גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המרדף אחר כיפת הזהב

שר האוצר החדש ברשות הפלשתינית, סלאם פאייד, מנסה לעשות סדר בחשבונות ובנכסים המרובים, בהם שולטים הרשות עצמה, יאסר ערפאת וחבר מקורביו. בינתיים, עוד אין לו אפילו אומדן בכמה כסף מדובר

אם תשאלו את שר האוצר החדש של יאסר ערפאת, הוא יאמר לכם שאינו מבין גדול במצבו הפיננסי של הבוס. לפי שעה, לפחות.

ביוני האחרון, הביא ערפאת את סלאם פאייד, בכיר לשעבר בקרן המטבע הבינלאומית, בוגר האוניברסיטה האמריקנית בביירות ובעל דוקטורט בכלכלה מאוניברסיטת טקסס, כדי למזג ולעשות סדר באחזקות הפלשתיניות, המתפרסות היום על פני עירבוביה גדולה של סוכנויות וחברות. אז כמה כסף יש שם בכלל? "אינני יודע", מודה השר, "אנחנו בעיצומם של תהליכי למידה".

ראש אמ"ן טוען כי ערפאת צבר הון אישי בשווי של 1.3 מיליארד דולר. דובר הכנסת, גיורא פורדס, אישר כי בעדות שמסר ב-13 באוגוסט בוועדת החוץ והביטחון, אמר האלוף אהרון זאבי שערפאת מסתיר כספים מפני פאייד. גורמים ישראלים אחרים אומרים, כי הנתון כולל יותר מ-500 מיליון דולר הנשלטים על ידי אש"ף, המנוהל על ידי ערפאת בנפרד מניהול הרשות הפלשתינית.

בעולם רואים היום ביכולתו של ערפאת לעמוד בהבטחתו ולהגביר את השקיפות ברשות הפלשתינית, ולשכנע את ישראל כי הוא מסוגל לחנוק את הזרמות הכספים החשאיות למחבלים המתאבדים, כתחנה מרכזית בדרך לשלום במזרח התיכון.

בנאום שנשא ב-24 ביוני, קרא הנשיא האמריקני, ג'ורג' בוש, לרשות הפלשתינית להגביר את השקיפות הפיננסית בקירבה. יומיים מאוחר יותר, קיים סאייב עריקאת, והמתווך הראשי של הרשות, מסיבת עיתונאים ביריחו. במהלכה, כזכור, הכריז מול מצלמות הטלוויזיה על "תוכנית 100 ימים", שתכלול עריכת בחירות לנשיאות, אירגון מחדש של סוכנויות הביטחון ויישום קווי מדיניות פיננסיים חדשים.

המדיניות הזו כוללת, בין היתר, איחוד של אחזקות הרשות בתוך קרן ההשקעות הפלשתינית, העברת כל כספיה לחשבון יחיד, והצגת תקציב וביקורות בכל משרדי הרשות.

דילול שליטת ערפאת בכספי הרשות, עלול לדלל גם את השפעתו, מעריכים דיפלומטים ואנשי אקדמיה. "הוא מבין שהכסף הוא מקור כוח עיקרי, ואינו מעוניין לוותר על הכוח שלו", אומר פרופ' רקס בריינן, מהחוג למדע המדינה באוניברסיטת מק'גיל במונטריאול, שכתב ספר על תהליך השלום ועל הסיוע הבינלאומי ל"כלכלה הפוליטית מאוד של הגדה המערבית ורצועת עזה".

כדי להבין את מצבו הפיננסי של ערפאת, חייבים לבחון את הכובעים השונים שחובש המנהיג, ובמקרה הזה, את הכאפיות המגוונות שלו. ערפאת הוא נשיא הרשות הפלשתינית, יו"ר אש"ף ומייסד הפתח, שעל צאצאיה נמנים גדודי אל אקצה. כל שלוש הקבוצות חולשות על מקורות כספיים נפרדים, המתערבבים רק לעיתים נדירות.

פאייד, ובכירי פיננסים אחרים בגדה המערבית, אומרים כי הרפורמות הכלכליות שהוכרזו ביוני, פוסחות על מרבית הכספים שבידי ערפאת, כולל על כספי אש"ף וחשבונות בנקים זרים.

בהקשר לכך, זכורה הפרשה בה טענה ישראל כי ערפאת הורה למשרד האוצר של הרשות להיענות לבקשות הפתח, ולהעביר תשלומים למעורבים בפיגועים. גורמים פלשתינים אמרו אז כי לא יתכן שערפאת ידע מי מקבל את הכספים, וכי ישראל לא הוכיחה כי האנשים שבשמם נקבה היו מעורבים בפיגועים בישראל - אולם צה"ל ביסס את האישום על ערימת מסמכים שתפס במשרדי ערפאת בראמללה.

המסמכים, שכמה מהם נשאו את לוגו הפתח ואחרים את לוגו אש"ף ולוגו הרשות, ציירו מנהיג ריכוזי שאינו בוחל בטיפול של כל פרט, ולו הקטן והשולי ביותר.

דוברו של ערפאת, נביל אבו רודינה, סירב לאשר ראיון עם הראיס, באומרו כי פאייד יענה מעתה על כל השאלות הפיננסיות. המשנה לנציג אש"ף בוושינגטון, סעיד חאמד, היפנה את "בלומברג" לגורמי רשות בכירים בגדה, אשר בתורם הודיעו כי אין להם מידע על כספי אש"ף.

פאייד, שגיבש את הרפורמה הפיננסית, אומר כי ההתחקות אחר קרן ההשקעות הפלשתינית וחשבונות האוצר של הרשות, מייצגים רק חלק מהניסיון לאתר את כספי ערפאת. כאשר ימצא אותם, הוא אומר, הוא יבשר זאת לעם הפלשתיני. "מי אני שאמנע את המידע הזה מבעליו?", הוא שואל.

משרדו של פאייד שוכן בפאתי רמאללה, בבניין בטון על הדרך הראשית לירושלים, והוא מרוחק רק 10 דקות בנסיעה ברכב ממשרדיו ההרוסים של הראיס. אלא שעולם שלם מפריד ביניהם. הרחובות בחוץ מטואטאים ונקיים, ובפנים מכוסים המסדרונות בשיכבת צבע טרייה ובוהקת.

לדברי פאייד, בן ה-50, משימתו הראשונה היא לגבש רשימה על השקעות הרשות. מרבית ההשקעות מוחזקות בבעלות השירותים המסחריים הפלשתיניים (PCSC), תאגיד מרמאללה אשר בתחילת 2000 - המועד המאוחר ביותר לגביו ניתן היה לקבל נתונים - דיווח על שווי השקעות של 345 מיליון דולר.

ההשקעות כוללות 15% בנשיונל בוורג', חברת ההפצה של קוקה-קולה ברשות הפלשתינית, ונתח ביצרנית התרופות הקנדית ביוניש לייף סיינס. הנתח בנשיונל בוורג', שהוערך ב-2000 בשווי 1.5 מיליון דולר , שווה לנתח שמחזיקה בה חברת המשקאות מאטלנטה.

לדברי סטיב לירוי מקוקה-קולה, מכירות החברה סובלות מהגבלות ביטחוניות ישראליות, על רקע מאמצי המפעל לשנע את סחורתו לאיזורים אחרים בגדה. משאיות עמוסות משטחי בקבוקי קולה הן חיזיון נפוץ במחסומים בדרכי הגדה.

בספטמבר 1999, השקיעה PCSC בביוניש, חברה המעסיקה 230 עובדים במחקרים מתמחים בסרטן. היא ביצעה את ההשקעה אחרי שיועצו של ערפאת, מוחמד ראשיד, שמע מצגת של החברה - כך מספר אלברטו ברלדו, סגן נשיא בכיר לפיתוח עיסקי בביוניש. החברה משלמת ל-PCSC כ-540 אלף דולר בשנה כדיבידנד, הוא מוסיף.

הרשות רושמת את היקף אחזקותיה בחברה כנתח של 10%, ששוויו נאמד ב-9 מיליון דולר, אולם לדברי ברלדו, ההסדר המקורי היה הלוואה ברת המרה למניות, בהיקף של 9 מיליון דולר. "הם מבקשים להשקיע כספים בחברות צומחות, שיסייעו להם בצמיחה שלהם", הוא מפרט, "הם מאוד יעילים, שיטתיים, וברור שיש להם דברים אחרים על הראש".

אך האחזקה הגדולה ביותר של PCSC, שהסתכמה ב-60 מיליון דולר ב-2000, היא בקזינו ביריחו, אשר נסגר לפעילות מאז המהומות.

מכל ההשקעות שלהלן, הרשות מרוויחה בעיקר מעצם שליטתה על הכלכלה הפלשתינית. כאשר ערפאת חזר ב-1994 לשטחי הרשות מטוניס, כדי לבנות את הרשות הפלשתינית, הוא הקים מספר מונופולים בתחומי הגז, הבטון ובתעשיות אחרות - ובכולן יש לרשות אחזקות.

לדוגמא, בשנת 2000 רשמה PCSC את נתח הבעלות של 100% שהיא מחזיקה במונופול הבטון, על פי שווי של 50 מיליון דולר. כמו כן, היא מחזיקה ב-8% בפלשתיין קומיוניקיישנס, מונופול השיחות המקומיות, המוכר כפלטל, ואשר בין בעליו נמנים ערב בנק מירדן ופלשתיין דבלופמנט אנד אינבסטמנט (פדיקו). PCSC מחזיקה 8% מפדיקו, ו-5% מהחברה נמצאים בבעלות המיליארד הסעודי, שידיו בכל, הנסיך אל וואליד בין טלאל.

ב-1995, ייסדה פדיקו - במשותף עם קרן ההשקעות של אש"ף, סאמד - את הבורסה הפלשתינית, שוק אלקטרוני במסגרתו נסחרות 25 מניות מקומיות. בין ספטמבר 2000 ל-20 ביוני 2002, ירדו מניות פדיקו ב-48%, ואילו מניות פלטל איבדו 34% משוויין. מאז לא נסחרו המניות.

בהתאם לאמנה הכלכלית שנחתמה בין ישראל לרשות, בפריז 1994, אמורה ישראל לשלם לרשות מס ייבוא ומע"מ הנגבה על ידי ממשלת ישראל על מוצרים המיועדים לשטחי הרשות. כאשר תחנות הדלק הפלשתיניות רוכשות דלק, הן עושות זאת דרך הרשות, הפועלת כמתווך בין הספקים הישראליים והסוחרים המקומיים. ממשלת ישראל גובה את המס על הגז מהספקים הישראליים.

המיסים הללו היו אחד מהמקורות הנזילים ביותר של ערפאת, עד שישראל הקפיאה את העברת התשלומים, בדצמבר 2000. הבנק העולמי מעריך כי יותר מ-600 מיליון דולר במיסים על בנזין ומיסים אחרים, נגבו עד אמצע השנה הנוכחית.

לדברי הבנק העולמי, חידוש העברת התשלומים יעשיר את קופת הרשות ב-29 מיליון דולר בחודש. פאייד טוען, בעניין זה, כי כספי המיסים לא תמיד הגיעו לחשבונות הרשות. לדברי מוחמד שטייה, דירקטור-מנהל במועצה הכלכלית הפלשתינית לפיתוח ושיקום, ישראל הפקידה את הכסף בחשבונות בבנק לאומי בתל אביב, הנשלטים באופן אישי על ידי ערפאת.

המועצה המוכרת בשם פקדר, מנהלת 100 מיליון דולר בכספי סיוע, שמשקיעה הרשות מדי שנה בכבישים ובעבודות ציבוריות אחרות. "מפעם לפעם זה מועבר לרשות הפלשתינית", אומר פאייד, בהוסיפו כי בהתאם לרפורמות החדשות, לא יועברו עוד מיסי הבנזין לחשבונות פרטיים, באשר הם.

אורנה לוי מבנק לאומי, מגיבה בשם הבנק: "אנו לא נוהגים לדבר על לקוחותינו".

ב-29 ביוני, הינחה פאייד את רשות הכספים הפלשתינית - הרגולטור לנושאי פיננסים בשטחים - להורות לכל הבנקים הפלשתיניים לכז את כפי השות, ואת התשלמים הגעים לה, בבון אחד. לדבריו, עד עתה השרים השונים ניהלו חשבונות נפרדים, אליהם נכנסו מיסים ותשלומים שונים. על חשבונות אלו, כמעט שלא היה פיקוח.

בנסיונותיו אלו, לארגן את ענייניו הכספיים של ערפאת, מתבסס פאייד על ניסיון של 15 שנה בקרן המטבע הבינלאומית, מתוכן שש השנים האחרונות כנציג בכיר ברשות הפלשתינית. בין היתר, היה גם האחראי לכספי הסיוע. בין קרן המטבע לכניסתו ללישכת שר האוצר, כיהן כמנהל איזורי של ערב בנק, הבנק הגדול ביותר בירדן.

כספי הסיוע הזר, הם גלגל ההצלה שיכול לאפשר לרשות לצוף כלכלית, ולהינצל מפשיטת רגל. כיום נרשמת בשטחים אבטלה של 35%, והתל"ג לנפש נאמד ב-1,300 דולר, לפי נתוני הבנק העולמי. כאשר עצרה ישראל את תשלומי העברות המיסים, התגייסו חברות הליגה הערבית, והגדילו את הסיוע החודשי ב-45 מיליון דולר, שהועברו דרך הבנק האיסלמי לפיתוח. האיחוד האירופי הוסיף עוד כ-10 מיליון דולר בכל חודש.

בסך הכל, על פי הבנק העולמי, הובטחו לרשות מאז אוקטובר 1993 תרומות וסיוע בסך של 6.5 מיליארד דולר, מהם הועברו עד מארס האחרון 4.4 מיליארד דולר. ארה"ב לבדה הוציאה 1.1 מיליארד דולר ברשות, באמצעות אירגוני רווחה ופיתוח. בשנת 2001, הסתכם הסיוע העולמי לרשות ב-929 מיליון דולר.

פאייד מוסר, כי הוא אינו מוכן להעריך כרגע את סך נכסי והשקעות הרשות. "לשם כך תידרש בחינה מדוקדקת יותר", הוא אומר. עם זאת, הוא מעדיף לשמור את חוסר הידיעה שלו לעצמו, ולהבליט את השינויים שהוא מבצע. לדבריו, העמדה אחרת של הדברים עלולה לשחק לידי אלו המבקשים לפגוע בסיכויים השבריריים לשלום באיזור.

רק אחרי שיגמור למיין, לסדר ולעקוב אחרי כספי הרשות, אם בכלל, יתפנה פאייד לטפל בהפקדות של אש"ף בבנקים זרים ברחבי העולם. את המירוץ הזה הוא עושה כשהוא חמוש בטלפון סלולרי, מנדט מהראיס והסמכות להנפיק חוזרים ממשלתיים. אבל אם הבנקים המקומיים יסורו למרותו, הוא אומר, הכסף יצוץ.

ערפאת שומר את כספי אש"ף בנפרד מחשבונות הרשות, ושטייה מצדיק זאת בכך ש"הרשות מייצגת רק שליש מהעם הפלשתיני, בעזה ובגדה המערבית". אש"ף, לעומת זאת, לפי נתוני האו"ם, מייצג 2.4 מיליון פליטים בלבנון, סוריה וירדן, ומפעיל יותר מ-80 צוותי פעולה דיפלומטיים ברחבי העולם.

בין היתר, ממומן הארגון באמצעות מס בגובה של 7%-3.5% ממשכורתם של העובדים הפלשתינים במדינות ערב, המועבר על ידי הממשלות השונות באיזור. גם כאן, שטייה ופאייד לא יכלולים לומר בכמה כסף מדובר.

כך או כך, שטייה מגן על הבוס שלו, וטוען בתוקף כי הכספים הללו לא מעשירים את ערפאת עצמו. "הוא לא אדם מושחת", אומר שטייה, "הוא לובש אותה חליפת חאקי כבר 16 שנה, לא רודף אחרי נשים, לא שותה אלכוהול, ואין לו וילה או מטוסים פרטיים. איפה הכסף שלו? הוא חי חיים אומללים".

ומה לגבי אשתו, סוהא, המתגוררת עם בתם בפריז? "אשתו התגוררה בפריז לפני שהתחתנו", משיב שטייה, "איפה אתם מצפים שהיא תגור עכשיו? איתו, תחת מצור?".

בצה"ל, כאמור, טוענים כי המסמכים שבידי ישראל מוכיחים אחרת.

המשכורות ברשות הפלשתינית משולמות בשקלים, לפי שער של 3.75 שקל לדולר - נמוך בהרבה מהשער היציג. לפיכך, כספי הסיוע, בסך של 55 מיליון דולר, מתורגמים בפועל ל-206 מיליון שקל, במקום ל-261 מיליון שקל. את ההפרש שומרת הרשות לעצמה.

"הם מלבינים כסף", טוענת אל"מ מירי אייזן מאמ"ן. שטייה מכחיש: "שער התשלום אומנם אינו תואם את המחיר בשוק, אבל הכסף נשאר בידי משרד האוצר". אייזן, מצידה, מסבירה כי הרשות מתנהלת כעסק פרטי, ולפיכך המודיעין הישראלי לא מצליח לעקוב אחרי כל הכספים, בעיקר אלו המועברים לחו"ל.

בסך הכל, היא מעריכה, יש בידי הרשות פחות מ-500 מיליון דולר, לא כולל כספי המיסים המוקפאים בישראל. אש"ף מחזיק סכום גבוה יותר, ובסך הכל מדובר בלפחות מיליארד דולר. מרבית הכספים, ככל הנראה, מוחזקים בבנקים באירופה, בעיקר בשווייץ.

פאייד אומר כי הוא לא מצפה שכל כספי הרשות הפלשתינית יגיעו לבנקים פלשתיניים. "כאשר מדובר על כספי אש"ף או על כסף של ערפאת, מדובר בהיינו-הך", טוענת אייזן. עבור פאייד, לעומת זאת, ההבדלה מי אחראי לאיזה כסף, היא בעלת חשיבות עליונה.

ביולי האחרון, כאשר נפגש עם שמעון פרס, ביקש ממנו לתת בו אמון שייפקח על 15 מיליון דולר של כספי מיסים מוקפאים, לאחר שיופשרו, וידאג שהכסף לא יגיע לידי טרוריסטים או לחשבונות זרים. עכשיו, הוא נדרש לשכנע גם את ערפאת לסמוך עליו, ולהפקיד בידיו את הטיפול במיליונים רבים נוספים.

עוד כתבות

שי-לי עטרי וינר / צילום: צילום: עוז שמש | איפור ושיער: שלומית פדידה | סטיילינג: בר פרידמן

שי-לי עטרי וינר: "שייה לא ילדה עצובה. היא בערך הדבר הכי מצחיק שיש"

בפסח שעבר שי-לי עטרי ויהב וינר היו אם ואב הסדר של קיבוץ כפר עזה. השנה היא מסרבת לחגוג ● אבל בדבר אחד היא מצליחה להיאחז ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

סיכום שווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המשקיעים חוזרים לטרנד שמרוויח מהריבית - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם ● המתיחות שהביאה את מדד הפחד לשיא של חמישה חודשים והאפשרות להרוויח ממנו ● הסימנים שמעידים כי תרחיש הבלהות של המשק עשוי להתממש ● וגם: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

דיקלה כהן שיינפלד, ראשת הסגל של נשיא המדינה / צילום: קובי גדעון, לע''מ

מהילדות בבית שמש והלימודים בפנימייה דתית, לפגישות עם הנשיא ביידן

אחרי אחד הנאומים של יצחק הרצוג, אי שם ב־2010, ניגשה אליו דיקלה כהן שיינפלד  וביקשה להתנדב אצלו ● גם היא לא האמינה ששנים אחר כך היא תקבל שיחת טלפון שתהפוך אותה לראשת הסגל של נשיא המדינה:"ברגעים היסטוריים, אני שואלת את עצמי איך הצלחתי להגיע לזה. בפעם הראשונה שלי בבית הלבן, הייתי צריכה לסגור פה פעור"

השקל נחלש אל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדיווחים על תקיפה באיראן הביאו לצלילת השקל, אך לא לאורך זמן

שני אירועים שהתרחשו הלילה הובילו לפיחות בשער השקל מול הדולר: הורדת דירוג האשראי של ישראל על ידי חברת S&P ודיווחים על תקיפה ישראלית באיראן ● אלא שלאורך שעות הבוקר השקל החל להתייצב ● מה הוביל לשינוי ומה ניתן ללמוד מהעבר?