גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיפה: לוקחים מכאן, ונותנים לשם

שמו של המרכז הקהילתי במרכז הכרמל, 'בית רוטשילד', הוסב ל'בית הכט', בעקבות תוכנית עיריית חיפה, שגם מומשה, למכור את בית הכט המקורי ובכספי התקבולים לשפץ את בית רוטשילד. כך נכרכים סיפורי שני הבתים יוצאי הדופן זה בזה

בית רוטשילד

בשנת 1893 הושלמה בניית בית מרגוע בשכונת "כרמלהיים", השכונה הטמפלרית השנייה בחיפה, שנבנתה על פסגת ההר לצורך נופש ומרגוע. על כך מעידה כתובת אופיינית לבנייה הטמפלרית באבן הראשה של משקוף דלת הכניסה הראשית, בה חקוקה שנת הבנייה מתחת ברכת 'ברוכים הבאים'.

הבית גדול הממדים לא נתמלא אורחים, ובעליו מכרוהו בשנת 1902 לכומר שניידר, שהפעילו כפנסיון למיסיונרים. גם עבור צרכיו היה הבית גדול מדי, והוא מכרו ומימן בניית בית הארחה קטן מהקודם. בית ההארחה החדש שהפעיל ברחוב פנורמה פינת יפה נוף, עמד על תלו עד שנות ה-80, ועל חורבותיו נבנו מגדלי פנורמה.

את בית המרגוע הראשון (הגדול) רכשה בשנת 1909 העלמה פרנסס ניוטון, מיסיונרית אנגליה שהיגרה לארץ ישראל בנעוריה, והתחנכה במשפחה פוריטנית על אהבת ארץ הקודש. בהגיעה לארץ הוקסמה מהערבים, שהצטיירו בעיניה כעם בעל תכונות חיוביות, ולעומת זאת הסתייגה מהיהודים ואף הפגינה זלזול כלפי תרבותם וכלפי הציונות.

יחסה אל הטמפלרים היה אוהד ומעריץ, לכן היה זה אך טבעי שתרצה לקבוע את משכנה בקרבם. בבית זה אירחה אורחים בני ארצה ואספה מידע על הצבא התורכי לטובת הבריטים. בשנת 1914, בעת חופשה במולדתה, פרצה מלחמת העולם הראשונה, והיא נאלצה להישאר באנגליה עד סיומה ב-1918.

בזמן המלחמה שימש הבית למגורי קצינים תורכיים, ואח"כ לבית ספר לבנות. עם שובה לארץ ועם השינוי לטובה במעמד היהודים, הגבירה ניוטון את פעילותה נגד המפעל הציוני. בביקורה באנגליה בשנת 1938 נמסר לידה צו איסור כניסה לארץ, עליו היה חתום הנציב העליון של א"י. כעילה לכך שימש פרסום שכתבה נגד הציונות. אמנם איסור הכניסה בוטל בשנת 1943, אך ניוטון לא שבה להתגורר בארץ. משהרגישה כי היהודים קרובים להקמת מדינה, מכרה את ביתה לברון רוטשילד.

הברון רוטשילד העמיד את הבניין לשימוש משרדי חברת ההתיישבות פיק"א, ובשנת 1959 העבירו לעיריית חיפה. הבית, שנשא מאז את השם 'בית רוטשילד', היה למרכז קהילתי עבור תושבי חיפה. בשנות ה-60 גדל הקומפלקס עם בניית האודיטוריום (בתכנון הפרופסור אל מנספלד).

במהלך שנות ה-90 התעורר צורך לשמר ולשקם את הבניין, שחגג מאה שנים להקמתו. כדי לממן את עבודות השימור, שנסתיימו ב-2002 בתכנון משרד האדריכלים דגן מושלי, נדרשו מאות אלפי דולרים. עיריית חיפה לא הצליחה לגייס תרומות ממשפחת רוטשילד (כפי שקרה גם במקרה של בית חולים 'רוטשילד', ששמו הוסב לשם התורם החדש, בית חולים 'בני ציון').

בית הכט

באותו זמן עבר לידי העירייה 'בית הכט', בית מגורים ברחוב היובל 3 בכרמל הצרפתי, שהורישו לה הד"ר ראובן הכט, בעל ממגורות 'דגון' וחתן פרס ישראל, ורעייתו אדית, פסנתרנית, על מנת שישמש מרכז מוזיקה לנוער.

בית הכט נבנה בשנים 1966-7 ע"י האדריכל הגרמני ורנר ויטקובר, אשר אימץ את רוח הסגנון הבינלאומי. בשנת 1933 היגר לארץ ישראל ותכנן מבני ציבור רבים, בהם התחנה המרכזית (הישנה), קמפוס אוניברסיטת תל-אביב ומוזיאון הארץ בתל-אביב.

בקטלוג תערוכת המחווה לאדריכל מ-1993, בעריכת עוזי אגסי, "הבריזה הקרירה באה ממערב", מופיע תצלום הבית על גב הכריכה (בתמונה). ויטקובר מצוטט שם כאומר "את אחת הווילות היפות שלי, בניתי לד"ר הכט".

הווילה המודרנית בנויה על קו הרכס של הכרמל, וצופה למפרץ חיפה ממגרש סמוך למנזר הכרמליטיות שברחוב טשרניחובסקי. החזית לרחוב (דרומית-מערבית) מקרינה את אופקיות המבנה לצד ייעודו האקלימי. גם ציפוי שיש אופקי ומדרגות שטוחות ורחבות תורמים לתחושת האופקיות.

החזית הפרטית (צפונית-מזרחית) פתוחה לנוף ולחצר. את החצר תכננה פרופסור רות אניס בליווי ד"ר הכט.

פנים הבית שימש לאירוח ולהצגת האוסף הפרטי (הכט היה חובב עתיקות, ואף הקים שני מוזיאונים - מוזיאון הכט באוניברסיטת חיפה, ומוזיאון החיטה בממגורות דגון).

הזוג הכט היה חשוך ילדים, וציווה את הבית לעיריית חיפה. אחרי מותו בשנת 1993 ומותה בשנת 1998, עבר הבית לידי העירייה, אך בשל התנגדות השכנים וסיבות נוספות לא הגיעה התוכנית לכדי מימוש. בינתיים נותר הבית בשיממונו, חפצים שהיו בו נלקחו ומצבו התדרדר.

מאחר והעירייה לא הצליחה לעמוד בעלויות האחזקה של בית הכט, ונזקקה למימון לשיפוץ בית רוטשילד, מכרה (בהסכמת קרן הכט) את הבית לאדם פרטי.

האדריכל שמוליק גלבהרט, יו"ר סיעת הירוקים בעיריית חיפה: "העירייה קיבלה החלטה למכור, והתגברה על ההגבלים דרך מנהלי העיזבון. הוחלט למכור את הבניין ליזמים ובכסף שהתקבל לשפץ את בית רוטשילד. משפחת רוטשילד לא מעוניינת להשקיע בחיפה".

בסוף חודש אוקטובר עלה הנושא במפגש החודשי של הוועדה הציבורית לשימור. בוועדה, בה חברים אדריכלים ומתכננים, היסטוריונים, גיאוגרפים, תושבים שהנושא קרוב ללבם וסטודנטים, נשמעה ביקורת חריפה בנוגע להפרת הצוואה ולהזנחת רכוש ציבורי ומכירתו לגורמים פרטיים. עם זאת, ברכו חברי הוועדה את הבעלים החדשים, שרכשו את בית הכט. רכזת המועצה לשימור באיזור חיפה, אדריכלית ורד סלומון-ממן: "הם זכו בכבוד הגדול ביותר שיכול ליפול בידי אדם פרטי, לגור בביתו הפרטי של הד"ר הכט המנוח, בית בעל ערך אדריכלי גבוה".

אמנם הבעלים החדשים הביעו הכרה בחשיבות הבית ועניין רב בשימורו, אך כל עוד אין הבית מהווה חלק מרשימת השימור העירונית, אין הוא מוגן מפני שינויים ותוספות שישנו את אופיו. סלומון-ממן: "בכל הערים המתקדמות בעולם עושים מאמץ אדיר לשמור על נכסים ערכיים ותרבותיים. יש בחיפה ציבור גדול שלא רואה פעולה זו בעין יפה, לא במבנים המיועדים לטובת הציבור, ועל אחת כמה וכמה במבנים הראויים לשימור".

קיימים נכסים נוספים בבעלות העירייה, בהם בית רוזנפלד בטיילת בת גלים (גם הוא ירושה שהעמיד בעל הנכס לטובת הציבור), אך במקום לשמש דוגמא בשימורם והשמשתם לטובת הציבור - הם נזנחים ומתפוררים.

בעיה ערכית נוספת העולה מהמקרה היא הסבת שמו של מוסד ציבורי חדשות לבקרים, בגלל תרומה או שינוי הלך רוח בציבור. גם השם הוא חלק מהזיכרון ומהסביבה הבנויה, אך נוהג פסול זה, המשקף תרבות לאומית לקויה, מתרחש לצערנו בכל הארץ והוא עניין בפני עצמו.

סיורים ללא תשלום בחיפה: המועצה לשימור מבנים והעמותה לתולדות חיפה יוזמות סדרת סיורים ללא תשלום ברחבי חיפה, בהדרכת אדריכלים, היסטוריונים ומדריכי טיולים. לפרטים לגבי פעילות הוועדה הציבורית, לקבלת מידע בדבר סיורים ולמידע נוסף בנושא שימור ניתן לפנות לנעה בטלפון 058-797357.

עוד כתבות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט