גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

בובות הוודו של ממשלות ישראל

מה חושבים על "החרצופים" דן מרידור, שמעון פרס, איווט ליברמן, אהוד ברק, צחי הנגבי ויאסר ערפאת? ולמה לשרה לא מגיע חרצוף?

ביום חמישי שעבר אמר לי צחי הנגבי, שהוא מאוד היה רוצה לכתוב קטע ל"חרצופים". הוא לא ידע אז את מה שאני כבר ידעתי - שהוא עומד להיות מוצג, בערב שישי שלמחרת, כ"צ'חצחי", כלבו הקשור בחוט של נתניהו ("הנה אהוד ברק, תפוס'תו"), ולסיים את הסצינה באוננות נמרצת על רגלו של אדונו.

החרצוף ששאג

תוכנית החרצופים לא יכלה לבחור לה עיתוי מוצלח יותר לסיום העונה השנייה שלה. התפטרותו של דן מרידור ממשרד האוצר העניקה לה הילה של כוח והשפעה שתוכנית סאטירה יכולה רק לחלום עליה. "החרצוף ששאג", שאגו הכותרות, ופרשנים ומלומדים הודיעו - מרידור רצה להיפטר מתדמית החרצוף הנעלם ומתאייד. מעולם לא נראתה המילה "חרצוף" פעמים רבות כל כך במאמרי פרשנות פוליטית, וחוץ מבובות וודו, ספק אם יש עוד בובות שמייחסים להן השפעה כזאת על בני דמותן האנושיים. מרידור, אומר אפרים סידון, אחד משני הכותבים הראשיים, "לא אוהב את הבובה שלו. אבל האם זה השפיע על התפטרותו? אנחנו נותנים לו יותר קרדיט מזה. אנחנו לא מניחים שאיזה בובת גומי קטנה השפיעה על שיקוליו. אני מניח שזה עיצבן אותו ברמה הפרטית".

"גם אם זה השפיע על מרידור", אומר אבי כהן, הכותב הראשי השני, "זה השפיע כי זה היה ראי. תכונה שלו שאנחנו הראינו אותה. אני לא חושב שיש לנו כוח להשפיע על פוליטיקאים", נזהר כהן. "אנחנו קריקטורה, לא יותר מזה. כוח זה אם היינו לוקחים את מרידור והופכים אותו לגיבור, ממציאים לו אופי מסוים. אם היינו עושים מפרס מצליחן, או מברק איש צנוע, ואנשים היו קונים את זה, זה היה מוכיח שיש לנו כוח".

אבל מאוחר יותר בשיחה יגיד סידון: "אנחנו עושים הכל בזהירות, כי אנחנו לא רוצים להסתחרר מכוחנו. אנחנו יודעים שיש לנו המון כוח, ואנחנו לא רוצים לעשות בו שימוש לא נכון. היינו יכולים להשפיל, להרוס אנשים. אם היינו רוצים להתלבש על דמות של פוליטיקאי ולהרוס אותו, היינו יכולים. ה'ספיטינג אימג' (התוכנית הבריטית שהיא אמה הרוחנית של "החרצופים") לקחו למשל את ג'ון מייג'ור ועשו אותו אפור. כל הזמן אפור. הם לא היו צריכים להגיד יותר כלום".

יוצרי החרצופים אומרים - אנחנו רק שיקפנו. סיפקנו רק את הביטוי, את הדימוי, לא את התדמית. ואגב כך הם מבליעים חיוך של סיפוק מתחת לשפמם הקולקטיבי. מרידור השותק בעניין פתיחת מנהרת הכותל - אקט שהוא התנגד לו - אמנם פירנס את התפוגגותו על המסך. אבל השאלה היא עד כמה בהמשך, ניזונה תדמיתו כאיש חלש מהחרצוף שלו.

סידון: "אז מה. מרפול אנחנו עושים אידיוט מושלם עם תעודות, ומדוד לוי נאד נפוח. לא ראיתי את רפול או את לוי פורשים בגלל זה. אביגדור ליברמן מתייחס מדי פעם לבובה שלו, הביריון ולדימיר, וטוען שזו פגיעה בעדה הרוסית, או פגיעה בו אישית. אבל הוא לא התחיל לנגן בחליל בגלל זה".

מה שאין לגביו שום שאלה, הוא העובדה הבאה: לחרצופים, הסיפור הזה נתן דחיפה אדירה, משהו שיכלו רק להתפלל אליו. סיום העונה השנייה שלהם נעשה ביציאה דרמטית ביותר מן הבמה.

ערפאת נהנה מכל רגע

יש לא מעט אנשים האומרים, שהחרצופים חרגה מתפקידה כשופט במגרש המשחקים הפוליטיים, והפכה להיות שחקן, כלומר גורם המשפיע על התנהגותם הן של הנלעגים, כלומר הפוליטיקאים, והן של הקהל.

שמעון פרס ("למה הבובות צריכות להיות כל כך מכוערות") טען בעבר שהחרצופים עושים שירות לימין, והמסר הלא רשמי היה - החרצופים עזרו לימין לנצח בבחירות. מדובר היה בעיקר בקטע שנקרא "איזה עולם נפלא", ובו פרס עם משקפיים של וירטואל ריאליטי הוזה על "המזרח התיכון החדש" שלו, בעוד ברקע מתפוצצות פצצות ונורים כדורים.

אבי כהן: "זה לא היה קטע ימני, זה היה קטע שאומר לפרס, בוא תחזור למציאות, תהיה ריאלי". אפרים סידון אמר אז, שזו הפעם השנייה שמאשימים אותו בהפלת השלטון - הפעם הראשונה היתה בעקבות ניקוי ראש - ובכל פעם יצא לו להפיל את השלטון הלא נכון.

מצד שני, החרצופים אחראים להשלמת התהליך ההופך את יאסר ערפאת מ"חיה דו-רגלית" מטילת אימה למין דוד חביב ההולך לו "השוקה-שוקה-שוקה". והעובדה שהמערכון שולח אותו לשם כדי לקנות מיני תחמושת, אינה מורידה מחיבת הציבור אליו - בסקר שנערך בסוף 96', התברר שהוא החרצוף האהוב ביותר על הציבור.

ביום שישי בערב, אפילו הוצע לו בחרצופים תפקיד שר הביטחון "במקום איציק". יו"ר הרשות, אגב, צפה בקלטות התוכנית והעניק לה את ביטויי הנאתו הנשיאותיים (אחמד טיבי בראיון: "הוא חייך ואמר שהם נחמדים, והיה סקרן לדעת מי הקול שמאחורי החרצוף שלו").

הומור של מילואימניקים

למרות תדמיתה הנועזת, מדובר בתוכנית היושבת בלב לבו של הקונצנזוס, מן הסתם תוכנית הילדים הנצפית ביותר במדינה. לא זו היתה הכוונה הראשונית, אבל כעת צריך להתחשב ברגשות האנשים המציפים בשיחות טלפון נפגעות את אולפני טלעד, ובילדים שצוחקים לא כל כך בגלל השנינה הפוליטית, כמו בגלל שאלה בובות והן שרות ומרביצות אחת לשנייה ומלעלעות בגרונן ומדברות מצחיק.

יוצרי התוכנית אמנם אומרים שיש לצפיית הילדים יתרונות רבים, קודם כל בכך שהילדים מביאים בעקבותיהם את המבוגרים למסך, ושנית הילדים לומדים מי זה שרנסקי ומי זה עובדיה יוסף (תחפושת מבוקשת בפורים האחרון) וגם סופגים תרבות פוליטית בריאה. אבל בעיקרו של דבר, מבחינת יצירת סאטירה, מדובר במיגבלות כובלות למדי. זה המחיר שמשלמים על זמן צפיית-שיא ביום שישי בערב.

כהן: "הדילמה של סאטירה זה אם להגיד הכל בצוותא 2, או להגיד פחות ושכל המדינה תשמע. נורא קל לשבת בצוותא או באחת בלילה בטלוויזיה, עם 4 פרומיל צופים שמסכימים איתך ובאים לאשש את דעתם. בשביל הזכות להגיע לכולם צריך להתפשר. הכוח שלנו הרי לא בא מרוב חוכמתנו. הוא בא מזה שהתוכנית משודרת בשעה הזאת, והיא משודרת בשעה הזאת כי היא מדברת לכולם.

"זה כל הזמן מאבק, קונפליקט בין הרצון שלנו להגיד דברים, לבין המגבלות שאנחנו שמים על עצמנו". הרבה מהנועזות מתנתבת אם כן לוולגריות שעצם שימתה בהקשרים פוליטיים, מעוררת שאגות צחוק. שק האשכים של ביבי הממלא את המסך; ה"פאלולה" של אהוד ברק שיש בה, לפי חרצוף הנגבי, "מוגלה ושערות"; החרצוף פשרנסקי ששר "אני רוצה הכי גדול הכי הרבה הכי מהר... ואז אני גומר".

"מישהו פעם אמר על התוכנית", אומר כהן, "שיש לה הומור של מילואימניקים. ואני רואה את זה כמחמאה. כולנו מילואימניקים".

ומה אומרים הפוליטיקאים?

לא ברור עד כמה הפוליטיקאים באמת אוהבים שצוחקים מהם. אבל דבר אחד הם למדו - אומר סידון - "שלהיעלב מהומור זה מגרעת. כל הפוליטיקאים אומרים שהם נהנים ושהם בעד סאטירה, ושזה חשוב, ושהם בבית צוחקים מאוד מאוד. אבל מהצד אתה מקבל תגובות שהם מתפקעים. ולא מצחוק. יש גם נימוק שכל הזמן אנחנו שומעים מפוליטיקאים, שהולך בערך ככה: 'אנחנו מבינים וצוחקים, אבל אנחנו קצת דואגים לאלה שלא כל כך מבינים'. הפטרוניות הזאת, שאומרת, הציבור לא מבין, הציבור יכול לפרש את זה לא נכון.

"נתניהו תמיד אומר, 'אני לא הפגע-רע מהחרצופים'. מרידור - בכל הראיונות ניסו להוציא ממנו בכוח מה דעתו על החרצוף, והוא סירב. פרס מאוד לא אוהב אותנו. הוא טוען שהבובה מכוערת ושאנחנו עושים לו עוול. שרה לא מגיבה על הצגתה כדמות דיקט".

שרה נתניהו מכונה דיקט ולא קרש בשל הנחיה של היועץ המשפטי של התוכנית. אין לה בובה מתוך הצהרה. סידון: "היא לא דמות פוליטית, לא חשובה". כהן: "מבחינתי, כאזרח המדינה, היא אביזר של ביבי".

עוזי פלד: "כמה פעמים נרמז לי, שצריך או לעשות לשרה בובה, או להפסיק לטפל בה. בסופו של דבר כמעט הפסקנו עם הקרטון. יש לנו את פינת החרג'וקים, הגרים מתחת לכיור של שרה, והיינו מאוד גאים כאשר התפרסמה ב'טיימס' כתבה על החרג'וקים". הרעיון לשכן ג'וקים מתחת לכיור של אשה בעלת תדמית של "חולת ניקיון", היה, מכל מקום, משעשע למדי.

הפנייה שלי למספר פוליטיקאים הניבה את התוצאות הבאות:

מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אביגדור ליברמן: "אינני צופה בתוכנית".

רומן פולנסקי, דוברו של שר התמ"ס, נתן שרנסקי (המכונה בחרצופים בשבועיים האחרונים "פשרנסקי"): "השר שומר שבת, ואינו צופה בתוכנית. כאשר הכינו לראשונה את החרצוף שלו הוא אמר, או, יש לי חרצוף, זה סימן שאני שר בכיר".

אהוד ברק: "אני מוצג בחרצופים כנפוליון, וזה משעשע אותי מאוד. אני מתפוצץ מצחוק בקטעים הטובים של התוכנית. אני מאוד אוהב את התוכנית, ואם יש פרקים מסוימים שלא יוצא לי לראות, אני מוודא שמקליטים לי את התוכנית".

לשאלה אם נראה לו שלחרצוף המתפוגג היתה השפעה על התפטרותו של מרידור, משיב ברק: "התוכנית היא קודם כל תוכנית סאטירה. אני לא חושב שהפוליטיקאים מונעים מכוח חרצופם. אני יכול לפחות להעיד על עצמי".

שר המשפטים צחי הנגבי דווקא חגג על החרצוף הנעלם של מרידור. כאשר נשאל בראיון טלוויזיוני אם התקפתו בכנסת על אהוד ברק בעניין צאלים ב' ("אהוד ברח") היא התנהגות ראויה לשר משפטים, השיב: "אם להיות שר משפטים זה להיות אנמי, רכרוכי, חרצוף, כמו ששר משפטים אחר נהג להיות - זה לא האופי שלי".

הנגבי לא מוכן להתחייב שמרידור לא נדחף להתפטרות על ידי חרצופו: "אין לי מושג. קשה לי לנתח נבכי נפש של אדם אחר. בקושי אני מנתח את של עצמי".

- אתה חושב שהתוכנית משפיעה על פוליטיקאים?

"קודם כל, לא צריכה להיות לה השפעה שלילית אלא רק חיובית, במסגרת הנורמה שהתחילה בישראל מאז ניקוי ראש, של סאטירה פוליטית, שנועדה לפוצץ קצת את הבלון של הפוליטיקאי המנופח.

"אני שמח שיש לי חרצוף. בלי זה יו אר אאוט. החרצוף שלי בעייתי. עד היום לא היו מסוגלים לאפיין אותו בשפת גוף מיוחדת או נימת קול ייחודית, כי אני לא מדבר עם ש' בנוסח ברק, או מבטא פולני בנוסח פרס, וגם אינני נוהג לזרוק מופלטה כמו דוד לוי, אבל אני מעריך שכושר היצירתיות של סידון וחבריו ימצא בסופו של דבר איזה קו ייחודי".

- אתה מוצג כביריון לא קטן.

"לא תמיד. קשה להם לדעתי לייצר סביבי אווירה של ביריונות, כי בדרך כלל הדרך שבה אני מתבטא ומדבר היא מאוד מינורית. זה קצת יוצר אצלם איזשהו ניגוד במימד הפיזי של הביריונות, כי אדם שהוא כל כך שברירי ובקושי מרים את קולו, קשה להציג אותו כביריון".

- היה איזה קטע שהרגיז אותך בינתיים? למשל הקטע שבו אתה זולל עופות לצלילי "צחי ילד"? "לא. בשלב זה הכל היה במסגרת תרבות הסאטירה. בקשר לעופות, זה היה מאוד טעים. אני מאוד אוהב עופות צלויים בסגנון הזה. כך שאפילו כיוונו לדעת רעבים".

- אתה די מצחיק, אתה יודע?

"זה אחד הכשרונות הגנוזים שלי שטרם התגלו".

- היית רוצה לכתוב קטע לחרצופים?

"מאוד. דרך אגב, תמיד מציעים לי. יש לי ידידים טובים שמכירים את הכשרון הזה, והם אמרו לי, אולי תפנה אליהם. אבל אני אינני יוזם".

לחצים מכל הכיוונים

בהפקת כל תוכנית משתתפים כמאה איש. מחירן של 17 דקות השידור (פלד: "בעונה הבאה נאריך") מגיע ל-100 אלף שקל, וכל פרוטה ודאי חוזרת דרך הפרסום.

ישיבת צוות הכותבים, בשבוע שעבר, באולפני מימד, המפיקה את התוכנית עבור טלעד. פינג-פונג מילולי של חשיבה יחד מביא את הכותבים מ"מה נעשה עם הנרקומן הזה שמצא תיק עם פצצה בחוף הים" לזוג הנרקומנים ביבי וולדימיר (הלא הוא אביגדור ליברמן) הגונבים למרידור את התיק, ומוצאים בתוכו "פצצה" - את שר האוצר הבא, אריק שרון. "זאת עבודת צוות, וכל אחד מהשותפים להפקה משפיע על התוצאה הסופית", אומר דפנה מנור, מפיקת התוכנית.

השוואה ארוכה בין החוק למניעת עישון במקומות ציבוריים לבין חוק דימיוני נגד הפלצות, נעצרת פתאום כשמישהו שואל, "מה בעצם אנחנו רוצים להגיד בזה?" לא תמיד ברור מה קודם למה, המסר לבדיחה, או הבדיחה למסר. בסופו של דבר, הדיון הארוך בנפיחות ("אולי נעשה תור לעלייה למטוס והדיילת תשאל, 'מפליצים או לא מפליצים?'; "אולי נקרא לזה, החוק למניעת הפלצה במקומות עבודה") מוצא את מקומו בחרג'וקים, עם אבא חנן שמפסיק לעשן.

לאון צימן, מבעלי אולפני מימד והמפיק האחראי של התוכנית, צופה בכל זה בשקט ומוסיף הערה מכוונת מדי פעם. יואב צפיר הבמאי הראשי מתכנן מתי ייכנס טוביה צפיר לאולפן - גימיק לכבוד התוכנית האחרונה לעונה - וישוחח עם אחת הדמויות שהוא מחקה. "אה, אתה רק רוצה לדחוף את אבא שלך לתוכנית", צוהל לקראתו הצוות, "מתי תביא את אשתך והילדים?"

"ניחשת כבר מיהו הכותב הימני?" שואלים אותי, ואני, ניזונה מאינפורמציה קודמת, מצביעה לכיוונו של טל גלעד. הוא נעלב - "למה, לפי מה קבעת שזה אני?" "אין לנו כותב ימני וכותב שמאלי", יטען אחר כך אבי כהן. "התוכנית היא בעד כללי המשחק. למה אנחנו יורדים על מרידור? הרי הוא ליכודניק, ואולי אף אחד מאיתנו אינו מחזיק בדעותיו. אבל אנחנו אומרים לו, עמוד על דעותיך.

אנחנו לא שחקן על המגרש, אנחנו השופט, ואנחנו חובטים בכל מי שעובר על הכללים, גם אם זה יאסר עראפת".

סידון: "גם המערכת היא לא הומוגנית. יש מערכונים שאבי ואני (כהן וסידון הם גם העורכים) מאשרים בדם ליבנו. הכותבים כמעט הולכים מכות. אבל אנחנו מורידים את הכובע בפני קטע טוב, אפילו אם את הדעות שלי הוא סותר לחלוטין".

כהן: "האמת היא שפעלנו לא מתוך ערכים של ימין ושמאל. כמעט אף פעם אין קטע שמגן על מהלכים מדיניים. אני לא חושב שיש קטע בעד אוסלו. אני זוכר קטע קלאסי שהצגנו על ענבי זעם, שכל שלוש שנים כולם יוצאים לטיולים. זה היה מבט הרבה יותר עמוק על מלחמה. זו היתה מלחמה שהוכרזה על ידי פרס, אבל זה לא היה קטע ימני או שמאלי. ואותו הדבר לגבי הירידה על מרידור. אנחנו בעצם אומרים לו, קום ותתנגד לאוסלו, כי זה מה שאתה חושב".

סידון: "אנחנו למשל מאוד תומכים בבני בגין, למרות שדעותיו הפוכות משלי, אבל הוא פוליטיקאי ישר, והוא מעולם לא יצא זכאי מחמת הספק".

עוזי פלד מספר על לחצים שונים ומשונים שהופעלו עליו מאז עליית התוכנית לאוויר, לפני שנה וחצי. פניות בנוסח 'מה פתאום אתה שם חרצוף שלי, אני הרי מורם מעם' - "ראה הנשיא וייצמן. אריה שומר (מנכ"ל בית הנשיא) פנה אלי כבר לפני שנה, ואמר לי, 'אסור שיהיה חרצוף של הנשיא, הוא מעל לכל זה'. ואני עניתי לו, תראה, בדקתי מה המצב באנגליה ובאיטליה. באנגליה לא מהססים לטפל במלכת בריטניה, באיטליה לא מהססים לטפל באפיפיור. אז גם אנחנו יכולים לטפל בנשיא. שומר התחיל להפעיל כל מיני לחצים, לא רק עלי אלא על מקורבים לי. ולא עזר לו.

"היו הרבה לחצים מכל מיני כיוונים, אבל אנשים התרגלו. מי שרוצה לא להופיע בחרצופים ביום שישי, שלא יעשה שטויות במשך השבוע.

"נתקלנו גם בלחצים מצד נציג ש"ס במועצת הרשות השנייה, שמה פתאום עושים בובה של הרב עובדיה יוסף, 'זה אדם קדוש, אסור לעשות עליו סאטירה'. סיפרתי גם לו על מלכת בריטניה ועל האפיפיור, והוא קיבל את זה".

- קיבל את זה, או נאלץ לקבל את זה?

"נאלץ לקבל את זה".

אריה דרעי איים בשעתו לתבוע את החרצופים על הצגת בובתו של עובדיה יוסף, אבל לא קיים. "מאוחר יותר", מספרים יוצרי התוכנית, "הוא נשאל על כך, ואמר שהגיע למסקנה שזה יהיה טפשי להגיב, כי אתה לא יכול לעשות לעניינך שום טוב בתגובה כזאת".

לחצים נוספים היו מצד לימור לבנת, שמחתה על הרומן שהדביקו לה לביבי, ואמרה שלו היתה גבר, לא היו מדביקים לה רומן כזה. לאון צימן, המפיק האחראי: "אמרנו נכון, את צודקת, למרות שעקרונית היו לנו רגליים לדבר - כל הסיפור של הסכסוך שלה עם שרה, היה בדיוק על הדבר האישי הזה".

כנ"ל לגבי הילדים של נתניהו והמטפלת ההולנדית. כהן: "היתה להם נקודה קטנה שהם יכלו לצאת צודקים. כששמענו את זה אמרנו, יכול להיות שיש כאן נקודה. אבל שבועיים אחרי המחאה הזאת, שרה הצטלמה עם הילדים בלשכה של קלינטון. הם עושים ניצול ציני של הילדים, אבל לנו אסור".

והיה הקטע עם רבין, כאשר לאה רבין בבית הקפה אומרת, יצחק היה רוצה קפה שחור, יצחק היה רוצה עוגת גבינה, וכאשר היא נשאלת על סוגיית היורש, בוקע מגרונה קולו של רבין ובוחר באהוד ברק. טוביה צפיר סירב לבצע את קולו של רבין בקטע ההוא. צימן: "ממש לא הצטערנו על שידור הקטע ההוא".

סידון:"תיארנו לעצמנו שאנשים ייפגעו ברגע שהם רואים את השם רבין ואת הדמות של רבין". כהן: "היתה תקופה שאי אפשר היה בארץ להגיד ר...". בינתיים ניסו להעלות מערכון נוסף עם דמותו של רבין, אבל עוזי פלד פסל ("חשבתי שזה מוקדם מדי").

אבל הלחץ העיקרי, מספר עוזי פלד, בא מצד אלה שאין להם. כלומר אין להם בובה. "היו פניות", הוא מספר, "בעיקר מהשלטון הקודם, של אנשים שאמרו, 'מה, אני לא שווה בובה?' אחד מהם, ברמה של סגן שר, הרחיק לכת, ואחרי ששמע ממני שכל בובה עולה עשרת אלפים שקל, אמר, אני אמצא דרך לממן אותה. אנשים כאלה, שהם יושבי קרנות, אנחנו לא מטפלים בהם". *** * *« שלומית לן « בובות הוודו של ממשלות ישראל *** * *« מה חושבים על "החרצופים" דן מרידור, שמעון פרס, איווט ליברמן, אהוד ברק, צחי הנגבי ויאסר ערפאת? ולמה לשרה לא מגיע חרצוף?

עוד כתבות

סם אלטמן, דריו אמודיי, אילון מאסק / צילום: ap, Franck Robichon, Markus Schreiber

ענקיות ה-AI מסתערות על השוק הישראלי. היעד: בנקים, קופות חולים, ומשרדי ממשלה

3 ענקיות הבינה המלאכותית רואות פוטנציאל בשוק הישראלי, ומחפשות דרכים חדשות להיכנס אליו ● מ-OpenAI ששכרה שני בכירים ישראלים, ועד שיתוף הפעולה של אילון מאסק עם מלם תים ● הדרישות של החברות הישראליות: עמידה בכללי רגולציה מקומיים וכללי סייבר חמורים

עבד אל־פתאח א־סיסי, נשיא מצרים / צילום: ap, Jacquelyn Martin

חשיפה: מבצע ההשפעה הקטארי והזעם האדיר במצרים על ישראל

בזמן שקטאר ניהלה קמפיין השפעה נגדם, בכיר מצרי נפגש עם שר בממשלה ושוחח עם גורם דיפלומטי ● הוא אמר לשר, שמכהן כחבר קבינט: "ישראל לא נוהגת בנו כבוד, יש לזה משמעויות ● בכירים איראנים מודים: המו"מ - כלי פוליטי לפגוע בטראמפ לפני בחירות האמצע ● דיווח: קטאר ופקיסטן העבירו הצעת פשרה לארה"ב ולאיראן ● שר ההגנה האמריקאי הגסת' נפגש אתמול בישראל עם נתניהו ● דיווחים שוטפים

אוטובוסים חשמליים של חברת דן / צילום: דן תחבורה

לאחר רכישת תנופה: זה מה שמתכננת חברת דן בשומרון

חברת דן רכשה את חברת תנופה, שמספקת תחבורה ציבורית בפרוזדור ירושלים והשומרון תמורת 150 מיליון שקל ● העסקה ממתינה לאישור הרגולטור, אך הצדדים שואפים להתחיל את הפעילות כבר בינואר 2027

נגיד בנק ישראל, אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

מה הסיכוי שהנגיד יוריד את הריבית שבוע לפני בחירות?

ימים ספורים לפני הבחירות, מדד ספטמבר הנמוך מהצפוי מספק לכאורה סיבה להפחתת ריבית נוספת ● בדיקת 12 מערכות בחירות מאז 1999 מגלה כי בשבע מהן שינה בנק ישראל את הריבית בהחלטה האחרונה לפני הקלפיות ● מה בשוק מעריכים שיקרה הפעם?

סואלה ברוורמן, שרת הפנים הבריטית לשעבר / צילום: Reuters, Anadolu

"הממשלה הבריטית בחרה בחמאס, בצעדות השנאה ובאסלאמיסטים"

שרת הפנים הבריטית לשעבר, סואלה ברוורמן, הודחה לאחר שיצאה בחריפות נגד מה שכינתה "מצעדי השנאה" נגד ישראל ברחובות לונדון ● כעת, בעקבות מעברה למפלגת Reform UK, המתחרה מימין בשמרנים, ועם יציאת ספרה החדש, היא מדברת בראיון לגלובס על הכשל של המשטרה מול האסלאם הקיצוני, המוסר המעוות של ממשלת הלייבור והקשר הישיר בין ההגירה ההמונית לעלייה באנטישמיות

נתב''ג ריק בזמן המלחמה עם איראן, תחילת אפריל / צילום: פביו טרופה

העליון ידרש להכריע: האם חברות התעופה צריכות לשאת בהוצאות נוסעים שנתקעו בחו"ל?

חברות התעופה הזרות ואל על עתרו לבית המשפט העליון בדרישה לפטור אותן מהוצאות נוסעים שנתקעו בחו"ל במהלך 40 ימי סגירת השמיים במבצע "שאגת הארי", או להגביל את התשלום ● לטענתן, המדינה אחראית להשבתת נתב"ג ולכן גם למתן הפיצויים ● הנזק לענף מוערך במיליארד שקל, ואל על דיווחה על נזק של 150 מיליון דולר

שוטרים מול חנות סגורה של לואי ויטון במילאנו / צילום: ap, Luca Bruno

בירת האופנה של אירופה בכוננות ביזה: ורסצ'ה ולואי ויטון מרוקנים חלונות ראווה

מילאנו במצב חירום בעקבות גל ביזה ואלימות שהתפשט מצרפת וכוון נגד חנויות היוקרה ● בעוד שבפריז הנזקים נאמדים ביותר ממיליארד אירו, והרשתות המסחריות נרתמות לאיתור הסחורה הגנובה, באיטליה מזהירים מנזק כלכלי ופוליטי כבד, ומקדמים עוצר ומעצרים מנהליים

אתר של המטרו / צילום: הלית ינאי־לויזון

המטרו מתקדם: זו התחנה הראשונה שקיבלה אישור להתחיל בעבודות

מינהל התכנון אישר לראשונה היתר להתחלת עבודות על תחנה של המטרו - תחנת פארק אריאל שרון ● התחנה ממוקמת בשטח פתוח, במרחק של כ-230 מטר מאזור וכ-350 מטרים מגנות

חן והראל שפירא / איור: גיל ג'יבלי

שפיר מוכרת לאלייד את חברות חלוקת הגז הטבעי תמורת 230 מיליון שקל

קבוצת התשתיות מוכרת לקרן אלייד את מלוא החזקותיה בחברות "סופר אנ.ג'י" ו"סופר אנ.ג'י חדרה והעמקים" תמורת 230 מיליון שקל ● העסקה צפויה להניב לשפיר רווח של עד 100 מיליון שקל, וכוללת אופציה לאלייד לתשלום עתידי של 130 מיליון שקל נוספים ● המהלך משתלב באסטרטגיית החברה למימוש נכסים בשלים, ועשוי לסלול את הדרך להגדלת החזקותיה בבית הזיקוק באשדוד

קמפוס אנבידיה בקריית טבעון / הדמיה: באדיבות אנבידיה

אנבידיה מכריזה: המהנדס שיוביל את בניית קמפוס הענק בטבעון

קובי בור, מנכ"ל חברת הבנייה ת.מ הנדסה ובינוי, שהיה בעברו מנהל בנייה באינטל - מונה למנהל פרויקט הבנייה של הקמפוס החדש של אנבידיה בקריית טבעון ● בור יצטרף לקבוצת הבינוי של אנבידיה שעוסקת גם בבינוי חוות שרתים ומבני משרדים

מגדל המפרש לאחר פגיעת הטיל האיראני / צילום: Reuters, Florion Goga

השקעה של יותר מ-100 מיליון שקל: מגדל "הטיל" בחיפה נפתח מחדש

יותר משנה לאחר שפונה בעקבות פגיעת הדף מטיל איראני, בעלי המגדל מדווחים על חזרתו לפעילות מלאה ● בעלת הבניין הודיעה שתשקיע עוד כ-100 מיליון שקל בשדרוג המערכות והתשתיות, מעבר לעבודות השיקום שכבר בוצעו

תקנות הבטיחות החדשות בענף הבנייה / צילום: Shutterstock

משרד העבודה מבקש לדחות בשנה את אכיפת אחד מסעיפי תקנות הבטיחות

בעקבות פניית התאחדות הקבלנים, משרד העבודה שוקל לדחות את אכיפת אחד מסעיפי תקנות הבטיחות החדשות, אך מותיר על כנן את החובות למנות בקר בטיחות ולהכין תוכנית בטיחות

האינפלציה הגבוהה הולכת לשחוק את הריביות / אילוסטרציה: Shutterstock

גם 5% באג"ח לא יספיקו: האינפלציה הגבוהה הולכת לשחוק את הריביות

תשואות של 5% באג"ח ממשלת ארה"ב ובאירופה נראות כמו מקלט בטוח, אבל בעידן חובות ענק ואינפלציה - הן עלולות להפוך למלכודת ● מהפכת ה-AI תגביר את הלחץ על הממשלות ותלבה אינפלציה, הרבה לפני שתניב פריון ● איך ניתן לחסן את תיק ההשקעות ואפילו להרוויח

מסעדת טאיזו. ''המטרה היא לדעת מה גרם לצ'אט להמליץ'' / צילום: תמר מצפי

בתל אביב הפי האוור, בירושלים בשר: מה הישראלים מחפשים במסעדות

מנתונים של פלטפורמת המסעדות אונטופו עולה כי הישראלים מעדיפים הזמנות ספונטניות, למשפיענים יש אפקט מוגבל, והנוכחות בכלי הבינה המלאכותית חשובה מתמיד

צוקים. אין מכרזים חדשים לשיווק קרקעות / צילום: איל יצהר

75 מציעים על 12 מגרשים: היזמים הסתערו על המכרז הזה

מאז אוגוסט 2022 לא שווק בערבה מכרז על קרקע לבנייה חדשה - ואולי דווקא משום כך זכה המכרז ביישוב הקטן צוקים לביקוש גדול כל כך ● המחירים, כמובן, נמוכים למדי: על כל 12 המגרשים ישלמו היזמים כ־7 מיליון שקל, כולל הוצאות פיתוח

נשיא איראן לשעבר מוחמד ח'אתמי (במרכז) / צילום: Reuters, Rouzbeh Fouladi/ZUMA Press Wire

הביקורת המפתיעה של נשיא איראן לשעבר על הסיוע לפלסטינים

כותרות העיתונים בעולם: במדינות המפרץ מעריכים שהסכנה האמיתית היא הסלמה לא מתוכננת, נשיא איראן לשעבר עורר סערה עם ביקורת מפתיעה, וקיפאון בשיחות בין ישראל ללבנון • גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

נטפליקס (בעיגול: טד סרנדוס, מנכ''ל נטפליקס) / צילום: Reuters, USA TODAY Network

נטפליקס עקפה את צפי הרווח אך התחזית מאכזבת. המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 12.87 מיליארד דולר, ובכך עמדה בתחזיות האנליסטים, שעמדו על 12.88 מיליארד דולר בשורת הרווח למניה דיווחה החברה על 0.87 דולר, מעל לתחזיות האנליסטים ● צופה להכנסות של 13.44 מיליארד דולר ברבעון הרביעי, פחות מהצפי

העברת העסק אצל המשפחות העשירות בעולם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

דוח חדש חושף את האתגר של המשפחות העשירות בעולם

מחקר חדש מצביע על כך שהיעדר יורשים מתאימים וחוסר מוכנות של הדור הבא הם גורמים מרכזיים בהחלטה למכור עסקים משפחתיים ● מחלוקות בין בני המשפחה והקשר הרגשי לעסק מקשים על קבלת החלטות, ולעיתים מכירה נשקלת כדי לשמור על האחדות המשפחתית ● גם לאחר המכירה, המשפחות נדרשות להסכים כיצד לנהל ולשמר את ההון המשותף לאורך הדורות

שי אהרונוביץ', מנכ''ל רשות המסים / צילום: יוסי זמיר

מחלוקת המס ששווה מאות מיליוני שקלים

ברשות המסים דורשים למסות חלק מהמניות שעובדים ויזמים מוכרים בעסקאות סקנדרי כהכנסת עבודה, כך שתיתכן גביית מס של עד כ־50% ● בענף נערכים לקרבות משפטיים, אך ברשות מתחייבים לפרסם מדיניות אחידה ומבהירים: "יותר משאלת הכסף, חשוב לנו לתת ודאות"

אבישי אברהמי, מייסד ומנכ''ל Wix / צילום: אלן צצקין

פיטרה ומזנקת: מניית Wix במומנטום חיובי ויש מי שעדיין מזהה בה ערך חבוי

אחרי שמניית האינטרנט הישראלית צנחה על רקע החולשה בסקטור התוכנה ומהלך שנוי במחלוקת של רכישה עצמית, היא שינתה כיוון והכפילה את ערכה מהשפל ● לפי אופנהיימר, היא עדיין בתמחור חסר משמעותי כששווי Base44 עשוי להגיע ל־1.5 מיליארד דולר