גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בעיות בועה

עובדי הטכנולוגיה, בניגוד אולי לתדמיתם, אינם רודפי אתגר. הם רודפי אופציות. אולי לכן זה היה תענוג גדול לראות את ה"אינטרנט מאניה" קורסת, ואת המהנדסים האלה נשארים עם ניירות שטובים רק לטפט בבית אלי ציפורי

איזה תענוג! תודו, זה היה כיף. תענוג אמיתי לראות את שיגעון האינטרנט מגיע לשיאו, ובום. בבת אחת נעלמו כל התחזיות הפנטסטיות והאנליסטים תאבי הבצע והעמלות, ששיחקו בפראות ובלא מעצורים את משחקיהם הבלתי אפשריים, כשעיניהם פוזלות לעבר ההנפקה הבאה. כל ניפוחי ההבלים על אודות טכנולוגיית המפץ הבא, שהפכו את מניות האינטרנט ליצורים מן החלל החיצון. באמת, ממש מצער אותנו מעומק הלב לראות את המאניה הזו הולכת וקורסת.

גם לבם של עובדי טכנולוגיה רבים נצבט כעת, כשהם אומרים שלום לכל אלה, שלום לכל ההוקוס-פוקוס ההיסטרי שבו הובילה וול סטריט את מטען האינטרנט שלה והפכה לא מעט מהם למיליונרים בן-לילה. אלה שזנחו את מקום עבודתם בחברות המבוססות לטובת גן-עדן כלשהו לכאורה (סטרט-אפ), לא רינה הם יקצרו, אלא מפח נפש.

אל תשכחו את חוק האצבע של חברות ההון סיכון, הגורס כי 9 מתוך 10 מיזמים נכשלים אף בטרם הגיעו לשלב ההנפקה, ובסופו של דבר לא מגיעים לשום מקום. אם ההערכה הזו נכונה, אפשר להניח כי הרבה הרבה סטרט-אפים ישלחו את עובדיהן הביתה מבלי שאלה קיבלו כמעט דבר תמורת הסיכון שנטלו על עצמם. תעודות האופציות שהם קיבלו יוכלו לשמש כטפט על קירות ביתם.

ה"אינטרנט מאניה", שהקפיצה את רוב מניות מגזר זה לרמות מחירים על-אבסורדיות, גם יצרה זן חדש של המוני משקיעים, שצבאו על פתחי מניות האינטרנט בפרט, ומניות ההיי-טק בכלל. מדובר בציבור משקיעים תוסס ועצום, ששורותיו התמלאו בעשרות אלפי מתכנתים ומהנדסים מתחת לגיל 30, העובדים בכל סוגי חברות הטכנולוגיה. לאלה יש מכנה משותף של שכר שנתי בן עשרות אלפי דולרים וחבילת אופציות בת מאות אלפי דולרים לפחות. אותם גדודי משקיעים הם משתמשים כבדים באינטרנט, והם מקדישים לפחות שעה ביום לקניית מניות באמצעות חשבונות הברוקרים און-ליין שלהם.

לכן, תפסיקו לדבר על "גברת כהן מחדרה". תתחילו לדבר על ביל גייטסים קטנים, כל אותם יורמים במשקפיים, שבקיאים מאוד ברזי המסחר בנאסד"ק.

במצב שבו הטילו חברות האינטרנט, כמו Ebay ויאהו, שורות ארוכות של מיליונרים טריים, אין זה מפליא כלל כי האופציות למניות נעשו המטבע השליט בממלכת הסיליקון ואלי האמריקני ובממלכת הסיליקון ואדי הישראלי. מנהלים בכירים בארה"ב נטשו בהמוניהם את חברות הבלו צ'יפ המבוססות וניצלו את מצנחי הפיצויים שלהם, כדי לעבור לניהול מיזמי סטרט-אפ, תמורת שכר אדיר ונתח של כ-%10 ממניות העסק. הסיכון הפך במקרים האלה לכורח שאין להימנע ממנו, במיוחד כאשר עיתונים מכובדים מפרסמים בעמודיהם הראשונים סיפורים על מזכירתו המיליונרית של ג'יימס קלארק, מייסדה במשותף של נטסקייפ (שנמכרה לאמריקה און-ליין).

זה נכון, וזה גם מטעה. עובדים רבים עברו כבר שלושה-ארבעה סטרט-אפים ועדיין לא הצליחו לעשות את הכסף הגדול באמת. הסיפור שלהם יכול להיות סיפור טיפוסי המייצג את עמקי הסיליקון, אולם הוא בוודאי לא הסיפור שהדור החדש של בכירי הטכנולוגיה רוצים לשמוע. הבהלה לזהב נמצאת בשנתיים האחרונות בשיאה. כמעט מדי שבוע מתבשר הקורא הישראלי על מתעשר היי-טק חדש, עובדים שזכו לחבילות אופציות דמיוניות ומזכירות שיכולות לקנות דירה בלי בעיה. רק שבדרך שכחנו את כל אותם מנהלים ועובדים, שסוגרים את הבאסטה כאשר ההנפקה הציבורית של החברה שבה הם עובדים אינה מתקרבת לאופקים שצפו לה. מה שיפה כאן, הוא שהתקווה שלהם להפוך למיליונרים היא נצחית, או לפחות היה נדמה שהיא כזו, כל עוד השווקים המשיכו לטוס לירח.

תסמונת העושר הפתאומי הזה, שנגרמה בעיקר ממגיפת האופציות ומהפריחה ללא תקדים בנאסד"ק, עלולה לחזור כבומרנג בעקבות התהליך המכאיב שעוברים השווקים. חברות רבות יגלו שהוצאת הקצף בנאסד"ק עלולה להוציא את החשק לכמה מהעובדים לקום בבוקר. אם מחיר המניה שלהם סובל מירידה משמעותית, עלולים אנשים לאבד פתאום את כל המוטיבציה שלהם. אלמנטרי.

זה לא הצד האפל היחיד בהענקת אופציות. היא יוצרת גם הבדלי מעמדות בולטים בין אלה שהצטרפו לחברה לפני הנפקתה הציבורית הראשונה - וקיבלו לידיהם אופציות בשווי של סנטים ספורים - ובין אלה שהגיעו אחר-כך. ברגע שהחברה יוצאת בהנפקתה הציבורית הראשונה, רבים הם העובדים, ובמיוחד המנהלים הבכירים, שעומדים להרוויח סכומים גדולים מאוד של כסף, הסופרים את הימים עד למימוש האופציות. וברגע שמגיע זמן המימוש, חלקם עוזבים. לעיתים, ברגע שחברה יוצאת בהנפקה ציבורית, היא מתקשה לגייס אנשים חדשים, ובמקביל היא גם מתקשה להחזיק את העובדים הקיימים שלה.

עובדי הטכנולוגיה, בניגוד אולי לתדמיתם, אינם רודפי אתגר. הם רודפי אופציות. זו הסיבה לניידות הגבוהה של עובדים בהיי-טק. איזה מהנדס נשאר היום בחברה למשך ארבע שנים? ומדוע בכלל צריך להישאר לכזה פרק זמן? צריך לקפוץ לחברה שמעניקה מנה גדולה של אופציות, שהנפקתה "מובטחת" או שמניותיה כבר נסחרות בבורסה ונחשבות ללהיט.

אמנון לנדן, נשיא מרקורי, האיר תופעה מעט אחרת, שגורמת לניידות כל-כך גבוהה של עובדים. מהנדסים אמריקנים, אומר לנדן, הפכו למיני קרן הון סיכון. הם מקבלים אופציות לתקופה של ארבע שנים בסטרט-אפ אחד. בשנה הראשונה הם לא יכולים לממש אותן, ולאחר שנה מקובל לממש רק רבע מהמנה. אותם מהנדסים עובדים בסטרט-אפ שנה ויום, מאבדים %75 מיתרת האופציות, ומיד הולכים הלאה לסטרט-אפ אחר. הרעיון שלהם פשוט: לפזר סיכונים בשביל להתעשר כמה שיותר מהר.

אבד הקשר, לגמרי אבד, בין אותה שכבה מצומצמת למדי של עובדי טכנולוגיה מבוקשים לבין כוח העבודה הגדול בישראל, כוח העבודה ה"מסורתי". כמה עובדים כבר התחלקו בעושר האגדי שעליו מדברים בלי הפסקה? בצ'קפוינט, למשל, מדובר בכ-500 עובדים בלבד. בסך-הכל מדובר בכ-20 אלף, אולי 30 אלף עובדי טכנולוגיה, אם נתאמץ.

אנחנו יוצאים מגדרנו בכל פעם שסטרט-אפ עם 50 עובדים נמכר במאות מיליונים, אבל מקבלים בשלווה את האפשרות של סגירת מפעל נגב קרמיקה בדרום ופיטורי 140 עובדים.

זה, בתמצית, הסיפור העצוב של המשק הישראלי.

יזמי ומתעשרי ההיי-טק החדשים נעשו הבודהה שלנו. המשק הישראלי עובר עתה חילופי משמרות - מספר "התנ"ך" שלו יוצאים הברונים ה"ישנים" (הקולברים, הפישמנים, הרקנאטים) ונכנסים ברוני הטכנולוגיה ה"חדשים" (הזיסאפלים, השוויידים, האלכסנדרים). את החדשים אנחנו מעריצים ועוטפים בצמר גפן דביק. מה"ישנים" אנחנו די סולדים.

ובעצם, כולם אותו הדבר. אף אחד לא הופך לאיש עשיר בזכות היותו נחמד. כולם מנהלים לוחמניים, ארוגנטיים, רודפי כסף וכוח אבל גם מוכשרים ובעלי יכולת מדהימה.

גם את ביל גייטס, אתם בוודאי זוכרים, העריצו פעם.

ייקח לנו איזה שנה-שנתיים עד שנתחיל לתעב גם את ברוני הטכנולוגיה הנהדרים שלנו.« אלי ציפורי « בעיות בועה « עובדי הטכנולוגיה, בניגוד אולי לתדמיתם, אינם רודפי אתגר. הם רודפי אופציות. אולי לכן זה היה תענוג גדול לראות את ה"אינטרנט מאניה" קורסת, ואת המהנדסים האלה נשארים עם ניירות שטובים רק לטפט בבית אלי ציפורי

עוד כתבות

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

שכונת עומרים באופקים. 45 דירות בפרויקט של בראל־סלעית בשכונה נמכרו מאז ה־7 באוקטובר / הדמיה: אול אין

הנתונים מגלים שהמסר ברור: התותחים לא עוצרים את המרוץ לדירה

אלפים ממשיכים להאמין בהשקעה בארבעה קירות שעומדים במוקד העימות והסכנה הכי גדולים כרגע במזרח התיכון, ומאות עסקאות נרשמו גם על הגבול עם עזה, בשדרות ובאופקים ● סיבות כלכליות יש, אך יותר מכל, החלום הנדל"ני של עם ישראל עדיין בועט

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חן אמסלם ודביר בנדק בקמפיין מזרחי טפחות / צילום: עופר חג'יוב

מזרחי טפחות משקיע את התקציב הגדול ביותר, ומתברג במקום השני בזכירות

הפרסומת הזכורה ביותר זה השבוע השלישי שייכת לבנק לאומי, עם גל תורן והשיר "יש מוצ"ש" - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הופעה קצרה של אירנה בקמפיין קטן ורזה מספיקה לשופרסל כדי להתברג בדירוג ולזכות באהדה

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נטפליס יורדת בכ-7%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה