גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

SBC מקבלת מתנה: מניות אמדוקס ב-400 מיליון דולר

מימשה אופציה ללא תמורה והגדילה חלקה באמדוקס ל-%21.8 * מריל לינץ' קובע מחיר יעד של 90 דולר למניות אמדוקס - %40 מעל השוק

חברת הטלפוניה האמריקאית SBC הגדילה את חלקה בחברת אמדוקס ל-%21.8 מ-%19.5. כמה כסף היא שילמה עבור אותן 6 מיליון מניות, ששוות כמעט 400 מיליון דולר? תתפלאו, שום דבר. קיבלה מתנה יפה.

מי שמנער את האבק ממדפי הזיכרון שלו, ודאי יודע כבר במה המדובר. אבל למען הקוראים שלא ממש זוכרים את ההיסטוריה הפיננסית של אמדוקס, בואו נחזור שנתיים אחורה. לאמדוקס יש היסטוריה פיננסית די מרשימה: תוך פחות משנתיים היא הספיקה לגייס ב-3 הנפקות כ-2 מיליארד דולר, שרק כ-300 מיליון מהם הגיעו לקופת החברה. השאר הגיע לבעלי המניות בהצעות מכר, במיוחד לכיסו של מוריס קאהן.

את ההנפקה הראשונה שלה ביצעה החברה ביוני 98'. רשמית, זו היתה הנפקה לקופת החברה (כרבע מיליארד דולר). בפועל, זו היתה הצעת מכר. ולמה? החברה הגיעה לוול-סטריט עם גירעון של 291 מיליון דולר בהון העצמי לאחר שחילקה דיבידנד ענק, טרם ההנפקה, בהיקף של 479 מיליון דולר.

וכאן אנחנו מתקרבים ללב העניין. בעלי השליטה באמדוקס היו צריכים מישהו שייקח על כתפיו את הדיבידנד הענק, ולכן פנו לחברת ההשקעות האמריקאית וולש-קרסון. חברה זו, המנהלת סך של 7 מיליארד דולר ומתמחה בהשקעות ורכישות של חברות בתחומי התקשורת והרפואה, מימנה את המהלך.

בתמורה להלוואת של 125 מיליון דולר והשקעה של 120 מיליון דולר נוספים, קיבלה וולש-קרסון כ-%29 ממניות אמדוקס לאחר ההנפקה הראשונית. במקביל, העניקה וולש-קרסון לבעלי המניות הקיימים באמדוקס אופציה לרכוש חינם כ-%4.9 ממניות שברשותה, בתנאי שיעמדו ביעדים עסקיים בשנים 98'-99'. אמדוקס, שחווה תקופה של צמיחה חסרת תקדים, עמדה בכולם. במקביל, גם מניותיה חוו תקופה מאוד נחמדה: בהנפקה הראשונה הן עמדו על 14 דולר, וכיום הן נעות סביב 70-60 דולר, מחיר המשקף שווי שוק של כ-13 מיליארד דולר.

וזה לא ש'חסר' ל-SBC. מאז ההנפקה השנייה של אמדוקס (יוני 99'), לפני 8 חודשים, השביחו אחזקותיה באמדוקס בכ-%160, ושווי מניותיה של חברת הטלפוניה האמריקאית באמדוקס עומד על כ-2.6 מיליארד דולר, לא כולל האופציה (3 מיליארד כולל האופציה). מדהים. אין מילה אחרת.

מה זה אומר על אמדוקס, שטיפסה, כאמור, לשווי של יותר מ-15 מיליארד דולר? את זה אנחנו משאירים למריל לינץ' ש'נזכרה' השבוע באמדוקס, ופרסמה המלצת 'קנייה' עם מחיר יעד של 90 דולר, המשקף שווי 'ראוי' לחברה: 18 מיליארד דולר. אנחנו עוד זוכרים שאחרי ההנפקה, לפני פחות משנתיים, אמדוקס דשדשה במחיר שפל של 8 דולר.

ומה אומרים כלכלני מריל לינץ'? שום דבר שקוראי "גלובס" לא קראו בעבר: אמדוקס היא השחקנית המובילה באספקת מערכות בילינג (חיוב וגבייה) לחברות טלפוניה וסלולר, ובין לקוחותיה שמות כ-SBC, דויטשה טלקום, מנסמן ואורנג' הבריטית.

אמדוקס אוהבת להציג את עצמה כספקית של חבילת שירות כוללת לפתרונות בילינג שמיועדים לחברות תקשורת המעוניינות לספק ללקוחותיהם סופרמרקט של שירותי תקשורת - סלולר, תקשורת בינלאומית ומקומית, תקשורת נתונים ואינטרנט - והכל בחשבון אחד ויחיד ללקוח, במסגרת מגמת ההתלכדות (Convergence) של שירותי התקשורת.

הראייה האסטרטגית של התמזגות שוק הטלקום עם שוק תקשורת הנתונים והאינטרנט, היא שמניעה את מיזוגי הענק שעליהם שמענו לאחרונה (וודהפון-מנסמן). אבל מערכות של חברות הטלפוניה הן מיושנות בדרך כלל (וזכו לכינוי LEGACY, מורשת). חברות הטלפוניה הגדולות מעוניינות להציע שירותים חדשים, אבל מבלי להשליך את המערכות הישנות.

אמדוקס מספקת פתרונות תפורים לפי מידה ומשלבת את הפתרונות החדשים עם המערכת הישנה. זאת, בניגוד למתחרותיה - LHS הגרמנית, AMS האמריקאית ואחרות - המספקות 'פתרונות מדף'.

שוק הבילינג מתחלק למספר סגמנטים, כאשר החלק העליון (High-End) שלו מכיל כ-%10 מהחברות, שמגלגלות כ-%85 ממחזור הפעילות בענף. כאן פעילה אמדוקס, כמו גם HP, יבמ, סאן ואחרות, כאשר כל אחת מהן מעסיקה אלפי עובדים.

בדרג הביניים נמצאות חברות קטנות יותר, שמציעות שירותים זולים משמעותית: פורטל סופטוור, סולקט הקנדית ולוסנט (באמצעות קיינן). הרמה השלישית כולל חברות סטרט-אפ או חברות צעירות מאוד, כגון נארוס, פיקיוב, אקזקט, טלנולדג', וויזטק, מאינד ועוד.

הבעיה של אמדוקס היא הצורה שבה היא עובדת. לאמדוקס אין מערכת בסיסית שממנה פותחו גרסאות, אלא 50 לקוחות עם 50 גרסאות שונות זו מזו. בשיטה זו אי אפשר לעשות שדרוג גנרי. לעולם לא תהיה על המדף גרסה מתקדמת יותר. הלקוח רוצה לעשות שדרוג? אנשי אמדוקס ישדרגו לו את המערכת.

כפי שחשף כתב "גלובס", אפי לנדאו, בתחקיר מיוחד על החברה, אמדוקס מפעילה שיטת מכירות ייחודית. שבה לקוח מבקש הצעת מחיר ואמדוקס מציעה מחיר מאוד תחרותי, אבל משמיטה את סעיף "שעות האדם". כאשר הלקוח רוצה הצעה סופית מסודרת (מה שקרוי תיאור פונקציות מדויק), שתכלול גם את מרכיב שנות האדם, אמדוקס שולחת 20 עובדים שיעברו על כל סעיף וסעיף ויעריכו את עלותו.

לאחר 4-3 חודשים, אמדוקס כבר חיטטה היטב בקרבי הלקוח, הוא חשף בפניה יותר מדי סודות, התרגל לעבוד עם האנשים, והוא גם יודע שהמוצר יהיה טוב. לכן הוא יקנה את המוצר של אמדוקס, למרות שהיא יקרה הרבה יותר מהתחרות.

ולמה זו בעיה? כי המערכת הארגונית של אמדוקס הופכת להיות מגושמת. לקוחות העתיד יעבדו בתקשורת רחבת פס על בסיס טכנולוגיות פרוטוקול האינטרנט. כאן הלהיט העכשווי היא פורטל סופטוור. יש לה 75 מיליון דולר מכירות בלבד, לעומת מיליארד דולר מכירות של אמדוקס, והיא עברה רק לאחרונה לאיזון תפעולי, בעוד שאמדוקס מייצרת מזומנים בקצב מעורר התפעלות. אבל בגלל תחום הפעילות ה'חם' שלה נסחרת פורטל סופטוור בשווי שוק של כ-12 מיליארד דולר, שנושק כמעט לזה של אמדוקס.

מערכות הבילינג היום הופכות מורכבות יותר - וזה טוב לאמדוקס - כי היא יכולה לגבות יותר כסף. אבל מספר השחקנים גדל, והשחקנים החדשים הם לא חברות טלפוניה נוסח SBC או דויטשה טלקום. אין להם כיסים עמוקים, והם צריכים מערכות גמישות, יעילות ומודרניות. אמדוקס ראתה את זה, והיא מנסה לענות על חלק מהבעיה ברכישת ITDS הקנדית. אבל כאן היא נכנסת למלכוד.

האם היא רוצה לשרת לקוחות בצורה של אאוטסורסינג, שבה הלקוח לא קונה אלא מחכיר את מערכת הבילינג? זו כמובן לא שיטה לגרוף רווחי עתק, ובטח שלא מחברות טלקום צעירות. מצד שני, ישנו הביזנס המסורתי, והאנליסטים יביטו על התהליך בעיניים מזוגגות. החברה לא ממוקדת, הם עלולים לומר.

העתיד של מערכות הבילינג הוא חיוב על פי צריכה ולא על פי זמן שימוש בצינור התקשורת. בעולם פרוטוקול האינטרנט, בעידן של תקשורת רחבת פס, אין ספק שזה יקרה. אז החברות יצטרכו לדעת אילו יישומים עוברים דרך קווי התקשורת, ובמהירות מסחררת.

בעידן של חילופי דורות במערכות הבילינג, שוק ההון האמריקאי מהמר על פורטל סופטוור. את אמדוקס הוא מתגמל כמי שנהנית מהפאניקה שגורמות חברות התקשורת הצעירות למונופולים הוותיקים, לקוחותיה של אמדוקס.« מאת אליאב אללוף « SBC מקבלת מתנה: מניות אמדוקס ב-400 מיליון דולר « מימשה אופציה ללא תמורה והגדילה חלקה באמדוקס ל-%21.8 * מריל לינץ' קובע מחיר יעד של 90 דולר למניות אמדוקס - %40 מעל השוק

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

חיזבאללה ירה לעבר חיילים במרחב הר דב, צה"ל השיב אש

החות'ים טוענים: "תקפנו ספינה ישראלית כאות סולידריות עם הפלסטינים" ● בשל ההפגנות הפרו-פלסטיניות: אוניברסיטת דרום קליפורניה הודיעה על ביטול טקס הפתיחה ● דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים