גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מצפה רמון. במבט לאחור

חבצלת אינגבר, שהובילה את מהלך הרכישה של מתפרת מצפה רמון, ממליצה לעובדי בגיר לנסות צעד דומה, כי "אין להם בעצם אלטרנטיבה אחרת"

ככל שעוברים הימים, נראה כי התקווה היחידה שנותרה ל-650 עובדי מפעל בגיר, המיועדים לפיטורין היא העברת מפעל הטקסטיל לבעלות העובדים - תוכנית שאותה מנסה לקדם יו"ר ההסתדרות עמיר פרץ.

האם הפיכת המפעל לקואופרטיב תמנע את הפיטורין ותציל את המפעל? כדי לקבל תשובה לשאלה זו, ראוי לבחון את ניסיונו של מפעל טקסטיל אחר, שעבר לבעלות העובדים. המדובר במתפרת מצפה רמון - מפעל שהיה על סף סגירה, לפני שהחליטו העובדים, בסיוע ובשיתוף פעולה של ההסתדרות, לרכשו מהבעלים בנובמבר 2000. שנה ושלושה חודשים אחרי, מתפרת מצפה רמון עדיין חיה וקיימת - וזה כבר אומר הרבה, בהתחשב במצב העגום של ענף הטקסטיל בישראל.

מי שעמדה מאחורי התכנית המהפכנית להפוך את המפעל לקואופרטיב היא חבצלת אינגבר, שכיהנה אז כיו"ר ועד עובדי המפעל, וכיום מכהנת כיו"ר מועצת המנהלים.

"היינו 60 עובדים", היא נזכרת, "59 נשים וגבר אחד, והודיעו לנו שהולכים לסגור את המפעל. התבצרנו במפעל כמעט חודש וחצי, ונסינו לחשוב על אלטרנטיבה. הגענו לכל מיני משרדי ממשלה, ואף אחד לא היו מוכן לעזור לנו חוץ מעמיר פרץ. הוא שאל אותי 'למה שלא תקחו את המפעל לידיים שלכם?' והרעיון מאוד מאוד מצא חן בעיני".

להפתעתה המצערת, גילתה אינגבר, שלא הכל מתלהבים כמוה. "היה לי מאוד קשה לשכנע את העובדים האחרים, בעיקר אלה שהגיעו מחבר העמים. כי הנשים האלה, שהיו בערך 20% מהעובדים אצלנו, כבר עבדו במפעלים קואופרטיביים שם, וכנראה שלא היו להן זכרונות טובים מהעניין. לכן, העדיפו להמשיך לעבוד כשכירים". בסופו של דבר, כשהתקיימה ההצבעה, רוב העובדים הצביעו בעד התוכנית של אינגבר.

לא כל העובדים הם בעלי מניות במפעל. מתוך 60 עובדים שהועסקו במפעל אז, עשרה עזבו מרצונם כשהחלו הדיבורים על סגירת המפעל. מבין הנותרים, 25 החליטו לרכוש את מניות המפעל מהבעלים, והשאר העדיפו להישאר במפעל כשכירים. במסגרת עסקת הרכישה, כל עובדת שילמה 5,500 שקל עבור חלקה במפעל. "ההסתדרות העמידה לנו הלוואה, שעזרה לנו לממן את הרכישה, וכל חודש מנכים לנו מהמשכורת 250 שקל, כדי לפרוע את ההלוואה", מספרת אינגבר. "חוץ מזה, ההסתדרות גם העמידה לנו יוצעים מקצועיים - גם יועצים פיננסים וגם יועצים ניהוליים".

הלקוח היחידי, שהיה למתפרה לפני העברת הבעלות לעובדים - צבא הגנה לישראל - נותר הלקוח היחידי גם היום. מתפרת מצפה רמון היא אחת מכמה מתפרות בארץ, המייצרות מדים לצה"ל. בינתיים, מספרת אינגבר, הניסיונות להרחיב את בסיס הלקוחות לא עלו יפה. "ניסינו להגיע לשיתופי פעולה עם כיתן והום סטייל, אבל זה לא כל כך הלך לנו, בגלל בעיית המחירים, שזו באמת בעייה קשה".

בסך הכל, מצבכם טוב יותר היום?

"אנחנו די מתמודדים עם המצב. הייתי מגדירה את מצבנו כ'שורדים'. יש לנו הזמנות ממשרד הביטחון, ובינתיים, זה מה שמחזיק אותנו. אבל יש לנו גם תוכניות למכור מותג משלנו. קיווינו לקבל הזמנה מהמשטרה, לייצר את המדים שלהם, אבל הם העדיפו להזמין את המדים בחו"ל".

תנאי העבודה שלכם השתפרו מאז העברת הבעלות לידכם?

"בשנה הראשונה דווקא עבדנו מאוד קשה. תרמנו שעות, מעבר לשמונה השעות שאנחנו מחויבים לעבוד כל יום. לצערי, עדיין לא הצלחנו להגדיל את בסיס הלקוחות שלנו, אבל ברגע שיהיו לנו יותר הכנסות, אנחנו בהחלט מתכוונים להגדיל את המשכורות של העובדים".

האווירה במפעל יותר טובה היום?

"אין ספק. בעבר לא היה איכפת לאנשים לקחת שבוע חופש או להיעדר מהעבודה. היום, כשזה שייך לך, זה אחרת. מרגישים יותר אחריות, כי זה שלנו".

איזה עצות יש לך עבור עובדי בגיר?

"אני ממליצה בחום על המהלך, כי אין להם בעצם אלטרנטיבה אחרת. אנחנו גילינו, שהקושי הגדול ביותר זה עניין המחירים. הרבה לקוחות רוצים לקבל דברים במחיר הפסד".

אפשר להניח, שמצבכם יותר טוב מזה של בגיר, כי אתם עובדים בינתיים רק בשוק המקומי, ואילו בגיר מייצא, ונאלץ להתמודד עם תחרות קשה גם בחו"ל.

"זה נכון. אנחנו המשכנו באותה מתכונת פחות או יותר - מכירות למשרד הביטחון. אז אני לא יודעת איך הדבר יתפתח אצלם, אבל הם חייבים לפחות לנסות".

אינגבר, 42 ואם לארבעה ילדים, היתה יו"ר ועד עובדי המתפרה שמונה שנים. מאז שהגיעה למצפה רמון לפני 22 שנה, היא עובדת במתפרה, ובזכות מאבקה, זכתה בשנה שעברה לתואר "אשת קריירה" של מגזין "ליידי גלובס".

תוכנית החשיפה, שפגעה קשות בכושר התחרות של ענף הטקסטיל הישראלי, השפיעה באופן ברוטאלי במיוחד על עובדי המתפרות. זאת, לאחר שתעשיינים רבים הגיעו למסקנה, שהדרך היחידה שלהם להתחרות בשוק הבינלאומי, היא להעתיק את עבודות התפירה לחו"ל - על ידי רכישת מפעלים או על ידי הזמנת עבודות בקבלנות משנה. היעדים הפופולריים: ירדן, תורכיה, מזרח אירופה ומצרים.

על פי נתוני התאחדות התעשיינים, מספר עובדי הטקסטיל בישראל ירד משיא של 46 אלף בשנת 95' ל-31 אלף היום. "בשנת 95'," אומר צביקה ליברמן, מנהל איגוד הטקסטיל והאופנה בהתאחדות התעשיינים, "היו למעלה מ-10,000 תופרות באזור הגליל. היום יש פחות מ-2,000, כי כמעט ולא עושים תפירה בארץ. מה שנשאר בארץ, זה בעיקר עבודות האשפרה, הסריגה, הצביעה, הפיתוח והעיצוב".

העתקת הפעילויות לחו"ל מוסברת בפערי השכר הגדולים: לפי נתוני ההתאחדות, העלות למעביד של פועל טקסטיל בישראל היא כ-1,000 דולר בחודש (כולל הטבות סוציאליות), בעוד שבירדן מדובר בסכום של 120-100 דולר בחודש, בתורכיה - 200-150 דולר בחודש ובמצרים - 80-50 דולר בחודש.

לפי נתוני ההסתדרות, למעלה ממחצית עובדי הטקסטיל הן נשים, אך בעבודות התפירה, השיעור גדול פי כמה וכמה. עוד מעריכים בהסתדרות, כי כ-60% מעובדי הענף הם יהודים, והשאר - מוסלמים ודרוזים.

ואם אין סיבה טובה יותר להעביר את הבעלות במפעלים לידי העובדים, מצביעה אינגבר על כך, ש"הענף הזה פשוט הולך ונעלם, וצריך לשמור עליו".

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם