גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך היין הטוב בעולם

סיור מודרך, בהרבה אהבה, באזור היקבים של צרפת. לחוות את הנוף שמסביב, לטעום מהאווירה וליהנות * פרק מספר חדש

בחבל היין קוט-ד'אור מכסים כרמים מטופחים כל חלקה טובה, עד סיפי הבתים וחצרותיהם הקטנות. חלקות-חלקות זעירות, מגודרות בגדרות אבנים. שלטים מזהירים מפני מנעמי ה-Grappillage, קטיפת העוללות. אבל ענבי הפינו נואר, שממנו מייצרים את יינותיה האדומים האציליים של בורגוניה - גרגרים קטנים, בעלי זג כהה מאוד וקשה ועסיס שקוף - טעימים ועסיסיים כל-כך, שאי-אפשר להתאפק. הענבים נקטפים מלוא החופן וממתיקים את חיכו של אוהב היין.

הסתיו הוא העונה המתאימה ביותר לבקר בבורגוניה, ואם לא, אז בעיצומו של האביב. היין האדום שונא קור. כשקר, הייננים אינם נוגעים בו ומניחים לו לנוח בחביות, בטמפרטורה הקבועה, הצוננת, של המרתפים העתיקים.

בסתיו הגפנים מזהיבות את צלעי הגבעות, והגוון המופלא מקנה משנה-תוקף לתואר "קוט ד'אור" (Cote d`Or), "צלע-הזהב". זה שמה של רצועת הגפנים הצרה, מאות מטרים רוחבה ו-40 ק"מ אורכה, המשתרעת מדיז'ון דרומה עד שאני, וזה גם שם המחוז. למעשה, מקור השם אינו קשור כלל לזהב, אלא למזרח. הואיל וכל גבעות היין משקיפות מזרחה, היה שמו העתיק של החבל היה קוט ד'אוריאן (צלע המזרח, Orient), והוא פשוט התקצר.

רצועת קוט ד'אור מתחלקת לשני מיקטעים: "קוט-דה-נואי" (Nuits) בצפון, וה"קוט-דה-בון" בדרום. באזור יש כ-20 יינות המתויגים "יינות גדולים", (Grands Crus), רובם בקוט-דה-נואי, רובם ככולם אדומים. בקוט-דה-בון יש נוכחות גדולה יותר לזן השארדונה. מערבית לשם שוכן ה"אוט קוט" (Hautes Cotes), אזור הגבעות הגבוהות, שם היין זול יותר ומיוחס פחות.

בדרך היין מכריז שלט: "פה מתחיל" ואחר "פה נגמר", על נחלתו של כל סוג יין. הדרך אינה תיירותית במיוחד. היא שמורה לאוהבי יין הרוצים לטעום, לשמוע, לספוג חוויות. אין זאת אומרת שהטבע והנופים אינם יפים: כפרים ציוריים, גגות רעפים מוזהבים, כנסיות עתיקות יומין. מעט מערבה, מעבר לרצועת הגבעות, מתפתלות דרכים צרות בין כרמים וחורשות, במסלולים מסומנים היטב.

עיקבו אחר השילוט החום, Route des Grands Crus, שפירושו הוא בערך "דרך היקבים הגדולים". השלטים מסמנים את הנתיב מדיז'ון דרומה, וזהו, בעצם, הכביש המחוזי 122-D, המתפתל בתוך הכפרים. אפשר לסטות ימינה ושמאלה לשבילים הצרים שבין הכרמים, עד ווז'ו. משם, דרומה לנואיסן-ז'ורז' (Nuits-Saint-Georges), בכביש הארצי 74-N, או מערבה, לנתיב יפהפה וקצת הררי, שאפשר להגיע דרכו לנואי. כמה קילומטרים דרומה עוד טבעת יפהפיה, 115-D, דרך פרנאן-ורז'לס ואלוש-קורטון - ומשם לבון. בפומאר שוב מזומן נתיב מתפתל חילופי, העובר על פני ארמון Rochepot המרשים.

קשה לתעות: המרחקים קטנים ביותר ויש המון דרכים קטנטנות ברוחב עגלה, המחברות בין הכפרים. כולן מסומנות באות D עם מספר וגם בסימון דרכים מחוזי. אפשר להזין את העיניים בגבעות ובחורשים, בכרמים שמכל עבר, בבתים יפים ועתיקים ובחוות.

* * *

עקב שוויו של בקבוק בורגוניה, לא תמיד קל לטעום בדרך היין. לכן, המלה "Degustation", "טעימה", המופיעה על חומות יקבים ושלטיהם, לא בהכרח אומרת "חינם". יש יקבים שהכניסה אליהם אינה אפשרית כלל, אלא בעזרת קשרים ובתיאום מראש: כל התוצרת מכורה מראש ולא מעוניינים בתיירים. אחרים מוכנים רק להראות ולבאר - ולהניח לך להתפעם מהריחות ומרוח המסורת המרחפת בחלל המרתפים הצוננים. אבל לא ימכרו, ולבטח לא יתנו לטעום, אלא אם כן התחבבתם עליהם, משום-מה.

בעל אכסניה בכפר מורה-סן-דני (Morey-Saint-Denis) לקח אותי ליקב שכן, "קלו דה טאר" (Clos de Tart) שמו, שכל תנובת כרמו, 10 הקטאר, הפרושים לפני הבית, ממלאת בדיוק 100 חביות בשנה. לאחר הביקור במבני היקב מהמאה ה-12, המצטיין במרתף דו-קומתי נדיר, פתחה בעלת הבית בקבוק אדום מ-1982, שהיתה שנת בציר נפלאה. התענגנו עליו בדומיית קודש, שהופרה בצקצוקי לשון עשרה מטרים מתחת לאדמה, בין מאות חביות ערוכות בסדר מופתי. אחר-כך סיפר לי המסעדן, שבעשרים שנות שהותו בכפר לא זכה שיפתחו למענו בקבוק ביקב הזה, שיינותיו, אגב, יקרים מדי למסעדתו.

ביקבים רבים, מיוחסים פחות, אפשר לטעום בחינם אם קונים אחר-כך בקבוק או שניים. אחרים יגבו תשלום בעד הבקבוק אם טעמתם ממנו ולא קניתם אותו. ביקבים שבאזורים הזולים יותר, כמו מארסאנה (Marsannay), הכפר הצפוני ברצועה, הטעימה היא חינם וללא תנאים. הדרך הנכונה לברר היא לשאול. לחברות שיווק וליקבים גדולים, ממוסחרים, יש נקודות טעימה על הכביש הארצי צפון-דרום, 74-N.

מומלץ לטעום על קיבה די מלאה, אחרי ארוחת בוקר דשנה, הכוללת חמאה, ולהניח את ההגה למי שאינו שותה.

* * *

ארמון ווז'ו (Vougeot) העתיק שבלב הכרמים - לפנים יקב של נזירים וכיום בסיס "מיסדר אגודת טועמי היין" של בורגוניה ויקב של יינות אדומים - הוא סיפור בפני עצמו. כרמי הכפר ווז'ו מוקפים חומה, ורק יין מענבים שגדלו בתוך המיתחם הסגור בחומה זכאי לשם "קלו-ווז'ו". את החומה בנו לפני 700 שנה נזירים, שנטעו את ראשוני הכרמים במאה ה12. כל היין נעשה במבני המנזר.

המנזר הוסב למוזיאון-יין, והכורמים עושים כיום את היין ביקביהם הקטנים שמחוץ לחומה. רק יקב אחד שרד בתוך המיתחם: שאטו דה לה טור.

העיר בון היא לב הקוט ד'אור, ויש מה לראות בה. כמעט הכל סובב סביב היין, לרבות פסטיבלים, שוקי מכירות ומכירות פומביות, עם הרבה פולקלור. למשל ה-Les Trois Glorieuses: שלושה ימים של מכירות פומביות רבות משתתפים בחודש נובמבר. יש מוזיאון יין לא גדול וארכיטקטורה שחורה-זהובה בסגנון בורגוניה - בעיקר Hospices de Beaune, בעל הגג הנפלא. בעבר שימש הבניין בית-חולים ואיגוד צדקה, ואילו היום הוא משמש אתר למכירת יין, והוא הבעלים של כמה עשרות כרמים בעלי מיקומים מצויינים בקוט ד'אור, שנצברו מתרומות במהלך 500 שנה.

* * *

בבון, בעיקר ברחוב הטבעת הפנימי, שוכנים מעוזי היקבים הגדולים. בית-היין "בושאר האב ובנו" (Pere et Fils Bouchard), אחד מענקי בורגוניה, ממוקם בטירה העתיקה של בון מהמאה ה-15. שרידיהם של שניים מצריחיה עדיין מזדקרים בגאון. הטירה שוכנת בגן פורח, ובו מעיינות, שמימיהם מחלחלים למרתפים העתיקים, ומקיימים בהם לחות אידיאלית.

סיור במרתפי היין הרב-מפלסיים של היקב הוא חוויה מרשימה. מעבר לקירות, שעוביים שבעה מטרים, מתיישנים 5 מיליון בקבוקים. מאגף אחד של המרתף למשנהו עוברים במחילה ארוכה מתחת לכביש, ומקומה לקומה עוברים במדרגות טחובות: המעליות החדישות שמורות ליין.

עמוק מתחת לאדמה שוכן המוזיאון המשפחתי - אוסף יוצא דופן של כל יינות בורגוניה הגדולים. בצד בקבוקים מצופים מעטה כבד של קורי עכביש, בני 80, 100 ו-150 שנה (העתיק ביותר הוא מ-1830), מצויים ה"צעירים", בני כמה עשרות שנים, הנשמרים לצריכה פרטית באירועים משפחתיים מיוחדים. זה אוצר שאי-אפשר לאמוד אותו בכסף. חלק מהמרתפים אף נאטמו בבטון והוסוו עם כיבוש צרפת בימי מלחמת העולם השניה, בשביל לשמור על היינות המהוללים מידי הגרמנים.

דרומית לבון, בקוט-דה-בון, עושים את יין השארדונה הטוב בעולם: מונראשה, קורטון, מרסו ועוד. אחוזת הרוזן דה-לאפון נמצאת בכפר מרסו (Meursault). השארדונה הוא זן עמיד מאוד. יינותיו של לאפון נשמרים יותר מ-25 שנה.

בפומאר (Pommard עושים יינות אדומים נפלאים. גם שם יש "שאטו", שאטו דה-פומאר העתיק, בעל הנחלה הגדולה ביותר ברמת הדירוג העליונה. הביקור ביקב הוא בתשלום - וגם אז זה מקרה נדיר - והיינות שהוא מייצר נמכרים במאות פרנקים לבקבוק. היקב הוא בבעלותו של פסיכיאטר צרפתי נודע, המחלק את זמנו בין החולים לבין החביות.

"התענוגות של צרפת", ספרו של אביטל ענבר (אריה ניר הוצאה לאור, 416 עמודים), מתווה את המסלול המענג ברחבי צרפת ואת התחנות הטובות, היפות והטעימות שבדרך. הספר מבוסס על חוויות אישיות, שלוקטו במהלך עשר שנות שיטוטים ברחביה של ארץהגסטרונומיה מס' 1 בעולם. המחבר פגש במסעותיו את מיטב היוצרים של המטבח הצרפתי, ראיין אותם, אכל על שולחנם, שהה במטבחיהם והספר משקף את המיטב שבכולם. « אביטל ענבר « בדרך היין הטוב בעולם « סיור מודרך, בהרבה אהבה, באזור היקבים של צרפת. לחוות את הנוף שמסביב, לטעום מהאווירה וליהנות * פרק מספר חדש

עוד כתבות

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%

מערכת ההגנה האווירית כיפת ברזל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

בגלל המלחמה בעזה: בדנמרק מתנגדים לרכש של מערכות הגנה מישראל

מפלגות בקואליציה הדנית התנגדו לרכישת מערכות הגנה אווירית ישראליות, מטעמים מוסריים ● לפי שרים בממשלה הנוסח שהוסכם לבסוף מעורפל ו"יקשה מאוד" על רכש צבאי מישראל

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

יבוא כלי רכב לנמל אילת / צילום: Shutterstock

יבואנית טויוטה בישראל: צפויים חוסרים בדגמי הרכב הפופולריים

יוניון מוטורס מודיעה על "השפעה מיידית" בשיווק קורולה ו־CH-R, ומוסרת שתעביר את המלאי הקיים לחברות הליסינג כמתוכנן, אך "לא תוכל להיענות לכל הביקוש"

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

ערן ברוך / צילום: תמונה פרטית

המיזם שקורא לבני 50 ומעלה להתנדב לשנת שירות ביישובי העוטף

המהלך של איש החינוך ומנכ"ל בינה לשעבר, ערן ברוך, מחליף בין צעירים בני 18־19 לבעלי מקצועות עם ניסיון שיוכלו לסייע בשיקום העוטף ● עד כה נרשמו כ־500 מתנדבים ● ישראל מתגייסת

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

ריצ'רד פרנסיס, נשיא ומנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

טבע עקפה את התחזיות וצמצמה את ההפסד הנקי; המניה קופצת במסחר בת"א

הכנסות טבע עקפו את התחזיות המוקדמות, וההפסד הנקי הצטמצם בהשוואה לרבעון המקביל ● לצד זאת החברה אשררה את התחזית השנתית שמסרה ברבעון הקודם ● הודיעה במקביל על תוצאות חיוביות בניסוי שלב 3 בתרופה מקורית לטיפול בסכיזופרניה

מל''ט מסוג הרמס 900 / צילום: אלביט מערכות

החברה הישראלית שתספק שמונה מלט"ים לצי הגרמני

במסגרת העסקה יסופקו שמונה מל"טים מדגם הרמס 900 של אלביט לצי הגרמני ● בחברה הגרמנית מעריכים כי הפרויקט המשותף יושק בסלון האווירי בברלין ביוני

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ ואסמאעיל הנייה / צילומים: צילומים: רויטרס, AP, Evan Vucci ,Mahmoud Hefnawy, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

תרחיש האימים: דונלד טראמפ מזמין את אסמאעיל הנייה לקמפ דייוויד

זה מה שנשיא ארה"ב לשעבר, וכנראה גם לעתיד, כמעט עשה בספטמבר 2019 עם הטליבאן של אפגניסטן, ההזמנה בוטלה ברגע האחרון ממש ● טראמפ אינו האמריקאי היחיד המחפש "עסקה" ● האמונה בפרגמטיות של אנשים לא–פרגמטיים היא חלק רב–שנים של הדיפלומטיה האמריקאית

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אבי מעוז, נעם / צילום: ויקיפדיה

האם קוצצו 90% מתקציב הרשות לזהות לאומית יהודית?

כמה מתקציב הרשות של אבי מעוז "הוקרב" לטובת המאמץ המלחמתי? כמעט הכל ● המשרוקית של גלובס

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

מייסד Wiz שגייסה אתמול מיליארד דולר מגלה את הסוד

וויז  עשתה אתמול היסטוריה כשהשלימה את גיוס ההון הגדול ביותר שביצעה חברה ישראלית מעולם - גיוס של מיליארד דולר לפי שווי של 12 מיליארד דולר, לכן אנחנו מקפיצים מחדש את הכתבה, שמתארת את דרכה להצלחה ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

כוחות צה''ל על הגבול עם רצועת עזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

צה״ל ושב״כ חיסלו את מפקד הכוח הימי של חמאס בעיר עזה

בכיר ישראלי לתקשורת הזרה: ממשלת ישראל מתוסכלת מעיכוב משלוחי הנשק • חיזבאללה דחה את המתווה של צרפת להסדרה בצפון • צה"ל תקף בלבנון: יותר מ-20 מטרות הותקפו מהאוויר ומהקרקע, כטב"ם התפוצץ באזור יערה • הותר לפרסום: מת מפצעיו פקד ייטב לב הלוי, פקד ולוחם בימ"מ, שנפצע באורח אנוש בפעילות מבצעית בטולכרם • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה ננעלה בעליות; מדד הבנקים ירד ב-1.2%, טבע זינקה ב-13%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.6% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות, לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

אחד הנכסים היקרים אי פעם: כמה עולה טירה שהייתה פעם בבעלות משפחת רוטשילד?

הטירה, שבעבר הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית ובהמשך גם למלך מרוקו, מועמדת למכירה פומבית בסכום שמתחיל ב-454 מיליון דולר ● בטירה הצרפתית, מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר, יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים

בכירי XTEND / צילום: כדיה לוי

הרחפנים הוכיחו את עצמם במלחמה: עכשיו החברה מגייסת 150 מיליון שקל

יצרנית רחפני התקיפה והמודיעין הישראלית אקסטנד מגייסת מיליונים בסבב גיוס שלישי (סבב B), זאת לאחר שהרחפנים שפיתחה הוכיחו את יכולתם במסגרת לוחמה בשטח עירוני סבוך בקרב יחידות צה"ל במלחמת "חרבות ברזל" ● בין המשקיעים החדשים - כלל-טק, קרן השקעות הטכנולוגיה של לן בלווטניק

רון חולדאי, ראש עיריית תל אביב - יפו / צילום: איל יצהר

חניונים יתייקרו, אירועים יבוטלו: עיריית ת״א נקלעה לבור תקציבי ומתכננת קיצוץ ענק

החניונים העירוניים יתייקרו, סבסוד הצהרונים יצומצם ואירועי תרבות יבוטלו ● עיריית תל אביב נערכת לקיצוץ התקציבי הגדול ביותר שלה בשנים האחרונות ● הסיבות: ההתייקרויות במשק, הוצאות המלחמה ופסיקות בית המשפט בשנה שעברה באשר להיטלי השבחה ● האם רשויות אחרות ילכו בעקבותיה? ● עיריית ת"א: "הצמצום הוא בגדר נקיטת צעדי־מנע אחראיים"