גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שלמה אייזנברג: "חסין מי שחסין אחרון"

עובדי חסין אש, שהיו אחראים בתחילת שנות ה-90 לשיקומו ההירואי של מפעל הרעפים, נאלצו להיפרד ממניותיהם לטובת מי שנחשב ליריבם המושבע * אייזנברג, שהודח ב-96' מדירקטוריון החברה: "אם העובדים היו שומעים לי במשך השנים, ולא ליועצי אחיתופל, הם היו היום עשירים כפליים"

צחוקה של ההיסטוריה הדהד בשבוע שעבר במפעל הרעפים חסין אש שבבאר-שבע. חמש שנים המתין איש העסקים שלמה אייזנברג בסבלנות לרגע הזה. מי שנחשב ליריבם המושבע של עובדי חסין אש, וחווה לא מעט השפלות בדרך, כולל סילוק מדירקטוריון החברה, חזר, ובגדול.

"החלטנו שבעלי המאה ינהלו את החברה ולא אנחנו", הסביר אחד העובדים, אברהם לוי, את מכירת מניותיהם בחברה (57%) לאייזנברג. "רכשנו את המפעל מכור כדי שיהיה לנו מקום עבודה בדרום, ובמשך הזמן עשינו הסכמים שרק פגעו בתנאים שלנו. הגענו למצב שאם נמשיך עם ההסכמים הקיימים נלך וניעלם, כך שהעדפנו למכור את המניות".

אייזנברג, באמצעות חברת ערד השקעות, רכש את מניות העובדים במחיר של 12.5 שקל למניה - גבוה ב-10% ממחיר הבורסה. בעקבות הרכישה, בעלות כוללת של 28.5 מיליון שקל, מחזיקה ערד 93.3% ממניות חסין אש.

"חסין מי שחסין אחרון", התפייט היום שלמה אייזנברג. אייזנברג, גם אם נזהר שלא לשמוח לאידם של המוכרים, איננו יכול להימנע מהשורה התחתונה של הפרשה, כפי שהיא מצטיירת בעיניו: "אם העובדים היו שומעים לי לאורך השנים האחרונות כפי ששמעו בשנים הראשונות של השותפות בינינו, הם היו היום עשירים כפליים. אבל לרוע מזלם, הם עברו תחת שורה של יועצי אחיתופל שעלו להם בהפסדים של מיליוני שקלים".

לגבי עתידה של חסין אש, אמר היום אייזנברג: "אצלי כל דבר עומד למכירה, אבל עד שאני מוכר, אני מעורב. לחסין אש יש מפעל נחמד. תעשיית הבנייה מצויה אמנם בשפל, אבל תמיד יצטרכו כאן רעפים. בכוונתנו לפתח את החברה ונשקול גם להרחיב את פעילותה". באשר לעובדים המייסדים הוא אומר: "חלקם המכריע ימשיך לעבוד בחברה. הקמנו את חסין אש יחד, הנפקנו אותה והיא התפתחה יפה, גם בתקופה שהשגחתי עליה מהצד".

לדברי אייזנברג לא מתוכננת הצעת רכש בחסין אש, ואי לכך מתכוונת ערד השקעות לפעול למכירת חלק מאחזקותיה בחברה על מנת להגדיל את סחירותה. לדברי אייזנברג, "קנינו את המניות במחיר טוב, הנמוך מההון העצמי, ויש מספיק משקיעים פיננסיים שמתעניינים בכניסה לשותפות איתנו".

עובדי חסין אש שמכרו את מניותיהם בסוף השבוע, מרגישים תיסכול רב. בחודש שעבר, כדי למנוע השתלטות של אייזנברג על החברה, רכשו העובדים חבילת מניות שהחזיקה חברת ההשקעות אלרן בחסין אש (24%) במחיר הגבוה ב-20% מהמחיר שבו הן נמכרות כעת לערד.

בנוסף להפסד של 2.5 מיליון שקל על חבילת המניות הנ"ל, צפויים העובדים לשלם ביוקר על תכנון המס עליו אחראי רו"ח קובי בן גור, שהעביר את "חסין אש 2000", הגוף שבאמצעותו הוחזקו מניותיהם, ממעמד של אגודה שיתופית למעמד של חברה. פועל יוצא של תכנון זה הוא חיוב העובדים בשיעור מס של 36% בעת חלוקת רווחים בעוד שאילו החזיקו את המניות באופן פרטי, לא היו משלמים מס כלל.

אברהם לוי העריך היום כי כל אחד מ-15 העובדים המייסדים של חסין אש יקבל ממכירת מניותיו לערד כ-800 שקל ברוטו, סכום ששליש מימנו יופרש לטובת רשויות המס. מאחר שבשנים האחרונות נמנעה חסין אש מחלוקת דיבידנדים או מענקים לחברי קבוצת המייסדים, הרי שהסך הכל שלהם מעשר שנות שליטה בחברה, רחוק מלהיות מרשים.

מכירת השליטה בחסין אש היא סוף עצוב לסיפור ייחודי, של חברה שנשלטה בידי עובדיה. המסר שהוא שולח לעובדות המתפרה במצפה רמון, או לכל קבוצת עובדים אחרת שתבקש לקחת לידיה את ניהול המפעל המעסיק אותה, איננו מעודד כלל וכלל.

"איבדנו את כל מה שבנינו", כך אמר אברהם לוי בשבוע שעבר. "רכשנו את השליטה בחברה כדי לשריין לנו מקום עבודה ועכשיו איננו יודעים מה יהיה בהמשך. כולנו בני 50 פלוס מינוס ולא ברור אם נמשיך לעבוד בחברה. מבחינתנו זה יום עצוב ולא יום שמח".

חסין אש היא יצרן יחידי של רעפי חרס בישראל. החברה, שנוסדה בשנת 59' ומעסיקה כיום 60 עובדים, היוותה עד סוף שנות ה-80 חלק מחטיבת מפעלי הקרמיקה של קונצרן כור. המפעל בבארשבע התאפיין בהפסדים כבדים, ובאופן טבעי, משהוחלט על תוכנית הבראה בקונצרן ב-88', דובר על צמצום דרסטי במספר עובדי המפעל.

אלא שבניגוד ליתר מפעלי כור, היו מוכנים עובדי חסין אש (בדומה לתופרות ממצפה רמון בעת האחרונה) לקחת את האחריות לגורלו של המפעל לידיהם. כשבכור העלו, בחצי צחוק, את הרעיון שהעובדים ירכשו את המפעל, הם הרימו את הכפפה.

על-פי תנאי ההתקשרות בין כור ל-19 העובדים (שמספרם היום עומד על 15), תרם כל אחד מהם 5,000 שקל לקופת החברה. כור, מצידה, דאגה למחיקת חובות העבר ולמימון הפעילות בשנים הראשונות.

בשנת 1990 צירפו העובדים את ערד השקעות, שבשליטת שלמה אייזנברג, כשותפה פיננסית בחסין אש. ערד, הפועלת בעיקר בתחומי הנדל"ן (ישרס), התוכנה והמיחשוב (קבוצת תים, קומטק), רכשה 50% ממניות החברה ובהמשך סייעה בהנפקתה בבורסה בפברואר 93' - ההנפקה שהפכה את עובדי חסין אש לבעלי הון.

בתחילת 96' פורץ סיכסוך בין בעלי המניות בחסין אש - העובדים המייסדים מחד וערד השקעות מאידך. העובדים אף שוקלים הגשת תביעה נגד אייזנברג, שלטענתם החל לייבא רעפים ולהתחרות בהם באמצעות חברה פרטית.

מי שמכריעה את הכף בסכסוך, לטובת העובדים, היא חברת ההשקעות אלרן, מקבוצת מגדל. אלרן מדווחת בסוף פברואר על רכישת 12% ממניות חסין אש, שהוחזקו על ידי מנהל התיקים רמי כהן (במחיר של 10.75 שקלים למניה), ועל הסכם לניהול משותף עם העובדים המייסדים. במסגרת ההסכם, מודח שלמה אייזנברג מדירקטוריון החברה.

כניסתה של אלרן לחסין אש לוותה בתקוות גדולות מצד העובדים. אלא שתחזיות ורודות על הרחבת פעילות ועליית מדרגה ברווח נתבדו, גם בגלל ההאטה בענף הבנייה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הנוכחית, נמשך הקיפאון במכירות החברה, שעמדו על כ-25 מיליון שקל. הרווח הנקי נשחק, והסתכם ב-2.3 מיליון שקל.

מי שנפגע מכך היו בעיקר העובדים המייסדים, כפי שעולה מהסכם השליטה המשותפת שנחתם בינם לבין אלרן. בדצמבר 99' הורה בית המשפט המחוזי בתל-אביב לחסין אש, לבקשת ערד השקעות, לפרסם את ההסכם. מפרטיו עולה כי העובדים התחייבו בפני אלרן לדיבידנד שנתי של 500 אלף שקל, שיבטיח לה תשואה של 10% על ההשקעה בחסין אש. כביטחון לתשלום, קיבלה אלרן מניית בכורה בחסין אש 2000, שהעניקה לה קדימות בקבלת כספי הדיבידנד על פני כל תשלום לעובדים.

אם ההסכם היה ממשיך להתגלגל, טוען לוי, "היינו הולכים ונעלמים". העובדים ויתרו על חלקם בדיבידנד ועל תשלום מענקים כדי לשלם לאלרן את מה המגיע לה על פי ההסכם, וגם זה לא הספיק. במסגרת העיסקה הנוכחית, של מכירת מניותיהם, ייאלצו העובדים לשלם לאלרן חלק מהתמורה על מנת לכסות חוב שנצבר.

"למזלם" של העובדים, עברה לאחרונה השליטה באלרן לידי משפחת דנקנר, שהחליטה להעמיד למכירה את ההשקעות התעשייתיות שביצעה החברה בשנים האחרונות, תחת המנכ"ל מירון גרינברג.

העובדים מיהרו לחסום אפשרות של רכישת המניות על ידי אייזנברג, אלא שחלמאות לשמה, גרמה להם להציע מחיר מופקע של 15 שקל למניה. לוי: "לא היתה לנו ברירה. היינו חייבים לקנות את המניות כדי לא להפוך למיעוט. רצינו להביא שותף, אבל אף אחד לא רצה להיכנס איתנו".

למעשה, היתה אפשרות להימנע מרכישת מניות אלרן. ל"גלובס" נודע כי שלמה אייזנברג עצמו הציע לעובדים כבר בחודש שעבר לרכוש את מניותיהם בחסין אש, יחד עם מניותיה של אלרן. אלא שאז, סירבו העובדים להצעה, והיום מודה לוי שמדובר על עוד שגיאה.

העובדים נכנסו למלכוד: מחד, את תמורת הרכישה לאלרן הם מחויבים לשלם עד סוף דצמבר, אחרת יוטל עליהם קנס כבד של מיליוני שקלים. מאידך, אין בידיהם מקורות המימון לביצוע הרכישה.

אייזנברג, אליו הם פונים באין ברירה, מציע להם 11.5 שקל למניה וניאות להעלות את המחיר ל-12.5 שקל, רק במסגרת הפעלת זכות סירוב ראשונה כשהמניות מוצעות לצד שלישי.

- מה הלאה?

לוי: "נלך ללישכת העבודה, ואחר כך נראה. אולי נרכוש איזה מפעל כושל. יש הרבה אפשרויות".

עוד כתבות

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

פליקס בייקר / איור: גיל ג'יבלי

האחים שהמתינו 20 שנה עד שהשקעה של מיליונים הפכה ל־8 מיליארד דולר

משקיעים בקרן גידור של האחים פליקס וג'וליאן בייקר זכו לאחרונה להכנסה מפתיעה, מהגדולות ביותר שחולקו אי פעם בתעשייה, בעקבות עסקת ביוטק ● זה קרה כשהאחים מכרו החזקה היסטורית בחברת הטיפול לסרטן, סיג'ן, לענקית התרופות פייזר

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח