גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחאת זכות מכללא בבית משותף

יש לקבל את טענת המערערים בדבר המחאת הזכות מצד מי שמוכר להם את הדירה, גם אם בגוף חוזה הרכישה אין מופיעה המחאת הזכות

האם רשאי רוכש של דירה בבית משותף להגיש תביעה כנגד דיירים אחרים בגין פגיעה ברכוש המשותף שאירעה קודם לרכישת דירתו, גם כאשר בהסכם הרכישה לא המחה המוכר לרוכש זכות תביעה זו? ביהמ"ש המחוזי בחיפה קובע שהמחאת זכות זו קיימת מכללא, גם אם היא לא נכללה בחוזה הרכישה.

כהן דנה ודורון (להלן: המערערים) רכשו דירה בבית משותף בחיפה ב-1998 ממשפחת זינגר. בשנת 2000 הגישו המערערים תביעות כנגד ארבעה דיירים אחרים בבניין (להלן: המשיבים) בפני המפקחת על רישום המקרקעין בחיפה, ובהן טענו שחלק מהמשיבים פלשו שלא כדין לשטחים מן הרכוש המשותף, וסיפחו לדירתם שטחים תוך כדי גידורם, ותוך מניעת אפשרות גישה או שימוש מיתר דיירי הבניין וסיכון ביטחונם של דיירי הבניין. חלק פלשו לרכוש המשותף וניצלו זכויות בנייה שהינן חלק מן הרכוש המשותף, תוך שימוש שלא כדין בזכויות הבנייה ופלישה לשטח הגג שמעל דירתם.

המערערים טענו, שהם זכאים לעתור להשבת המצב הפיזי של הבית המשותף לקדמותו, לרבות ביטול שינויים מבניים שנעשו קודם שהם רכשו דירתם. המפקחת החליטה להעמיד לדיון את השאלה, האם נכון שתתקבלנה ראיות רק לגבי התקופה מאז רכשו המערערים את דירתם, או שמא עומדת למערערים הזכות להשבת מבנה הבית המשותף למצב כפי שהיה, לטענתם, טרם גמר הבנייה (בשנת 1987). המפקחת קבעה בהחלטתה, שהיא לא מצאה בעמדת המערערים טיעונים המושתתים על זכותם שבדין לעתור לסעדים של השבת מצב הבניין לקדמותו, דהיינו, בדבר החזרה לקדמותם של שינויים שבוצעו במעטפת דירות המשיבים קודם שהיו המערערים בעלי זכויות בבית המשותף.

תמצית הנימוקים ביסוד החלטת המפקחת:

תביעה בפני המפקח על רישום מקרקעין לפי סעיף 72(ב) 72(ג) של חוק המקרקעין רשאי להגיש בעלים של דירה בבית משותף או מחזיק מטעמו. כדי לברר אם בזמן ביצוע שינויים מבניים היו התובעים בעלי דירה, חובה עליהם לנקוב מהו מועד ביצוע השינויים. הזכות לטעון כנגד מה שנעשה ברכוש המשותף קמה לתובעים מרגע שהפכו בעלי הדירה.

קודם לכן מעמדם (או היעדר מעמדם) זהה למעמדו של כל צד זר בבית המשותף. ללא נקיבת מועדים אין להקים עילת תביעה בדבר השבת המצב לקדמותו. אין לקבל את טענת המערערים בדבר המחאת זכות של הבעלים הקודמים (זינגר). לא הוכח שלקודמיהם של המערערים היתה זכות שלא מומשה.

המפקחת הבדילה בין עילת תביעה בגין שימוש שנעשה ברכוש המשותף המתחדש מיום ליום ומקים עילת תביעה עצמית, לסעדים שנתבקשו בגין פעולות שבוצעו בטרם היו המערערים בעלי זכויות בבית המשותף, כשלמערערים לא קמה, לפי קביעת המפקחת, עילת תביעה לגבי פעולות אלה.

על החלטת המפקחת הגישו המערערים ערעור לביהמ"ש המחוזי בחיפה, שדן בו בהרכב השופטים: גריל, שטמר וג'רג'ורה.

ביהמ"ש המחוזי קובע, כי משמעות החלטת המפקחת שלא לדון בפעולות שבוצעו בטרם היו המערערים בעלי זכויות בבית המשותף, בהעדר עילת תביעה לגבי פעולות אלה, היא למעשה מחיקה על הסף של חלק מתביעות המערערים.

כגון דא יפעל ביהמ"ש בזהירות מרובה, כפי שנאמר בספרו של ד"ר י. זוסמן ז"ל, סדרי הדין האזרחי, מהדורה שביעית, 1995, עמ' 387.

"בהשתמשו בכוח למחוק כתב תביעה מחמת חוסר עילה, כשנתבקש לעשות כן - כל שכן כשלא התבקש - חייב בית המשפט לנהוג משנה זהירות, כי המחיקה שוללת מהתובע את זכותו להביא את עניינו, כפי שנטען, לפני בית המשפט. ולפיכך, מקום שקיימת אפשרות, אפילו היא קלושה, שהתובע יזכה בסעד שתבע, אין נועלים את שערי בית המשפט לפניו".

מבלי להביע עמדה באשר לתובענותיהם של המערערים לעיצומו של עניין, סבור ביהמ"ש המחוזי שלא היה מקום לקבוע בשלב הנוכחי של הדיון בפני המפקחת שלא קמה למערערים עילת תביעה לגבי פעולות שבוצעו בטרם היו המערערים בעלי זכויות בבית המשותף, וזאת מבלי שתינתן למערערים האפשרות להביא ראיותיהם.

גם אם המערערים טרם הציגו את הסכם הרכישה שביניהם לבין זינגר, הרי יש לקחת בחשבון שהחלטת המפקחת ניתנה בשלב מקדמי של הדיון כשעדיין קיימת אפשרות לתקן את החסר.

לעיצומו של עניין יש לקבל את טענת המערערים בדבר המחאת זכות מצד זינגר, שמכר להם את הדירה, גם אם בגוף חוזה הרכישה אין מופיעה המחאת זכות.

ביהמ"ש מפנה לע.א 596/76, 557/76, בישור מע"מ נ' טאובה ואח', פ"ד ל"ב (3), עמ' 713. בעמ' 718 ציין ביהמ"ש העליון, שבחוזה המכר אכן לא נמצאה תנייה בדבר העברת או המחאת זכות, שהרי איש לא העלה על דעתו שמי שמכר את הנכס למערערת ימכור לה מקרקעין שזכות הקניין בהם פגומה. כפי שציין ביהמ"ש העליון, שם, בעמ' 718:

"... אין זה מקובל, ואין זה נחוץ, להתנות בחוזה מכר מקרקעין רגיל תניות מפורשות למקרה שיתגלה פגם בזכות קניינו של המוכר - ויש דברים בגו, שתנייה מפורשת אשר כזאת עלולה לעורר חשש כלשהו ועל כן לסכן את תום הלב".

ובהמשכו של אותו עמ' 718:

"ואולם לדידי, פשוט הוא שיש לקרוא לחוזה מכר מקרקעין תנאי מכללא, שאם יתגלה פגם כאמור בזכות קניינו של המוכר, כי אז יעמדו לו לקונה כל זכויות המוכר הנובעות מכך, כשם שפוקדים על הקונה כל החבויות מכך... השאלה אשר בית המשפט שואל את עצמו כגון דא, כידוע, היא מה היו בעלי החוזה, או מי שהסתכל בהם מן הצד, אומרים אילו הופנתה תשומת ליבם לאפשרות היקרות מקרה שכזה: היו אומרים מובן מאליו, אין צריך לומר שאם יקרה מקרה כזה, יעברו זכויות המוכר לפי החוק לידי הקונה..."

אין, איפוא, לקבל את הטענות שהעלו המשיבים כנגד זכות התביעה של המערערים שעברה אליהם ממי שמכר להם את הדירה (זינגר) בדרך של המחאת זכות, והגם שלא נעשה מסמך בדבר המחאת הזכות, הרי יש לקרוא המחאת זכות כזו כתנאי מכללא לתוך חוזה הרכישה שבין זינגר כנגד המערערים. דהיינו, למקרה שהמשיבים או מי מהם פגעו ברכוש המשותף, או בזכויות הבנייה, באופן שמי שמכר את הדירה למערערים יכול היה להגיש תובענה כנגד המשיבים או מי מהם להגנה על זכויותיו שבנכס, הרי זכות זו עברה למערערים, ורשאים הם לתבוע כחליפין בגין כל פגיעה בזכויות שהיו לזינגר בנכס, לרבות הזכויות ברכוש המשותף, כמי שבאים בנעליו, כשאת המחאת הזכות יש לקרוא כתנאי מכללא לתוך חוזה הרכישה שנעשה בין הצדדים, כפוף לכל הוראה או תנייה אחרת בחוזה המכר.

מטעם זה, קובע ביהמ"ש המחוזי, גם אין לקבל את קביעת המפקחת, לפיה הזכות לטעון כנגד הנעשה ברכוש המשותף קמה למערערים רק מרגע שהפכו בעלי דירה, כשפסיקת ביהמ"ש העליון מצביעה על כך שזכות התביעה של המוכר להגנה על זכויותיו הקנייניות בנכס עוברת או מומחית למי שרכש מן הקונה.

מטעם זה היה מקום לאפשר למערערים להביא את ראיותיהם גם באשר לפעולות שבוצעו בטרם היו המערערים בעלי זכויות בבית המשותף. לכן, לא היה מקום למחוק חלק זה של התביעה על הסף.

התוצאה הסופית: הערעור התקבל, החלטת המפקחת בוטלה.

ע.א 2282/01, ביהמ"ש המחוזי בחיפה.

השופטים: גריל (אב"ד), שטמר וג'רג'ורה.

בשם המערערים: עו"ד עובדיה שלמה.

בשם המשיבים: עו"ד שמעון צח.

עוד כתבות

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

נטפליקס אכזבה וטסלה הפתיעה: מה צפוי הלילה בדוחות מטא?

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● האנליסטים אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך גם חוששים מגידול בהוצאות החברה בתחום הבינה המלאכותית

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי / צילום: Reuters, Fars News

פעם הוא היה סגן שר ההגנה של איראן, עכשיו הוא מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה מעורבת בוול סטריט; טסלה מזנקת בכ-14%

מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"