גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הפסד של יותר מ-70% זה לא קליל גם לצורי דבוש

ההשתלטות של יזם ההיי-טק על יצרנית האלומיניום נראית בפרספקטיבה של שנתיים כצעד אומלל * מלאכי אלפר, המנכ"ל הנכנס של קליל: "מצב השוק הוא חלון הזדמנויות בעבורנו"

סביר להניח כי צורי דבוש מתחרט היום על אותה עסקה שחתם במארס אשתקד עם חברת דיסקונט השקעות. אבל בחודש מארס 2001 נראה היה כי יזם ההיי-טק הצעיר פונה לכיוון הנכון: ניתוב יתרות המזומנים הנכבדות שהניבה לו מכירת מניות אמבלייז, כ-45 מיליון דולר, לרכישת עסק מוביל בתחומי הכלכלה המסורתית שחזרה לאופנה.

מחיר העסקה נראה היה אטרקטיבי אף הוא, על רקע השפל בו נתונים היו עסקיה של קליל, העוסקת בייצור פרופילים מאלומיניום לענף הבנייה, ורצונה העז של דסק"ש, בניהולו של יורם טורבוביץ, להיפרד מהשקעות שאינן בליבת עסקיה. היום כבר ברור כי טורבוביץ עשה עסק מצוין.

דבוש שילם לדסק"ש כ-100 מיליון שקל תמורת 68% ממניות קליל, מחיר שהיה גבוה בעשרות אחוזים ממחיר השוק. מאז, איבדו מניות קליל כמחצית מערכן. הפרמיה ששילם דבוש קפצה למאות אחוזים ובמילים אחרות, הוא מופסד כיום "על הנייר" כ-70% מהשקעתו.

ההפסד הנ"ל צפוי לגדול לכשתנצל דסק"ש אופציית מכר, שקיבלה בעסקה, למכור לדבוש את יתרת אחזקותיה בקליל (כ-5% מההון) במחיר העסקה המקורית, עד לסוף מארס 2003.

בניגוד למקרים אחרים, אצל קליל משקף מחיר השוק הרעה נמשכת בעסקי החברה. בניגוד לרוכשי פעילויות אחרים מידי דסק"ש, כדוגמת יצחק תשובה (דלק), משפחת בורוביץ (טמבור) או צדיק בינו (קניאל), מתקשה צורי דבוש להוציא את החברה מקשייה.

לאחר שאת שנת 2000, האחרונה תחת בעלות דסק"ש, סיימה קליל עם הפסד של כ-21 מיליון שקל שאמור היה לשקף "ניקוי אורוות" בחברה, הציגה קליל הפסד של 13.7 מיליון שקל בשנת 2001 ובעיקר הפסד של 22.1 מיליון שקל בחודשים ינואר-ספטמבר השנה - כמעט מחצית ממנו ברבעון השלישי.

חלק ממצבה העגום של קליל נזקף, על פי ההערכות, לבעיות ניהול בחברה: כצעד הראשון לאחר ההשתלטות מינה צורי דבוש את אחיו הבכור, לוי, כמנכ"ל החברה הבת קליל מוצרים. בהמשך, מונה לוי גם כמנכ"ל זמני בחברה האם.

מסתבר כי רכישת השליטה בחברה התעשייתית, מעבר למה שהוגדר ע"י דבוש כביזור עסקיו, היוותה הזדמנות להחזיר טובה לאחיו הבכור, שבעבר שימש כמפיץ מוצרי הבנייה של נירלט וכרמית. לוי ידע לספר ש"כאשר צורי השתחרר מהצבא, הוא רצה להשתלב בעסק שלי. במקום זה סידרתי לו חדר ורכשתי עבורו מחשב. אפשר להגיד שהיום הוא מחזיר לי את ההשקעה".

בעלי המניות של קליל לא התרשמו במיוחד. כשביקש באחרונה לוי, הזוכה לשכר בעלות של כ-800 אלף בשנה, גם מענק בסך 100 אלף שקל "לאור המאמצים שהשקיע בצמצום הפסדי החברה הבת ושיפור תוצאותיה העסקיות בשנת 2001", טרפדו את ההחלטה שנדרשה לרוב מיוחד. צורי דבוש, בעל השליטה בקליל, מכהן כיו"ר דירקטוריון החברה, וזוכה לדמי ניהול בעלות של 25 אלף דולר בחודש, בתוספת מענק של 10% מהרווח התפעולי.

מלאכי אלפר, שנכנס בחודש שעבר לתפקיד מנכ"ל החברה, טוען היום כי "בעלי השליטה מודעים היטב למצב החברה וחפצים בהצלחתה. ברור להם כי הם צריכים לתת לי את מלוא הגיבוי וזה כולל הפחתת שכר הבכירים ב-20%. במבט לאחור, הם בזבזו זמן וזה לא פעל לטובתם. חברה בסדר גודל כשל קליל, הפועלת בשוק בעייתי, נדרשה לניהול באוריינטציה וניסיון שחסרו להם".

קליל עוסקת בפיתוח, בייצור ובשיווק של מערכות אלומיניום לבנייה ולתעשייה. מוצרי החברה כוללים בעיקר פרופילים מאלומיניום ואביזרים נלווים המשמשים כחומר גלם לייצור מוצרים סופיים (חלונות, דלתות, קירות מסך) וכן לשימושים תעשייתיים אחרים (ריהוט, תחבורה, שילוט ועוד).

מרבית הפרופילים והאביזרים הנלווים נמכרים על ידי החברה לסיטונאים (ומהם ליצרנים של מוצרים סופיים) ויתרתם נמכרת ישירות ליצרנים גדולים. החברה הבת, קליל מוצרים, רוכשת אף היא מוצרים מהחברה ומהווה יצרנית של מוצרים סופיים הנמכרים לחברות הבנייה הגדולות במשק.

השימוש העיקרי במוצרי החברה הוא בענף הבנייה. הירידה המתמשכת במספר התחלות הבנייה בשנים האחרונות, בשילוב המיתון במשק והמצב הביטחוני, משפיעים לרעה על היקף המכירות של קליל ועל תוצאותיה. בתקופת מיתון והאטה קיימת העדפה למוצרים זולים המיוצרים על ידי חלק מהמתחרים (מוצרי קליל נתפסים יוקרתיים ואיכותיים). עודף כושר הייצור הקיים לפרופילים, מעבר לצורכי השוק המקומי, גורם לתחרות, שחיקה במחירי המכירה וברווחי היצרנים.

על פי תשקיף האג"ח של קליל, שפורסם בתחילת השנה הנוכחית, פועלים בישראל ובשטחי האוטונומיה 8 יצרנים של פרופילי אלומיניום. סך הייצור השנתי בענף הוערך בשנת 2000 בכ-40 אלף טונה בשנה, בערך כספי של כ-180 מיליון דולר. נתח השוק של החברה אינו עולה להערכתה על רבע מהשוק הרלבנטי (המתחרים העיקריים שלה הם מפעלי ס.ה.ל-אלובין, מיפרומאל ואקסטל).

מחזור המכירות של קליל בתשעת החודשים הראשונים של השנה עמד על 155 מיליון שקל, ירידה של כ-10% לעומת התקופה המקבילה אשתקד, שאף הוחמרה ברבעון השלישי, בעיקר עקב קיטון בהיקפי הפרויקטים שהסתיימו. במקביל, צנח שיעור הרווח הגולמי ל-5% מהמכירות, בהשוואה לכ-8% בתקופה המקבילה (2.1% בלבד ברבעון השלישי), בעקבות ירידת המכירות והשפעת ההוצאות הקבועות הכלולות בעלות המכירות.

ההפסד התפעולי של החברה עמד על 13.8 מיליון שקל והוצאות המימון כמעט הוכפלו ל-8.2 מיליון שקל. הגידול בהוצאות המימון נזקף, בין היתר, להנפקת האג"ח מחודש מארס, שחיקה אינפלציונית של יתרות כספיות, גידול בחוב הפיננסי (בנקים ואג"ח) והעלאת שיעור ריבית הפריים במהלך חודש יוני.

ההון העצמי של קליל עמד בסוף ספטמבר על 125.8 מיליון שקל והיווה 45% מהמאזן. לחברה התחייבויות של כ-73 מיליון שקל לבנקים, עיקרן אשראי שוטף, כ-35 מיליון שקל חוב לבעלי האג"ח וכ-30 מיליון שקל לספקים ולנותני שירותים.

על פי תשקיף קליל, קיבלה על עצמה החברה לשמור על הון עצמי אשר לא יפחת בכל עת מ-33% מסך המאזן ובכל מקרה לא יפחת מ-140 מיליון שקל. במקרה של הפרת ההתחייבות הנ"ל, יהיה כל בנק כלפיו הופרה ההתחייבות רשאי להעמיד לפירעון מיידי את הסכומים המגיעים לו מהחברה.

בסוף ספטמבר ירד ההון העצמי מההתחייבות הנ"ל, אך לדברי אלפר מתואמת קליל היטב עם הבנקים. מאז התשקיף השתנו, לדבריו, ההתחייבויות והן עומדות כעת על הון עצמי נמוך יותר.

אלפר, ששימש קודם לכן כמנהל פיתוח עסקי בקבוצת חיפה כימיקלים וכמנכ"ל חטיבת הכימיה בפרוטרום, טוען כי "מצב השוק, מבחינתי, אינו תירוץ למצב החברה. אני רואה אותו דווקא כחלון הזדמנויות. קליל נמצאת כיום בתוכנית הבראה אגרסיבית, הכוללת רה-ארגון בכל המערכות, החל מהתפעול ועד השיווק. לכשתושלם התוכנית, בין הרבעון השני לשלישי ב-2003, תחזור החברה לאיזון".

תוכנית ההבראה עוברת, לדברי אלפר, דרך פיטורי עשרות עובדים. קליל מעסיקה כיום קרוב ל-400 עובדים, רובם בחברה האם ויתרתם בחברות הבנות, קליל מוצרים ורול פרופילים. בקליל תעשיות צומצם בשנתיים האחרונות מספר העובדים בכשליש והיא מעסיקה 240 עובדים. בקליל מוצרים צפויים פיטורי כ-50% מבין 120 העובדים.

מהלך התייעלות משמעותי רואה אלפר בהעברת מפעלי הייצור של החברות הבנות מקריית מוצקין למפעל קליל תעשיות בכרמיאל תוך מספר חודשים. בעקבות המעבר, צופה אלפר חיסכון גדול בהוצאות, הנגזר מאיחוד שירותי המנהלה והמטה. השלמת המהלך תאפשר לקליל קידום תוכנית מגירה משנת 2000 לפיתוח הנדל"ן בקרית מוצקין, 52 דונם שאותם היא מבקשת להשביח באמצעות שינוי ייעוד למגורים.

לדברי אלפר, מעניק השוק כיום הזדמנות לחברות גדולות ובעלות חוסן פיננסי, היכולות להתמודד עם מוסר התשלומים הירוד במשק וקידום פרויקטים לטווח ארוך. רק בשבוע שעבר נודע כי חברת סמל אלומיניום נקלעה לחובות של 19 מיליון שקל ופנתה לביהמ"ש המחוזי בבאר שבע בבקשה לצו להקפאת הליכים ובגיבוש הסדר נושים. על פי ההסדר המוצע, תפעיל קליל את סמל (החבה לה 550 אלף שקל) לטובת החזרת החובות לנושים.

כדי לצמצם את הסיכונים הטמונים בפעילותה בשוק המקומי, מבקשת קליל להרחיב את פעילותה בחו"ל, בעיקר דרך שיתופי פעולה. כיום מהווה הייצוא כ-7% ממחזור הפעילות של החברה ובתוך זמן קצר, מקווה אלפר, יגיע חלק היצוא ל-20% מהמכירות, בעיקר דרך נוכחות פיזית בשווקים.

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה ואסיה; בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד ליבת ה-PCE

דאקס מתחזק ב-0.4%, פוטסי מוסיף 0.7% וקאק עולה ב-0.3% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא התחתית" ו-"שנת הסטארט-אפ": באינטל רוצים ש-2024 כבר תסתיים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה