גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חומה נוספת בירושלים

בנימין נתניהו אינו הראשון שהכריז כי יבנה את ההר, וטרם פרע את השטר. קדמו לו לפחות שלושה ראשי ממשלה.

חומת עיכוב הבנייה בהר חומה נסדקה היום (ג'), כשראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בוועדת חוץ וביטחון, כי יביא מחר לאישור הממשלה את הבנייה בהר חומה. זאת לא היתה ההכרזה הראשונה של נתניהו לפיה יבנה בהר חומה. האמת היא שהוא גם לא היחיד אשר הכריז כי יבנה את ההר, וטרם פרע את השטר. קדמו לו לפחות שלושה ראשי ממשלה. הראשון היה יצחק שמיר, אשר כיהן בסוף שנות השמונים וראשית שנות ה-90'. השני היה ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל. עד עתה עשה נתניהו את הכרזותיו בשפה רפה יותר מקודמיו, אלא שמי יודע אולי דוקא הוא יממש את ההבטחה.

את תכנון הבנייה בהר חומה החלו בראשית שנות ה-90, אז בוצעו במקום הפקעות רחבות של קרקעות, בהתאם לפקודת הקרקעות, אשר דרשו את אישור שר האוצר. מרבית הקרקעות הופקעו מיהודים. מקצת הקרקעות הופקעו מערבים. את התכנון הראשוני הובילה הרשות לפיתוח ירושלים, בניהולו של המנכ"ל עוזי וכסלר.

זמן מה לאחר ביצוע ההפקעות החלו להתקבל עתירות בבג"צ נגד הליך ההפקעה. את העתירות הובילה חברת מקור הנפקות, שהיא היתה הבעלים של 568 דונם במתחם. עיקר הטענות היו בנושא סבירות ההפקעה. מקור טענה כי היא יכולה לבנות את הקרקע בעצמה. בז'רגון המשפטי טענה מקור כי 'ביכולתה לבצע מימוש עצמי', לפיכך אין צורך להפקיע ממנה את הקרקע.

המדינה טענה כי יש כורח ציבורי בהפקעה. כאשר מדובר בהקמת שכונה בסדר גודל של כ-6,000 עד 7,000 יחידות דיור, טענה המדינה, כי יד מרכזת היא חיונית. הדיונים בעתירה זו, ובבקשות משפטיות של ערבים נגד ההפקעה, התקיימו בעיקר בתקופת ממשלת העבודה. שר השיכון, בנימין בן אליעזר, הטיל את כל כובד משקלו על הבנייה. הוא חזר והודיע כי מייד עם סיום הדיון המשפטי, תתחיל הבנייה במתחם. בעיני רוחו ראה בהר חומה את הפתרון לזוגות הצעירים של ירושלים והסביבה.

גם ראש הממשלה המנוח יצחק רבין היה בעד הבנייה. למרות התמיכה הרחבה, כשנדחו העתירות לא החלה הבנייה במתחם. הדבר היחיד אשר נעשה היה ראשיתן של עבודות העפר. בשלב זה הגישה מקור בקשה מחודשת לצו מניעה. הצו אמנם בוטל לאחר מכן, אבל הצליח לעצור את הטרקטורים.

באותו שלב התחלף השלטון. למרות הציפיות של גורמים בממשלה החדשה, אשר תמכו בבנייה בהר חומה, הבנייה לא חודשה. מאחורי הקלעים התנהלו שני משחקים מקבילים. הראשון היה הליכים משפטיים נוספים אשר נקטה בהם חברת מקור הנפקות, בין היתר על בסיס ביטול ההפקעות בצפון ירושלים. השני היה העובדה כי המינהל והרשות לפיתוח ירושלים הצליחו להגיע עם מחזיקים לשעבר בקרקע המופקעת להסדרי תשלום פיצויים. היקף הפיצוי עמד על כ-%20 מהקרקע.

אנשי הימין, וחלק מאנשי המערך, אשר לא היו מודעים למתרחש מאחורי הקלעים, טענו כי לא יכול להיות מצב שבו אין מניעה משפטית לבנות בקרקע, ודווקא ממשלה זו תעצור את הבנייה. באופן אבסורדי התחממו הקולות הקוראים לבנייה בהר חומה עם ביצוע ההסדרים בחברון. הקול של הימין קרא לביצור ירושלים, לאור ביצוע ההסדרים. הקול הפלשתינאי קרא לוויתורים נוספים של נתניהו.

זאת לא היתה הפעם הראשונה בה התעוררה סערה פוליטית סביב הבנייה בהר חומה. בעבר כבר התנהלו סערות פוליטיות ובין לאומיות בנושא זה. אחת מהן היתה בסמוך לביטול ההפקעות בצפון ירושלים, בתחילת שנת 95'. אז הופעלו לחצים בין לאומיים לביטול ההפקעה.

לפני כשבועיים הודיע במפתיע סגן שר השיכון, כי העביר תקציב של 22 מיליון שקל לעבודות הפיתוח. הודעתו באה ביום בו נתניהו כינס את וועדת השרים לעניני ירושלים. מה בדיוק נאמר בישיבה לא ידוע. אחדים טענו כי נתניהו ביקש להוריד פרופיל. אחרים טענו כי התבקש על ידי ראש עירית ירושלים אהוד אולמרט אשר שהה בחו"ל לא לקיים את הדיון בלעדיו, ואילו אולמרט עצמו הכחיש. מכל מקום, מהדיון הזה לא יצאה החלטה לחדש את הבנייה. הדבר אשר כן התעורר בעקבות הדיון היה סערה פוליטית. גורמים רבים בליכוד דרשו לחדש מיידית את הבנייה. קולות מהשמאל, דרשו לעצור באופן מוחלט.

הגישה של השמאל המתנגד לבנייה נחלקת לשניים. חלק אחד מתייחס להתנגדות להפקעת קרקע מערבים. אלא שכאמור, מרבית הקרקעות הופקעו מיהודים. חלק אחר מתייחס לעיתוי ולסגירת ענינים הקשורים לבנייה, בדרך דיפלומטית מאחורי הקלעים.

אלא שאת הבנייה בהר חומה עשויה באופן אירוני לעצור שוב עתירה משפטית. חברת מקור הגישה אתמול (ב') בג"צ נוסף נגד הבנייה. היא מבקשת להורות על מינוי חוקר לתוכנית המאשרת את הבנייה.

את התוכנית הזאת, אגב, אישר שר הפנים אלי סויסה, בתוקף תפקידו הקודם כמנהל מחוז ירושלים במשרד הפנים. מסיבה זו העבירו את האישור הטכני הנדרש להתחלת הבנייה לשר העבודה והרווחה אלי ישי.

סויסה היה גם זה אשר אישר בעבר את התחלת ביצוע עבודות העפר. זאת למרות שלא היתה תוכנית בנין עיר תקפה. בדרך כלל אין נוהגים בשיטה זו. סויסה הצליח לעשות זאת בנצלו סעיף בחוק התכנון והבנייה, המאפשר להתחיל את עבודות התשתית בזמן בו התוכנית מופקדת להתנגדויות. שיטה דומה הופעלה בראשית הבנייה בשכונת מתתיהו החרדית מצפון למודיעין.

השר אלי ישי אינו מצוי בחוק התכנון והבנייה. הוא ממתין לאור ירוק מנתניהו. לאור התהתפוכות הרבות וההיסטוריה הארוכה של ההכרזות על הבנייה בהר חומה וביטולן, נותר עכשיו רק להמתין ולראות האם הממשלה תאשר את הבנייה, ואם כן האם ההכרזה על הבנייה תמומש. « נעה ווסרמן « חומה נוספת בירושלים «בנימין נתניהו אינו הראשון שהכריז כי יבנה את ההר, וטרם פרע את השטר. קדמו לו לפחות שלושה ראשי ממשלה.

עוד כתבות

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית בוול סטריט: הנאסד"ק קופץ ביותר מ-2%

מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם