיגו ונשיונל סמיקונדקטורס; וד"ר מרטין גרסטל, סגן היו"ר, ששימש כמייסד-שותף בחברת התרופות אלזה.

על שני אלה אפשר להוסיף את יועצי החברה, הכוללים את פרופסור בארי זארט, יו"ר החטיבה לרפואה פנימית בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת יל; פרופסורים דיוויד ווייט ופיטר גנץ מהפקולטה לרפואה בהרווארד; פרופסור אלן רוזנסקי, מנהל מחלקת קרדיולוגיה גרעינית ובדיקות לב במאמץ מאוניברסיטת קולומביה, ורשימת בעלי השם עוד ארוכה.

בעלי המניות אחרי ההנפקה כוללים את מדטרוניק - %20; גיורא ירון - %25; מרטין גרסטל - %15; פרופסור דני גור, מנתח הלב המפורסם, ומעבדת השינה במרכז הרפואי על שם שיבא - %12.5 כל אחד; ביתרה מחזיקים ההנהלה, היועצים ועובדי החברה.

הסטרט-אפ הישראלי, המנוהל על ידי ישראל שרייבר, פיתח טכנולוגיה הקרויה Periphrial Aretrial Tonometry Pat) PAT, מתח עורקים פריפריאלי). הטכנולוגיה מבוססת על זיהוי אות בגוף האדם, המספק מידע על מצבם הקליני של חולים במגוון תחומים רפואיים, לרבות קרדיולוגיה (מחלות לב, למשל), רפואת שינה ומדידות לחץ דם.

האות המתקבל ניתן לשידור באמצעות האינטרנט, ומשתלב במגמה של העברת מקסימום טיפול בחולים מחוץ לבית החולים, כדי לייעל ולהקטין את ההוצאה על טיפולים רפואיים.

איתמר מדיקל פיתחה חיישן שיועד במקור לעקוב אחרי לחץ הדם של מטופלים הסובלים מהפרעות שינה. החיישן מזהה בעיות במערכת כלי הדם והלב, גם אם הנבדק עצמו אינו מבחין בסימפטומים כלשהם של המחלה.

אנחנו מקווים שהסיפור של החברה לא מרדים אתכם בשלב הזה, אבל כדאי לדעת כמה נתונים מדהימים: שליש מהאוכלוסייה סובל מהפרעות שינה, וכ-%10 סובלים מהפרעות כרוניות, בהן תסמונת דום נשימה. הסובלים מתסמונת זו עלולים להפסיק לנשום פעמים רבות במהלך הלילה, ומתעוררים בגללה מאות פעמים בזמן השינה.

התוצאה היא תפוקה נמוכה בעבודה, מעורבות גדולה פי 7 בתאונות דרכים ותאונות עבודה, וצריכת שירותי רפואה כפולה מזו של יתר האוכלוסייה. זאת ועוד, פועל יוצא של הפרעות שינה הוא לחץ דם גבוה, שמוביל לבעיות כלי דם, שמובילות למחלות לב.

ואיך מגלים הפרעות שינה? הדרך היחידה היא לגשת למעבדת שינה ו"לבלות" שם שני לילות. ה"בילוי" הזה כולל חיבור ל-16-14 אלקטרודות בכל חלקי הגוף. התענוג הזה לא רק עולה כסף, הוא גם אורך זמן. הבדיקה כרוכה בהמתנה של 6-3 חודשים ועולה 1,800-1,500 דולר ללילה. וזה לא הסוף - הטיפול עצמו עולה בממוצע כ-1,500-1,000 דולר, וסך ההוצאה של כל הענף נאמדת בכ-7 מיליארד דולר לשנה. בהחלט לא כסף קטן.

הטכנולוגיה שפיתחה איתמר מדיקל חוסכת את כל התהליך שתואר כאן. המוצר של החברה מורכב מ"אצבעון", המחובר למכשיר דמוי שעון. המכשיר מסוגל לשדר לקופסא ייעודית או למחשב נייד באמצעות תקשורת אלחוט. וכך אין צורך ללכת למעבדה - אפשר לישון בבית, וההבדל היחיד הוא שהאצבעון יושב, כשמו, על האצבע. זהו. הנתונים, כאמור, יכולים להיות מועברים לבדיקה באמצעות רשת האינטרנט.

כדי להמחיש את הפוטנציאל של התחום, בואו נעבור למספרים: כ-%8 מסך הסובלים מהפרעות שינה מאובחנים ככאלה, כאשר מחלות מוכרות יותר, כגון אסטמה ולחץ דם, זוכות לשיעור אבחון של %66 מסך החולים.

ומה לגבי מחלות לב? כאן המספרים ממש מבהילים:

בארה"ב נערכות מדי שנה כ-6 מיליון בדיקות מאמץ באמצעות א.ק.ג, בעלות של כ-300 דולר לבדיקה.

1.5 מיליון נבדקים מדי שנה באמצעות מצלמה גרעינית, בעלות ממוצעת של 1,500-1,000 דולר לבדיקה.

1.5 מיליון בדיקות בשנה נערכות באמצעות אולטרה סאונד, תחת מאמץ.

מדי שנה נערכים כ-0.5 מיליון צינתורים בעלות של כ-3,000 דולר לטיפול.

כ-4.5 מיליון איש נבדקים בפעם הראשונה, במסגרת אבחון, בין אם חשו ברע או במסגרת בדיקה שנתית. 4.5 מיליון נוספים נבדקים במסגרת מעקב ובקרה על חולים מאובחנים, בדיקות חוזרות וכולי. על פי ההערכות, באירופה המספרים זהים לארה"ב, אך עלויות הטיפול נמוכות בכ-%50.

ובכל זאת, למרות ההוצאה האדירה על בריאות, יעילותם של התהליכים הללו מוטלת בספק. שכן, עלותו הישירה של התקף לב למערכת הבריאות האמריקאית היא 50 אלף דולר. במילים אחרות, עד כמה שזה נשמע רע, חברות הביטוח הרפואי בארה"ב יעדיפו שחולים ימותו לפני שהאמבולנס יגיע. זה פשוט יותר זול להן.

מחלות לב הן גורם המוות מספר אחד בעולם, הרבה יותר מסרטן ואיידס, והן גם זוכות למודעות גבוהה. יתר על כן, למחלות לב ועורקים יש גם "פתרונות". כלומר, הבעיה העיקרית נמצאת באבחון המחלה - הכנסת החולה לטיפול במועד. זו הסיבה שהמערכת הרפואית מגלה, שכחצי מיליון איש מדי שנה חולים במחלות לב רק לאחר שהם לוקים בהתקף לב, וזה לרוב מאוחר מדי.

על פי ההערכות, איתמר מדיקל צפויה להשתלב ביוזמות ה-E-HEALTH של מדטרוניק. מדובר במיזם משותף של החברה האמריקאית עם יבמ, המובילה בתחום חומרת מחשבים ומיקרוסופט, המובילה בתחום התוכנה, שיעסוק באספקת שירותי רפואה באמצעות האינטרנט.

מדטרוניק גם השקיעה לאחרונה 100 מיליון דולר בהקמת אתר משותף עם פורטל האינטרנט הרפואי המוביל WEB-MD/Healtheon, שיעסוק באספקת מידע רפואי לרופאים ולמטופלים באינטרנט.

מטרתן של ההשקעות הללו היא לייעל את תחום השירותים הרפואיים בארה"ב באמצעות האינטרנט. החברות מעוניינות להפוך את נושא הטיפול הרפואי לשירות "ניהול החולה" על בסיס מנוי חודשי, וכך לייצר לעצמן זרם הכנסות קבוע. זה אומר שמדטרוניק, יבמ ומיקרוסופט, יוכלו לדעת על בעיות שונות אצל החולה, למשל אי-תקינות בקוצב הלב, עוד לפני שמתעוררים הסימפטומים, וסביב זאת לבצע "פרסונליזציה" של החולה.« מאת אליאב אללוף « מדטרוניק, ענק הציוד הרפואי, השקיע 20 מ' ד' באיתמר מדיקל לפי שווי של 105 מ' ד' « איתמר מדיקל מפתחת טכנולוגיות איבחון לבדיקות רפואיות דרך האינטרנט * מעריכים כי תשתלב במיזם משותף של מדטרוניק, יבמ ומיקרוסופט לאספקת שירותי רפואה מקוונים * מדטרוניק כבר השקיעה בחברה, לפני כשנה וחצי, כ-9 מיליון דולר

עוד כתבות

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

מוחמד ספורי / איור: גיל ג'יבלי

פס הייצור של עו"ד ספורי: כך הפכו התביעות הייצוגיות למנגנון שכר טרחה

עמותת "היבה" הוקמה כדי לסייע למשפחות במצוקה, אך בית המשפט העליון קבע כי נעשה בה "שימוש פיקטיבי" לתביעות ייצוגיות של עו"ד מוחמד ספורי ● כעת מתנהלת נגדו קובלנה משמעתית של ועדת האתיקה ● מודל הפעולה: הגשת עשרות הליכים, הסתלקות שיטתית מוסכמת וקבלת שכר טרחה - בלי דיון מהותי ובלי פיצוי לציבור ● ספורי בתגובה: "אין שחר לטענות, זה ניסיון ניגוח"

המבורגר בסדנא 8 / צילום: שחף סעדון

עם פסקול נוסטלגי: הבר הקטן בקיבוץ שמגיש המבורגר מבשר מקומי

פודטראק בלב כרם על שביל ישראל, ארוחה אתיופית מסורתית, סדנה של אמן יפני, חנות של 15 קיבוצניקיות ובר שמארח תערוכות מתחלפות ● שש תחנות מומלצות בחוף הכרמל ● חגית אברון תופרת יום

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

נכסי אנרגיה ונמל אסטרטגי: האזורים שבהם התחוללו הפיצוצים באיראן

הפיצוצים באהוואז ובבנדר עבאס אירעו באזורים אסטרטגיים במיוחד - משדות הנפט הגדולים של איראן ועד לנמל המרכזי במיצר הורמוז ● בטהרן מנסים להציג את האירועים כ"תקלות", אך הרגישות של המוקדים שנפגעו מעוררת תהיות בזירה הבינלאומית

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי'ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי'ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בת"א; המניות הביטחוניות נפלו, מניות הביטוח והבנקים עלו

המניות הדואליות עלו ● הירידות במניות החברות הביטחוניות נמשכו ● השקל נחלש הבוקר, ושערו מול הדולר עומד על 3.09 שקלים ● ירידות בחוזים בניו יורק ● אפל וסנדיסק עקפו את הצפי בדוחות, האחרונה מזנקת ב-20% במסחר המוקדם ● מטא זינקה אתמול ב-8%, בג'פריס אומרים שזאת רק ההתחלה ונותנים לה מחיר יעד של 1,000 דולר

השבוע. לנצח את הפחד עבור מעסיק / צילום: באדיבות נטפליקס Skyscraper Live

איך סיכון חיים הפך לפורמט

השבוע נטפליקס שידרה אתגר אקסטרים: המטפס אלכס הונולד טיפס בלייב וללא אמצעי הגנה על מגדל טאייפי 101 שבטיוואן ● הקהל צפה מרותק, אבל מהקריינות ומהספונסרים עבר מסר אחר - לא מדובר בתיעוד של הישג, אלא הפקה שממירה סיכון לפורמט ● בעידן שבו AI יכולה לייצר כל פעלול בצורה מושלמת, נטפליקס מהמרת על הדבר היחיד שעדיין לא ניתן לשכפול: האפשרות לאסון מול המצלמה

25 מניות אירופיות שעשויות לנצוץ השנה / צילום: Shutterstock

תשכחו מוול סטריט: 25 מניות אירופיות לשים אליהן לב

בזמן שהשוק האמריקאי מתייקר, בבנק אוף אמריקה מסמנים את היבשת הישנה כיעד חלופי מרכזי ● בניגוד לריכוזיות במדדים בארה"ב, אירופה מציעה שוק מגוון ובריא יותר ● איפה מחכות הזדמנויות צמיחה וחדשנות במגזרים מסורתיים שעוברים טרנספורמציה טכנולוגית

בודקים את המיתוס. חוק 3 שניות / צילום: Shutterstock

לא 3 שניות: תוך כמה זמן החיידקים מגיעים לאוכל שנפל?

אחת לשבוע המדור "בודקים את המיתוס" יעסוק בעיוותים היסטוריים מפורסמים, מדוע נוצרו, וכיצד הם משפיעים עד ימינו ● והשבוע: החיידקים לא ממתינים לפני שהם מסתערים על אוכל שנפל. ועדיין, זו לא סיבה להילחץ

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

מטוס של KLM / צילום: Shutterstock

הזיגזג ההולנדי: חברת התעופה שהודיעה על חידוש הטיסות לישראל

שינוי מגמה? חברת התעופה ההולנדית KLM מודיעה על חידוש הטיסות לישראל, זאת לאחר היסוס שנרשם בשבועות האחרונים

מצב השווקים השבוע / צילום: Shutterstock

הגורמים מאחורי הצניחה של הדולר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

קרנות הנאמנות הממונפות הן השקעת אקסטרים: מי השיגה תשואה של 870% ומה קרה למי שהימר נגד השוק ● מנהל ההשקעות שמסמן מניות בארה"ב, ישראל וגרמניה ●  האינטרס של דונלד טראמפ מאחורי הדולר החלש, והמפסידים הגדולים ● וגם: המניות האירופיות שעשויות לנצוץ השנה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

השפריץ מים על אישה שטיילה ברחוב. מה הפיצוי שפסק ביהמ"ש?

שכן שהשפריץ מים מצינור ביתו על אישה שטיילה עם כלב חויב לפצותה ב-95 אלף שקל ● מי אמור לפצות נופשים על עיכוב בקבלת המזוודות שלהם בחו"ל? ● ומה פסק בית המשפט כאשר הגיעו לפתחו שתי צוואות - אחת שוויונית ואחת לא? ● 3 פסקי דין בשבוע

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

גלופה של שטרות של חמש דולר במטבעה של ארה''ב בוושינגטון הבירה / צילום: Reuters, Gary Cameron

קריסת הדולר מגלה לאמריקאים שהם לא המעצמה שעליה פינטזו

התחזיות סברו שהעשור הנוכחי יטלטל את העולם, ובינתיים הוא מקיים את המצופה ממנו ● תהיות על מצב הדולר האמריקאי מול סל המטבעות, ציפיות הריבית וגם האפשרויות שיוצרת הבינה המלאכותית - כל אלה ישפיעו עמוקות על הכלכלה בשנה הקרובה ● כתבה ראשונה בסדרה

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

"אנחנו חייבים לעבוד": גרמניה נגד משרה חלקית ושבוע עבודה מקוצר

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

מזכיר המועצה לביטחון לאומי באיראן: "מתגבש מתווה למו"מ"

טראמפ אישר בריאיון לפוקס ניוז: "הם מדברים איתנו - נראה מה אפשר לעשות" ● דיווח: פיצוץ עז נשמע בנמל בנדר עבאס שבדרום איראן - כלי תקשורת במדינה הכחישו דיווח על תקיפת מפקד במשמרות המהפכה ● גורמים בישראל טוענים שאין למדינה קשר לפיצוצים באיראן ● צה"ל תקף ברצועת עזה במה שמסתמן כגל שני של תקיפות על רקע הפרת הסכם הפסקת האש מצד חמאס ● עדכונים שוטפים

ג'יימס נסביט ב''הבריחה''. קשר חזק / צילום: Ben Blackall/Netflix

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן, הפעם עם סדרה על בנות, אבות ואשמה

נטפליקס שוב פותחת עונה עם הרלן קובן והפעם עם סדרת המתח "הבריחה", שמגוללת את סיפורה של משפחת גרין שנראית מושלמת, עד שהבת הבכורה פייג’ נעלמת ● האב יוצא לחפש אותה בכל מחיר ובדרך חושף את הסיבה לבריחה

טסלה מודל 3 RWD לונג ריינג' / צילום: יח''צ

טסלה 3 החדשה: טווח הנסיעה השתפר, ומה לגבי המחיר?

טסלה מודל 3 המחודש מציג טווח מרשים, קפיצה באיכות הייצור והתנהגות שלא תבייש מכונית ספורט ● שמרנות בהנדסת האנוש והאבזור פוגעת בתחרותיות שלו

צינוק העינויים הסודי של אגדת הוול סטריט / צילום: Reuters, ZUMA Press Wire

מה שהתגלה בצינוק של הכוכב מוול סטריט אף אחד לא יכול היה לדמיין

הווארד רובין נודע לשמצה ככוכב שוק ההון האמריקאי בשנות ה־80, שאהב לקחת סיכונים וגם הפסיד רבע מיליארד דולר למריל לינץ' ● אלא שאיש לא ציפה למה שנחשף בפנטהאוז שלו במנהטן: מנגנון משומן של התעללות מינית קשה בנשים, חלקן דוגמניות, שגייסה עבורו שותפה תמורת מיליונים ● כעת הוא עשוי להישלח למאסר עולם