גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אל תירא, עבדי יעקב

זה היה השיר שליווה את יעקב נאמן המזוכה, בדרך הקצרה מבית המשפט למשרדו. מי שכן יש לו סיבה למורא כעת, היא הפרקליטות. זיכויו של נאמן הוא הדבר האחרון שהיה נחוץ לעדנה ארבל.

בבית המשפט בתל-אביב לא ראו מחזה כזה מעולם: עשרות אנשים, חובשי כיפה, הקיפו את שר המשפטים לשעבר, עו"ד יעקב נאמן, ירדו איתו את ארבע הקומות המפרידות בין אולמו של נשיא בית משפט השלום, דן ארבל, שדקות ספורות לפני כן זיכה את נאמן מכל אשמה - ועד ללובי בית המשפט, תוך כדי שירת "אל תירא עבדי יעקב", מלווה במחיאות כפיים.

התגובות המוחצנות החלו מיד בראשית הדיון: ארבל הקריא את המשפט הראשון, האומר, כי "לאחר ששמענו העדויות וסיכומי הצדדים, עיינו בראיות ושקלנו שוב ושוב את מה שבפנינו - החלטנו לזכות את הנאשם מכל אשמה". המשפט הזה גרר אחריו, כאילו בפקודה, מחיאות כפיים סוערות מצד היושבים הרבים באולם משפחתו ומכריו של נאמן, מלוות בסערות שמחה.

עם סיום הקראת החלקים הנבחרים מהכרעת הדין, צבא המון אדם על נאמן וסניגורו, עו"ד דן שינמן, בנשיקות וחיבוקים, תוך שירה בוקעת, ששורבבה בקריאות: "הצדק ניצח"; "בקרוב אצל דרעי"; "נעשה עוול", ו"האמת יצאה לאור". אחדים מביניהם נשאו בידיהם שלטים, על גביהם נכתבו המשפטים שנאמרו גם בקול.

בין לבין, בעת הקראת הכרעת הדין, ישב נאמן בראש מורכן, ומדי פעם שלח מבט מלווה בחיוך, לעבר מכריו הרבים שנכחו באולם. היה על פניו חיוך ברור, בעת שארבל ציטט מפסק דין בג"ץ מעוז נגד צחי הנגבי, שעניינו עדות שקר. מדובר בעתירה לבג"ץ שהגיש בזמנו עו"ד פנחס מעוז, שהיה היועץ המשפטי של המפד"ל, בה דרש להעמיד לדין את הנגבי, כיום שר המשפטים, בגין עדות שקר, בפרשת איסת"א. בג"ץ דחה את העתירה, אם כי בלב לא-חפץ ותוך ביטויי הסתייגות. מי שהגיש את העתירה בשמו של מעוז, היה לא אחר מאשר עו"ד יעקב נאמן.

חזרה לרגעים הראשונים לאחר סיום הקראת הכרעת הדין: נאמן, כך נראה, היה אף הוא מופתע מעט מעוצמת האהדה והתמיכה, ובתחילה ניסה למתן את התגובות. בהמשך, "הלך" איתן. הדקות שלאחר מכן, שבמהלכן ירד את ארבע הקומות, עטוף אהבה גדולה, היו ללא ספק בין הדקות המרגשות בחייו.

המון האדם ליווה את נאמן עד למשרדו, הממוקם ממש מול בית המשפט, ב"בית אסיה". בדרך, אפשר היה לראות את עו"ד ארנון חוטר-ישי - בנו של ראש לשכת עוה"ד, עו"ד דרור חוטר-ישי, העומד כעת לדין בגין עבירות מס - מסתודד עם נאמן. מה שנקרא "אחוות לוחמים": חוטר-ישי, כנאמן בשעתו, טוען, כי כתב האישום נגדו הוא ניסיון "להלביש עליו תיק"; מקורו בהיטפלותה של הפרקליטות אליו; הוא חסר יסוד וחסר בסיס, והוגש ממניעים זרים. ממש אותן טענות שטען נאמן.

חוטר-ישי, בשעתו, אף יצא בפומבי נגד החלטת הפרקליטות להגיש כתב אישום כנגד נאמן, ותמך באחרון בגלוי. באותם ימים, שקלה הפרקליטות את שיקוליה האחרונים, לקראת החלטתה להגיש כתב אישום כנגד חוטר-ישי. זיכויו של נאמן ללא ספק יהווה תמריץ להתקפות קשות על הפרקליטות מצד חוטר-ישי ומצד אחרים המחזיקים בעמדות דומות. ערב זיכויו של נאמן, התבטאו גורמים במערכת המשפטית, כי זיכויו יחייב עריפת ראשים בפרקליטות. נאמן עצמו לא היה מוכן היום להתייחס לשאלה זו. לא מדברים על זה כרגע, הסבירו ב"חזית" נאמן.

מי שהרגישה היום מאוד לא נוח, היתה התובעת במשפטו של נאמן, רות דוד, מפרקליטות מחוז ת"א (פלילי). דוד, שעשתה במשפט הזה עבודה יסודית, ונתנה הופעה בטוחה ותקיפה, קלטה את המסרים מכיוון הרכב השופטים כבר במהלך המשפט. הערותיו של ארבל, שהביעו אי נחת מהתיזה שהניחה התביעה במשפטו של נאמן - כמעט ולא הותירו מקום לספק, שכאן צפוי זיכוי.

דוד היתה מאוד לא מופתעת היום. היא חזתה את התוצאה. היא גם לא הופתעה למשמע שירת העידוד "אל תירא עבדי יעקב". את השירה הזו, היא נהגה לשמוע גם במשפט של האלפרונים, אותו ניהלה. יום יום, בהתנהל המשפט ההוא, הגיעו חבריו של יעקב אלפרון, אחד הנאשמים העיקריים בתיק האלפרונים, ושרו.

בימים האחרונים, מספרים בפרקליטות, דוד הסתובבה די מדוכדכת. לא בגלל המכה האישית, מסבירים בפרקליטות, אלא מפני שהיא חושבת שהזיכוי לא מוצדק. היא הרגישה, שהרכב השופטים לא איפשר לה להתבטא במהלך המשפט; החליט כבר בהתחלה; ו"כל מה שהיה לשופטים לומר לה, זה: 'את יודעת מי עומד בפנייך'?"

גורמים בפרקליטות אמרו היום ש"זה מוזר, שבקנשטיין (השופטת עדנה בקנשטיין, סגן נשיא בית משפט השלום בתל-אביב, שישבה בהרכב השופטים של נאמן ה.מ) ולא זיכתה כמעט אף נאשם בחיים שלה - הזיכויים הכמעט-יחידים שלה, היו של גיורא לב (ראש עיריית פתח-תקווה לשעבר - ה.מ) ויעקב נאמן".

דוד קיבלה את התיק של נאמן בהוראה מלמעלה - מפרקליטת המדינה, עדנה ארבל. בפרקליטות היו שהציעו לה, שלא לקחת את התיק, שנראה מפוקפק כבר מראשיתו. "ארבל 'בישלה' את התיק הזה", אמרו לה אז כמה קולגות, "אז שפרקליטות המדינה תופיע בו. יש לה את נאוה בן-אור, מנהלת המחלקה הפלילית. שהיא תופיע בו".

פרקליטות המדיה אמנם לא "לקחה" את ההופעה, ואולם, עוזרתה של ארבל, עו"ד נעמי כץ, מפרקליטות המדינה, נכחה ברוב הדיונים במשפט נאמן, אם לא בכולם. התיק, מסבירים היום, "הריח" לא טוב כבר בהתחלה. "היתה עליו כתובת 'זיכוי', כי במדינת ישראל לא מרשיעים נאשמים 'חשובים'. כשיש גבול דק בין 'פלילי' ל'לא פלילי' - בוחרים ב'לא פלילי'".

בפרקליטות מחוז ת"א היתה היום אווירת נכאים עם היוודע פסק הדין, למרות שההפתעה היתה משם והלאה. זמן קצר לאחר מתן הכרעת הדין, דוד עלתה לירושלים, לעדנה ארבל. מפרקליטות מחוז ת"א פיקססו למשרד של ארבל את הכרעת הדין, והתיישבו לקרוא אותה.

בפרקליטות "מפחדים פחד מוות", הגדיר זאת אחד הפרקליטים, שנאמן יחזור לשמש כשר משפטים. ה"כימיה" בינו לבין הפרקליטות נעדרה כבר בראשית הקריירה הקצרה שלו כשר המשפטים. מיד עם כניסתו לתפקיד, השתלח נאמן בפרקליטות ללא היסוס, כאילו שכח את מעמדו החדש כשר. ה"קצר" בין נאמן לפרקליטות, לפיכך, היה מיידי, ומנקודת הראות של הפרקליטים, חזרתו האפשרית של נאמן למשרד המשפטים היא ה"מכה הכי גדולה שאפשר לחטוף".

מצד שני, בפרקליטות סבורים שחזרתו של נאמן אינה אפשרות ריאלית. אבל גם כך, הטעם הרע של הזיכוי (מבחינתם) נשאר. הזיכוי של נאמן, זה בדיוק הדבר האחרון שהפרקליטות צריכה כיום. אחרי בית המשפט העליון, הפרקליטות היא כמעט הגוף הכי מותקף והכי מושמץ במדינה בעת האחרונה. גם בשל סיבות אובייקטיביות, כלומר: כתבי אישום רבים נגד אישי ציבור שמסתיימים בזיכויים; וגם על רקע עמדתם של בכירי שלטון הליכוד כלפי הפרקליטות.

תומכיו של נאמן התבטאו היום, כי משפטו היה "משפט פוליטי". העמדה הזו אינה קיצונית או חריגה בקרב הציבור הדתי, ובקרב הגרעין הקשה של תומכי הליכוד. העמדה הזו רואה בפרקליטות מעין שלוחה של תנועת מרצ, שכל מטרתה היא "לחסל" את מי שאינם מהשמאל. מנקודת הראות הזו, שיקוליה של הפרקליטות בבואה להעמיד אדם לדין, הם שיקולים זרים, המונעים על ידי מטרת חיסול שלטון הימין.

גם אם מתעלמים מהתיזות האלה, העובדות לא עומדות לצד הפרקליטות, שספגה בתקופה האחרונה לא מעט "מכות": זיכויו של דוד אפל; זיכויים של מספר ראשי ערים, ביניהם רפי הוכמן, גיורא לב, אלי לנדאו (על אף שבמקרה של לנדאו היה זיכוי מחמת הספק); הזיכוי של אורי שני (בצד הרשעתו באחד העניינים הזניחים בכתב האישום). וכעת "מריחים" גם את זיכוי הצפוי של ראש עיריית ירושלים, אהוד אולמרט, שמשפטו עומד כעת לקראת סיום.

אפילו בפרקליטות נשמעו פרקליטים מתבטאים, שבעקבות הזיכוי של נאמן, עדנה ארבל "צריכה ללכת". מצד שני, מזכירים שם, אין במדינת ישראל תקדים להתפטרות על "פשלות", אז למה שארבל תרוץ להתפטר. בפרקליטות נותנים כיום סיכוי קלוש, לאפשרות שארבל תבקש לערער על הכרעת הדין של נאמן. ההערכות הן, שארבל פשוט לא תיקח את הסיכון הזה. ממשרד המשפטים נמסר, כי "הפרקליטות קוראת כעת את הכרעת הדין". « הדס מגן « אל תירא, עבדי יעקב « זה היה השיר שליווה את יעקב נאמן המזוכה, בדרך הקצרה מבית המשפט למשרדו. מי שכן יש לו סיבה למורא כעת, היא הפרקליטות. זיכויו של נאמן הוא הדבר האחרון שהיה נחוץ לעדנה ארבל.

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת ״יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה״ל״

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"