גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בית הכנסת הגדול בנס-ציונה: מחכים למשקיע

בית הכנסת שהושלם ב-1926 נבנה על-ידי בני המושבה ולא מכספי הברון, שימש כמחסה בימי הפרעות וכמחסן נשק, ונחוגו בו אין ספור חתונות וטקסי בר-מצווה * מצבו מדרדר והעירייה מחפשת משקיע

בית הכנסת הגדול בנס ציונה מחכה למשקיע שיצטרף לפרויקט שימורו ושיפוצו, והחזרתו לימיו הטובים. הפרויקט משותף לעיריית נס ציונה והמועצה לשימור מבנים ואתרים במחוז המרכז. מטעם עיריית נס ציונה מקדמים את היוזמה מהנדסת העיר, רינה קטיף, וראש העיר, יוסי שבו. בימים אלו, הכינו הגורמים "תיק משקיע", המציג את בית הכנסת הגדול וקורא לבעלי הון לתרום לשימורו.

בית הכנסת הגדול בנס ציונה מתנשא על גבעה טבעית הצופה למרחקים, ומשקיפה על מרכז העיר. המבנה, הנמצא בסמוך לבית הראשונים, מיועד כיום לשימור בתוכנית נס/131. שני המבנים המרשימים ויוצאי הדופן בולטים לעין על רקע הסביבה, ומהווים נקודת ציון לראשית המורשת החברתית, התרבותית והאדריכלית של נס-ציונה, החוגגת השנה 120 להקמתה.

הגבעה שעליה עומדים שני המבנים נרכשה ב-1905 מידי הערבים בכסף מלא. לאחר הרכישה החליטו פרנסי המושבה לייחד את הגבעה ואת שיפוליה, המשתרעים על פני שטח של כ-20 דונמים, לצרכיה הציבוריים של המושבה.

קופצים רבים הציעו להקים מבני מגורים על שטח יקר זה, אך החזון, האחריות הקהילתית וטובת רווחת הציבור גברו עליהם.

לימים הפכה הגבעה למקום התכנסות של בני המושבה, וכונתה "גבעת האהבה". בימי חירום הפכה לגבעת ההגנה וההתבצרות של נס ציונה, בזכות מיקומה הגבוה שממנו אפשר להשקיף על כל הסביבה הקרובה. על שיפוליה המזרחיים, הנושקים לרחוב תל-אביב, הוקמו מבני ציבור, לרבות בית הכנסת.

בשנת 1920 יצק הבנאי חיים טפר את מעלה המדרגות מרחוב תל-אביב לגבעה - כ-80 מדרגות, ומשטחים הכשירו את הגישה הנוחה לבית הראשונים, ששימש במקור כבית הספר וכבית ועד הקהילה, ולבית הכנסת שנחנך בשנת 1926.

הילדים עזרו בבנייה בשעות הפנאי בית הכנסת הוקם על-ידי בני המושבה ללא עזרה מבחוץ. למרות מצבם הכלכלי הדחוק, תרמו התושבים מכספם לרכישת החומרים, וילדי המושבה התנדבו בשעות הפנאי לעזור במלאכת הבנייה. בשונה מהמושבות האחרות באיזור, שבכולן נבנו בתי הכנסת בכספי הברון רוטשילד ועל פי תכתיביו האדריכליים, הוקם בית הכנסת בנס-ציונה בזכות התלכדות התושבים סביב השאיפה להקים במושבתם מרכז דתי חברתי.

המקורות התקציביים הדלים חייבו בנייה בשלבים. קומת הקרקע נבנתה ב-1914 בקירות אבן שרוחבם 80 ס"מ, ומעליהם תקרת קמרונות. עד שנת 1922 שימש חלל זה כבית העם (כיום הוא משמש את המשמר האזרחי). בשנה זו התחדשה בניית הקומה העליונה, שארכה עד 1926.

הממונה על גיוס הכספים לבניית בית הכנסת היה חיים טפר, אחד מאיכרי המושבה שבלט בנחישותו ובפעילותו הציבורית, ובבניית בית הכנסת פעל כמהנדס, כאדריכל וכבנאי. טפר היה קבלן, ובשנותיו הראשונות בארץ שימש כבנאי של בתי הכנסת בראשון לציון וברחובות, שנבנו בתחילת המאה ה-20.

טפר העתיק את עקרונות התכנון של בתי הכנסת במושבות הסמוכות לבית הכנסת בנס ציונה. בדומה להם הוא מכיל חלל תפילה מרכזי, גלריה לעזרת נשים באגף המערבי, וחדר לתלמוד תורה.

לאחר שנחנך, הפך בית הכנסת למרכז הרוחני והחברתי של בני המושבה. בשנת 1929, במאורעות תרפ"ט, שימש בית הכנסת, לאחר שבוצר כולו בשקי חול, גם מקום מחסה לתושבי המושבה שהתפנו מבתיהם מאימת התוקפים הערבים. בשנים ההן שימש גם מקום מחבוא לנשק המחתרתי של ההגנה.

מאז ועד שנות ה-80 צוינו ונחוגו בבית הכנסת של נס ציונה האירועים החגיגיים של תושבי הקהילה: לידות, בריתות, טקסי בר מצווה ונישואין.

זהו מבנה מלבני מוארך, עם גג דו-שיפועי שהיה מחופה במקורו בפח אבץ. לימים הוחלף גג זה בלוחות אסבסט. מערכת הגג מוסווית על-ידי גמלונים ומעקות. הגג נשען על מערכת של קירות נושאים הבנויים בקומת הקרקע מאבן מקומית, ובקומה העליונה מלבני מלט. בשלב השני של בניית בית הכנסת טויחו הקירות בטיח על בסיס סיד, תוך הדגשה והבלטה של האורנמנטיקה בחזיתות.

סגנון אדריכלי אקלקטי הסגנון האדריכלי הוא אקלקטי, ומייצג מקורות השפעה שונים. נעשה בו ניסיון להיטמע בתרבות המזרחית המקומית, תוך כדי שילוב מוטיבים יהודיים עם אלמנטים מהסגנון האירופי הקלאסי. 12 חלונות רחבי מידות המסתיימים בקשת מחודדת, בהשפעת האדריכלות האיסלאמית, ומעוטרים במגיני דוד צבעוניים, מאירים בנדיבות את חלל אולם התפילה, ומסמלים את 12 השבטים.

החזיתות מחולקות למספר מודלים באמצעות פילאסטרים קלאסיים, הבולטים ממישור הקיר ומסתיימים בקצה העליון בקרניז קלאסי מעוטר, המקיף את כל המבנה. בראש החזית המזרחית, הפונה לרחוב תל-אביב, בנוי גמלון מסוגנן, שבמרכזו זוג חלונות מקושתים הנראים כלוחות הברית. מעליהם במרכז, מפוסל מגן דוד, ומעל לגמלון מתנוססת מנורת שבעת הקנים.

מוטיב דומה קיים בחזית המערבית של המבנה, שהיא חזית הכניסה לאולם התפילה. זוג החלונות המקושתים בחזית זו מאירים את עזרת הנשים, הנמצאת מעל איזור הכניסה לאולם התפילה.

באגף המערבי שתי קומות, שגובהן זהה לגובה אולם התפילה. אגף זה כולל את עזרת הנשים, את חלל הכניסה ואת חדר תלמוד תורה. חזיתותיו מובדלות משלוש החזיתות הראשיות המקיפות את אולם התפילה באמצעות שני פילאסטרים גבוהים, המפרידים בין הגוש הקדמי לאחורי, ומדגישים את השוני ביניהם.

בגוש האחורי החלונות מסתיימים בקשת רנסנסית מלאה, העיטורים מינוריים והקיר המערבי מתעגל ברכות. מרכיבים אלה מצביעים על גישה מינורית יותר ומחייבת פחות מזו שבאגף הקדמי. אפשר לראות בכך הבחנה בין העולם הגברי הייצוגי (האגף הקדמי) לבין העולם הנשי, הפרגמטי והצנוע יותר (האגף האחורי).

עיצוב החלל הפנימי מפתיע בעוצמתו ובעושרו. ניכרת בו השפעתן החזקה של מסורות ארכיטקטוניות שמקורן בבתי הכנסת בפולין ובמזרח אירופה בכלל.

ארבע עמודי ברזל עם כותרות קלאסיות נשאו תקרת עץ מקומרת המגביהה את האולם במרכזו, מעל לבימה ולארון הקודש (לימים הוחלף העץ באלומיניום). התקרה נצבעה כפי הנראה בתכלת בגוון השמים, כדי לקרב את המתפלל אל הקדוש ברוך הוא (מוטיב החוזר על עצמו בחלק מבתי הכנסת בארץ באותה העת).

ארבעת העמודים, כנגד ארבע האמהות, מחלקים את האולם לתשעה חלקים שווים המשולים לתשעה ירחי לידה. בטבורו של האולם ניצבת בימה משושה מעוטרת אף היא בגווני תכלת. מולה, על הקיר המזרחי, ניצב ארון קודש עשיר באלמנטים של האדריכלות האירופית הקלאסית.

בית הכנסת כיום, אף שהינו פעיל, נמצא במצב מוזנח. לאחרונה נחשפו ציורי קיר מרשימים שצוירו על קירותיו הגבוהים, ונדרשת השקעה בשיקומם. "גלובס" יעקוב אחר התקדמות שימור בית הכנסת.

עוד כתבות

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

רחפן של Spear UAV / צילום: Spear UAV

"בעל 4 להבים מתוצרת ישראל": הרחפן שיכול לתקוף גם באספהאן

אחת מהאפשרויות שעלו היום, היא שישראל תקפה באיראן באמצעות חימוש משוטט של הסטארט-אפ התל אביבי "ספיר" (Spear UAV) - נשק בו היא משתמשת בזירות השונות של מלחמת "חרבות ברזל" ● כך משמש החימוש בעל יכולות AI את ישראל במלחמה

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד