גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכותרות של בנק איגוד; הצרות של הבינלאומי ובנק הפועלים

ההלוואה ששלחה את בנק איגוד לבית המשפט כדי לפרק את זאבי אחזקות היא בכלל הלוואה היסטורית, ויחסית זניחה, של כלל סחר * מי שבאמת שקוע עמוק בבוץ של זאבי הם הבנק הבינלאומי עם חובות של כ-65 מיליון דולר ובנק הפועלים עם חוב של כ-40 מיליון דולר

בנק איגוד אולי עשה אתמול כותרות בנוגע לגד זאבי, אבל מי שנמצא שם בצרות צרורות הם דווקא הבנק הבינלאומי ובנק הפועלים, שזאבי אחזקות חבה להם עשרות מיליוני דולרים. בנק איגוד פשוט מצמץ ראשון, למרות שהסכום שעליו מדובר קטן, ויחסית זניח, לחובות של זאבי למערכת הבנקאית.

הנקודה הקומי-טרגית בכל הסיפור היא, שההלוואה שגרמה לבנק איגוד לרוץ לבית המשפט, כלל לא נלקחה על ידי גד זאבי. זאת הלוואה היסטורית, קטנה יחסית, (יתרה של כ-8.3 מיליון שקל מהלווואה מקורית בסך 15 מיליון שקל) ששכבה בספרי זאבי אחזקות עוד מימיה ככלל סחר. הלוואה זו כלל אינה קשורה למינוף של זאבי, והיא נלקחה עוד בימים שכלל היתה בעלת השליטה בכלל סחר, טרם עידן זאבי.

הרומן של זאבי עם המשק הישראלי התחיל בסוף 97', כשאיש העסקים השנוי במחלוקת רכש את השליטה בכלל סחר, תמורת כ-550 מיליון שקל במזומן. חברת גלקסו, שבשליטת זאבי (75%) ומשפחת חפץ (25%), הגישה הצעת רכש בינואר 98' לרכישת מניות החברה מכלל ישראל (כ-88%), שבעקבותיה נמחקו המניות מהמסחר. המימון לעסקה נעשה בדרך סיבובית: הדו"חות של זאבי אחזקות מגלים כי החברה האחות של גלקסו העמידה לרשותה את כל הערבויות והכספים שנדרשו לצורך מימון הצעת הרכש. זאת, באמצעות מימון בנקאי (מדובר, כנראה, בבנק הבינלאומי). כלל סחר (לימים זאבי אחזקות) העבירה, עד למועד סגירת הדו"חות הכספיים לשנת 2000, סך של כ-466 מיליון שקל לחברה האחות, כתשלומים על חשבון מניות. התשלומים הנ"ל שימשו לפירעון המימון הבנקאי הנ"ל.

כך או אחרת, עסקיו של גד זאבי, דרך זאבי אחזקות, לא צלחו במיוחד (בעיקר בגלל הנפילה בבלקן אייר) והדו"חות המצורפים לכתבה משקפים זאת היטב. כרגע, החובות הבולטים של זאבי אחזקות הן לבנק הפועלים (כ-40 מיליון דולר) והבנק הבינלאומי (כ-65 מיליון דולר). קשה לראות כיצד הוא משרת את החובות הללו, בלי איזשהו הסדר. הדו"חות שצורפו לבקשה של בנק איגוד, מפרטים שורה של אשראים אשר ניתנו לחברה עם שיעבודים והתניות מסוימות, שחלקם פשוט לא שווים את הנייר שעליהם הם כתובים. הכישלון הבנקאי הצורב ביותר בפרשה הוא דווקא של שלמה פיוטרקובסקי, יו"ר הבינלאומי, שהפך לבנקאי הבולט של זאבי (גם במקרה של בזק) וכעת מתמודד עם חובות של מאות מיליוני שקלים.

הדו"חות הכספיים של שנת 2000 מגלים שזאבי אחזקות קיבלה אשראי שוטף מתאגידים בנקאיים בכ-162 מיליון שקל ויש לה התחייבויות לזמן ארוך מבנקים בכ-222 מיליון שקל (בסך הכל, כ-90 מיליון דולר). לזאבי אחזקות מניות באוטו דיפו (שדווקא הרוויחה בשנת 2000), באייס קנה ובנה (חברה פרטית), בזאבי מחשבים (61% מהמניות ששוות בשוק כ-7.3 מיליון שקל), שידורי קשת (29%, חברה פרטית), מלם (69% מהמניות ששוות בשוק כ-18 מיליון שקל) וטרנסכלל (39% מהמניות ששווות בשוק כ-29 מיליון שקל). בקיצור, לזאבי אחזקות אין מספיק נכסים טובים כדי לרשת את החוב של החברה.

כאמור, סיפורה של עסקת בלקן-אייר הוא, אולי, הסימפטום לכל עסקיו של זאבי בארץ. הסיפור הזה נפרש לכל אורכו ורוחבו בדו"חות הכספיים של זאבי אחזקות ובחרנו להביא אותו במלואו.

ובכן, בסוף יוני 99' נחתם הסכם בין רשות ההפרטה של בולגריה לבין זאבי אחזקות וחברת כנפיים לרכישת 75% ממניות חברת התעופה, תמורת 150 אלף דולר. הקונים התחייבו להזרים לבלקן-אייר, במשך 10 שנים, סכום כולל של 30 מיליון דולר, אשר ישמשו בידי בלקן-אייר לפירעון חובות. עד ליום 31 בדצמבר 1999, בהתאם להסכם, העבירה זאבי אחזקות לבלקן-אייר סכום בסך של 6 מיליון דולר, מתוך הסך הנ"ל. יתרת הסכום תושקע במשך 10 שנים החל משנת 2000 - 2.4 מיליון דולר בכל שנה.

בנוסף, התחייבו הקונים להכין ולהעביר לממשלת בולגריה תוכנית השקעות לחמש השנים, 2004-2000, על פיה בלקן-אייר תשקיע בתקופה הנ"ל סך כולל של 100 מיליון דולר, בקצב של 20 מיליון דולר בשנה (בכפוף לשיעור סטייה מסוים שניתן להעביר משנה לשנה).

אבל, הרומן בין ממשלת בולגריה לבין זאבי היה קצר מאוד. בלקן אחזקות, שרכשה בפועל את המניות, הודיעה בהמשך לממשלת בולגריה כי בשל הפרות מסוימות של הסכם הרכישה על ידי ממשלת בולגריה, לא עלה בידה להשלים עד כה את הכנת תוכנית ההשקעות. עד ליום 31 בדצמבר 2000 השקיעה החברה סך של כ-99 מיליון שקל בבלקן אייר, שנמחקו בדו"חות של שנת 2000.

עקב רצונה של ארקיע לצאת מהעסקה, העבירה ארקיע לחברה ביום 5.11.99 את מניותיה ב-Balkan Holding. החברה השיבה לארקיע את כל הסכומים ששילמה וההוצאות שהוציאה (כולל שחרור ערבויות בנקאיות) בקשר לעסקת בלקן- אייר, וכן התחייבה לפעול לשחרור ארקיע מהתחייבויותיה כלפי ממשלת בולגריה, על פי הסכם הרכישה. נוצר מצב שבו כאילו מלכתחילה נכנסה החברה לבדה להסכם.

בתחילת פברואר 2001, הגישה החברה כתב תביעה בבוררות נגד רשות ההפרטה הבולגרית, על סך 230 מיליון דולר. כתב התביעה מתייחס לטענות זאבי נגד רשות ההפרטה הבולגרית, בנוגע להפרות מצדה של חוזה הרכישה. על פי כללי הבוררות שנקבעו בהסכם, על פיהם תתנהל התביעה, כל צד ממנה בורר מטעמו, ושני הצדדים ביחד ממנים בורר שלישי. למועד הדו"חות הכספיים של שנת 2000 מינה כל צד את הבוררים מטעמו, והצדדים מצויים כעת במגעים למינוי הבורר השלישי.

הסכסוך עבר לבוררות, אבל החברה קורקעה. במחצית פברואר 2001 הפסיקה בלקן-אייר את פעילותה, עקב היותה חדלת פירעון. לבקשת נושי החברה ובעלי מניותיה, מונו לבלקן-אייר מפרקים. היות והשליטה הפורמלית של זאבי אחזקות בבלקן-אייר אינה קיימת בפועל, החברה לא איחדה את התוצאות הכספיות של בלקן-אייר לשנת 2000, ורק הדו"חות לשנת 99' נותרו כזיכרון עגום.

עוד כתבות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם