גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הילדות הנעלמות של הודו

החוקים קיימים כבר מ-1994, אבל חוסר האיזון בין מספר הנשים לגברים בהודו נשמר זו המאה השניה ברציפות, על-ידי הפלות סלקטיביות * התוצאה: 40 מיליון נשים חסרות בהודו

כאשר חנק בירש פודאר, סוחר לבידים בן 40 מכלכותה, את אשתו וחמש בנותיו, היה מרוח סיפור הרצח המשפחתי בעמודים הראשונים של העיתונות ההודית. במכתב שהשאיר למשטרה, הוא ציין מספר סיבות למעשהו, שהמרכזית בהן היתה התלונה: "היא לא ילדה לי בנים".

שורה של כינוסי חירום שיזמו מנהיגי הדתות העיקריות בהודו כדי לגנות את הנוהג הרווח של המתת עוברי בנות, כלומר הפלות סלקטיביות המבוצעות בשל מין העובר, ורצח תינוקות בנות לא עשתה גלים בעיתונות המקומית.

אלא שההעדפה לבנים יוצרת מחסור מסוכן של נשים באוכלוסייה ההודית המונה למעלה ממיליארד נפש: מחסור הנאמד בכ-40 מיליון נשים, ואשר מגיע לשיעור גבוה חסר פרופורציה בכמה מהכתות המקומיות.

איש אינו יודע מה יהיו השלכות המצב על החברה ההודית העתידית. אולם כבר עתה, על רקע המחסור הקשה בכלות מתאימות, נוהגים גברים הודים לשאת נשים הצעירות מהם בעשר שנים ויותר.

עמין מחלוף, הסופר וההיסטוריון הלבנוני צרפתי, קבע את עלילת ספרו, 'The First Century after Beatrice' בעתיד. הוא צופה חוסר איזון מתגבר בין המגדרים, הנבנה בשקט אך באופן מצטבר למשבר אפוקליפטי, נוכח הפיכתן של הנשים למושא חשק, סחר וחטיפה, סמל עושר בעולם החדש.

'המדדים המגדריים' שבהם משתמשים כלכלנים כדי למדוד התפתחותן של מדינות בודקים בדרך כלל האם נשים עובדות, באיזו שיעור ובאיזה מעמד, כמה הן משתכרות לפרנסתן, מהו מספר הנשים בפרלמנט, וכדומה. בהודו, מתחילים הכלכלנים לבדוק אם הן בכלל קיימות.

הרושם המצטבר הוא שחוסר האיזון החריף ומבשר הרע בין המינים לא מצליח לפרוץ אל המודעות המקומית, להוכיח שיפור כלשהו ולהצטרף בכך להתקדמות האיטית שרושמת הודו בשנים האחרונות בידיעת קרוא וכתוב בקרב נשים, בתוחלת החיים הגדלה שלהן, בבריאותן המשתפרת ואף בעושרן.

בלאדסאולי, 53 ק"מ מצפון לדלהי, מעיד קרטר סינג, איכר בן 62, כי בכפרו המונה 1,500 משפחות יש היום שישה בנים על כל ארבע בנות. לו עצמו יש שלוש בנות ובן אחד, אבל קיומה של בת במשפחה היא עניין שהופך נדיר יותר ויותר, מהטעם הפשוט שמעטות הן המשפחות המסוגלות להרשות לעצמן את מחיר הנדוניה המסתכם ב-150,000 רופיות (כ-3,140 דולר), כשהשכר השנתי הממוצע הוא כחמישית מסכומי הנדוניה.

סינג ושכניו מכירים היטב את המושג אולטרא סאונד, אשר במחיר של 600 רופיות לסריקה, יכול לספר לאם מהו מין העובר שהיא נושאת ברחמה. אם זוהי ילדה, יבטיחו לה 350 רופיות נוספות את הפלת העובר.

לאדסאולי במדינת האריאנה, אשר לצד מדינת פונג'אב חולשת על המישורים המערביים של הודו ומשמשת כאסם החיטה שלה, נחשבת לאיזור עשיר יחסית. גשמי המונסון הכבדים מבטיחים תבואה משובחת. הדרכים סלולות. בכפר השכן, שיאם גאר, 75 ק"מ צפונה, יש מים זורמים, חשמל, מרכז רפואי ובית ספר גדול. המקדש מקושט בפאר. אבל סיפורן של הנשים באיזור הוא אותו הסיפור.

בדיקות אולטרא סאונד הפכו לשיגרה וכמה מהכפריים באיזור מעריכים כי יחס הבנים לבנות מגיע אף ל-3:7. לא מכבר נדרשו 20 גברים צעירים למצוא כלות מחוץ לתחומי המדינה. "יש רשימת המתנה של למעלה מ-200 גברים", אומר ראם פאל, חוואי ופעיל חברתי מקומי. "המצב הזה מתמשך כבר חמש שנים, ועדיין אף אחד לא רוצה בבנות", הוא אומר, ומאשים את שיטת הנדוניות. "כשנולדת בת, זה כמו הלוויה; אם נולד בן, עורכים מסיבות".

סארדר מוהינדר סינג, המזכיר המאופק והעצבני של המועצה המקומית, החולשת על 8,000 כפרים, רומז כי הפלות סלקטיביות אינן האמצעי היחידי להבטחת בנים. "זה לא רק שבנות כמעט ולא נולדות; באלה שנולדות כמעט ולא מטפלים", הוא מעיד.

פאל, אב לשתי בנות ושני בנים, כלל לא מקפיד על איפוק כשהוא מוקיע הפלת עוברי בנות ורצח תינוקות. "מי שהורג את בנותיו לא יכול להתפתח. זה פשע נורא, וזוהי הבעיה הגדולה ביותר שניצבת בפנינו", הוא אומר.

אלא שעל פי נתוני מפקד התושבים האחרון משנת 2001, נראה כי דיעותיו אינן מצליחות לחלחל. על כל 1,000 גברים הודים יש 933 נשים. בארה"ב, למשל, יש 1,029 נשים על כל 1,000 גברים. באינדונזיה, 1004, בבראזיל 1,025 ובניגריה 1,016. אלו הן פרופורציות נורמליות במדינה שתוחלת החיים בה גבוהה מ-60 שנה, אלא אם כן נהוגות בה שיטות אפליה מינית. מה שאומר שעל פי סטנדרטים אלו, ובמצב שבו חיים היום בהודו 531 מיליון גברים ו-495 מיליון נשים, 'נעדרות' בהודו 40 מיליון נשים.

המושג מיוחס לאמרטיה סן, כלכלן זוכה פרס נובל ובוגר טריניטי קולג', קיימברידג'. סן אומר כי המושג "נשים נעדרות" הוכנס על ידי עורך למאמר שפירסם במדור ביקורת הספרים של הניו יורק טיימס, כעדות לזעמו הרב. "אבל זה דיבר מיידית לאנשים", הוא אומר "בעוד שאני כתבתי ודיברתי על הנושאים האלו כבר 20 שנה, ועד עכשיו נתקלתי בהתעלמות כמעט סוחפת".

ההערכות הן שמספר הנשים הנעדרות בסין גדול אף יותר, וחוסר איזון מגדרי נפוץ ככלל בכל רחבי מזרח אסיה. אלא שבעוד שבסין כפופים האזרחים למגבלות נוקשות על גודל המשפחה, הסיבה לאוכלוסייה הלא מאוזנת בהודו נובעת ככל הנראה מהעדפות תרבותיות לבנים זכרים, בעיקר בקרב תושבי צפון המדינה.

הראיות מרמזות כי חוסר האיזון רק יחריף. במפקד האוכלוסין של 1991, יחס המינים בהודו עמד על 927 נשים ל-1,000 גברים, כך שהיחס הנוכחי של 933 ל-1,000 נראה למעשה כשיפור. אולם הפער בקרב ילדים עד גיל 6 התרחב בעשור האחרון, מיחס של 945 בנות ל-1,000 בנים ב-1991, ל-927 בנות ל-1,000 בנים היום, מה שמרמז על בעיה גדולה יותר בדורות הבאים. לדברי עורכי המפקד, אשר בכל שאר חלקיו שמרו על יובשנות והיצמדות לעובדות, "חוסר האיזון בקבוצת הגיל הצעירה הזו קשה לתיקון, והוא ירדוף אותנו לשנים ארוכות".

כותבי הדו"ח מציינים הפלות של תינוקות בנות, רצח תינוקות בנות והזנחה, בדרך כלל על ידי הענקת אוכל מזין פחות וטיפול רפואי נחות, כסיבות העיקריות לפערים האנומליים. לשכת הפיקוח הלאומית על התזונה תיעדה את מה שכבר ברור לכל: בנות מקבלות פחות מזון, ומחקרים שנערכו בקרב נשים מבוגרות מוכיחים כי שיעורי האנמיה בנשים הודיות גבוהים מ-80%.

ובעוד מחצית מהילדים בהודו סובלים מתת תזונה, טוענים בסוכנויות האו"ם כי "ילדים ממשפחות עניות בפונג'אב זוכים לתזונה משופרת מאשר בנות ממשפחות בעלות הכנסה גבוהה". מחקר שנערך באחרונה מטעם המכון למדעי הרפואה בדלהי, אחד מבתי החולים המובילים במדינה, מראה כי מתוך כל הניתוחים הנעשים בילדים, רק 30% נעשים בבנות.

"לא לחינוך ולא לרמת הכנסה אין שום השפעה על הגישה ללידת בנות", מסיק דו"ח של ממשלת בהודו מאמצע שנות ה-90.

ואכן, גם כאשר התעשרו מדינות פונג'אב ובהאריאנה, מספר הבנות בהן המשיך לרדת. יחס המינים בפונג'אב צנח ל-874 ל-1,000 ובהאריאנה הוא עומד על 864 ל-1,000; בדלהי, לצורך השוואה, עיר עם אוכלוסייה פונג'אבית גדולה, היחס הוא 821 ל-1,000.

כמה דמוגרפים מציעים כי זו עשויה להיות תוצאה של נדידה גברית לאיזורים העשירים יחסית. אולם טיעון זה אינו יכול להסביר את היחס הגרוע יותר בקרב אוכלוסיית הילדים: 793 בנות על כל 1,000 פונג'אבים, ו-820 בנות בהאריאנה.

הפערים גדולים במידה דומה גם ב'חגורת הפרה' העניה בצפון המדינה - בראג'סטאן, אוטר פראדש, מאדיה פראדש וביהאר.

התופעה צברה תאוצה במרוצת המאה שעברה והעסיקה את מבצעי הסקרים עוד מאז שהודו היתה קולוניה בריטית. ב-1931, כאשר יחס המינים היה 950 נשים ל-1,000 גברים, ציינו כותבי מפקד האוכלוסין כי "יחס המינים גדל ביחס הפוך למעמדם המתחזק של בני דת ההינדו". במילים אחרות, ככל שהקסטה (השכבה החברתית) גבוהה יותר, נמוך מספרן של הנשים. מחקרים מאוחרים יותר מראים מתאם בין מספרם הגבוה של הבהמינים ומספר הנמוך של הנשים במדינת ראג'פוטאס. בראגפוט ג'איפור ב-1931 עמד היחס על 695 נשים ל-1,000, וברג'אסטאן, מגיעים מדי פעם דו"חות אקראיים על כפרים ללא בנות בכלל.

בדרום הודו מדגים היחס בין המינים פערים מתונים יותר. דמוגרפים מאמינים כי מקור התופעה בתרבות השולטת של הצפון, שהובאה על ידי פולשים אירופים שהציגו להודו את היררכיית הקאסטות, הירושה הפטריארכלית ודפוסי השליטה הגברית, השונה מתרבות הדרום.

אבל לא רק בעיית הנדוניה עומדת מאחורי סוגיית הנשים הנעדרות. יש המייחסים אותה גם למסורת ההינדית הקובעת כי על הבן הבכור להדליק את המדורה לשריפת אביו המת כדי לשחרר את רוחו.

סוגיה נוספת נובעת מנהגי הירושה המפלים נגד נשים; מדינת קרלה בדרום, עם היסטוריה של דיני ירושה מטריארכלים, היא בעל היחס המגדרי הטוב ביותר בכל הודו, העומד על 1,058 נשים על כל 1,000 גברים. בדרום, מעורבות נשים רבות יותר בחקלאות הנהנית מתמריצים, עובדה המעניקה להם לעיתים מעמד של מפרנסות.

אלא שהנדוניה מהווה בכל זאת בעייה קשה לפיתרון, כפי שמעידות המודעות הערמומיות שמפרסמים מרכזים רפואיים שונים בעיתונים בעלי תפוצה מסיבית או על גבי עמודי טלגראף בין דלהי להאריאנה.

במאמצים לפרסם בדיקות מי שפיר בשנות ה-80 הציעו אז המודעות: "שלמו 500 רופיות עכשיו, במקום 50,000 מאוחר יותר". המסר לא השתנה גם עם התפשטות השימוש באולטרא סאונד בעשור האחרון; רק העלויות גדלו: "השקיעו 1,000 רופיות היום, הימנעו מלאק (100,000 רופיות) מחר".

תשלומי נדוניה אינם חוקיים, באופן רישמי. וכמוהם, בכפוף לחוק טכניקות דיאגנוסטיקה לפני לידה מ-1994, גם החלטה מוקדמת על מין העובר.

בית המשפט העליון הורה ב-2001 לניו דלהי ושאר מימשלי המדינות לאכוף את החוק מ-1994, והממשלה המרכזית הודיעה כי תאכפו במלוא הרצינות. התאחדות הרפואה ההודית קראה לגיבוש קוד אתי חדש שיוקיע הפלות סלקטיביות של עוברי בנות. ההיררכיה הסיקית בפונג'אב אף איימה בחרם על סיקים שימצאו עוברים על החוק.

אלא שהטכניקות הרפואיות העומדות בבסיס ההפלות הסלקטיביות הן חוקיות לגמרי, וכך גם ההפלות עצמן, מה שהופך את ההפלות הסלקטיביות קשות לאיתור.

לבעיה החמורה הזו, שמקורה בהצטלבות מעוותת של מסורת פיאודלית ומעמדית והרפואה המודרנית, יש השלכות קשות על הודים משני המינים. כפי שטען סידיק אוסמאני, פרופסור לפיתוח כלכלי באוניברסיטת אלסטר, במאמר שפירסם באחרונה, תת תזונה שיטתית של בנות ונשים, מובילה למצוקה עוברית ובעיות תת משקל בתינוקות. בעייה זו, מצידה, מובילה לשכיחות גבוהה של מחלות כלי הדם בלב ושכיחות בולטת של סכרת בהודו ובכל איזור מזרח אסיה, מה שמשפיע על שני המינים, אולם בעיקר על גברים.

"לפעמים אני מצטער שאני לא מאמין באלוהים ובהתערבות אלוהית", אומר אמרטיה סן במרירות על התוצאה הגברית הזו של הזנחת נשים.

עוד כתבות

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות