גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרב והגאון: מנחם כרמל נגד עסקת בעלי העניין של בני גאון

הרב מחזיק בכ-10% ממניות גאון אגרו, שצפויה לשלם כ-20 מיליון שקל לגאון תמורת מניות עמיעד מערכות סינון

חברת גאון אגרו תעשיות פרסמה בסוף השבוע את הזימון לכינוס אסיפה כללית, שתתבקש לאשר רכישת אחזקותיה של בעלת השליטה, גאון אחזקות, בחברת עמיעד מערכות סינון. על פי תנאי העסקה המתוכננת, תרכוש גאון אגרו מגאון אחזקות, שבשליטת בני גאון, 26.2% ממניות עמיעד וכן את זכויותיה באג"ח צמיתה ובלתי מבוטחת על סך 12.4 מיליון שקל, בכ-20 מיליון שקל.

דירקטוריון גאון אגרו, שאישר את העסקה, מציין כי ההתקשרות תואמת את מדיניות החברה להרחבת פעילותה בתחום של תשתיות מים המיועדות לשימוש בחקלאות, בתעשייה ובמגזר הפרטי וריכוזן תחת קורת גג ניהולית אחת. הדירקטוריון מוסיף, כי התמורה על פי הסכם הרכישה, נקבעה לאחר מו"מ בין הצדדים ועל בסיס הערכת שווי שבוצעה לעמיעד על ידי גורם חיצוני, חברת זינגר את אבן.

ברם, על פי הדיווח של גאון אגרו, התנגד אחד הדירקטורים בחברה לעסקה, בנימוק שלדעתו, יש לבצע הערכת שווי לפי מכפילים של רווח ולא לפי היוון תזרימי מזומנים. כמו כן, לדעתו, העובדה שמרבית פעילותה העסקית של עמיעד מיועדת לשוקי חו"ל אינה מתיישבת עם הפעילות העסקית של החברה.

מבדיקת "גלובס" עולה, כי הדירקטור "הסורר" הוא הרב מנחם כרמל, המחזיק כ-10% ממניות גאון אגרו. הרב כרמל, לשעבר סגן ראש עיריית בני-ברק, מוכר במגזר העסקי מעסקים בתחומי היהלומים, התעשייה, ובעיקר מהיותו מבעלי רשת שיווק המזון "ברכת הארץ", המיועדת למגזר החרדי.

בנוסף, משקיע הרב במספר חברות בורסאיות, ולאחרונה עלה שמו לכותרות בעקבות השקעתו במניות הבנק למסחר, גם שם החזיק כ-10% ערב קריסת הבנק. כרמל, שהשקיעה לדבריו כ-3 מיליון שקל במניות הבנק, ניהל זמן קצר קודם לכן, מגעים לרכישת מניות השליטה בבנק ואף פנה לבנק ישראל כדי לקבל מידיו את האישורים הנדרשים להגדלת אחזקותיו. חברה בורסאית אחרת שבה יש לכרמל אחזקה מהותית, היא אדומים כימיקלים, שבה הוא חולש על כ-17% מההון.

מקורבים לכרמל טענו היום, כי התנגדותו לעסקת בעלי העניין בגאון אגרו, נובעת מהפסדים שעליהם דיווחה עמיעד בשנים קודמות ומחששו, כי בני גאון, בעל השליטה בגאון אחזקות, מוכר את אחזקותיו הפרטיות לגאון אגרו במחיר מופקע. לטענתם, הציע כרמל בדירקטוריון, כי גאון אגרו תקבל אופציה לרכוש את מניות עמיעד בכפוף לעמידה ביעדי רווח.

הצעתו של כרמל לא נתקבלה ונראה, כי אישורה של העסקה מובטח: גאון אחזקות, המחזיקה 51.3% ממניות גאון אגרו, נהנית מתמיכת חברת כוח האדם עוז עתיד, שרכשה עימה את מניות השליטה בגאון אגרו (לשעבר יעקובינסקי לרר) ומחזיקה כיום ב-25.7% ממניותיה. בין שתי החברות אין הסכם לשליטה משותפת בגאון אגרו ולפיכך לא תיחשב הצבעתה של עוז עתיד כהצבעת בעל עניין בהחלטה.

גאון אחזקות השקיעה בדצמבר 99' סכום מתואם של כ-17 מיליון שקל בהלוואה צמודה לדולר, שמקצתה הומרה להון והיתרה לאג"ח צמיתה, הנושאת ריבית שנתית קבועה של 4%. בעסקה הנוכחית יצמח לגאון אחזקות רווח הון של כ-3 מיליון שקל מהמכירה. מלבד בני גאון שותפה בגאון אחזקות גלריה מפוארת של משקיעים, הכוללת את סמי שמעון, אורי דוד, אהרון ולאה פינסון, אריסון החזקות, שמרוק, מרכוס כץ, מיכאל כץ וסנו.

עמיעד מערכות סינון נמצאת בשליטת קיבוץ עמיעד (המחזיק 73.8% ממניותיה). החברה עוסקת בפיתוח, ייצור ושיווק מערכות סינון וטיפול במים לחקלאות ולתעשייה ומערכות דישון המשולבות במערכות השקיה. שיווק מערכות אלה נעשה בעיקר בחו"ל כשבמקביל עוסקת עמיעד במכירת מוצרי השקיה מתוצרת חברות אחרות בחו"ל. עיקר מכירות החברה הן למגזר החקלאי (כ-70%) והיתרה למגזר התעשייתי.

באוגוסט 2000 רכשה עמיעד מתדאה פיתוח טכנולוגי את הבעלות בחברת פילטריישן, העוסקת בפיתוח וייצור מערכות סינון מים לתעשייה, לחקלאות ולמי שתייה. עד סוף השנה מתכוונת עמיעד להשלים תוכנית התייעלות בפיליטריישן ושילובה המלא במערך העסקי של החברה, בין היתר, בדרך של צמצום כוח אדם. מפעלי החברה ממוקמים בעמיעד ובנתניה ומעסיקים 137 עובדים קבועים (בעמיעד), 50 עובדים בנתניה (פיליטריישן) ועוד 85 עובדים בחברות-הבנות בחו"ל.

המתחרות העיקריות של החברה בישראל הן אר-קל מקיבוץ בית זרע ואודיס תעשיית אביזרי השקיה. חלקה של עמיעד כ-40% מהשוק המקומי ואילו בחו"ל, שם מתבצעת רוב פעילותה, חלקה בשוק אינו מהותי.

מפעל המסננים מניב לקיבוץ עמיעד הכנסות של יותר מ-12 מיליון שקל בשנה, גם כשהוא מייצר הפסדים. עמיעד מערכות סינון משלמת לקיבוץ בגין שירותי כוח אדם כ-8 מיליון שקל בשנה, דמי ניהול של כ-3 מיליון שקל בשנה, דמי שכירות של כ-1.2 מיליון שקל וסכום נוסף, של כ-650 אלף שקל, בגין שירותים נלווים.

הדו"חות של עמיעד מגלים, כי את שנת 2001 סיימה עמיעד בהפסד של 2.9 מיליון שקל, שנבע מהוצאות מימון גבוהות והוצאות חד פעמיות הקשורות עם קליטת פליטריישן והפחתת מוניטין בגינה. ברבעון השני של השנה עברה החברה לרווח של 4.8 מיליון שקל, שהעביר אותה לרווח של 4.2 מיליון שקל במחצית הראשונה של השנה, לעומת הפסד בתקופה המקבילה אשתקד. השיפור בתוצאות נבע בעיקר מהשפעת שער החליפין של הדולר, קיטון בהוצאות מול גידול בחובות מסופקים ומירידה בהוצאות המימון.

מכירות החברה בחודשים ינואר-יוני עמדו על 82.4 מיליון שקל, לעומת 76.5 מיליון שקל בתקופה המקבילה אשתקד, עלייה שנזקפת בעיקר לעליית שער הדולר. הרווח הגולמי של עמיעד בתקופה היווה 53% מהמכירות, לעומת 52% בתקופה המקבילה. הרווח התפעולי במחצית הראשונה של השנה הסתכם בכ-9 מיליון שקל, לעומת 6.7 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

הערכת השווי של זינגר את אבן, שנערכה על פי היוון תזרימי מזומנים בלתי ממונפים, נוקבת בשווי כלכלי של 73.8 מיליון שקל לעמיעד. לחלקה של גאון אחזקות בשווי זה - 19.4 מיליון שקל - מתווסף סכום של 3.4 מיליון שקל, המהווה על פי זינגר את אבן שווי כלכלי של דמי ייעוץ ותשלומי ריבית האג"ח הצמיתה. בסה"כ מעריכה זינגר את אבן את חלקה של גאון אחזקות ב-22.7 מיליון שקל, כך שבעסקה מקבלת גאון אגרו "הנחה" של כ-14% על שווי החברה.

זינגר את אבן מציינת לחיוב, כי מוצרי עמיעד ממוצבים כבעלי איכות גבוהה, ולכן הם ברי תחרות בשוקי חו"ל. החברה מציגה גידול תמידי במכירות תוך שמירה על רווח גולמי הנאמד ב-50%. עיקר המכירות (כ-90%) הם בחו"ל, ונראה כי מגמה זו תלך ותגבר.

חברת גאון אגרו עוסקת בתחומי המים ותשתית חקלאית. אחזקתה העיקרית היא 38% ממניות חברת צינורות המזה"ת (שבה היא שולטת במשותף עם קבוצת I‏3. מלבד צינורות המזה"ת, שעוסקת בייצור, בייבוא ובשיווק של צינורות פלדה, מחזיקה החברה 50% ממניות רימון שירותי ייעוץ וניהול (העוסקת בניהול פרויקטים בתחום התשתיות והמים) וב-50% ממניות הכוכב, חברה לתעשיות מגופים מתכת, העוסקת בייצור ובשיווק מגופים מתכתיים מכניים.

באפריל, נחתם מזכר הבנות בין גאון אגרו, גאון אחזקות ובנק TBC מגרוזיה, על פיו יפעלו הצדדים להקמת קרן להשקעות בגרוזיה לפיתוח פוטנציאל ההשקעות שלה.

בשבוע שעבר דיווחה גאון אגרו על זכיית קונסורציום בו משתתפת החברה בשיעור של 21%, במכרז בינלאומי שפרסמה חברת מקורות, לתכנון אספקה, הקמה והפעלה ראשונית של מתקן להתפלת מים באשדוד, בתפוקה של 45 מלמ"ש. הקונסורציום בו שותפה החברה, ויה מאריס, דיווח כי היקף המכרז הוא כ-95 מיליון דולר. משך המימון יהיה לאורך תקופת הביצוע של הפרויקט, שצפוי להימשך כשנה וחצי. תחילת הפעלת המתקן צפויה במהלך קיץ 2004.

יצוין כי צינורות המזה"ת, שכאמור, נשלטת בידי גאון אגרו, מחזיקה 21% ממניות ויה מאריס במכרז קודם שבו זכה הקונסורציום, להקמת מתקן להתפלת מי ים באזור פלמחים. תקופת הקמת המתקן צפויה להימשך כשנה, בעלות מוערכת של כ-75 מיליון דולר.

את השליטה בחברה רכשו גאון אחזקות ועוז עתיד באוקטובר 99'. גאון אגרו סיימה את המחצית הראשונה של השנה עם הכנסות זעומות של כ-1.7 מיליון שקל והפסד של 865 אלף שקל. באחרונה, אישר דירקטוריון החברה חלוקת דיבידנד של 2.5 מיליון שקל.

עוד כתבות

תשואות קרנות הפנסיה והגמל: מעל כולם בלטו שוב המסלולים העוקבים אחר מדד ה-S&P 500 / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

החודש החזק של קרנות הפנסיה וההשתלמות: אלו הגופים המצטיינים

קרנות ההשתלמות רשמו במרץ תשואה ממוצעת של 2.3% במסלול הכללי ו-3.8% במסלול המנייתי ● אלטשולר שחם הצטיינה בכל המסלולים בחודש החולף, מור בלטה בסיכום הרבעון ● וגם: התשואות החריגות של מסלולי ה-S&P 500

יאיר ארז, מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו / צילום: יונתן בלום

150 ק"מ של רכבת: עוד לא היה בישראל פרויקט כזה. הכירו את הצעיר שאחראי עליו

יאיר ארז סולד מפוליטיקה, אך תמיד ידע שהוא רוצה לחולל שינוי דרך המגזר הציבורי ● כיום הוא מנהל צוות החלוץ של רשות המטרו: "רוצה כבר לראות את העבודות יוצאות לדרך" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

חברת הלואו קוסט הזו רק חזרה לישראל, וכעת חוסמת הזמנת כרטיסים עד אוקטובר

חברת התעופה איזי ג'ט הודיעה כי היא משהה את הפעילות בישראל עד 21 באפריל, אך באתר החברה לא ניתן להזמין כרטיסים עד אוקטובר ● וגם: אילו חברות זרות מחדשות את הטיסות לישראל?

הפגנה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

סקר: המלחמה בעזה שלחה יותר אירופאים להיות פרו-פלסטינים מאשר למען ישראל

סקר חדש של האוניברסיטה העברית חושף כי מחצית מהנשאלים בבריטניה, בצרפת, בגרמניה ובפולין לא שינו את עמדתם בגלל המלחמה, אבל מבין מי שכן – שיעור גדול הרבה יותר הפכו לפרו-פלסטינים ● הישראלים, מנגד, רואים רק בגרמניה "ידידה" אירופית, ברוב דחוק

רכבים מוכנים לייצוא בטורקיה, ב־2023 / צילום: Shutterstock

לא רק טורקיה: גם בסין מחלחלת לשוק אווירה אנטי ישראלית, ואלה ההשלכות

טורקיה מאיימת להטיל "מיסי יצוא" כבדים על כל הסחורות לישראל, בנוסף למגבלות הסחר עליהן הודיעה בשבוע שעבר, ובסין מתחילה האווירה האנטי־ישראלית לחלחל לשוק ● בינתיים, שתי המדינות חולשות על כ־30% מיבוא הרכב לארץ ● כיצד יוכל הענף המקומי להתגבר?

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

יום המסחר בתל אביב צפוי להיפתח במגמה שלילית ● התנודתיות החריגה בשווקים לאור המתיחות בין איראן לישראל ממשיכה וגם בשאר העולם אי הוודאות מורגשת ● אי.בי.אי מתייחסים לזינוק באגרות החוב הממשלתיות: "ניתן לנצל את עליית התשואות להארכה הדרגתית של מח"מ התיק" ● מדד המחירים לצרכן בישראל הפתיע לרעה והסיכויים להפחתת ריבית הולכים ומתרחקים ● לאומי: "התנודתיות תימשך, בגלל רגישות מחיר הנפט למתיחות באזור" ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר בבורסה

שיגור כטב''ם איראני / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

פרופ' רות פלאטו-שנער ואילנית אדסמן / צילום: איתמר מילרד, ניקי וסטפהל

כיצד שקל דיגיטלי יכול היה לסייע במלחמת "חרבות ברזל"

לשקל הדיגיטלי יש שלושה יתרונות אשר יכלו לבוא לידי ביטוי משמעותי במשבר הביטחוני והכלכלי הנוכחי: יעילות ביצוע תשלומים, הגשמת מדיניות ממשלתית וצמצום הסיכון של מימון טרור

יאיר נחמד, מנכ''ל נאייקס ויו''ר הדירקטוריון / צילום: דוד זיסר

המנכ"ל שמכר מניות בעשרות מיליוני שקלים: "במבט לאחור עשינו דברים מסוכנים מאוד ברמה האישית"

יאיר נחמד הקים את חברת הפינטק נאייקס עם שני שותפים, הנפיק אותה בת"א לפי שווי של כמעט מיליארד דולר ובהמשך הוביל אותה לנאסד"ק ● הגיוס בנאסד"ק בוצע אחרי שהמניה עלתה בעשרות אחוזים מתחילת 2024 ● "לא רציתי למכור", טוען נחמד, "אני מאמין בחברה ולא רוצה למכור מניות. יכולנו גם לא להנפיק, אבל היו לנו סיבות"

לאן תגיע הריבית / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה צפוי היום במדד המחירים לצרכן בישראל?

העונתיות במספר סעיפים מושכת את מדד המחירים לצרכן כלפי מעלה, והקונצנזוס הוא לקצב אינפלציה שנתי של 2.6% ● עם זאת, הסיכונים הגאו-פוליטיים, העלייה העולמית במחירי הנפט והפיחות בשקל עלולים להחמיר את המצב אף יותר

בנק J.P. Morgan / צילום: Reuters, Nicolas Economou

ריביות גבוהות היוו מכונת מזומנים לבנקים. לא עוד

הבנקים האמריקאים ג'יי. פי מורגן, וולס פארגו וסיטיגרופ הציגו דוחות טובים מהצפוי לרבעון הראשון, אך התחזיות שלהם קדימה מופחתות ● כשריבית הפד נותרת גבוהה, ייאלצו הבנקים לשלם יותר על פיקדונות, ומנגד יעמידו פחות הלוואות

מטוס קרב F-15, ''רעם'' של חיל האוויר הישראלי שיצא למתקפה מול איראן / צילום: דובר צה''ל

"האריה האיראני שאג כמו חתול", ואלה הזדמנויות ההשקעה

ביום שאחרי המתקפה האיראנית נראה שהבורסה בתל אביב הגיבה במתינות, אבל לאן הולכים מכאן? ● מומחים מנתחים שלושה תרחישים אפשריים להמשך המערכה, איך יגיבו אליהם השווקים, ואילו נכסים יהפכו לאטרקטיביים?

רחוב כנפי נשרים 24 בירושלים / צילום: דוברות עיריית ירושלים

רשות המסים שכרה מקומות חניה ל-17 עובדים. כמה היא משלמת?

מאז פרצה המלחמה, רשות המסים שוכרת חניה ל־17 עובדים ותשלם כ־180 אלף שקל עד סוף 2024 ● "העובדים הועסקו במוקד למתן מענה לצורכי המלחמה. עובדים אלו נדרשו להגיע בשעות הבוקר המוקדמות וסיימו את עבודתם בשעות הערב המאוחרות" ● נכון להיום רשות המסים שוכרת חניות מבעלי חניונים פרטיים ב־48 חניונים ברחבי הארץ

את'ריום / צילום: Shutterstock

לראשונה, הונג קונג אישרה קרן סל העוקבת אחר האת'ריום

כשלושה חודשים לאחר אישור תעודות הסל על הביטקוין, הרשויות בהונג קונג הן הראשונות לאשר גם את האת'ריום ● גם בארה"ב הגישו בקשות להנפיק קרנות סל דומות, אך רק בסוף מאי תתקבל החלטה ● המטבע השני בגודלו עולה הבוקר ב-5%

עומדים - אסף גריס ושירי הייסר, יושבים - זיו קורן (מימין) וניב חורש / צילום: שי פרנקו

משרד הפרסום ראובני-פרידן ממנה מנכ"לים חדשים: שירי הייסר ואסף גריס

בראובני-פרידן ממשיכים את המודל לפיו המושכות נמצאות בידי מנכ"לים משותפים ● זיו קורן וניב חורש, שמילאו את התפקיד עד כה, יכהנו כמנכ"לי הקבוצה, הכוללת עוד ארבע חברות ● לדברי השניים, "אצלנו אי-אפשר להצניח מנכ"לים מבחוץ, גם אם הם מנהלים ואנשי מקצוע מצוינים"

שיגור מיירט ה'חץ' במהלך המלחמה / צילום: דוברות משרד הביטחון

"הדבר הכי טוב שאנחנו מכירים בשוק": ההתעניינות במערכות היירוט הישראליות בשיא

ביצועי ההגנה האווירית בשבת זכו לסיקור תקשורתי באירופה, ולגלובס נודע כי בחברות הביטחוניות בישראל נרשמה התעניינות גבוהה מהרגיל בטכנולוגיות שלהן בימים האחרונים ● בגרמניה, המדינה היחידה שרכשה את חץ 3, היוו היירוטים הוכחה לכך שההשקעה הייתה נבונה. כעת עולה במדינה השאלה: "מתי כבר היא תגן עלינו?"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: צילום מסך מאתר אפל

הנתונים שחשפו: הניצחון של סמסונג, הנפילה של אייפון

המתחרות הסיניות נוגסות מנתח השוק של אפל, שירד השנה בכ-15% ● סמסונג, למרות ירידה קטנה, מוכרת הכי הרבה סמארטפונים בעולם ● ריאן ריית', סגן נשיא ב-IDC: "סביר להניח ששתי היצרניות יחפשו אזורים נוספים כדי להתרחב"

נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

ועדת האיתור הכריעה: זה המנכ"ל המיועד של נמל אשדוד

ניסן לוי, שמכהן כסמנכ"ל ההון האנושי בבנק מזרחי טפחות, צפוי לקבל את תפקיד מנכ"ל נמל אשדוד ● ההמלצה של ועדת האיתור תעלה לאישור דירקטוריון הנמל בהמשך השבוע, ולאחר אישור הדירקטוריון המינוי טעון את אישור ועדת המינויים ברשות החברות

קריית שמונה / צילום: אייל מרגולין

למשקיעים עם אורך נשימה: האם כאן מסתתרת ההזדמנות הנדל"נית הבאה?

פינוי התושבים מקריית שמונה הוביל לקיפאון בשוק הנדל"ן בעיר ● האם המלחמה יצרה הזדמנויות חדשות למשקיעים עם אורך נשימה?

מסחר בבורסה / צילום: Shutterstock

מגמה אדומה באסיה; הניקיי צולל ב-2%

ההנג סנג משיל מערכו 1.6% ● התמ"ג בסין הפתיע לחיוב ● תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב יורדות קלות לאחר שזינקו אמש ● באופנהיימר חיוביים לגבי פאלו אלטו ונטפליקס