גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היי-טק, לא גרעין

יצחק יעקב נחשב לאחד מאבות תעשיית ההיי-טק הישראלית, שבכיריה נאספו בסביון רק לפני חודש כדי לחגוג את יום הולדתו

יצחק יעקב, המכונה יצ'ה, נחשב על-ידי רבים לאחד מאבות תעשיית ההיי-טק הישראלית. היי-טק, לא גרעין.

לפני כחודש חגגה אצולת הטכנולוגיה הישראלית את יום הולדתו ה-75 של יצ'ה. זו היתה מסיבה סגורה, שרק מעטים ונבחרים הוזמנו אליה. שר הביטחון לשעבר, משה ארנס, הוביל את שורת המברכים את יצ'ה, שפיארה את תרומתו לטכנולוגיה הישראלית.

אחר כך דיבר גם קובי אלכסנדר, שסיפר על סיועו של יצ'ה בהקמת אפרת/קומברס. רינה פרידור, המנהלת כיום את החממות הטכנולוגיות של משרד התעשייה והמסחר, תיארה אף היא את תרומתו של האיש.

שלמה דברת, המארח, הסביר את ההחלטה לערוך את חגיגת יום ההולדת הרחבה, בהנחה שיעבור עוד זמן עד שהמדינה תעניק ליצ'ה את פרס ישראל. האיש בן 75, אמר בערך כך, ועדיף לחגוג עכשיו. אלכסנדר, דברת ופרידור היו חתומים על ההזמנה למסיבה. האורחים הגיעו מכל העולם.

זה היה במוצאי שבת, 24 במארס 2001 - ארבעה ימים לפני מעצרו של יצ'ה. דברת סידר שלחנות עגולים ובמה זעירה באוהל שהקים בחצר ביתו בסביון. יצ'ה, איש צנוע בדרך כלל, אפילו לא ישב במרכז.

לו היה זה סיפור מתח, היינו אומרים שכל זה נערך כדי לפתות את האיש להגיע לישראל. עובדה: במסיבה של דברת היו צלם סטילס, וגם מצלמת וידאו שעקבה אחר הנוכחים. אבל באורח ריאלי צריך לקבוע, כי לא היה שם איש מתעשיית הגרעין הישראלית. איש גם לא הזכיר דבר וחצי דבר על תרומתו של יצ'ה למחקר הגרעיני. זה לא היה הסיפור שעל הפרק.

לעומת זאת, השתתף במסיבה הקרם דלה-קרם של הון הסיכון הישראלי, כמו גם של אנשי הפיתוח הוותיקים. לצידו של משה ארנס ישבו, למשל, מפתח טנק המרכבה, אלוף (מיל.) ישראל טל; עוזיה גליל (אלרון) ודן טולקובסקי (לשעבר חיל האוויר ודסק"ש); בשולחן אחר ישבו המדענים הראשיים של משרד התמ"ס - כרמל ורניה ויגאל ארליך; אורנה ברי, הודיעו ברמקול, מתנצלת על שלא יכלה להגיע.

גם עו"ד ריצ'רד רוברטס היה שם, והוותיקים הזכירו את החוזים הראשונים שרוברטס ערך לתעשיית הטכנולוגיות המקומיות, ובמיוחד את מה שנחשב בשעתו ליתרון גדול - בקיאותו בשפה האנגלית.

אורן מוסט (סלקום), שייסד עם יצ'ה את ארגון הצוללנים, השתתף אף הוא באירוע הנוסטאלגי. מוסט היה מעורב בשנות ה-80 בהשקעות זרות שיזם יצחק בטכנולוגיה הישראלית. אשת התקשורת ליאורה ניר נישקה את יצ'ה בחום. היא עבדה לצידו בעת שעסק בגיוסי הון לפני כשני עשורים.

איש העסקים דוד רובין, שהיה מאוחר יותר הנספח הכלכלי של ישראל בניו-יורק, הגיע. אהרון דברת הסתפק בשולחן צדדי. לידו ישב שאול שני, שהקים בשעתו את עוש"פ (רובומטיקס) עם שלמה דברת. שני מנהל עתה חברת תקשורת גדולה בברזיל, GVT, שדסק"ש שותפה בה.

עוד הגיע אחד מראשוני הסטארט-אפיסטים בישראל, נפתלי וקס, שהקים את טלדטה בתחילת שנות ה-80 בפרוצדורה דומה לזו שנהגה בסטארט-אפים של קובי אלכסנדר, שלמה דברת ושאול שני - סיוע כספי, עידוד ותמיכה של המדען הראשי שהחל לנהל כספי הון סיכון. מי ידע מהו סטארט-אפ ישראלי בתחילת שנות ה-80? מי העלה בדעתו להשקיע ברעיונות טכנולוגיים בראשית דרכם? על הדשא, בסביון, העלו זכרונות מהתקופה בה סירב משרד התמ"ס להתמודד עם המושג החדש, סטארט-אפ. למה שהמדינה תסייע למפעל תעשייתי שבקושי מוכר?

כך, הזכירו הנוכחים, עד ששר התעשייה דאז, חיים בר-לב, מינה את יצ'ה למדען הראשי של משרדו. יעקב היה הראשון שהבין את הפוטנציאל העסקי הטמון בידע הטכנולוגי המתפתח במערכת הביטחון. הוא היה בעצם המדען הראשי הראשון שהמדינה העסיקה במשרה מלאה.

מאוחר יותר, כשעזב את עבודתו כמדען ראשי, הצליח לאתר לאקונה מרתקת בחקיקת המס האמריקנית, שאיפשרה השקעות פטורות ממס בטכנולוגיה ישראלית. קרי: השקעת הון סיכון בתעשייה הישראלית - מקלט מס. זהו סוג הכספים שיצ'ה העביר לחברות הישראליות שסייע להקימן.

יצ'ה אמנם עשה זאת כאיש עסקים פרטי, אבל רבים מחבריו מעריכים, כי מימש את עיקר אחזקותיו בטרם היו החברות הללו לענקים כלכליים. אגב, יועצו המשפטי אז היה עו"ד מיקי צלרמאיר. זמן קצר לאחר מכן, תוקן החוק האמריקני, ותעשיית הון הסיכון הישראלית הייתה צריכה לעבור שלב נוסף ולהתבגר.

הסתכלתי על יצ'ה במהלך חגיגת יום ההולדת שלו. האיש היה מאושר. הוא נראה אדם צנוע, פשוט הליכות, בוהמי כמעט. איך יכול, שאלתי את עצמי, שאדם כמותו לא פירסם את זיכרונותיו בספר?

אבל כשניסיתי לחייג אליו כדי לראיינו למוסף יום העצמאות הקרוב, לא יכולתי להשיגו. חבר ששוחחתי עמו בקשר ליצ'ה, סיפר על עניין דומה. כבר כמה ימים שהוא מנסה לתפוס את האיש בטלפון, ולא מצליח.

בתו האחת של יעקב נשואה לטייס אל-על רמי יופה, אחיו של דובי יופה, חתנו של נשיא המדינה לשעבר, עזר ויצמן. בתו האחרת נשואה לאיש העסקים אברמי אדמוב, המתואר אף הוא כ"ארץ ישראל היפה והיוזמת".

סיפורו האישי של יצ'ה סבוך יותר. לפני כ-30 שנים עזב את שולה, רעייתו, לטובת טנייה, אישה יפה במיוחד, שמוצאה רוסי. היא נחשבת לטיפוס צבעוני ולבבי. כך למשל סייעה בהבאת חיות בר נדירות לרשות שמורות הטבע בישראל, וסייעה כאם, כאחות וכיועצת קרובה, לכל אותם יזמים צעירים ורעבים, שיצ'ה טיפח והלין בביתו.

סיפרו עליה שהיא בת למשפחה רוסית-לבנה, שנלחמה בקומוניזם מאז ראשית המאה. על אמה סיפרו, שנהגה לאסוף מטבעות של רבע דולר לטלפון. פעם ביקש איזה פרחח לשדוד אותה. עם השקית המתפוררת של ה"קוואטרים" היא היכתה בו, והוא ברח.

אבל פרידתו של יצ'ה משולה ועקירתו לניו-יורק, הרחיקו ממנו חברים ותיקים, שכעסו על נטישת הבית. אלה גם לא הגיעו לחגיגת יום ההולדת האחרונה שלו. ביניהם היו ראש המוסד לשעבר, צבי זמיר, ומי שהיה רמטכ"ל ואיש עסקים, צבי צור. הם לא סלחו.

לסיכום: האיש מתגורר בניו-יורק מאז סוף שנות ה-70. כלומר, כבר שלושה עשורים שעיקר עסקיו וענייניו ממוקדים שם. השכל הישר אומר, כי קשה להתעדכן באקטואליה ביטחונית, ממרחק פיסי ונפשי כה גדול. האיש פשוט חי שם יותר מאשר פה. ואמנם, אלה מחבריו ששוחחתי עימם אודותיו הבוקר (א'), הגיבו בתימהון. אחרים קבעו נחרצות: לא יכול להיות שיש בזה עניין רציני.

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין, ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון