גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בג"ץ פיזר את מועצות רשות השידור והרשות השנייה, שמונו בידי נתניהו

השופט חשין מותח ביקורת על הימנעות הממשלה מהתייעצות כחוק: "לא כך ראוי שתנהל את ענייניה"

בג"ץ ביטל היום (ג') את מינויים של 15 חברי מועצת הרשות השנייה ושל 30 חברי מליאת רשות השידור. בג"ץ קבע, כי הם התמנו שלא כחוק, מאחר שמונו ללא התייעצות כדין עם הגופים אליהם מתייחס המחוקק. השופט מישאל חשין קבע, בהסכמת השופטים יצחק זמיר ודורית בייניש, כי יש למנות חברי מליאה וחברי מועצת רשות שנייה חדשים בתוך ארבעה חודשים, וכי כהונתם של החברים המכהנים עתה תפקע באותו מועד.

בכך קיבל בג"ץ שתי עתירות. אחת מהן הוגשה על ידי התנועה למען איכות השלטון וארגון המורים בבתי הספר העל יסודיים והתייחסה למועצת הרשות השנייה. האחרת הוגשה על ידי פורום היוצרים, איגוד הבמאים ואיגוד התסריטאים והתייחסה למליאת רשות השידור.

מליאת רשות השידור מונתה בספטמבר 1998 לשלוש שנים על ידי ראש הממשלה דאז, בנימין נתניהו. בראש המליאה עומד גיל סמסונוב, איש הליכוד. מועצת הרשות השנייה מונתה במאי 1999 על ידי שר החינוך דאז, יצחק לוי. הקדנציה שלה נמשכת ארבע שנים, ובראשה עומד מוטי שקלאר, המזוהה עם המפד"ל.

פסק הדין בעניין מליאת רשות השידור מציין, כי על פי החוק יכהנו במליאה 31 חברים, הממונים על ידי נשיא המדינה. 30 מהם יהיו אנשי ציבור, ועליהם ממליצה הממשלה לאחר התייעצות עם הארגונים המייצגים של הסופרים, המורים והאמנים, עם המוסדות להשכלה גבוהה ועם האקדמיה ללשון עברית וכן עם גופים ציבוריים אחרים שיש להם זיקה לענייני שידור. הנציג ה-31 מומלץ על ידי הסוכנות היהודית.

חשין קובע, כי הליך ההתייעצות שנערך על ידי הממשלה לא נערך באופן מסודר, לא כל המסמכים מצויים בידי הרשויות, ואין תרשומת על התייעצויות בעל-פה. חשין אומר, כי לא כך ראוי שהממשלה תנהל את ענייניה.

פסק הדין מתייחס למליאת רשות השידור, שמונתה בספטמבר 1998 בתקופת כהונתו של בנימין נתניהו כראש הממשלה. ההתייעצות הייתה בין אנשי משרד ראש הממשלה לבין המפלגות, כאשר מנכ"ל משרד ראש הממשלה דאז, משה ליאון, פונה אל חברי הכנסת מהמפלגות השונות ומבקש מהן להציע מועמדים.

בסופו של דבר, נערכה רשימה של 45 מועמדים שהומלצה על ידי המפלגות בכנסת. מאידך, כדי לקיים את חובת ההתייעצות, פנה היועץ המשפטי של משרד ראש הממשלה לגופי תרבות ותקשורת שונים, צירף לפנייתו את רשימת המועמדים וביקש מהגופים הללו להביע דעתם על המועמדים בתוך חמישה ימי עבודה. דרישה זו הוגדרה על ידי חשין כ"אולטימטום".

כתוצאה מדרישה זו לא יכלו אנשי האקדמיה או איגוד העיתונאים לעמוד בלוח הזמנים או להציע מועמדים מטעמם. בסופו של דבר, התמנו למליאה 10 נציגי הליכוד, שבעה נציגי העבודה, ארבעה נציגי המפד"ל, שני נציגי מרצ, שני נציגים של ישראל בעלייה, נציג אחד של ש"ס, נציג צומת ונציגת מולדת.

חשין מציין, כי החוק מורה לממשלה להיוועץ בגופי תרבות ובגופי תקשורת. לאחר היוועצות זו יש להמליץ על המינויים לחברי המליאה. אלה צריכים להיות אנשי תרבות, סופרים, משוררים, אומנים, אנשי הוראה, ואנשים שיש להם זיקה לנושאי שידור.

חשין קובע, כי נציגי הממשלה "עוולו לחובת ההתייעצות מלכתחילה ועד סוף", וכי "הממשלה לא נועצה באותם גופים, שחובה מפורשת הוטלה עליה להיוועץ בהם. המלצות הגופים שהמחוקק קרא בשמם עברו ליד אוזנה של הממשלה כזמזום דבורה במעופה.

"נשיאי אוניברסיטאות ומכובדים המליצו, ופקידי משרד ראש הממשלה תייקו את המלצותיהם בתיקים. הממשלה עשתה חוכא ואיטלולא מחובתה להתייעץ בגופי תרבות וגופי תקשורת. היא לא התכוונה כלל להתייעץ באמת ובתמים באותם גופים, שהחוק הטיל עליה חובה להתייעץ בהם".

טענת הממשלת, לפיה אין עליה חובה להתייעץ בארגוני היוצרים, הבמאים והתסריטאים, נדחתה על ידי חשין, והוא קבע שהיא צורמת את האוזן וממליחה את העין. עוד מציין חשין, כי אילו היו אנשי משרד רה"מ מקיימים את ההנחיות שהוציא היועץ המשפטי לממשלה בעניין בשנת 1991, הדבר לא היה קורה.

פסק הדין בעניין מועצת הרשות השנייה קובע גם הוא, ששר החינוך לא התייעץ בעת מינוי 15 חברי המועצה עם הגורמים שהחוק מחייב אותו להתייעץ בהם. מתברר, כי על 12 מבין 15 החברים, לא ידעו גופי הייעוץ השונים דבר עד מינויים.

אמנם השר לוי פנה באותה עת לגופי התרבות והחינוך הרלוונטיים, אך הכניס לרשימה רק שלושה מהמועמדים שלהם. בפסק הדין התקבלה טענת העותרים, שהיה על לוי להביא את רשימת המועמדים לגופים המייעצים ולקבל את חוות דעתם על המועמדים.

חשין קובע, כי לוי היה חייב לתת הזדמנות לכל גופי הייעוץ לחוות את דעתם על כל מועמד ומועמד. כאשר המליץ לוי על מועמדים שגופי הייעוץ לא ידעו עליהם כלל - הוא לא קיים את החוק.

את העתירה בשם פורום היוצרים הגיש עו"ד אביגדור פלדמן, ואת העתירה של התנועה לאיכות השלטון - עוה"ד ברק כלב, דן שלוש ודן אלון. (בג"ץ 5933/98, 3073/99).

עוד כתבות

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

העליות בבורסה מתמתנות; מדד הבנקים יורד ב-1%, השקל נחלש

ההתפתחות הבטחונית בצפון מעיקה על הבורסה ● השקל שהתחזק הבוקר, נחלש עתה ונסחר ב-3.77 שקלים ● אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

רשות שוק ההון הורתה במרץ אשתקד לחברת ניהול הקופות להשיב את הכסף ללקוחות, אך כעת מתברר - הכסף לא הוחזר לחשבונות ● במהלך בדיקת המנהל המיוחד אף התגלה כי הסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים הרבה יותר ● בשבוע הבא יחול המועד האחרון להקפאת משיכת הכספים, והוא ככל הנראה יוארך ● מאסף גולדברג נמסר: "לא נגרמה בשום שלב פגיעה כלכלית בעמיתים"

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה