גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החלוצים של חלוצה

חולות חלוצה לא עברו לידי הפלשתינים, לשמחתם של תושבי הנגב * על מים מליחים הם מגדלים בהם זיתים, שמהם מייצרים את אחד משמני הכתית המשובחים בארץ * מאחורי השותפות המצליחה עומדים - בחלקים שווים - קיבוץ רביבים והאחים נקש

על פי אחת הוואריאציות של תוכניות השלום, שעלו על שולחן הדיונים בשנים האחרונות, חולות חלוצה היו אמורים לעבור לידי הפלשתינים, בתמורה לשמירת שטחים ביו"ש. אילו יצא הדבר לפועל, לא היינו זוכים ליהנות היום לפחות משני מוצרים איכותיים ומיוחדים במינם - הזיתים של חלוצה ושמן הזית חלוצה.

במשך שנים רבות מדי לא השכילה מדינת ישראל לממש את חזונו של דוד בן-גוריון ליישב את הנגב ולהפריחו. קביעתו, כי "בנגב ייבחן העם בישראל", עומדת עדיין במבחן מתמשך, למרות שבשנים האחרונות חלו שינויים מפליגים בנוף האנושי והבוטני של הנגב. בין אלו בולטים במיוחד אלפי דונמים של עצי זית מזנים שונים, שניטעו בלב המדבר הצחיח. המחסור במים מתוקים להשקיה הוליד פיתרון - השקיה במים מליחים.

מאז ימי הנבטים למרות שהאסוציאציה המיידית לגידול זיתים וכרמי ענבים מעלה נופים ים-תיכוניים מובהקים ולאו דווקא נופי מדבר, מתברר שהחידוש אינו כה דרמטי ובן-גוריון לא עסק בהזיות. תעודות היסטוריות מלמדות, שתושבי הנגב העלו מס לשליטים השונים של האזור בצורת יין ושמן זית. הכיבוש המוסלמי, שדחק את הצבא הביזנטי מהאזור, פגע באפשרויות מכירת היין והביא, למעשה, לדעיכת היישוב בנגב ולחיפוש אחר מקומות נוחים יותר לפרנסה. אך הנבטים הקדומים, שחלוצה הייתה הגדולה שבעריהם בנגב, פיתחו את החקלאות הקדומה וכשחסרו גשמים והשטפונות לא הנפיקו די מים, הם כרו בארות, שחלקן נמצאות עד היום בשימוש הבדווים, כדי לנצל את מי התהום העליונים, ולגדל שפע של גפנים ליין ועצי זית לשמן.

עד שנת 1995, גם קיבוץ רביבים, כמו ישובים אחרים ברמת-הנגב, עסק בגידול נשירים. "אבל כשגילינו, שהרווחיות נשחקת והמים המתוקים אוזלים, הבנו שצריך למצוא פיתרונות אחרים", מספר אורי יוגב, מנכ"ל חברת "דרך השמן בנגב", שעומדת מאחורי הזיתים של מותג חלוצה.

יוגב וחבריו לא היו צריכים לחפש את הפיתרון במחוזות רחוקים. כבר לפני כ-20 שנה נעשו בחווה הניסיונית בדיקות של מכון וולקני, לגבי האפשרות של גידולים במים מליחים. בין שאר המומחים שעסקו בתחום היה פרופ' שמעון לביא, חוקר בכיר במכון וולקני ובפקולטה לחקלאות של האוניברסיטה העברית ומי שפיתח את זן ברנע, שגדל בחלוצה לצד זנים דוגמת פיקואל וסורי (שאגב, מקור שמו אינו במילה סוריה כי אם במילה צור, ועל כן יש להגותו עם חולם). הבדיקות היו חיוביות, "ועל בסיס הניסויים הללו הבנו, שיש היתכנות לגידול זיתים על מים מליחים", אומר יוגב.

חיזוק נוסף לכיוון החדש ניתן בשנות ה-90 על ידי יענק'לה יוגב, אביו של אורי יוגב וחבר רביבים בעצמו, שהגה את הרעיון של "נגב של צמיחה". הוא גרס, כי חייבים לחבר בין כל הגורמים, המשתמשים במים מליחים ברמת הנגב. "המים המליחים נובעים בטמפרטורה של 39 מעלות", מסביר אורי יוגב. "ניתן להשתמש באנרגיה שלהם, כדי לחמם בתי צמיחה. משם, הם יכולים לעבור לספא התיירותי, וממנו לבריכות הדגים, שנזקקות לטמפרטורות חמימות במיוחד בחורף. את המים הללו, שמכילים פסולת עשירה של הדגים, אפשר לסנן ולהשתמש בהם לצורך השקיית המטעים".

1,000 דולר לדונם את המטעים נטעו חברי רביבים בשנת 1995, בהשקעה של כ-1,000 דולר לדונם. בשנים הראשונות הם מכרו את כל תנובת הזיתים למותגים מוכרים, דוגמת כרמל מזרחי וקבוצת יבנה. למרות שהנטיעה נעשתה על ידי הקיבוץ עצמו ועל חשבון תקציביו, בהמשך היה ברור, שחייבים לחלוק את הסיכונים ולהכניס שותף. "אבל המוטו שלנו היה, שהשותף מקבל משהו שהוא רואה בעין, ולא רעיון בלבד", מדגיש יוגב.

השותפות, שלדברי שני הצדדים נחשבת פוריה ביותר, נעשתה עם האחים נקש - ג'ו, רפי ואבי. אל הציונות המובנית שלהם חברה גם אהבה עמוקה אל הנגב. בעת שירותו הצבאי היה אבי נקש באזור שדה בוקר ודימונה, ואילו רפי גדל כילד חוץ בקיבוץ בארי.

במשך כל השנים מרבים האחים נקש להשקיע בישראל, ובין השאר הם מחזיקים גם היום את מלון אורכידאה באילת. עם בואו לארץ, נוהג אבי נקש לנסוע ברכבו לאילת, כדי לחצות את הנגב, ולראות מה התחדש. פה ושם הוא משוחח עם טרמפיסטים, פה ושם הוא עוצר לחטוף שיחה עם אנשי האזור. כך גם נולד הרעיון של השקעה בכרמי זיתים בנגב. אבל תוך כדי גלגול הרעיון, התברר שברביבים יש כרם נטוע, ובינתיים שמעו גם אנשי רביבים על התעניינותם של האחים נקש. השידוך נוצר באופן טבעי, האחים נקש השקיעו כמה מיליוני שקלים, ונולדה השותפות, שמחזיקה בחלקים שווים הן את חברת דרך השמן בנגב - שלה כרמי זיתים משותפים, והן את חברת חלוצה, שמשתמשת בזיתים המשותפים, כמו גם בכרמי הזיתים שיש לכל אחד מהשותפים בעצמו. חלוצה הוא גם שם המותג של הזיתים והשמן, והחברה אחראית לבית הבד ולכל פעילויות השיווק.

היום, מתגאים השותפים, השיווק נעשה גם בחו"ל. במעדניות במנהטן כבר אפשר למצוא את שמן חלוצה באופן מסודר, ובדרך נמצאות מעדניות בינלאומיות נוספות מהשורה הראשונה, גם באירופה.

מתחילת הדרך עובדים בחלוצה בשיטה מודולרית. את אלף הדונם הראשונים, שכבר מניבים פרי, נטעו בהדרגה - מדי כמה חודשים, לאורך שנתיים. את בית הבד הקימו בשלב זה עם קו ייצור אחד, כאשר כבר עתה ברור, שבעונת המסיק הבאה יורחב הייצור לשני קווים. "אנחנו פועלים בהדרגה, כדי לעמוד בתקציב ובקצב הפיתוח", מסביר יוגב. הדברים היו קריטיים, כמובן, במיוחד בשלבים הראשונים, כשהקיבוץ עמד לבדו מול הענף החדש. "היום", מציין יוגב, "שאלת ההיתכנות של המיזם אינה רלוונטית. התשובות כבר ברורות. עכשיו צריך להקדיש תשומת לב ליעילות העבודה ולשיווק".

אבל בישראל, כמו בישראל. גם הסיפור האופטימי ביותר אינו יכול להיות חף מבעיות מיותרות. וכך, ממש בימים אלו נלחמים אנשי חלוצה, ביחד עם כל האחרים ברמת הנגב, בגזירה חדשה של התוכנית הכלכלית, שאמורה לייקר את השימוש במים המליחים - גזירה, שבעצם אין מאחוריה שום היגיון. "חשוב להדגיש", אומר יוגב, "כי אין שום קשר בין מצוקת המים השפירים בישראל לבין כמות המים המליחים שיש כאן. ולכן, אין שום הצדקה לייקור המים המליחים".

מלחמת המים המליחים לדברי יוגב, "המדינה השקיעה במשך השני עשרות מיליוני שקלים, כדי לאפשר בנגב פרויקטים חקלאיים ושימוש במשאבי הקרקע. הבארות נחפרו כבר בשנות ה-70, אבל במשך שנים כמעט ולא השתמשו במים המליחים. בשנים האחרונות עלתה כמות המשתמשים, ובמקביל מגדילים גם את מספר הבארות. יתרה מזו - אם לא ישאבו מים מליחים מהבארות, רמתם תעלה, והם עלולים להמליח גם את המים השפירים באזור. אם כך יקרה, יהיו חייבים להתפיל מים עבור הישובים בנגב, ומדובר בתהליך יקר מאוד".

יוגב מדגיש, כי הודות לגודל, לחלוצה יהיה קל יותר להתמודד עם הבעיה. אבל החקלאים האחרים באזור - במיוחד החקלאים הקטנים והבודדים - כבר שוקלים היום את צעדיהם, נוכח הייקור המתוכנן.

וכשמדובר בייקור כזה בנגב, מדובר בפגיעה קשה במתיישבים רבים, שעושים עבודה ציונית במלוא מובן המילה, מפריחים את הנגב ומשנים את דמותו. כי כמו שאומר יוגב, "מי שייסע לאילת בעוד כמה שנים דרך מצפה רמון, יעבור בדרך כרמי ענבים וזיתים - גדולים וקטנים, כמו גם חוות ומיני תעשיות נוספות, שהולכות ומתפתחות בנגב".

שינוי הנוף בולט כבר היום. פרדסי השרון העתיקו את מקומם לנגב, והם מושקים במי השפ"דן; גם הפרות מרוצות בנגב, וכך גם הווטרינרים והרפתנים, שאינם צריכים להתמודד עם הקרקע הבוצית, המאפיינת רפתות במקומות אחרים בארץ. ואכן, לקיבוץ רביבים יש רפת משותפת עם ניר אליהו, שבה 700 פרות, הנחשבת לאחת השותפות המובילות בארץ. בנוסף, מפוזרות בשטח חוות קטנות נוספות, עם כמה עשרות דונמים בכל אחת מהן, שבחלקן מגדלים זיתים, באחרות כרמים, דגים ועוד. "הסיבה, שדרבנה את המדינה לפתח את המשאבים בנגב, קשורה לעובדה, שהמשאבים הללו מאפשרים לפתח תעשייה מאוד מגוונת", מסביר יוגב.

המבקרים בנגב יכולים לרכוש את מוצרי חלוצה בפונדק של רביבים, השוכן באתר "ראשית ההתיישבות", ובעתיד ייתכן שיפתחו פעילות תיירותית גם סביב בית הבד. אך בינתיים, ניתן להשיג את השמן והזיתים בכל המעדניות המובחרות בארץ, כמו גם ברשת השופרסל.

עוד כתבות

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי