גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיפוצניק

איתן ברטל חתום על התדמית של ביבי נתניהו מ-1996, של ברק ב-1999, ושל חברות אחרות שמיתגו עצמן מחדש, כמו ערוצי זהב, פלאפון ואפילו ערוץ 10 * עכשיו הוא מעוניין לשפץ את התדמית של ערוץ 1

המעצב איתן ברטל, שנחשב היום לשם החם בענף הברנדינג המקומי, ובעיקר בשוק הטלוויזיה (רשת, ערוצי זהב, ערוץ הילדים, ערוץ 10), מעיד על עצמו שהוא חצי פילוסוף, משאיר לעצמו זמן פנוי לעסוק באמנות ובחתרנות חברתית, אבל לא רואה בעבודה המסחרית פגיעה באמנות.

בתחילת העשור שעבר, המציא ביחד עם אילן גולדשטיין את המדור הסטירי במקומון "העיר" של רשת שוקן, "האיש ההולך לראשות העיר", שטבע את הסיסמה שאומצה על ידי גופים מסחריים כאורט ואינטל, "בקרוב נגיע רחוק". אחר כך ליווה את הקמפיינים של ביבי נתניהו ושל אהוד ברק, ועיצב גם את המראה והמסר של להקת בת שבע.

ברטל: "אני מנסה לפענח מה מפעיל אנשים. התפקיד שלי הוא להיות וירוס שנכנס לתוך המערכת ופועל מבפנים. הציר בין ברנדינג לתעמולה הוא דומה. בשניהם מדובר בהבנה לעומק של ישות, שצריך לפצח על פי התובנות שעולות ממנה".

אתה בעצם מוכר שירותים לגופים שונים. אחרי שעבדת עם רשת, עברת לישראל 10, זה לא בעייתי?

"ברשת פירגנו, אבל היו מעדיפים שאשאר נאמן להם. בעבודה שלנו אנחנו תמיד נאמנים ללקוח הבא. אם מישהו יציע לי מיליון דולר, אני מוכן לא לעבוד בשביל אף אחד אחר".

כלומר לא מרוויחים כאן מספיק?

"לא משלמים כאן על בלעדיות, אבל השכר טוב. כמובן שזה בלי פרופורציה בכלל למה שקורה בחו"ל. אני באופן אישי מתקשה לעבוד על כמה פרויקטים במקביל, כי זו עבודה מתישה. אני נכנס לתוך גוף ונטמע בו. זה תהליך של 3 עד 6 חודשים, שבהם אתה, כמו שחקן, חייב להיות המותג, להיכנס לתפקיד. לוקח חודש וחצי עד חודשיים להכיר את הארגון לפני שבכלל הראש והיד מתחילים לעבוד. בחו"ל זה כמובן תהליך יותר ארוך. זה לא כמו לבחור שמלה. זה לבחור דגל והמנון, ליצור מניפסט עם כללים שהמחויבות של אנשים אליו גדולה, ושיעמדו מאחוריו כאילו הם הולכים לקרב. זאת נאמנות מטורפת".

זה מה שעובר בימים אלה על ערוץ 10 שעיצבת. הם צריכים להגן על המותג שיצרו.

"המתקפה עליהם היא מוגזמת, עשו עליהם עליהום. יש לי הרגשה שהוא נולד קצת פג בתוך סביבה עוינת, ובמקום לחבק את התינוק החדש באינקובטור, נתנו לו נגיחה בראש. הלב של המוצר אמור לתת אלטרנטיבה תרבותית ליברלית, ובמקום לתת לו זמן, מבטאים כלפיו חוסר סובלנות ואגרסיביות. קשה לשפוט אותם בסביבה לא הוגנת. זה נובע מהעוצמה שיש לערוץ 2. זה כמו לבוא נגד קוטג' עם גבינה חדשה ומתוחכמת. לאחר קום המדינה כל העולם יצא נגדנו, ובכל זאת לא החלטנו לסגור את המדינה".

הגעת לישראל 10, אחרי שראובני-פרידן וליאו ברנט העולמית עשו לו ברנדינג. למה היה צריך לשנות?

"הם עשו מה שהיה טוב למכרז. אחר כך היה בריף אחר ואסטרטגיה אחרת. הצבע הסגול התחבר למה שרצינו לשדר, לצרכים של ישראל 10, למשהו חם, שמשרה נינוחות ועומק, לצבע שהוא יציר אדם, כמו טלוויזיה. למשהו שייצור בידול מתוך הקרקס שקיים עכשיו, מערוץ 1, מהצנטרום של קשת".

הצנטרום של קשת?

"העונה החדשה בערוץ 2 נראית טוב, אבל כברנד היא חלשה. בתוך הכאוס, קשת מוסיפה לחוסר המיקוד ולבלאגן של ערוץ 2. סקרים מראים שאנשים לא אוהבים את הפרומואים בגלל העומס שהם יוצרים. מבחינת הזכיינים, אין שום ערך למלחמה הפנימית ביניהם, ומבחינת הצופים זה לא רלוונטי. ערוץ 2 נמצא במילכוד 22 - ככל שהם מבדלים יותר, הם יוצרים יותר בלאגן. הקשת היא דבר יפה, והם עשו עבודה מקצועית, אבל היא הפכה להיות טרנדית. מצנטרום הוויטמינים ועד לקשת הצבעים של ההומואים. לישראל 10 יש יתרון. כי הם באו מטאבולה ראסה. הם לבד, והם יכולים לחגוג. הם חילקו את השידור לרצועות, ולטווח ארוך זה לא יכול שלא לנצח".

הזכיינים של ערוץ 2 עובדים בימים אלה על קמפיין למיתוג משותף. זה יכול לעזור לפתור את הכאוס?

"אני חושב שהם לא צריכים כרגע מיתוג. זה רק יוסיף בלבול".

למה יש תחושה שבשנתיים האחרונות המיתוג הפך לטרנד יותר מאשר לצורך אמיתי?

"זה נכון שזה הפך לטרנד, אבל צריך לזכור שרוב הדברים שנעשו כאן עד עכשיו הם חאפריים. הם לא התבססו על חשיבה לעומק או על אסטרטגיה וצרכים ברורים. תמיד צריך לשנות משהו קטן, אבל צריך להיזהר. יש מותגים שבכל זאת נבנו בצורה טובה וצריך להיזהר לא לשנות אותם, אבל גם לא לראות בהם פרה קדושה. אם מותגים יימצאו במצב של קיבעון, זה יכול לגרום להם לאבד מובילות. מותג צריך כל הזמן להרגיש את הסביבה שהוא חי בתוכה. לראות מה המתחרים עושים, לייצר חזון קדימה. גם פלאפל שנראה אותו הדבר במשך שנים, ולכאורה אין מה לשנות בו, הצליח לעבור שינוי בזכות אורנה ואלה (המסעדניות) שחידשו אותו".

מה לגבי הטרנד של חיבור לחברות בינלאומיות?

"זאת התמקצעות והבנה שקריאטיב עושה את ההבדל. אנשי עסקים ופוליטיקאים לא מבינים בצבעים ובפונטים. הם יודעים היום שאסטרטגיה מסוימת של קריאטיב גורמת להבדל של אחוזים, שגורמים להם להיבחר או לא להיבחר. זה כבר לא העידן שהמזכירה בוחרת את החולצה של הבוס".

היית רוצה להתחבר או להתמזג עם אחת החברות הבינלאומיות?

"אני ממוזג עם עצמי, ואוהב לעבוד לבד. איני רוצה לאבד את העצמאות שלי, ואת זה שכל עבודה חדשה היא הרפתקה מסקרנת בשבילי. יש לזה גם יתרון, הכוח שלי כפרילאנס הוא היכולת שלי להיטמע בתוך חברה ולהיות חלק ממנה בתוך התהליך. חברות בינלאומיות הן כבדות ומסורבלות יותר. יש להן ניסיון, וגם אני למדתי הרבה ממה שעשו חברות בינלאומיות, אבל הניסיון הזה גורם לעתים קרובות לחברה למחזר חומרים שכבר קיימים אצלה. חברות גדולות עובדות על פרויקטים במקביל ובאות מוכנות, ולכן יש סכנה של מיחזור פיילים".

זה מה שקרה לפיוצ'ר-ברנד בעבודה על בזק, שהושפעה מהעבודה שלהם עם MSN.

"כן, פחות או יותר. לקחו שם את הצבעים, הצורה ועולם התוכן של MSN והלבישו על בזק. לי יותר מפריע שם שחברה ממשלתית לקחה את האות B בתור הסמל שלה, והלכו אחרי טרנדיות של תקופה, במקום לשמור על אופי של מוצר ישראלי שיפנה לתרבות הישראלית.

"יש כאן בעיה של חברה בינלאומית, עם חוסר הבנה עמוק של התרבות, שלא יכולה להעביר מסר איכותי. למעצב לונדוני אין ולא כלום חוץ מאשר קופיפייסט, של כמה פונטים בעברית שנתנו לו. זה כמו שיבקשו ממני לייצר פונט ביפאנית, ייקח לי 20 שנה ללמוד את התרבות. באירופה יש ניסיון וידע, אבל אם אין דיאלוג תרבותי ישראלי, מתקבלת עבודה אופנתית וקלישאית, לא מקורית, שלא מחזיקה מעמד. כמו לעבוד עם אימאג' בנק".

אתה לא רוצה לעבוד בחו"ל?

"לא ממש, אני כלוא בסביבה שלי, מחובר לשפה, לאקט החלוצי של ברנדינג בעברית, של יצירת פונטים חדשים בעברית שהיא מאוד מוגבלת. כמו שעשיתי לפלאפון או לרשת".

יש בך תסכול על כך שחברות בינלאומיות מרוויחות הרבה יותר?

"לא, אני לא מרוויח רע. חוץ מזה, פעם בשנתיים-שלוש יש כאן בחירות כדי לשפר את חשבון הבנק".

יש משהו שהיית מאוד רוצה לעשות?

"אני לא יודע מה הפרויקט הבא שלי, אבל אתגר מעניין יכול להיות ערוץ 1. יש תחושת אכזבה ממנו כי אתה מרגיש שמישהו היה צריך לשאת את נס השידור הציבורי בישראל, אבל זה לא קרה. לשפץ את התדמית שלו יכול להיות בהחלט אתגר".

עוד כתבות

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?