גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פנינה בכל פינה

"בדרך כלל כששואלים ראש מועצה מהו סדר העדיפויות שלו, הוא עונה 'חינוך, פיתוח וכו'. המחשבה שאתה הולך אתו לישון וקם איתה בבוקר היא איך לשמור על הצביון של ראש פינה, איך לשמר את עברה בצד פיתוחה", כך אומר ראש המועצה המקומית ראש פינה, אהרון ברנזון.

יותר משש שנים מכהן ברנזון בתפקידו ובצד בניית תשתיות, אישורי בנייה למגורים, הקמת מוסדות חינוך ותרבות, הוא מקדיש זמן ומחשבה בנושא שימור המבנים בגרעין הישן של המושבה.

ברנזון, יליד כפר גלעדי, טייס קרב ובעל תואר מוסמך במינהל עסקים מאוניברסיטת הרווארד, אומר כי הוא מנסה למצוא את האיזון "בין רצונותיהם דווקא של הוותיקים להפוך את ראש פינה ל'עיר', לבין התושבים החדשים שרוצים לשמר את האופי של היישוב כי בגללו באו לכאן, ולא להרחיבו".

בשנות ה-70, ביוזמת יגאל אלון המנוח, שסבו, אלתר שוורץ, נמנה עם מייסדי המושבה, הוקמה האגודה לשימור ראש פינה (לפני הקמת המועצה לשימור אתרים). ברנזון אומר, כי אימץ את אמירתו של אלון עם הקמת האגודה: "עם שאינו מכבד את עברו, ההווה שלו דל ועתידו לוט בערפל". האגודה הצליחה להביא לשיקום בית פיק"א (בית פקידות הברון) וביתו של חוקר המלריה, פרופ' גדעון מר (סבו של השחקן ג'וליאנו מר).

מאז חדרה המודעות גם לתודעה של התושבים שברשותם בתים ישנים, וכיום ניתן למצוא בתים רבים ששוקמו תוך שימור סגנון התקופה.

אחד מהבתים הללו הוא ביתם של דבורה ואביב קלר, שנבנה ברחוב דוד שו"ב, בסמוך לעיקול בדרך העולה לצפת. הבית הוקם בידי אהרון קלר (סבו של אביב) ב-1878, בעת ההתיישבות הראשונה במקום, בידי 17 מתושבי צפת, שנקראה גיא אוני. הבית נבנה בראשיתו קומה אחת עם תקרות מקומרות. מאוחר יותר נבנתה הקומה השנייה. בני הזוג קלר שיקמו לפני כמה שנים את הקומה הראשונה והפכו אותה לשלושה חדרי אירוח (צימרים) עם אווירה של פעם, בלב בוסתן שליו.

המועצה המקומית בשיתוף קק"ל, משרד הפנים וחמ"ת (החברה הממשלתית לתיירות), גיבשו לאחרונה תוכנית לשיקום חלק נוסף בלב האתר לשימור. מדובר בריצוף באבנים את מה שנקרא בעבר "הבולוואר", בסמוך לבית פיק"א, והרחבתו. עם השלמת הפרוייקט תאסר הכניסה לכלי רכב, והללו יחנו בחניון שמוכשר בימים אלה בוואדי ראש פינה, לרגלי האתר. בפרוייקט, שיימשך שלוש שנים, יושקעו 6 מיליון שקל. המתכנן הוא האדריכל קלמן כץ. כמו כן, מבצעים בימים אלה פעולות הצלה ב"מלון שוורץ" ליד בית הכנסת, בשיתוף המועצה לשימור אתרים, בהשקעה של כמה עשרות אלפי שקלים. פרוייקט שימור נוסף שהושלם ממש בימים אלו, בסיוע מפעל הפיס, הוא בית היקב הישן (בסמוך לסניף הדואר). המבנה בנוי שתי קומות מאבני גיר ועוד מרתף בנוי בזלת, שקירותיו החיצוניים נחשפו עתה. המבנה ישמש מרכז יום לקשישים, מרכז נוער ומשכן לתזמורת העירונית.

לרגלי ההר עמד עזוב במשך עשרות שנים בית בן שלוש קומות, בנוי אבן גיר ובזלת. קראו לו "הבית האמריקני". בעליו המקוריים, ערבי תושב הכפר ג'עונה (שתושביו ברחו ב-48') בנה אותו באמצע שנות ה-30 אחרי שובו מארגנטינה (אביב קלר: "בשביל אנשי ראש פינה ארגנטינה נחשבה אז לאמריקה..."). המבנה הוא חריג בין מבני המושבה בסגנונו ובמימדיו. ברנזון השקיע מאמצים רבים לשכנע את המינהל להחכיר אותו לעמותת "מפנה", המפעילה תוכנית ייחודית לטיפול בילדים אוטיסטים המגיעים לכאן מכל העולם.

הבניין שוקם לפני כשנה בסיוע קרן דורון וקרן מפנה שוויץ שהשקיעו כל אחת 250 אלף דולר למען פעילות העמותה בהנהלת חנה אלונים. תרומות נוספות הגיעו מהביטוח הלאומי, חברת סוני, קרן הנס סילוויס ההולנדית, קרן אמונה והג'רוזלם פוסט. קרן מפנה שוויץ בסיוע קרנות נוספות ממשיכות לתמוך בפעילות השוטפת של המרכז.

ברחוב דוד שו"ב, לרגלי ההר, שוכן בית משפחת בן-אריה. הבית נבנה כמה שנים אחרי הקמת ראש פינה (שהוקמה בפעם השנייה בשנת 1882) בידי יוצאי רומניה. את הבית בנה צעיר בשם יהושע בן-אריה ומיקומו, מחוץ לתחום המושבה המקורי, קשור בסיפור הבא.

כמה שנים אחרי הקמתה, התארגנו תושבי ראש פינה נגד הפקידים העריצים של הברון רוטשילד, ואף העזו לשגר מכתב בנושא לברון בפריז. כותב המכתב היה יהושע בן-אריה, שהיה חדש במושבה ולא היה ער לתוצאות הצפויות.

בראש מנגנון הפקידות במושבה עמד אז יצחק אושרי (1886-1884). אושרי, בין יתר מעלליו, נהג ל"צנזר" את המכתבים שיצאו מהמושבה אל הברון רוטשילד, וכך עלה על מכתב המחאה.

כשגילה כי בן-אריה חתום על מכתב התלונה, הורה להענישו. הוא נאסר לכמה ימים באורווה ואחר כך הוטל עליו לאסוף את האשפה במושבה. אבל בכך לא תם העונש. כשביקש בן-אריה לבנות בית במושבה, אסר עליו אושרי לבנותו בתוך המתחם המקורי של היישוב, אלא מעבר לנחל ראש פינה.

הבית, בן קומה אחת, נבנה במעלה ההר. מדרגות אבן מוליכות אליו בין שיחים ועצים עתיקים. זהו בית איכרים פשוט, בנוי חומרים בסיסיים, קירות אבני גיר שטויחו, תקרת עץ, גג רעפים מרסליים וריצפת אבן. בכניסה נשמרה דלת העץ המקורית. מקירות הבית נמשכת חומת אבן בגובה הבית היוצרת ריבוע, כאשר הבית נמצא באחת הפינות. בפינה אחרת היו הרפת והאורווה שכוסו בגג פח.

נכדו של יהושע, מנחם בן-אריה, היה אחרון הדיירים בבית. הוא מת לפני שלוש שנים. בשל אורח חייו הסגפני, נותר הבית כמעט במתכונתו המקורית, ללא שום סממני קידמה. כיום מתחלקים בעיזבון שישה בתי אב.

לאחרונה מכרו שניים מהיורשים את חלקם בבית לד"ר אברהם אבן-חן, וזה החל בעבודות שיפוץ בתוך המבנה, שלדעת מומחים לשימור אתרים, אינן עולות בקנה אחד עם מדיניות השימור ורוח התקופה.

בעקבות כך פנה ראש המועצה המקומית של ראש פינה, אהרון ברנזון, לבימ"ש השלום בקרית שמונה וזה הוציא צו זמני שמונע המשך העבודות בטרם תוגש תוכנית שימור. כמו כן הכריזה המועצה המקומית על הבית כבית לשימור, על פי חוק שימור אתרים.

ברנזון אומר, כי יעשה הכל כדי שהבית ישוקם וישומר במתכונתו המקורית, שכן "אין עוד בית כזה מתקופת העלייה הראשונה בכל רחבי המדינה, שנותר כפי שהיה". לדבריו, המועצה המקומית השקיעה לאחרונה כ-30 אלף שקל לחיזוקו, בטרם נמכרו הזכויות לאבן-חן.

למאבקו של ברנזון שותפים קבוצת תושבים, שהפגינו במקום לפני כחודש, וכן המועצה לשימור אתרים בראשות יוסי פלדמן. ברנזון ופלדמן מנסים למצוא תורם שיוכל להציל את הבית. על פי הערכה, מדובר בסכום של כמיליון דולר עבור הבית והשטח סביבו, סך הכל כ-17 דונם.

עו"ד עמית רוזינס, נציגו של ד"ר אבן-חן, מסר כי הם ממתינים להחלטת בימ"ש השלום בעניין צו הביניים. בנוסף, הם הגישו תביעה לביהמ"ש המחוזי בנצרת נגד כמה גופים, ביניהם המועצה המקומית וברנזון, בבקשה לבטל את ההכרזה על הבית כבית לשימור. לטענת רוזינס, העבודות שנעשו עד כה לא פגעו כלל וכלל בבית, וכי אין בכוונת אבן-חן לפגוע בבית. לדבריו, צעדיו של ברנזון הם משיקולים זרים, לאחר שהמועצה המקומית לא הצליחה לרכוש את הבית.

נעמי סילפן, נינתו של יהושע בן-אריה אומרת, כי חלומה הוא שהבית ישוקם ויהפוך למרכז חינוכי והיסטורי, והיא מבחינתה תתמוך בכל יוזמה שתאפשר רכישת הבית למטרה זו.« דוד הכהן « פנינה בכל פינה

עוד כתבות

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?