גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גביזון חוששת מבית המשפט ואני מהפוליטיקה

הם נוטרי זכויות אדם, אבל הם חלוקים בשאלת המחיר שגובה האקטיביזם השיפוטי מהדמוקרטיה. פרופ' רות גביזון ופרופ' מרדכי קרמניצר, פורסים את הוויכוח העז ביניהם, על מקומו של בג"ץ בחברה הישראלית, בספר חדש

הטיעון המרכזי של רות גביזון הוא שהעולם אינו מושלם, ולמרות זאת, לא כל אחד רשאי ומסוגל לתקנו. בוודאי שלא בית המשפט. מרדכי קרמניצר, לעומתה, סבור שאין מתאים יותר מבית המשפט לתקן פגמים וליקויים, חברתיים ושלטוניים.

גביזון וקרמניצר הם מלומדי המשפט המעורבים והנשמעים ביותר מחוץ לכותלי האקדמיה. הם מרצים, מתראיינים, מגיבים בתקשורת ומפרסמים בעיתונות. הוויכוח ביניהם על תפקיד בג"ץ בחברה הישראלית מתפרסם בספר חדש, "אקטיביזם שיפוטי: בעד ונגד". קרמניצר בעד, גביזון נגד.

בדרך אל המחלוקות, חולקים גביזון וקרמניצר לא מעט הסכמות. שניהם נוטרי זכויות אדם המצדיקים התערבות בג"ץ במקום שהן מופרות; שניהם סבורים שבית המשפט הוא לא הזירה האידיאלית לבירור מחלוקות ערכיות; שניהם מעריכים את רמתו ומקצועיותו של בית המשפט. אבל, הם נבדלים במידת הנכונות לקבל את התערבותו, במידת החרדה לגורלו כתוצאה מההתערבות המוגברת, ובעיקר הם נבדלים בהערכת כשירות השופטים לפרוש את יריעתם על כל תחומי החיים.

מגמה זו, האקטיביזם השיפוטי, מבטאת תהליך שהחל בתחילת שנות השמונים כשבג"ץ פתח את שעריו לכל דיכפין. פרופ' מנחם מאוטנר הקדיש לכך את סיפרו המרתק "ירידת הפורמליזם ועליית הערכים במשפט הישראלי". ד"ר יואב דותן, בחלקו הראשון של הספר שלפנינו, מתאר את התהליך שבו מיסמס בג"ץ את שומרי הסף שבלמו עותרים חסרי זכות עמידה או עתירות בנושאים 'בלתי שפיטים'. התוצאה של הסרת הבלמים היא הצפת בג"ץ בעמותות איכות שלטון וטוהר מידות למיניהן, בעותרים ציבוריים, בפוליטיקאים תאבי פירסום, בטרחנים מקצועיים ונודניקים מזדמנים.

נדיבותו של בג"ץ לא מסתכמת רק בקבלת קהל, אלא גם, ובעיקר, בנכונותו להרחיב את העילות שבאמצעותן הוא בוחן את החלטות ומעשי הרשויות. בעבר, הצטמצם בג"ץ לעילות "הטכניות" (חריגה מסמכות, הפרת כללי הצדק הטבעי). האקטיביזם השיפוטי מתבטא בנכונות לשימוש מוגבר בעילות מהותיות, בעיקר הסבירות והמידתיות, באמצעותן בודק בית המשפט את החלטות הרשות לגופן. למרות שבג"ץ מקפיד לספר שאינו מחליף את שיקול הדעת המינהלי בשיקול דעתו-שלו, הרי שבפועל זו התוצאה. קרמניצר מברך עליה, גביזון תוקפת אותה.

גביזון מונה את המחירים הכבדים, לשיטתה, שגובה המטמורפזה האקטיביסטית מבג"ץ בהפיכתו "למוסד שהוא 'חוד החנית' במאבק על שלטון החוק והמינהל התקין", ל"במה מרכזית, ואולי אף עליונה, לבירור סוגיות מרכזיות הנמצאות בלב הדיון הציבורי". המחירים הפנימיים הם העומס הגדל על בית המשפט, אי הבהירות ואי הוודאות הנוצרים במשפט. אבל המחירים החיצוניים, אותם משלם בית המשפט בזירה החברתית והפוליטית, הם החמורים באמת.

המחיר הכבד ביותר הוא "אבדן הלגיטימיות החלקי של בג"ץ (ושל בית המשפט בכלל) כאשר הוא מתיימר לעסוק בסוגיות אשר לא ברור כי יש לו מנדט או כשירות להחליט בהן". מחיר נוסף הוא זה שמשלמת הדמוקרטיה, כאשר המערכת המשפטית מפקיעה לעצמה את הדיון וההכרעות בסוגיות החברתיות המרכזיות. "מחוייבות לדמוקרטיה", סבורה גביזון, "דורשת כי החלטות מרכזיות תיעשינה בידי הנבחרים, האחראים בפני בוחריהם. תפיסה זו מחייבת זהירות בפעילותו הציבורית של בג"ץ, שאינני סבורה כי היא ננקטת תמיד במקומותינו". ומוסיפה גביזון: "לא טוב שבג"ץ מחזק את הרושם כי אי אפשר לסמוך על הפוליטיקאים".

לאקטיביזם השיפוטי ביטויים נוספים. נטייה שיטתית לקבוע נורמות כלליות אף כשהדבר לא מתבקש. נטייה של בית המשפט לקבוע אי-חוקיות של הסדרים ולא להסתפק בהמלצה לשינוי המצב. אבל עיקר משמעותו של האקטיביזם הוא בשינוי בתפיסת תפקיד השפיטה. מעבר מתפיסה "מינימליסטית" של עשיית צדק בין צדדים לפי החוק, לתפיסה "מקסימליסטית" של הובלת החברה לכיוון המוסרי הנכון. עורמת המהלך היא בשימוש מקצועי לכאורה בכלים משפטיים. נוסחת איזון האינטרסים למשל. "גישת איזון האינטרסים נותנת כוח לבג"ץ בכך שהיא מעבירה החלטות מן הרשות המוסמכת אליו", טוענת גביזון. ובג"ץ זקוק לכוח הזה כדי למשוך עצמו בציציות ראשו ממבקר מינהלי למבקר חקיקתי בפסק דין 'גל', ולדרגת "מוסד הנוטל חלק פעיל בעיצוב נורמות ציבוריות ובאכיפתן על כל הרשויות, ומתפקד כשחקן פוליטי-ציבורי שלא הורגלנו אליו בעבר".

בג"ץ משתמש בכוחו לשתי מטרות מרכזיות: להגברת ההגנה על זכויות האדם ולמאבק בשחיתות השלטונית. גביזון מעדיפה שיתרכז בתחום הראשון: "לשופטים יש תפקיד חיוני וייחודי בהגנה על זכויות האדם. לא ברור שיש להם יתרון יחסי ניכר במאבק בשחיתות, או בעיצוב נורמות ציבוריות. דומה שאין להם כל יתרון יחסי בפיקוח על ההליך הפוליטי. לדעתי, במצב הקיים בג"ץ פונה לכיוונים שאין לו בהם יתרון יחסי או תפקיד ייחודי. להרחבה זו יש תרומה לעובדה שהמערכת השיפוטית אינה עומדת היטב בתפקידה העיקרי - שפיטה מהירה ויעילה בסכסוכים".

במקום אחר, גביזון אפילו בוטה יותר בהערכת כישורי השופטים לתפקיד שנטלו לעצמם: "לא ברור מדוע בג"ץ הוא הגוף המתאים לפסוק במחלוקות ערכיות ומוסריות המפלגות את החברה הישראלית. להפך: הרכבו של בג"ץ, אופן המינוי אליו, וההכשרה הטיפוסית של חבריו מרמזים שבג"ץ אינו הגוף המתאים להכרעה בסוג כזה של נושאים".

מציאות זו מעמידה לא פעם במבחן את פסקי הדין של בג"ץ. חזית דת-מדינה היא אחת הזירות המרכזיות שבהן פעיל בג"ץ. בפסקי דין כמו 'בבלי' (בימים אלה ממש חוזרים בני הזוג לסיבוב נוסף, שלישי במספר, בבג"ץ) או 'רסקין' החיל בית המשפט נורמות אזרחיות-חילוניות על מוסדות הלכתיים. גביזון מפקפקת ביעילותם של פסקי דין אלה: "ניסיון של בג"ץ לאכוף נורמות של תקינות על מוסדות שניתנה להם אוטונומיה להפעיל הסדרים הלכתיים מעורר שילוב של מאבק אידיאולוגי וכוחני. במאבק מסוג זה, הצלחתו של בג"ץ תלויה במציאות פוליטית תומכת, שאינה תמיד קיימת".

גם פסק הדין של בג"ץ בעניין גיוס בחורי ישיבות מעורר בעייה דומה. בג"ץ קבע שהסדר הפטור על-ידי שר הביטחון אינו חוקי וקצב לכנסת שנה כדי להסדיר את הסוגייה בחוק. המשימה לא מפסיקה לטלטל ולהטריד. הממשלה והכנסת מתקשות לספק את הסחורה, המלצות ועדת טל התקבלו במחאה ציבורית נוקבת ואין סיכוי נראה לעין לפיתרון מוסכם כלשהו. גביזון: "בג"ץ מצידו אינו יכול להכריח מחוקקים ומבצעים לעשות פעולות פוזיטיביות הנתפסות בעיניהם כנוגדות את האינטרסים שלהם או את תפיסתם שלהם את טובת הציבור". אגב, במקרה זה, ניתן ללמוד איך גביזון היתה פוסקת. מבלי לתת הכשר להסדר הקיים, הייתה קובעת כי הסדר זה אינו מעורר בעיה משפטית הראויה להכרעה בבית המשפט. "מדוע אי אפשר לשלוח את חברי הכנסת המעוניינים בשינוי, אחר כבוד, לפעול בנושא בכנסת עצמה"?

חיכוך מיותר נוסף הוא בהחלטות ההעמדה לדין של היועץ המשפטי לממשלה. עד כה פסל בג"ץ שלוש החלטות של היועץ שלא להגיש כתב אישום (נגד הבנקאים, העיתונאי נוח קליגר ואבנר שאקי). במקרים אחרים שבהם נדחו העתירות (פרשת בר-און למשל) נכתבו חוות דעת מיעוט ולא מעט התבטאויות שיפוטיות ביקורתיות שמותירות כתם או שניים (המתווספות לעתים להערות בדוח הציבורי של היועץ ופרקליטת המדינה).

נכונות בג"ץ לבדוק לגופן את החלטות היועץ מחלישה את סופיות החלטות מערכת התביעה ומגבירה את הנטייה של פרטים וגופים ציבוריים לתקוף את אלה. החלטת בג"ץ להפוך החלטת יועץ ולהגיש כתב אישום מקפלת בתוכה גם קביעה לגבי חומרת ההתנהגות ועוצמת הראיות. וגביזון מצביעה על סכנה ממשית: "יש כאן קביעה של בית המשפט העליון, מראש, המקשה מאוד על בית המשפט השומע את התיק לזכות את הנאשמים. זוהי אחת הסיבות שבגינן נמנעים בתי משפט עליונים בשיטות אחרות מלהעביר ביקורת שיפוטית על החלטות שלא להעמיד לדין".

במשפט קצר וקולע מנסח קרמניצר את ההבדל הבסיסי בינו ובין עמיתתו: "גביזון חוששת מבית המשפט ואילו אני חושש מן הפוליטיקה. בעוד שהיא חוששת מפני צמצום תחומה של הפוליטיקה על ידי המשפט, ירא אני מפני פוליטיקה שאין עליה רסן".

גביזון מונעת על-ידי החרדה לדמוקרטיה. קרמניצר מונע על-ידי השבחת הדמוקרטיה. מבחן התוצאה הוא לדידו המכריע. האפקטיביות בהגנה על זכויות האדם היא מעל הכל, ואם לשם כך נחוץ בית משפט אקטיביסטי, יצירתי, גמיש בפרשנותו התכליתית למושגי שסתום עמומים (כמו "כבוד האדם"), אזי יש לברך ולא להתלונן. אם זו המטרה ואלה האמצעים, אז המטרה מקדשת.

אם המחלוקת לעניין ההגנה על זכויות אדם קטנה יותר ונוגעת לשאלות של מידה והיקף, הרי שהיא מתרחבת בבחינת תפקידו של בית המשפט בהגנה על טוהר השלטון. עמדת קרמניצר נגזרת מחוסר האמון הבסיסי, שלא לומר הבוז העמוק, שהוא רוחש למערכת הפוליטית התככנית בישראל. הוא מדגים את השחתת מידותיה בשורה ארוכה של פרשות, מחנינת אנשי השב"כ, דרך "התרגיל המסריח" ועד מינוי רוני בר-און ליועץ משפטי לממשלה ב"הליך חפוז ובלתי אחראי".

והמסקנה: "כאשר התרבות הפוליטית מייצרת נורמות שליליות על ידי התנהגות בלתי נאותה של הנוגעים בדבר, אין מנוס מהתערבות מתקנת של המשפט".

קרמניצר מתייצב לצידו של בית המשפט בגלל מעמדו ומשקלו הנחוצים לאיזון תהליכים מוסדיים וחברתיים, מתועבים לטעמו, שצוברים תאוצה בשנים האחרונות: "במרכזם של הליכים אלה - עליית היסוד הפופולרי במשטר הישראלי. גילוייו העיקריים הם: ה'פריימריז' במפלגות, הבחירה הישירה של ראש הממשלה, ההסכמה שבשאלות בעלות חשיבות גורלית יתקיים משאל עם, ההישענות של המנהיגות על סקרי דעת קהל לצורך עיצוב מדיניות, וכן, תהליכי וולגריזציה, השטחה והשחתה בעקבות הפרסונליזציה של הפוליטיקה. בהנחה שבריאות המשטר מחייבת איזון הולם בין היסודות הפופולריים שלו, המתחלפים, העומדים לבחירה לבין היסודות הקבועים, המתאפיינים במקצועיות, רמה אישית גבוהה, יושר וראייה בלתי מחויבת ובלתי אינטרסנטית (משרות כדוגמת היועץ המשפטי לממשלה, נגיד בנק ישראל, מבקר המדינה, נציב שירות המדינה, וכמובן - המערכת השופטת), השינויים שחלו במשטר בישראל מחייבים בבירור חיזוק של יסודות מן הסוג השני".

קרמניצר מעוניין, לפיכך, פחות בדקדוקי העניות שנועדו להכתיב תיחום מדוייק בין הרשויות, ופחות עוד יותר במחיר שמוכנה גביזון לשלם (בשם הדמוקרטיה) על שמירת התיחום הזה: "בחברה שבה לא הופנמה תפיסת הדמוקרטיה כשיטת משטר בעלת מחוייבות מיוחדת לזכויות האזרח ולזכויות המיעוט; שלא הכל מקבלים בה אפילו את העיקרון של הכרעת הרוב; שיש בה כוחות פוליטיים משמעותיים ומתחזקים שאינם מחוייבים באופן אמיתי לדמוקרטיה וחלקם אף מתנכרים לה - יש לחשוש שללא מעורבות שיפוטית עלול להיחלש מאוד הפן הדמוקרטי של המדינה".

על דבר אחד מסכימים השניים: הריפיון שמפגין בית המשפט בהגנה על זכויות הערבים. "לזכותו" של בית המשפט ייאמר שרשם מספר שיפורים לאחר שהספר נחתם. כך בדיון הנוסף שהפך את ההחלטה בעניין קלפי המיקוח הלבנוניים, בעתירת משפחת קעדאן להתיישב בישוב קציר ובפסק הדין שאסר על הטילטולים. כך נותר פסק הדין של גירוש 415 אנשי החמאס לכישלון השיפוטי היחיד המוסכם על השניים.

שניהם גם שותפים לחשש אובדן האמון והלגיטימציה של בית המשפט בציבור. אלא שלעניין זה מודה גביזון במילכוד שאליה נקלעה. בית המשפט זוכה לאמון הציבור בזכות טיפולו בנושאים שהיא ממליצה לו להתרחק מהם (למשל המאבק בשחיתות השלטונית) ואילו הוא מאבד מאמון זה בתחומים שהייתה רוצה בהם יתר מעורבות כמו הגנה על זכויות הערבים.

ולסיום, השאלה המכרעת, מי משכנע יותר בטיעוניו? על כך נשיב באיפוק שיפוטי ונותיר את השאלה ב"צריך עיון".

רות גביזון, מרדכי קרמניצר, יואב דותן, אקטיביזם שיפוטי: בעד ונגד - מקומו של בג"ץ בחברה הישראלית, הוצאת ידיעות אחרונות והוצאת מאגנס, האוניברסיטה העברית, ירושלים. 293 עמ'

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

פתיחה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-13%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת