גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

צרות קונטיננטליות

בנק קונטיננטל, שהיה עד עכשיו צנוע וסולידי, הסתבך לפתע בטעות: מתן אשראי גדול מדי לקבוצת חברות אחת, שנקלעה לקשיים - קבוצת פלד-גבעוני

התמוטטות הבנק למסחר מיקדה את תשומת הלב הציבורית לסכנה הטמונה בבנקים הקטנים. במערכת הבנקאית ישנם עוד כמה בנקים קטנים, בסדר גודל של הבנק למסחר, שיציבותם נבחנת עתה ביתר תשומת לב.

אך כאשר מדובר על בנקים קטנים בהקשר זה, לא מתכוונים לבנקים קטנים ששייכים לחברות בנקאיות גדולות. כאלה יש רבים וטובים, ואף אחד לא חושש ליציבותם, תודות לחוזק הפיננסי של קבוצת האם שלהם - הפועלים או לאומי.

לכן, הבעיות שתוקפות לאחרונה את הבנק הקטן קונטיננטל, מפתיעות מאוד. קונטיננטל אינו זעיר כמו הבנק למסחר, אבל הוא נחשב קטן. מבחינת היקף ההון העצמי שלו, שמגיע לכ-250 מיליון שקל, הוא קטן קצת יותר מבנק ירושלים, וקצת יותר גדול יותר מבנק פאג"י של הבינלאומי. הוא נמצא הרחק מאחורי הבנקים הבינוניים, כמו אגוד, פיתוח התעשייה ומרכנתיל דיסקונט, שהונם העצמי מגיע ל-700 מיליון שקל עד 1.1 מיליארד שקל.

כל זה לא הפריע לבנק הקטן להעניק לקבוצת לקוחות אחת אשראי בהיקף של 120-100 מיליון שקל. כמעט מחצית מהונו העצמי הוענק לקבוצת החברות, שיש בינהן קשרי בעלות. מדובר, כידוע, בקבוצת החברות פלד-גבעוני, שגיבש סביבו רפי פלד, אשר נקלעה לאחרונה לקשיים. היום פורסם כי האשראי גדול עוד יותר, ומגיע ל-190 מיליון שקל. כלומר, כ-75% מההון העצמי של הבנק הועמד לטובת קבוצת חברות אחת.

לפי הוראות בנק ישראל, מותר לבנק להעניק לקבוצת לווים אחת אשראי בהיקף של עד 30% מהונו העצמי, כלומר כ-75 מיליון שקל במקרה של קונטיננטל. קבוצת לווים מוגדרת כקבוצת חברות ויחידים, בינהם יש קשרי בעלות או ערבות מוגדרים. לפיכך, מדובר בחריגה גסה מהוראות בנק ישראל. מכל זה עולה תהייה גדולה: איך העניק הבנק אשראי לקבוצת לווים אחת, בהיקף גבוה כל-כך מהמגבלה המותרת על-ידי בנק ישראל?

החריגה המשמעותית שנוצרה, נובעת מכמה סיבות אפשריות: סיבה אחת היא ירידה, אם כי קלה, בהיקף ההון העצמי של הבנק, מאז ניתן האשראי ועד עתה. סיבה נוספת היא גידול בחובות החברות בקבוצה, בשל אי-פרעון ריבית והצטברותה בהלוואות.

אך הסיבה העיקרית היא הרכישה המסיבית של החברות שערכה הקבוצה, תוך פרק זמן קצר ביותר. כך מצא עצמו בנק קונטיננטל נדרש לקשר בין שתי חברות, להן העניק אשראי עוד בימים בהם לא היה בינהן קשר. זה גם קרה לבנקים הגדולים, שהעניקו אשראי, למשל, לחברת הפעילה והרווחית פויכטונגר השקעות, ובוקר אחד גילו שהיא שייכת לקבוצת פלדגבעוני.

ההבדל בין הבנקים הגדולים לקונטיננטל הוא, שבבנקים הגדולים אשראים בהיקפים של עשרות מיליוני שקלים ללקוח אחד, נבלעים בהיקף ההון הגדול שלהם. אך בבנק קטן כמו קונטיננטל, מדובר במסה קריטית, שמביאה לחריגה מהמגבלות המותרות, ואשר תגרור אחריה הפרשות גדולות.

כל זה עורר שאלות לא רק אצלנו. גם בנק ישראל שואל וחוקר בפרשה, ומתמקד בעיקר בהיקף האשראי שניתן. ככל הידוע, בנק ישראל דרש וקיבל מקונטיננטל מסמכים הנוגעים לאשראי, אך טרם מסר את מסקנותיו.

גם השותפים השבדים של בנק הפועלים בבנק קונטיננטל, חוקרים ובודקים את העניין. לצורך העניין, אף שכר הבנק השבדי SEB את שירותיו של משרד עורכי דין מקומי, שיסייע להם להבין מה קרה בבנק הנחמד שלהם בישראל, שדיווח כל שנה על רווח נקי, צנוע אך עקבי, ופתאום שקוע בהפסדים.

לפי מקורות בבנק, חגיגת האשראי לקבוצה נסתיימה לפני שנה, והאשראי האחרון הוענק באוגוסט 2001. למעשה, לא מדובר בזמן רב לאחר שהחלה הקבוצה הצעירה את פעילותה. לאחר עצירת ברז המזומנים לקבוצה, פרש מנכ"ל הבנק, פיני חורב, ולמרבה האירוניה מצא לו משרה חדשה דווקא בדירקטוריון הבנק למסחר.

אבל אז התחילו להתגלות התוצאות הקשות של כל המהלך. ברבעון האחרון של 2001, רשם הבנק הפסד גדול - 12.5 מיליון שקל - שהעביר את הבנק לדווח על הפסד שנתי ראשון מאז שנות ה-80 הרחוקות, בסך של 5.6 מיליון שקל.

גם יחסית לבנקים אחרים, שדיווחו על הפסד בשנת מיתון זו, מדובר במשהו יוצא דופן. זאת, כי כבר בשורת הרווח המימוני, כלומר רווח מפעולות מימון בניכוי הפרשה לחובות מסופקים, רשם הבנק הפסד גדול.

כל זה נגרם כתוצאה מגידול של עשרות מונים בהפרשות לחובות מסופקים. אלה הסתכמו באותו רבעון בלמעלה מ-28 מיליון שקל, בעוד שברבעונים קודמים נהג הבנק לבצע הפרשות של 4-1 מיליון שקל ברבעון.

כבר בחודש מארס, עם פרסום דו"חות אלה, צויין ב"גלובס" כי מרבית הבנקים דיווחו על הרעה בתוצאות, וחלק בלתי מבוטל מהבנקים הקטנים והבינוניים אף עבר להפסד. אז הנחנו כי מדובר בשנה ממותנת ביותר, והערכנו כי בעתידי, לאחר המיתון ועם החזרה לצמיחה, יחזרו מרבית הבנקים לריווחיות נאותה. אך כבר אז עלה החשש כי מקונטיננטל עולה תמונה יוצאת דופן.

ואכן, ההפסדים נמשכו גם ברבעון הראשון של שנת 2001. לפי הערכות שונות, הניתנות בעיקר לנוכח מצבה של קבוצת פלד-גבעוני, ניתן להעריך כי קצב ההפרשות בקונטיננטל יימשך, ואיתו גם ההפסדים.

בנק קונטיננטל הוקם בשנת 1974, כיוזמה משותפת של בנק הפועלים ושל הבנק הגרמני BFG. המטרה היתה להעניק שירותי סחר בינלאומי לסקטור העיסקי. ואכן, עד היום מתמקד הבנק בפעילות סחר חוץ.

בשנת 2000, רכש הבנק השבדי SEB את הבנק הגרמני BFG, וקונטיננטל להיות בבעלות חלקית של הבנק הגדול בשבדיה, לו 600 סניפים ברחבי יבשת אירופה.

לפני שנים אחדות, הבינו בבנק הפועלים שבתור בנק כל-בו, שידו בכל השקשור לפעילות בנקאית, כולל סחר חוץ, אין יותר צורך בבנקי נישה. להיפך - אלו מייקרים עלויות וצורכים מנהלים, דירקטורים ולוגיסטיקה נפרדת. אז התקבלה בבנק הפועלים החלטה לרכוש את חלקם של הגרמנים, שהפכו בינתיים לשבדים, ולמזג את הבנק לתוך בנק הפועלים. תהליך דומה נעשה עם בנק אמריקאי-ישראלי, והתחיל להתבצע גם עם בנק משכן.

עד עתה, השבדים לא כל-כך רצו למכור. עכשיו, כך נראה, הפועלים כבר לא ממש רוצה לקנות.

עוד כתבות

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים