גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רוצים כבר להגיד תפאדל

תמונה אחת של חנויות סגורות ומדרכות שוממות שווה אלף מילים של סוחרי יפו, כאילו העסקים כבר חוזרים למסלול הרגיל. בכפר קאסם, טירה וטייבה מודים שמדובר במכה חמורה לסוחרים, שאין רואים עדיין את סופה

סוחרים ערבים בעיר יפו טוענים, כי למרות גל המהומות והמתיחות, אצלם העסקים כרגיל, ואפילו מנשרים המופצים ברחובות יפו, הקוראים ליהודים שלא לקנות סחורה ערבית, לא הצליחו להשפיע על היקף המכירות שם. לעומתם, מצהירים בטירה, טייבה וכפר קאסם, על פגיעה קשה במסחר.

גורמים רשמיים בעיריית ת"א-יפו, בדומה לעמיתיהם ברשויות טירה, טייבה וכפר קאסם, מציירים תמונה שונה מזו של הסוחרים היפואים. הם מדווחים על ירידה משמעותית במספר המבקרים ביפו ועל פגיעה ממשית בעסקים שונים. סגן ראש עיריית ת"א-יפו ותושב יפו, מיכאל רועה: "הסוחרים ביפו מבוהלים מהמצב שנוצר בעירם ולכן הם מנסים לגונן על עצמם באמירה שהעסקים כרגיל".

ראש האגודה למען ערביי יפו, עומר סיקסק, אומר, כי אצלו בחנות לחומרי בניין ביפו, העסקים מתנהלים כסידרם: "הלקוחות היהודים ממשיכים לפקוד את החנות כבימים כתיקונם, למרות ההפגנה האלימה שהיתה ברחוב יפת לפני כשבועיים. הפגיעה היא לא בעסקים אלא ביחסים בין יהודים לערבים ביפו".

בדומה לסיקסק, גם סלים אלגראבלי, בעל מוסכי "עשר" ביפו, אומר: "העסקים במוסך לא השתנו". לעומת זאת, מסעדת "אורגדה" שבבעלותו אינה רושמת פעילות קופה רגילה: "ניכרת ירידה במספר הסועדים, אבל לא בגלל שהמסעדה נמצאת ביפו אלא בגלל שהישראלים ממעטים לצאת לבילויים בכלל. הם לא מפחדים לבוא למסעדה שלי, פשוט מצב הרוח הכללי ירוד".

רועה אמר ל"גלובס", כי חלה ירידה של 90% במספר היהודים המבקרים ביפו: "מרבית עסקי המזון המהיר נפגעו קשות וניכרת פגיעה גם בענף הנדל"ן ביפו. למרות זאת, נראה כי בימים האחרונים הזעם מתחיל לחלוף ומספר המבקרים עלה במעט. כתושב יפו, אני לא חושש לגור שם ומאמין כי בטווח הארוך ישוב המקום להיות אטרקטיבי כפי שהיה בעבר".

טלל אבו-מנה, איש עסקים תושב יפו, טוען כי ענף הנדל"ן בעירו כלל לא נפגע. "אני משכיר ביפו דירות למגורים ליהודים ולאמריקאים. אף אחד מהדיירים שלי לא הביע חשש כלשהו מהמצב או ביקש לעזוב. נהפוך הוא, כשפירסמתי בימים האחרונים דירות להשכרה, ההיענות היתה גדולה מאוד".

בזמן שעסקי הנדל"ן של אבו-מנה שומרים על סטטוס-קוו לדבריו, המוסך שברשותו רושם הפסדים כספיים גדולים בעקבות המצב: "יש ירידה של למעלה מ-50% במספר היהודים המביאים את מכוניותיהם לתיקון במוסך שלי. אבל, למרות שנגרמו לי נזקים כספיים גדולים, אני לא מתכוון לבכות או להתחנף ליהודים שיבואו אלי. אני מאמין שהזמן הוא התרופה הטובה ביותר לפתרון הבעיה שלי ושל כולם ביפו".

עו"ד אחמד בלחה, חבר הנהלת עיריית ת"א-יפו, אומר, בדומה לעמיתו רועה, כי חלה ירידה גדולה במסחר ביפו: "חלק מהיהודים באמת חוששים להגיע ליפו וחלק חושבים שכך צריך לנהוג. לדעתי, שתי הקבוצות הללו טועות, כי החיים חזקים יותר מאיתנו. בסופו של דבר, האנשים יגיעו לכלל מסקנה שצריך לחיות זה עם זה".

במיגזר הערבי יש מי שחושבים שיהודים חדלו לבקר בשווקים הערביים מחשש לחייהם. אירועי הימים האחרונים, דוגמת הירי על שכונת גילה ותגובת צה"ל בירי בכפר בית-ג'אלה, גורמים ללא ספק לקונה הישראלי הפוטנציאלי להדיר רגליו מהשווקים הערביים אותם נהג לפקוד בימים כתיקונם.

אבל יש גם מי שחושב שמדובר בצעד מחאתי של היהודים. משהו בסגנון של "הערבים מכאיבים לנו, נכאיב להם בכך שלא ניתן להם פרנסה". ראש עיריית טירה, קאסם חליל: "התחושה אצלנו ברחוב היא, שהיהודים מעוניינים להחרים את הפרנסה שלנו. מאות העסקים ששגשגו בטירה עד תחילת המהומות נפגעו קשה, ובעלי עסקים כבר הפסידו מאות אלפי שקלים. אם המצב ימשיך כך, עסקים רבים ייאלצו להיסגר".

תחושת החרם נובעת גם מהעובדה שבימים האחרונים מופצים מנשרים הקוראים ליהודים לא לקנות סחורה ערבית. "אל תפרנסו אותם, אל תהפכו את מסחה ובידיא לקניון של יום שבת, אל תסעו לשוק בטירה, אל תסעו למוסכים של קלנסווה וטייבה, תשתדלו לא להעסיק קבלנים ערבים, אל תאכלו במסעדות הערביות ביפו", כך לשון המנשר.

בדומה לטירה, גם המסחר בטייבה נפגע. ראש עיריית טייבה, עסאם מסארווה, מדווח על עשרות מוסכים שנותרו ללא הקליינטים היהודים שנהגו לתקן שם את מכוניותיהם: "המוסכים בטייבה נתנו שירות ליהודים רבים, שהפסיקו להגיע מחשש לחייהם. לדעתי, אין להם מה לפחד אצלנו בטייבה. הפחד הזה קצת מוגזם כי אצלנו שקט.

"לא רק בעלי העסקים בטייבה נפגעו מן המצב. תושבי העיר סובלים ממחסור שירותים ואספקת מוצרים שונים. ספקים יהודים חוששים להיכנס לתוך תחומי טייבה, ולכן סחורות שנקנו על ידי תושבי טייבה לא מגיעות ליעדן. לדוגמא, ספק יהודי, החושש להיכנס לטייבה, לא מספק לנו מכונת צילום שרכשנו למשרדי העירייה".

ראש המועצה המקומית כפר קאסם, עיסא סמי, מדווח אף הוא על פגיעה בעסקים שבתחום המועצה: "מסעדות, מוסכים והשוק בימי שבת ספגו נזקים כספיים גדולים, וחלקם חושבים לסגור. ההפסדים נגרמים לא רק בגלל שהיהודים הפסיקו לבוא, אלא גם בגלל שלאוכלוסיה המקומית אין חשק לבלות ולקנות". לדבריו, חולקו מנשרים לא לקנות סחורה ערבית ביישובים היהודים הסמוכים לכפר קאסם.

פגיעה בעסקים עודדה סוחרים ערביים לסלול דרך להידברות עם הצד השני ולשם כך הוקמו לפני כשבוע אוהלי שלום בטירה ובטייבה. אמש, החליטו כ-60 סוחרים יפואים לחקות את היוזמה, שלטענת ראשי רשויות טייבה, טירה וכפר קאסם היתה מוצלחת. גם ביפו מוקם אוהל הידברות, במטרה להחזיר לציבור היהודי והערבי את האמון בדו קיום ביפו.

עוד כתבות

פעמון הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

גם בנקאי ועיתונאי לשעבר: השכירים שירוויחו עשרות מיליונים מהנפקת הענק

ההנפקה המסתמנת של חברת המוצרים לענף המזון פרודלים צפויה להציף ערך משמעותי עבור בעלי המניות הגדולים, בראשות משפחתו של ראש השב"כ רונן בר והחברה לישראל ● בנוסף, שישה מנהלים שכירים בחברה יחזיקו אופציות למניות בשווי של כמעט 90 מיליון שקל

משה מזרחי, מייסד ומנכ''ל אינמוד / צילום: איל יצהר

תוצאות מעורבות לאינמוד רגע לפני מכירתה האפשרית

ההכנסות הרבעוניות של אינמוד עלו, אך הרווח ירד, וכך גם ההכנסות השנתיות ● המנכ"ל משה מזרחי התייחס בשיחת הוועידה לאחת מההצעות האסטרטגיות, של קרן סטיל ואמר: "אנחנו לא מבינים מדוע הם פרסמו זאת לעיתונות, אבל הכול אפשרי באמריקה"

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

מגמה מעורבת באסיה; הניקיי חצה לראשונה את רף ה-58 אלף נקודות

בורסת טוקיו עשתה היסטוריה, שם נמשך הראלי שהחל עם ניצחונה של הנשיאה סנאה טקאיצ'י בבחירות במדינה ● וול סטריט ננעלה אתמול בירידות קלות, לאחר שדוח תעסוקה חזק מן הצפוי הרחיק את הורדת הריבית הקרובה של הפד ● מחירי הנפט קפצו אתמול על רקע המתיחות בין איראן וארה"ב ● מחיר הביטקוין נע סביב 67 אלף דולר

קופנהגן / צילום: Shutterstock

החל מ-212 דולר: המדינה היקרה שחוזרת למפת הטיסות של הישראלים

הביקוש לטיסות ישירות לקופנהגן זינק במאות אחוזים ● אל על מנצלת את בריתות התעופה כדי להפוך את היעד להאב אסטרטגי, בזמן שהמטיילים מחפשים אלטרנטיבה כפרית ובטוחה ליער השחור ולהולנד ● זאת, על אף העלויות הגבוהות והתדמית הפרו־פלסטינית

נסים קחלון בבית הצדף בהרצליה / צילום: עמית מרטין מנשרוף, N12

המחוזי קבע: האמן בן ה-80 יפנה את "בית הצדף" בהרצליה

לפני כ-50 שנה האמן ניסים קחלון בנה את ביתו על צוק מעל חוף סידני עלי בהרצליה, חצב בו מבוך של מנהרות עם פסיפס ועיטורים, וחי שם מאז ● המשרד להגנת הסביבה הוציא צו להריסת המבנה הלא חוקי בשל פגיעה בסביבה החופית, קחלון ערער על כך - וכעת הפסיד בערעור וייאלץ להתפנות מהמקום

צוללים לשוק האג''ח / צילום: AI

צוללים לשוק האג"ח: מתי הוא עדיף על השקעה במניות ואיפה טמונה בו מלכודת

שוק משעמם? תחשבו שוב. הוא אולי לא מספק ריגוש כמו שוק המניות, אבל לא חסרים גורמים שמשפיעים על איגרות החוב שהנפיקו ממשלות ארה"ב, יפן ואפילו ישראל ● מהי נוסחת הקשר בינו לבין שוק המניות, והאם כאשר הריבית יורדת הוא מושפע תמיד באותו הכיוון כמו מניות?

אילוסטרציה: shutterstock

הריבית על פיקדון עד שנה בבנקים נפלה ל-3.95%. מה עשה הציבור עם ההפקדות?

אחרי הפחתת ריבית בנק ישראל בפעם השנייה ברציפות, מנתוני הבנק המרכזי עולה כי גם הבנקים החלו לשחוק באגרסיביות רבה יותר את הריבית שהם נותנים על פיקדונות ● כתוצאה מכך נרשם קיטון משמעותי בהפקדות לפיקדונות בבנקים בחודש ינואר - שחיקה של 5 מיליארד שקל לעומת החודש הקודם

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

היה שווה לצרף את טדי שגיא: חברת המיחזור שמנפיקה לפי 300 מיליון שקל

בעשור הקודם עצרה השקעה פרטית של טדי שגיא את הנפקת חברת המיחזור אולטרייד בבורסה בת"א ● כעת היא מבקשת לגייס 150 מיליון שקל לפי שווי הגבוה פי ארבעה: "הפכה להיות החברה המובילה בתחום מיחזור פסולת אלקטרונית"

מייסדי וויז. מימין: רועי רזניק, עמי לוטבק, אסף רפפורט, וינון קוסטיקה / צילום: אבישג שאר ישוב

הפכו למיליארדרים ויעברו לגוגל: החיים החדשים של מייסדי וויז

העסקה צפויה להפוך את צוות וויז לזרוע הסייבר של גוגל קלאוד כיחידה עצמאית, ולחזק את מעמדה של הענקית בתחום אבטחת הענן בעידן ה-AI ● בניגוד לעסקאות שבהן החברה הנרכשת נטמעת ונעלמת בתוך הארגון, כאן נראה כי גוגל מבקשת לשמר את המייסדים כמקשה אחת - ומוצרי וויז ימשיכו להימכר גם בעננים מתחרים

שריפה כתוצאה ממטח של חיזבאללה בכניסה לקריית שמונה (יולי 2024) / צילום: Reuters, Avi Ohayon

מצפון תיפתח הטובה: לא שוליים שצריך להציל, אלא מרכז שיש לבנות

חיזוק הצפון ושיקומו מנזקי המלחמה אינו משימה משנית אלא אתגר כלכלי־לאומי מהותי ● הצפון דורש מהלך עומק של חיזוק מבני וארוך־טווח, ולא מענה נקודתי ● בהקשר הזה תפקידו של המגזר העסקי הוא קריטי - וכאן יש צורך לא רק בסיוע, אלא בשותפות

מארק בניוף, מנכ''ל סיילספורס / צילום: ap, Markus Schreiber

מעל 1,400 עובדי סיילספורס במכתב נגד סוכנות ההגירה האמריקאית

עובדי סיילספורס דורשים מהמנכ"ל מארק בניוף לבטל את כל הקשרים העסקיים הפוטנציאליים עם ICE, לאחר שהתבדח על נוכחות סוכניה בכנס החברה בלאס וגאס ● מחאת העובדים מתפרצת בנקודת זמן רגישה עבור ענקית התוכנה, שמנייתה איבדה כ-27% מתחילת 2026

מערכות הארופ ומיני הרפי של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

המל"ט הישראלי שהועתק בארמניה, ועורר זעם בקווקז

ארמניה הציגה לאחרונה מל"ט מקומי שמזכיר חיצונית את "הארופ" מתוצרת התעשייה האווירית ● הצעד עורר זעם באזרבייג'ן, שמשתמשת בנשק הישראלי המתאפיין בדיוק רב ● האם הידע זלג?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בתל אביב; מדד הביטוחניות נפל, מניית הבורסה זינקה

מדד ת"א 35 ירד בכ-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.07 שקלים ● ירידות חדות במניות התוכנה ● הראל: צופים ירידה במדד המחירים שיתפרסם בראשון וירידה בגירעון בחודשים הקרובים ● דריכות בוול סטריט לקראת דוח התעסוקה אחה"צ ● בג'יי.פי מורגן מעריכים כי מניות חברות התוכנה יתאוששו ● בנק אוף אמריקה מזהיר: כך הפך שוק המניות לאיום המרכזי על שוק האג"ח

שלמה אליהו, ערן גריפל, יאיר המבורגר,אלפרד אקירוב, ג'ארד קושנר / איור: גיל ג'יבלי

הראלי במניות הביטוח הקפיץ את השווי של 5 בעלי מניות ביותר מ-40 מיליארד שקל

מדד הביטוח טס במעל 500% מאז פרוץ המלחמה, ובעלי המניות המרכזיים בחמש החברות הגדולות נהנו מעלייה של עשרות מיליארדי שקלים בשווי החזקותיהם ● בראש המרוויחים משפחת גורביץ'-גריפל השולטת במנורה, ואחריה משפחת המבורגר (הראל), שלמה אליהו (מגדל), ג'ארד קושנר (הפניקס) ואלפרד אקירוב (כלל) ● מדוע קופצות מניות הביטוח, והאם יש להן עוד לאן לעלות?

ביל אקמן / צילום: Reuters, Richard Brian

"המניה בדיסקאונט חריג": ביל אקמן חושף השקעה חדשה

ב-CNBC דיווחו כי מייסד קרן הגידור פרשינג סקוור חשף שהוא בעל החזקה במניית מטא, השקולה ל-10% מההון של הקרן, נכון לסוף 2025 ● במצגת המשקיעים של הקרן, צוין כי "מחיר המניה אינו משקף מספיק את פוטנציאל האפסייד של החברה לטווח ארוך בתחום ה-AI"

חדר כושר / אילוסטרציה: Shutterstock

מחלוקת של מיליונים על ארנונה הסתיימה בתבוסה לעיריית תל אביב

חדר הכושר נסגר והפך למחסן, עיריית ת"א המשיכה לדרוש ארנונה של עסק ● ביהמ"ש נאלץ להתערב במחלוקת בין בעלת הנכס לבין העירייה, שבעצמה הורתה על הפסקת הפעילות של חדר הכושר - אך דרשה ממנו להמשיך לשלם ארנונה לפי תעריף גבוה יותר

בוונצואלה מכחישים: לא הסכמנו לשלוח נפט לישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ממשלת ונצואלה "מכחישה באופן מוחלט" את הדיווחים שאישרה משלוח נפט לישראל, באינדונזיה דנים בכמות החיילים שישלחו לכוח השלום בעזה, וביקור הנשיא הרצוג באוסטרליה הוביל להפגנות נגד ישראל • כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / צילום: ap, Jeff Chiu

המיליארדרים מקליפורניה נוהרים: גם צוקרברג רוכש בית בפלורידה

דרום פלורידה מושכת יותר ויותר מיליארדרים מקליפורניה, שרוצים להימנע מהמס החדש שמיועד לבעלי הון ● בין המצטרפים האחרונים לגל: מארק צוקרברג ופריסילה צ’אן, שרוכשים אחוזה יוקרתית באינדיאן קריק, שם כבר מתגוררים גם ג’ף בזוס וטום בריידי

ניסוי ב''קלע דוד'' / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

משרד הביטחון ורפאל השלימו בהצלחה סדרת ניסויים במערכת "קלע דוד"

מערכת ההגנה האווירית "קלע דוד" נועדה ליירט איומים שונים - בהם רקטות, טילים, טילי שיוט, כלי טיס ומל"טים ● הצלחת הניסויים מהווה קפיצת דרך טכנולוגית ומבצעית בשדרוג המערכת, שהוכיחה במהלך המלחמה יכולות ביצוע גבוהות

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik

השיא החדש של באפט, והעשירים שלא נמצאים ברשימה של פורבס

המשקיע האגדי ומי שנחשב לפילנתרופ הגדול ביותר בהיסטוריה האמריקאית, תרם לא פחות מ־68.3 מיליארד דולר ● אחת ההפתעות בדירוג הפילנתרופים של פורבס היא דווקא השמות הבולטים שנעדרים ממנו, למשל אילון מאסק ולארי פייג'