גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חלוצה - התחלה חדשה לתכנון המדברי

רגע לפני שבונים: יישוב מדברי מודרני חייב להיות בעל גודל מינימלי של עשרות אלפי תושבים, עם מנוע כלכלי כלשהו: בית חולים איזורי, אטרקציות תיירותיות, אוניברסיטה, ריכוז אדמיניסטרטיבי או תעשייתי

עם ההכרזה על הקמת חמשת היישובים החדשים באיזור חולות חלוצה, נוצרת הזדמנות חדשה להתאים את התכנון האיזורי והאורבני, כמו גם את העיצוב העירוני, לאיזור המדברי של הנגב. בעטיו של הגודש באיזור המרכז של המדינה, חייבים, גם מחוסר ברירה, לתת את הדעת על בנייה בנגב, מלאי הקרקעות האחרון של המדינה.

בפרספקטיבה של קרוב לחמישים שנות בנייה עירונית, ומעט למעלה מזה בבנייה הכפרית, נראה שהתכנון הפיזי בנגב משקף בעיה בסיסית אחת - העדר התחשבות הן בקשיים והן ביתרונות האופייניים של המדבר.

ברבות השנים נבנו בנגב "ערי פיתוח", אשר לצערנו אינן יורדות מסדר היום הציבורי כבר עשרות שנים. החטא הקדמון בבנייתן הוא במרקם האיזורי אשר נבחר בזמנו ליישוב חלקים של הנגב, ואשר כתוצאה ממנו נבנו, בין היתר, ערים במקומות אשר בהן אין להן שום יתרון יחסי.

יישוב מדברי מודרני חייב להיות בעל גודל מינימלי (לפי מודלים שפותחו לאחרונה, מספר התושבים חייב להימדד בעשרות אלפים). חייב גם להיות ליישוב מנוע כלכלי כלשהו: בית חולים איזורי, אטרקציות תיירותיות, אוניברסיטה, ריכוז אדמיניסטרטיבי, טכנולוגיסטי, תעשייתי או דומה להם. בהיעדרם, ניתן לשאול מדוע, למשל, נמצאת ירוחם במקום בו היא נמצאת? בזמנו נבנתה על אם הדרך הישנה לאילת, מאז נבנתה הדרך החדשה אין לירוחם שום סיבה טובה להימצאותה במקום בו היא נמצאת.

ואופקים? מדוע היא נמצאת שם? ונתיבות? ושדרות? מאחר ואין להן שום יתרון מובהק, לא הצליחו ערים אלה לעלות מעולם מעל לסף הבסיסי, המאפשר להן קיום מכובד ובר-קיימא, ודינן כנראה להישאר כעיירות פיתוח, על סדר יומנו עוד שנים רבות מאוד. למעשה, דינן נחרץ כבר בהקמתן.

המתהלך באותן ערי פיתוח אשר נבנו בנגב אינו יכול להישאר אדיש למראה האורבניזם חסר האופי וההשראה: רחובות רחבים ומאובקים, חוסר מובהק בצל, בוהק, אי התחשבות בפנות הרצויה למבנים, אשר הנה כה חשובה במדבר; צמחיה שגוונה ירוק אפרפר ושקשיי הקיום ניכרים בה היטב; ערב רב של חללים גדולים מדי - "פלחי מדבר" - שנותרו ריקים "לפליטה" במרקם העירוני, ואשר מעלים אבק ומוסיפים להרגשה המדברית; שטחים ציבוריים גדולים מדי שאינם ברי תחזוקה בתנאי המדבר; מבנים דהויים וחסרי צבע, שאינם מתוחזקים היטב ומוסיפים להרגשת הלאות שמקרינה הסביבה. אין ספק שעיצובה של הסביבה מהווה גורם חשוב נוסף באי הזדהותה של האוכלוסיה עם המקום בו היא חיה.

לכאורה, הקשיים שמציג המדבר מוכרים לרבים, בייחוד אלה שבקיץ החם: טמפרטורות גבוהות וקרינת שמש חזקה, בוהק ויזואלי, יובש ואבק. כל אלה משולבים בהרגשת ריק מסביב, חסר בצמחיה ירוקה וחסר כללי בגווני צבע עזים. המדבר אינו מיושב בצפיפות, מרחקי הגישה בו גדולים, ומכך נובעת בעיית תחבורה קשה וחלוקה מדולדלת של משאבים ושירותים למתגוררים בו.

מאידך, המדבר מציע יתרונות רבים, אפילו בקיץ: הנוחות התרמית באיזור רמת הנגב, למשל, כמעט תמיד עדיפה על זו שבמרכז הארץ, למרות טמפרטורות האוויר היותר גבוהות השוררות בה: הלחות היחסית הנמוכה יותר מפצה על הטמפרטורות הגבוהות. כשבכל זאת חם מדי, הלחות היחסית הנמוכה מאפשרת קירור מלאכותי של בניינים ושטחים אורבניים על ידי שימוש בטכניקות של אידוי, תוך חיסכון עצום באנרגיה ושמירה על איכות הסביבה. גם מדינה צחיחה כשלנו יכולה להרשות לעצמה אידוי כמויות מים לא גדולות הנדרשות לתהליך.

בקיץ, הלילות בהירים והטמפרטורות נמוכות בהרבה מאשר במשך היום (הפרשים של עד 18-16 מעלות בין יום ללילה אינם נדירים) וניתן להשתמש בתופעה זו לקירור סביבות אורבניות ומבנים, אם על ידי טכניקות של אוורור לילי - משטר הרוחות יציב וידוע - ואם על ידי טכניקות של שיגור אנרגיה לשמיים על ידי קרינה ארוכת גל.

לא רבים יודעים שהחורף בחלקים רבים של הנגב הוא קר ודורש חימום אף יותר מאשר איזורים אחרים בארץ: ברמת הנגב, למשל, נמדדות טמפרטורות קרובות לאפס (לפעמים גם מתחתיו לפרקי זמן קצרים) במשך לילות רבים של החורף.

מאידך, מציע המדבר בחורף ימי גשם מועטים בלבד (למרות התקווה לגשם בישראל השחונה, כשהוא מגיע הוא מפריע לרבים...) ושמיים בהירים ברוב הזמן. קרינת השמש חזקה מאוד גם בחורף, ומאפשרת לחמם בנינים וחללים ציבוריים בעזרתה, עד כדי הפיכת החימום עתיר האנרגיה המתכלה לכמעט מיותר לחלוטין.

לא מעטות הן הדוגמאות לסוג זה של בנייה. למשל, בשכונת נווה-צין במדרשת שדה-בוקר. בבתים רבים דרים כמעט ללא שימוש באנרגיה מתכלה לצורך השגת נוחות תרמית. זו מושגת באמצעים פסיביים לחלוטין, כתוצאה של תכנון נכון והפעלה מושכלת.

מה צריך להיעשות בחלוצה? ראשית יש להחליט איזה מין סוג יישובים רוצים, וכמה מהם. המפות הפומביות אשר פורסמו בעיתונות מונות את היישובים כ"חלוצה 1", "חלוצה 2" וכדומה עד "חלוצה 5". זו כבר נראית התחלה מדאיגה: בהנחה (הפוליטית?) שאכן יש מקום ליישב את איזור חלוצה, נראה שעוד לא הוחלט בדיוק כמה יישובים יוקמו שם (מאין צץ המספר חמישה?) איזה סוג - כפרי? עירוני? חקלאי? האם כל היישובים יהיו זהים באפיונם? ממה יתפרנסו התושבים? איך יסופקו להם השירותים? מה יהיה המטרופולין עליו "יישענו"- באר שבע, או שמא תל-אביב?

השאלה החשובה מכל: האם יש היגיון בפיזור ההתיישבות שם במספר יישובים נפרדים? האם ריכוז המאמץ ביישוב אחד למשל, לא ייצור יתרון לגודל בהשוואה ליישובים בודדים? באיזה עוגן כלכלי ניתן לצייד יישובים אלה? תשובה לא מספקת לכל אחת מהשאלות האלה עלולה להוסיף עוד מספר יישובים שיהיו תלויים תמידית בחסדי הממשלה ובטפטוף המשאבים אליהם, יישובים שלעולם לא יהיו ברי קיימא.

וכשכבר יוחלט - האם תבנה עוד אופקים? ושמא דווקא ייבנו יישובים מדבריים אמיתיים, בתכנונם יילקחו בחשבון אפיוני המדבר לטוב ולרע?

למשל, דרושה בנייה צפופה, למרות שהקרקע מסביב פנויה ויחסית זולה, כבכל איזור פיתוח חדש. יש כמובן לתכנן "רצף טריטוריאלי" בין האיזורים הבנויים בצפיפות: הדבר יקטין מרחקי הליכה, יקצר קווי שירותים ויאפשר יצירת חללים ציבוריים הניתנים לטיפול בתנאי האקלים המיוחדים. ככלל, שטחים ציבוריים, במיוחד אלה המכונים "ירוקים" (לעתים נדמה שהשימוש במלה מטעה, ושבנגב צריך לקרוא להם "חומים") חייבים להיות מוקצים בזהירות ובקמצנות, שכן ברוב המקרים הם הופכים לנטל תחזוקתי וגם וויזואלי.

אסור שהרחובות יהיו רחבים מהנדרש, גם אם יש צורך להגדיר מחדש את "הנדרש". יש להשתדל לבנות לפחות את דרכי הולכי הרגל בפנות הרצויה, על מנת להגן עליהם מפני השמש והרוחות. אם צריך יש להפריד בין תנועה מוטורית לתנועת הולכי רגל, על מנת לאפשר את הציפוף ואת הפנות. יש להצל מסיבית את האיזורים הציבוריים ואת צירי ההליכה, אם על ידי המבנים השכנים, אם על ידי אמצעים הנדסיים או על ידי צמחיה שיכולה להיזון מהכמויות העצומות של המים המליחים הנמצאים במעמקי האדמה באיזור. אסור בתכלית האיסור להשאיר שטחים ריקים בלב המרקם הבנוי, ואין להתחיל לבנות שכונות חדשות כל עוד לא מולאו כל השטחים הריקים באיזורי הבנייה הקודמים.

מומלץ מאוד להפנות את מירב הפתחים המזוגגים של הבניינים דרומה, לקבל שמש בחורף ולאפשר הגנה מפניה בקיץ, ויש כמובן לאפשר אוורור הבתים בלילות. חתכי קירות הבתים חייבים להיות כאלה שימנעו התחממות יתר בקיץ, ויעצרו את בריחת האנרגיה מהבתים החוצה בחורף. מומלץ כמובן מאוד לנצל את קרינת השמש הרבה הזמינה בחורף לצורכי חימום - זה פשוט לביצוע, לא יקר וכבר נעשה בנגב.

יש להימנע מגגות הרעפים האדומים, שגם אינם "שייכים" למקום ושהשפעתם המזיקה על משק האנרגיה של הבניין היא משמעותית. חומרי הגמר על חזיתות הבתים חייבים להיות עמידים בתנאי המדבר, כדי שישמרו על מראם האסתטי לאורך זמן, וגם יהיה אפשר לחדשם בבוא העת: המדבר אכזרי אל חומרי הגמר, ומראם מתעמעם במהירות עם הדבקות החול והאבק הנישאים באוויר.

כאמור, ההשלכות של כל אלה על בניית יישובים חדשים יכולות לחרוץ במידה רבה את דינם בעתיד: להחלטות נכונות ותכנון מקצועי קפדני של חלוצי חלוצה תהיה השפעה רבה על התייחסות התושבים אל היישוב, על הזדהותם איתו ועל תדמיתם העצמית, וגם זו שבעיני אחרים. יש רק לקוות, שאחרי הרבה ניסיונות לא מוצלחים בבניה בנגב ייעשה הפעם מאמץ לעשות את הדברים כראוי.

הכותב הוא ראש היחידה לאדריכלות ולבינוי ערים במדבר מכון בלאושטיין לחקר המדבר, אוניברסיטת בן-גוריון בנגב, קמפוס שדה בוקר.

www.bgu.ac.il/CDAUP

עוד כתבות

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

פרשת חברת הגמל סלייס מזכירה שיש תובענות ייצוגיות חשובות

המקרה של סלייס מלמד באופן מובהק כי גם באסדרה עתידית, מאוד לא כדאי לשפוך את התינוק עם המים ● תובענות ייצוגיות הן כלי של אכיפה פרטית, שבמסגרתו אזרחים יכולים לפעול במקומות שיש בהם ריק, או כאשר הרגולטור זקוק לדחיפה על מנת לפעול

מה גבולות חופש הביטוי של עובדים ברשתות? / אילוסטרציה: גלובס

בית הדין משרטט את הגבול: מתי מותר לפטר עובד בגלל פרסומים ברשת חברתית

בית הדין האזורי לעבודה דחה את תביעתו של עובד שפוטר סמוך ל־7 באוקטובר, לאחר שפרסם פסוקים מהקוראן אשר התפרשו כקריאות הסתה לטרור ● מומחים עומדים על השלכות פסק הדין החריג על חופש הביטוי, ומסבירים מדוע עניינו של מורה שפוטר בנסיבות דומות נגמר אחרת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

שיפוצים בבניין / צילום: כדיה לוי

בניין הוכרז כמסוכן, אך דייר סירב לשלם על שיפוץ. מה קבע ביהמ"ש?

המפקח על רישום המקרקעין דחה תביעה של בעל דירה שסירב לשלם את חלקו בשיפוץ של בית משותף בבת ים

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים