גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תנאי הוצאת חלקים מהרכוש המשותף

הוצאת נכס מהרכוש המשותף שנעשתה על-ידי קבלן שלא כדין, חלה לגבי לכלל הדיירים בבית המשותף

מהם התנאים בהם צריך לעמוד קבלן כתנאי להוצאת חלקים מרכוש משותף בבית משותף? - בסוגיה זו עסקה השופטת דרורה פלפל, מביהמ"ש המחוזי בתל-אביב.

מוראד את גולדברג חברה לבניין בע"מ (להלן: "המשיבה") הינה הקבלן שבנה את בניין המגורים ברחוב בן-גוריון 83 בהרצליה (להלן: "הבניין"), במסגרת עיסקת קומבינציה. הבניין כולל 8 דירות. אולם, בעת רישום הבניין בלשכת רישום המקרקעין, בשנת 1994, רשמה המשיבה על שמה שטח של 24 מ"ר מתוך קומת הכניסה בבניין כדירה נוספת ונפרדת (להלן: "הנכס"). מיכל טבת ודיירים אחרים בבניין (להלן: "המבקשים") עתרו לביהמ"ש המחוזי בתל-אביב למתן סעד המורה על השבתו של הנכס לכלל הרכוש המשותף. עתירה זו נדונה בפני השופטת דרורה פלפל.

אין חולק, קובעת השופטת פלפל, כי קודם להוצאתו כביכול של הנכס מהרכוש המשותף, ואלמלא רשמה המשיבה על שמה את הנכס כדירה, היה הנכס חלק מן הרכוש המשותף בבניין, שהרי המדובר בשטח המהווה חלק מקומת הכניסה לבניין, אשר במקורו לא השתייך לחלקים הרשומים כדירות.

המחלוקת העיקרית שבין בעלי הדין נוגעת לשאלה, האם שטח זה הוצא על-ידי המשיבה כדין מכלל הרכוש המשותף, אם לאו.

ככל שמדובר ביחסים שבין המשיבה לבין אותם דיירים שרכשו את דירותיהם ישירות ממנה, השאלה האמורה תיחתך על-פי הוראותיו של סעיף 6 לחוק המכר (דירות), תשל"ג-1973 (להלן: "חוק מכר (דירות)"), אשר חל על המשיבה בענייננו.

בהלכה הפסוקה נקבעו מספר עקרונות בסיסיים בכל הנוגע להוצאת שטחים מן הרכוש המשותף על-ידי מוכר דירה, על-פי סעיף 6(א) לחוק המכר (דירות), ואלו המה העיקריים שביניהם הרלוונטיים לענייננו:

(א) הוצאת השטח מכלל הרכוש המשותף צריך שתיעשה במסמך נפרד לחוזה או במפרט (שאף הוא מהווה מסמך נפרד), ואין די לעניין זה בתנייה המופיעה בחוזה עצמו.

(ב) המפרט או המסמך המיוחד, ובהם ציון השינויים האמורים, צריך שיצורפו לחוזה בעת עריכתו של החוזה, ולא במועד מאוחר לכך.

(ג) גריעה מהשטח המשותף חייב שתיעשה באופן מפורש בכתובים, ועיקר העיקרים - עליה להיות מוצגת באורח קונקרטי. אין די בקיום הוראה כללית בחוזה המכר, המותירה בידי הקבלן שיקול דעת לגרוע בעתיד שטחים מהרכוש המשותף, בלא פירוט קונקרטי של שטחים מוגדרים.

בתי המשפט הקפידו בדווקנות על עמידת הקבלן בהגבלות שנקבעו בחוק המכר (דירות).

האם עמדה המשיבה בחובותיה אלו במסגרת כל הסכמי המכר, שכרתה עם רוכשי הדירות בבית המשותף?

עיון בהסכם המכר שכרתה המשיבה עם משפחת בר-יוסף (המבקשים 3 ו-4) מעלה, כי המשיבה אמנם כללה בהסכם זה (כבהסכמים אחרים) הוראה המתיימרת להוציא מכלל הרכוש המשותף שטח מסוים מקומת הכניסה, כדלקמן:

"מוסכם בזה כי חלק משטח קומת הכניסה, כמפורט בתוכנית הבנייה, יישאר בבעלותו הבלעדית של הקבלן וישמש כמשרד בלבד ו/או מחסן. שטח זה יוצא מכלל הרכוש המשותף..".

מתנייה זו לבדה ברי, שלא ניתן לדעת באופן קונקרטי איזה שטח מקומת הכניסה מתיימר הקבלן להוציא מכלל הרכוש המשותף, וממילא, כפי שראינו קודם לכן, אפילו היה הדבר עולה באופן ברור מההסכם, הרי שאין די בתנייה חוזית, כשהיא עומדת לבדה, כדי להכשיר הוצאתו של שטח מתוך הרכוש המשותף.

מלבד הסכם המכר הציגה המשיבה שני מסמכים נוספים, אשר היוו חלק מאותה עיסקה: המסמך האחד הוא המפרט שצורף להסכם המכר; המסמך השני הוא תשריט קומת הקרקע של הבית המשותף. דא עקא, בעוד שההסכם מדבר בהוצאתו של שטח אשר ישמש כ"משרד" ו/או "מחסן", הנה במפרט נקבע, כי מהרכוש המשותף מוצא דווקא "מחסן בקומת כניסה".

עיון בתשריט איננו פותר את אי-הבהירות בקשר לשטח המוצא מהרכוש המשותף - אם משרד הוא או מחסן. למען האמת, הוא רק מחריף אותה עוד יותר, שכן בתשריט ניתן למצוא הן שטח המוגדר כ"מחסן", והן שטח אחר אשר מוגדר כ"משרד פרטי".

מהו, איפוא, השטח שביקשה המשיבה להוציא מכלל הרכוש המשותף בעת כריתת הסכם המכר? כלום מדובר בשטח המשרד הפרטי שבקומת הכניסה, שמא מדובר בשטח המחסן שבקומת הכניסה, או אולי בכלל המדובר בשניהם גם יחד? פשיטא, שרוכש סביר המעיין במכלול המסמכים הללו, איננו יכול לדלות מתוכם תמונה ברורה וקונקרטית בדבר השטח המוצא מן הרכוש המשותף.

בנסיבות אלו, יש לראות את המשיבה כמי שלא עמדה בדרישות סעיף 6(א) הנ"ל ביחס למבקשים 3 ו-4, ולפיכך, ומכוח סעיף 6(ב) לחוק המכר דירות, היא מוחזקת כמי שהתחייבה, שהוראות התקנון המצוי לגבי אותו עניין יחולו על הבית המשותף "על אף האמור בחוזה המכר".

משנקבע, איפוא, כי הוצאתו של הנכס מכלל הרכוש המשותף נעשתה על-ידי המשיבה שלא כדין ביחס לחלק מהרוכשים, חלה קביעה זו ביחס לכלל הדיירים בבית המשותף, ואלו "נהנים" ממנה גם כן. זוהי דרכו וזהו אופיו של דין הקניין, שאין הוא מבחין בין אלו לאלו, ומשעה ש"נפגמה" החרגתו של חלק מהרכוש המשותף ביחס לפלונים, רואים אותה מניה וביה כפגומה גם ביחס לאלמונים.

השופטת פלפל קובעת, כי די לכאורה באמור לעיל לצורך קבלת התובענה, והשבתו של הנכס לכלל הרכוש המשותף. אולם, היא דנה גם בעניינים נוספים.

למעלה מן הנדרש, קובעת השופטת פלפל, על פניו נראה, שהוצאתו של הנכס מכלל הרכוש המשותף נעשתה בניגוד להוראות חוק המכר (דירות) לא רק ביחס לאותם הדיירים שרכשו דירותיהם ישירות מהמשיבה, כי אם גם בכל הקשור לדיירים שקנו דירותיהם מאת בעלי הקרקע.

ובמה דברים אמורים? החובות המיוחדות שהוטלו בגדר סעיף 6 לחוק המכר (דירות) חלות, כאמור, על "המוכר דירה בבית משותף". אמת הדבר, כי ברגיל חל חוק זה על עסקאות בין קבלן לרוכשים, אולם בסעיף 1 לאותו חוק מוגדר "מוכר" בהגדרה רחבה דיה כדי לתפוס ברשתה, בנסיבות המקרה דנן, גם את בעליה המקוריים של הקרקע שהתקשרו עם המשיבה (הקבלן) בהסכם הקומבינציה, ומכרו לאחר מכן חלק מהדירות שנבנו עבורם.

בנסיבות אלו, כאשר מבקש הבעלים המקורי למכור אחת מהדירות שנבנו עבורו מכוח עיסקת הקומבינציה, יש לראותו כ"מעין קבלן", והוראות חוק המכר (דירות) יחולו גם עליו.

התוצאה הסופית: ניתן צו המורה למשיבה להחזיר את שטח הדירה לתחום הרכוש המשותף בבית, הן מהבחינה הפיזית והן מהבחינה הרישומית בפנקס הבתים המשותפים.

ה.פ 1357/01, ביהמ"ש המחוזי בת"א, השופטת דרורה פלפל.

בשם המבקשים: עו"ד מרקוביץ.

בשם המשיבה: עו"ד קיבריק.

עוד כתבות

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העלית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

עבודת פרך: כך בונים את גשר המסילה הארוך בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין נמכרה לאחרונה ● לדירה זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר אינו משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו "בוסט" בשלושת החודשים האחרונים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי