גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כיכר המדינה: זה לא יסקי ולא צור. זה רוטמן-רז

בין האדריכלים אברהם יסקי ומשה צור מתנהלת מלחמת עולם על תכנון כיכר המדינה בתל-אביב, אבל כשבודקים קצת יותר לעומק, הן את האינטרס של בעלי הקרקעות והן את האינטרס הציבורי, יש על פני הדברים עדיפות דווקא לתוכנית האדריכלים רוטמן-רז

בעוד שש או שבע שנים, בשעת הנהיגה ברחוב ז'בוטינסקי בת"א לכיוון מזרח, כשיורדים מהגבעה עליה ניצב ביה"ס התיכון הרצליה וגולשים לכיוון כיכר המדינה: הנוף ברקע הוא כמובן המגדלים של הבורסה בר"ג, אך כיצד תיראה כיכר המדינה עצמה?

בעוד שש או שבע שנים, בטיול אחר הצהריים עם הכלב, או אם אתה עמירם סיון שקפץ מהדירה החדשה במגדלי אקירוב כדי לקנות משהו בכיכר המדינה: חוצים את רחוב ה' באייר אל המדרכה הפנימית העגולה החדשה של מה שהיה פעם ייחודי בעיר - כיכר עגולה ופתוחה. ובמה ייתקלו העיניים?

כיכר דיזנגוף היא ההוכחה לכך, שכיכר המתנשאת מעל האדם יוצרת תחושה מעוותת ולא נוחה, אפילו פשיסטית. זו בוודאי לא הכיכר הפתוחה והדמוקרטית של תל-אביב הוותיקה, ואולי זו הסיבה, שדווקא בכיכר המדינה מתקיימת בשבועות האחרונים מחאת חסרי דיור ומובטלים.

בעוד שבוע תיערך האסיפה המכרעת של 50 בעלי הקרקעות בכיכר המדינה, הצפויים כל אחד להכנסה של כ-8 מיליון דולר מהפרויקט: כ-400 דירות יוקרה, מרכז מסחרי של 15 אלף מ"ר, 6,000 מ"ר לעירייה ועוד חניון ענק. עיריית ת"א, שהיא בעלת 44% מהקרקע, מסתפקת במועט מאוד, וגם אין לה השפעה פורמלית על תהליך בחירת התוכנית האדריכלית, וזה נראה כמו הפקרת האינטרס הציבורי.

האסיפה הקרובה של בעלי הקרקע, שהיא השנייה במספר אחרי שהראשונה התפוצצה, נועדה כדי להכריע בשאלת התוכנית האדריכלית של הכיכר. ערב ראש השנה התכנסה האסיפה בפעם הראשונה, כדי לשמוע מהי המלצת הדירקטוריון - ולהחליט. הדירקטוריון הציג שתי תוכניות, האחת של משרד האדריכלים יסקי-סיון והשנייה של אדריכל משה צור.

זה היה אירוע טעון וקשה. מהנדס העיר, דני קייזר, תמך באופן נחרץ בתוכניתו של משה צור, שבפרמטרים המקצועיים החשובים גם קיבלה דירוג גבוה יותר מתוכנית יסקי. מצד שני, לאדריכל אברהם יסקי יש תמיכה בדירקטוריון, בעיקר של מוטי אורבך, בעל קרקעות ויזם נדל"ן, הקשור עם יסקי בפרויקט אחר(הכנת תב"ע לתחנה המרכזית הישנה בת"א). בסופו של דבר, הדירקטוריון המליץ לאסיפה הכללית לקבל את התוכנית של יסקי.

הוויכוח בין בעלי הקרקע היה לוהט. אורבך ויסקי, המיוצגים ע"י עורך דין יובל גלאון, טוענים כי יסקי הוא הזוכה, ולו רק משום שהתב"ע, לטענתם, מכתיבה 6 מגדלי מגורים. אדריכל צור, שהיה המום מהטיעון, וכמוהו גם מהנדס העיר קייזר, הציג תוכנית של 3 מגדלים. לצור יש כבר חוות דעת משפטית של עו"ד אמנון עברון, הסותרת את זו שהציג יסקי, וכל העסק גם מתגלגל עכשיו לעורכי הדין.

האסיפה הכללית של בעלי הקרקע התפוצצה בלי לקבל החלטה, וכאמור היא אמורה להתקיים בעוד שבוע, כדי להגיע להכרעה. מבדיקת האירועים והנתונים עולה היום מסקנה חדשה ומפתיעה לגבי התוכנית האדריכלית הראויה והטובה ביותר - וזו לא ההצעה של יסקי ולא ההצעה של צור.

זה התחיל בתחרות בין 21 אדריכלים, ממנה עלו לשלב הסופי 6 אדריכלים: יסקי-סיון, צור, רוטמן-רז, ז'אן נובל, קולקרדיאמונד, מן-שנער. שלושת האדריכלים האחרונים נפסלו בשלב הסינון הראשון, ולגמר עלו יסקי-סיון, משה צור, והאדריכלים גיורא רוטמן ומשה רז. תומכי יסקי בדירקטוריון התנגדו באופן חריף לתוכנית של רוטמן-רז, וכך יצא, שהאסיפה הכללית התבקשה להכריע בין יסקי לבין צור.

אם בוחנים את שלוש ההצעות על פי שלושה מבחנים - האינטרס של בעלי הקרקע על פי הדירוג שהם קיבלו מהמומחים המקצועיים שלהם, האינטרס הציבורי של האיש עם הכלב והאינטרס העירוני-סביבתי - נראה שדווקא התוכנית של רוטמן-רז היא העדיפה מבין שלוש התוכניות. בפרמטרים הנוגעים לשווי המסחרי של הפרויקט, שהם האינטרס הישיר של בעלי הקרקעות, התקבלו התוצאות האלה:

פוטנציאל שיווק הדירות (יועצים שירר-פישמן): 1. רוטמן-רז - 1,223 נקודות; 2. משה צור - 1,113 נקודות; 3. יסקי-סיון - 1,066; 4. קולקר-דיאמונד - 999 נקודות; 5. מן-שנער - 931 נקודות; 6. ז'אן נובל - 17 נקודות (לדירות יש קווים גיאומטריים לא שגרתיים ואין בתוכנית בכלל פנטהאוזים).

יחסי ברוטו-נטו. 1. ז'אן נובל - 13%; 2. משה צור - 15%; 3. רוטמן-רז - 15.6%; 4. קולקר-דיאמונד - 20.7%; 5. יסקי-סיון - 22%; 6. מן-שנער - 26%.

המרכז המסחרי (היועץ אריה קופילר): 1. רוטמן-רז - 273 נקודות; 2. משה צור - 270 נקודות; 3. יסקי-סיון - 225 נקודות; 4. קולקר-דיאמונד - 203; 5. ז'אן נובל - 156 נקודות; מן-שנער - 121 נקודות.

נכסי אריאל (תחזוקה), ודגש הנדסה (תחבורה וחניה) הודיעו, שיש להם אפשרות לסייע לכל אחת מהתוכניות, ולא דירגו. כמוהם גם אדריכל הנוף שלמה אהרונסון.

שקלול של הפרמטרים העסקיים מצביע על כך, שלמעשה ההצעה הטובה ביותר, מבחינת האינטרס של בעלי הקרקע הפרטיים, היא של רוטמן-רז. היא עדיפה במקצת על הצעת משה צור, ועדיפה בהרבה על הצעת יסקי-סיון.

מבחינת האינטרס הציבורי, של האיש באוטו או האיש עם הכלב, יש מגבלה תב"עית קשה. את התב"ע ערך דני קייזר עצמו, בקדנציה הקודמת שלו באגף התב"עות במשרד מהנדס העיר. המגבלה היא, שבכל מקרה, ובלי קשר למגדלי המגורים, המרכז המסחרי והשטח הציבורי של הפרויקט תופסים גובה ניכר באמצע הכיכר, ומחסלים את האפשרות למבט מלא מצד אחד של הכיכר אל צידה האחר. התב"ע גם מחייבת להוריד מתחת לכיכר את רחוב ז'בוטינסקי, ולהשאיר שטח פתוח במערב הכיכר (מגבלה זו אינה מאפשרת 4 מגדלים, אחד על כל רבע של המעגל).

התב"ע, בכל מקרה, "הרגה" את הכיכר ככזו, ובזה אין להאשים איש מהאדריכלים המתמודדים. לאור המגבלות הללו, איך התמודדו האדריכלים עם השאלות הציבוריות: כמה תכסית וכמה מנפח הכיכר הם לוקחים מהציבור לטובת האינטרס המסחרי במגדלי המגורים? מה תהיה החוויה האנושית הפשוטה, מגובה העין, של הכיכר? כמה שטחים פתוחים יישארו לטובת הציבור ומה תהיה איכותם? בעתיד, כשנחצה את הכביש, מה תהיה החוויה של ההליכה במדרכה הפנימית העתידית סביב הכיכר?

בעניין התכסית, משה צור ורוטמן-רז מציעים 3 מגדלים, ואילו יסקי-סיון מציעים 6 מגדלים (קולקר-דיאמונד - 3 מגדלים, מן-שנער - 6 מגדלים, ז'אן נובל - 7 מגדלים).

מבחינת הקריטריונים הסביבתיים (היועץ אשל הנדסה), נבחנו אלמנטים הנוגעים הן לציבור והן לבעלי הקרקע, כמו: שטחים פתוחים, השתלבות במרקם קיים, ניצול תת הקרקע, מטרדי רוח, התאמה אקלימית וחיסכון באנרגיה וכו'. התוצאה: רוטמן-רז ומשה צור שווים במקום הראשון, אחריהם קולקר-דיאמונד, במקום הרביעי ז'אן נובל, אחריו יסקי-סיון ואחרון מן-שנער.

בתוכנית של יסקי, כשאתה הולך במדרכה הפנימית החדשה של הכיכר, שרוחבה כ-5 מטר, אתה צריך לחצות 4 כבישי כניסה לתוך הכיכר. ברוב זמן ההליכה אתה רואה קיר תומך אלכסוני בגובה 7-6 מטר, שתי קומות, ואם תעלה במדרגות תגיע לשטח מגונן, שיש בו תחושה עיגולית, ובאמצע מרכז מסחרי בגובה כ-8 מטר. בתוכנית של צור, המדרכה הפנימית היא גם כן בת 5 מטר, וההולך צריך לחצות 5 כבישי גישה לתוך הכיכר.

ברוב ההליכה סביב הכיכר אתה רואה קירות בגובה של 6 עד 12 מטר, ולמעלה, בקצה המדרגות, משטח מגונן.

בתוכנית של רוטמן-רז מדובר במדרכה פנימית ברוחב 15 מטר, שאתה יכול ללכת עליה סביב הכיכר בלי לחצות כביש גישה פנימה. הם ארגנו את המרכז המסחרי בשטח מצומצם יחסית במרכז הכיכר, ושמרו על המראה הרדיאלי במרכז הכיכר בגובה של 12-10 מטר, זאת כדי שמהמדרכה הפנימית יתחיל משטח דשא ועצים, העולה בשיפוע מתון יחסית אל מרכז הכיכר. התוכנית משאירה מהכיכר הפנימית יותר שטחים בהם יש מבט פתוח ומרחב.

מכיוון שעל פני הדברים רוטמן-רז חשבו והשתדלו יותר למען האיש עם הכלב בכיכר המדינה - מגיע לציבור בתל-אביב הסבר מדוע לא התוכנית שלהם תיושם.

מכיוון שעל פני הדברים רוטמן-רז נותנים יותר לבעלי הקרקעות - מגיע לבעלי הקרקעות הסבר מדוע לא התוכנית שלהם תיושם.

מבחינת האינטרס הציבורי של העיר, שהיא גם בעלת 44% מהקרקע - ועם כל הכבוד לעמדתו המקצועית האישית של מהנדס העיר דני קייזר - מדוע מועצת העיר או לפחות הוועדה המקומית ת"א אינן מוזמנות לבדוק מה קורה בכיכר המדינה?

את כיכר דיזנגוף רוצים להחזיר למתכונתה הראשונית, וזה אפשרי. מה שייבנה בכיכר המדינה יהיה בלתי ניתן לשינוי.

עוד כתבות

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

מגמה מעורבת בוול סטריט; נאסד"ק מאבד 1.7% נטפליס יורדת בכ-8.6%

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● ירידות בבורסות אירופה

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם