גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מ"סיירת מטכ'ל" של ההיי-טק הצ"הלי - לסיכון שבקרנות האזרחיות

פנחס בוכריס, עד לפני כשנה וחצי מפקד 8200, יחידת האיסוף המרכזית של אגף המודיעין בצה"ל, הוא השותף-המנהל החדש באייפקס. ראיון ראשון

צ'קפוינט, נייס, קומברס, ECI, גליליאו, אקזקט, אודיוקודס, סרף, ג'אקדה, ספירהד - זוהי רשימה חלקית ביותר של חברות היי-טק ישראליות שנוסדו על-ידי בוגרי יחידה 8200, יחידת האיסוף המרכזית של אגף המודיעין בצה"ל. בשנים האחרונות הפך המספר הזה למעין מספר קסם, ששמו הולך לפניו גם מחוץ לגבולות תעשיית ההיי-טק הישראלית.

8200 ויחידות כמו ממר"ם הפכו בשנים האחרונות לבית גידול ליזמים טכנולוגיים. עכשיו מקבלת היחידה ייצוג נוסף בתעשיית היזמות הישראלית, רק שהפעם זה קורה מהצד השני של השולחן הצד שמשקיע.

פנחס בוכריס, מפקד 8200 עד לפני כשנה וחצי, הצטרף לפני שבועות אחדים לאייפקס כ-Venture Partner.

לדבריו, בזמן שחלף מאז כבר הספיקו לפנות אליו כמה מפקודיו לשעבר, שהפכו בינתיים אפשר לומר כמעט כדרך הטבע ליזמים טכנולוגים. עם זאת, הוא מתקומם נוכח כל ניסיון לייחס את הקשרים שבין בוגרי היחידה לסוג של קליקה. "אין קליקה של יוצאי 8200. אני לפחות לא מכיר דבר כזה, וודאי שאני לא חבר בקליקה כזאת. יש בסך-הכול אנשים שהיו ביחד ביחידה והמשיכו לשמור על קשרים לאו דווקא מתוך אינטרס עסקי כזה או אחר. אני לא יודע על משהו אחר".

יש מחשבה בצה"ל, במיוחד לאור התקציבים העצומים שהממשל האמריקני מפנה היום לנושא של ביטחוןפנים, לגזור אולי דיבידנד כלכלי מפיתוחים שנעשים במסגרת הצבא?

"ניסיתי בזמנו להוביל מהלך בכיוון הזה עם ארנה ברי, שהיתה אז המדען הראשי במשרד התמ"ס, אבל יש לא מעט בעיות וזה לגמרי לא פשוט. חשבנו אולי להקים חממות, שבהן יתאפשר לאנשים לעבוד במשרות חלקיות בזמן השירות הצבאי, ובתמורה הם יצטרכו להישאר יותר זמן במערכת. הרעיון היה שהם יוכלו לנסות שם רעיונות ולפתח דברים שיוכלו להיות להם גם שימושים צבאיים. אבל התחלנו להסתבך עם בעיות אתיקה, אחוזים בחברות ומניות, ואז גם עלתה השאלה למה שלחייל אחד תהיה אפשרות שאין לחייל אחר. הבעיות האתיות והאפליה שהיתה עלולה להתפתח מזה הפחידו אותנו מאוד, ולכן ירדנו מהרעיון".

מאנטבה ועד אייפקס

בשונה ממפקדים אחרים ב8200, שצמחו בחילהמודיעין, המסלול הצבאי של בוכריס, 47, התחיל במחוזות אחרים לגמרי. את הקדנציה הראשונה שלו בצה"ל הוא העביר כלוחם וכקצין בסיירת מטכ"ל, והשתתף בין השאר במבצע אנטבה.

עם שחרורו מהצבא, ב-1982, פנה בוכריס ללימודים בטכניון ("שם התחיל הרומן הטכנולוגי שלי"). שש שנים מאוחר יותר, לאחר שסיים לימודי תואר שני, הוא נקרא על ידי מפקד סיירת מטכ"ל דאז, הרמטכ"ל הנוכחי בוגי יעלון, לחזור ולכהן כסגנו. בהמשך, לאחר שהפסיד בהתמודדות על תפקיד מפקד היחידה, עבר בוכריס "לעבוד במקצוע" והחל למלא תפקידים שונים במערך הטכנולוגי של חילהמודיעין.

ב-1997 מונה בוכריס למפקד יחידה 8200. עם סיום תפקידו, ביולי 2001, הוא החליט להתמודד על תפקיד מפקד מפא"ת (המינהל לפיתוח אמצעים ותשתיות במשרד הביטחון), הגוף האחראי על מחקר ופיתוח צבאי, שבמסגרתו מתבצע, בין השאר, פיתוח טיל החץ ולווייני אופק. את הזמן עד שתיפול ההחלטה בנושא הוא העביר בקורס לניהול מתקדם בהרווארד.

בוכריס נחשב למועמדו של שאול מופז, הרמטכ"ל הקודם, לתפקיד. מולו התמודד שמואל קרן, מנכ"ל תעש, ומי שנחשב למועמדו של מנכ"ל משרד הביטחון, עמוס ירון. עלפי מה שפורסם, התגלעה מחלוקת בין מופז וירון בנושא הזה, מה שהוביל אותם להטלת וטו הדדית. בסופו של דבר מונה לתפקיד שמואל יכין, סגן מפקד מפא"ת.

כמה חודשים מאוחר יותר, לאחר שהחליט שלא להמתין יותר עד שייפלו הכרעות לגבי תפקידים אחרים שעליהם ביקש להתמודד, פרש בוכריס מצה"ל. כצפוי, הוא נהנה מחיזורים מצד חברות היי-טק וקרנות הון סיכון, שביקשו לצרף אותו אליהן, ובסופו של דבר בחר באייפקס. בכך הוא הצטרף לעמוס גורן, שותףמנהל בקרן, ששירת עמו בסיירת מטכ"ל. מעבר להיכרות האישית, בוכריס מציין כי העובדה שאייפקס היא "קרן בינלאומית שעוסקת במגוון רחב של תחומים טכנולוגיים ובכל שלבי החיים של חברות מארלי סטייג' עד לייט סטייג'", היתה הגורם המרכזי בהחלטה.

לדברי בוכריס, אופי הפעילות ב-8200 דומה מאוד לאופי הפעילות בתחום שבו הוא עומד לעסוק כעת חברות סטרט-אפ. "הדמיון העיקרי", הוא מפרט, "מתבטא בצורך להתמודד מול אתגרים ויעדים משתנים. כמו בסטרט-אפ, ביחידה צריך לתת מענה מהיר לבעיות, כי אחרי כמה שנים זה כבר לא רלבנטי".

בוכריס מספר כי בזמן כהונתו כמפקד היחידה, גובש מודל עבודה חדש שמבוסס על "צוותי תגובה מהירה", שהוקמו כדי לספק מענה מיידי לאותן בעיות. "הצוותים הללו פיתחו פתרון לבעיה שנוצרה, ואחרכך היינו לומדים האם יש כאן משהו גנרי שאפשר להמשיך ולפתח על הבסיס שלו. הקמת הצוותים האלה היתה למעשה משהו שדומה מאוד להקמה של סטרט-אפים. מדובר במעין ארגונים שיש להם תוצרת בסוף תהליך הפיתוח, וצריך לשווק אותה, לשכנע אנשים ולהשיג משאבים. כל זה כאשר כמות המשימות שמוטלת על היחידה היא גדולה מאוד ביחס לכמות המשאבים העומדים לרשותה, וצריך לקבל החלטות לגבי מה אתה עושה ומה אתה לא עושה".

במובן מסוים, כמפקד היחידה, מילאת תפקיד דומה לתפקיד הנוכחי שלך סינון רעיונות טכנולוגיים.

"זה לא אותו דבר. לפקד על יחידה כמו 8200 זה לנהל אופרציה שלמה. אני חושב שזה אחד הארגונים היותר מורכבים שאפשר לנהל החל בטיפול בבעיות של החיילים וכלה בבעיות אסטרטגיות. זה שונה מניהול הון סיכון, לפחות מהמעט שאני רואה בזמן הקצר מאז שנכנסתי לתחום הזה".

"ואז נפל לי האסימון"

התקופה שבה פיקד בוכריס על 8200 כאמור, בשנים 19972001 היתה תקופה תזזיתית למדי בחיי היחידה הזו, שעד אז התנהלה הרחק מאור הזרקורים התקשורתיים. היו אלה השנים של פריחת ההיי-טק הישראלי, כאשר בוגרי היחידה היו אחד הכוחות המניעים של תעשיית הסטרט-אפ.

"זה נתן לנו גאווה גדולה, אבל מצד שני זה יצר תחרות קשה עם מה שקורה בחוץ", מספר בוכריס. "למרות זאת, הצלחנו להשאיר לא מעט אנשים בזכות פתרונות שהמערכת השכילה לפתח. זה לא רק עניין של שכר. יש דברים לא פחות חשובים, כמו רמת העניין, היחס, תנאי השירות. הצלחנו לייצר מענה הולם שסייע להשאיר אנשים ביחידה".

הריבוי של חברות סטרט-אפ שהוקמו על-ידי בוגרי היחידה לא גרם לכם לחשוש מזליגה של טכנולוגיות שפותחו בה? הוקמו מנגנונים שנועדו לפקח על זה?

"לא הוקמו מנגנונים, אבל אני חושב שאנשים שהיו ביחידה מספיק אחראיים כדי שזה לא יקרה. יש באמת נושא הקניין הרוחני, שנוצר לאור העיסוק במערכת, וזו דילמה שעניינה את המערכת. השאלה מה שייך לעובד ומה שייך לחברה או לגוף שמעסיק אותו עלתה לא מעט בתקופה האחרונה בבתי משפט. במקרה שלנו, תחומי העיסוק של היחידה דומים או מקבילים להרבה מאוד תחומים אזרחיים, מה שיוצר דילמה לגמרי לא פשוטה. אבל הדבר החשוב ביותר היה לסמוך על אנשים, ואני חושב שלא נכווינו בזה. אנשים מגלים בגרות ואחריות, ולא קרה שאמרנו על עסק פרטי של בוגר היחידה שזה סוד מדינה, ואסור היה לו לעשות את זה.

"אגב, ניסיתי בזמנו לשכנע את מנכ"ל משרד הביטחון בעבר, דוד עברי, שיעזור לי להשאיר את האנשים הטובים ביחידה ולא לתת להם ללכת לאזרחות. בתשובה, הוא זרק לי שאלה פשוטה מאוד: למה אתה חושב שיותר חשוב למדינה שחייל יישאר ביחידה ולא ייצא לאזרחות ויקים חברה? ואז נפל לי האסימון. העובדה שחיילים עוזבים את היחידה ומשפרים ומקדמים את הטכנולוגיה או את התשתית הטכנולוגית במדינת ישראל היא לא פחות חשובה למדינה. אני מאמין בעתיד הטכנולוגי של המדינה וביזמות הטכנולוגית של בוגרי היחידות האלה, ומה שהם עושים באזרחות הוא לא פחות חשוב".

8200, על-פי פרסומים זרים, היא אחת היחידות המרכיבות את מערך האיסוף באמ"ן. לצד יחידה 504, האחראית על הפעלת סוכנים של חילהמודיעין, ולצד יחידת המודיעין החזותי, האחראית על איסוף באמצעות מזל"טים, מטוסי צילום וכו', 8200 אמונה על האיסוף האלקטרוני. פעילות היחידה כוללת, בין השאר, פענוח צפנים, האזנה לקוויטלפון במדינות ערב ויירוט תשדורות פקס של צבאות מדינות אויב. בכך היא מהווה מעין מקבילה ישראלית ל-NSA (National Security Agency) האמריקני.

סוג זה של פעילות, שעד לא מזמן העסיק בעיקר את דמיונם של תסריטאים הוליוודים, עלה לכותרות בעקבות אירועי ה-11 בספטמבר. בהקשר זה, אחת השאלות שהופנו כלפי הממשל והמערכות הביטחוניות בארצות-הברית היתה כיצד כשל מערך האיסוף המשוכלל ביירוט ובפענוח חילופי התשדורות האלקטרוניות בין חברי אל-קעידה.

מהבחינה הזו, טוען בוכריס, מערך המודיעין הישראלי לא נתפס עם המכנסיים למטה. "אי-אפשר להגיד שמישהו חזה את ה-11 בספטמבר", הוא מסביר, "אבל לפחות סביב מה שקורה במדינה שלנו, הניתוח שנעשה בכל הרמות וההיערכות של היחידה מבעוד מועד לקראת התמודדות מול הפלסטינים, הוכיחו ושילמו את עצמם. זה הרי משהו שאי-אפשר היה להיערך אליו בין-לילה".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1%% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר