גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברק משיב לריבלין: מציע לחוקק חוק-יסוד החקיקה על פיו רק העליון יוכל לקבוע בטלות חוק

ברק אמר את הדברים, בתשובה להתקפתו של יו"ר הכנסת, ח"כ רובי ריבלין, כלפי בית המשפט העליון, בשבוע שעבר

נשיא בית המשפט העליון, אהרון ברק, מציע לחוקק את חוק יסוד: החקיקה, שבו ייקבע כי רק בית המשפט העליון בשבתו כבית משפט לחוקה, ורק בשבתו בהרכב של 9 שופטים או יותר, יוכל לקבוע בטלות של חוק, תוך שלילת סמכותו של כל בית משפט או בית דין אחר.

ברק מציע לקבוע כי לא יהיה ניתן לשנות חוק יסוד זה אלא ברוב של 70 ח"כים לפחות. ברק אמר את הדברים, בתשובה להתקפתו של יו"ר הכנסת, ח"כ רובי ריבלין, כלפי בית המשפט העליון, בשבוע שעבר. ברק דיבר במושב המרכזי בכנס לשכת עוה"ד, בנושא משפט וצדק חברתי.

ברק השיב לדבריו של ריבלין בהתקפה חריפה, וקרא לו לעקוף את התוצאה, באמצעות חקיקת. לדברי ברק, כאשר בית המשפט מחליט שחוק של הכנסת הוא חוקתי או לא חוקתי, הוא לא פוגע בכבודה של הכנסת, אלא הוא מגשים את רצונה, כפי שהביעה בזמנו בעת שחוקקה את חוקי היסוד. לדבריו, "אם הכנסת לא מרוצה, כל כך קל אצלנו לעקוף את התוצאה. אין קל לה מלהביא את עמדתה ולשנות את זה. ניתן לשנות את חוק יסוד: כבודה האדם, ברוב של שניים נגד אחד ואת חוק יסוד: חופש העיסוק, ברוב של 61 ח"כים". ברק אמר, כי אינו מבין את ההתקפה, לאור העובדה שמאז חוקקו חוקי היסוד בית המשפט העליון ביטל חוקים של הכנסת שלוש פעמים בלבד, ובאחרונה עשה כך בית משפט השלום. ברק אמר: "על מה קמה הזעקה? על שלושה פסקי דין של העליון ואחד של השלום, קמה הזעקה? בתקופה המקבילה חברינו במדינות אחרות היו הרבה יותר פעילים. אז על שלושה פסקי הדין האלה קמה הזעקה? זה הפוטש? זו הפגיעה בדמוקרטיה הישראלית? את הבעיה הזו אפשר לפתור ברוב של שניים נגד אחד ואני הראשון שאתן לזה תוקף.

"כאשר אנו באים ואומרים שחוק רגיל בטל, מה אנו עושים? אנו מגשימים את עליונותה של הכנסת. ריבלין פגע לא בנו אלא בכנסת. הכנסת יכולה לבטל כל דבר, ברוב של שניים נגד אחד, אבל לא זו תפיסת היסוד של הכנסת".

ברק ציין, כי בית המשפט העליון נזהר מאוד בכבודה של הכנסת, ולכן בכל פעם שמונחת לפתחו בעיה קשה, קודם כל הוא פונה אל הכנסת. ברק אמר: "כבודה של הכנסת יקר לי מאוד מאוד מאוד. כולנו חייבים בכבודה של הכנסת. אם יש חוט שני שעובר בשנים האחרונות הוא הצורך לכבד את הכנסת לכן בכל פעם שיש בעיה קשה אנו קודם כל פונים אל הכנסת, כמו בנושא גיור, כמו בגיוס בחורי ישיבות. כוחה של הכנסת חשוב לכולנו".

לדברי ברק, נראה לו כי הצעתו לחקיקת חוק יסוד: החקיקה, צריכה לעלות בקנה אחד עם השקפתו של ריבלין ועם השקפתו שלו עצמו. ברק אמר: "הצעתי היא: רובי ריבלין, טול עת שרביט יו"ר הכנסת והעבר בכנסת את חוק יסוד: החקיקה. הכנסת תקבע שלא כל רשות שיפוטית תוכל להכריז על בטלות של חוק. נקבע שלא כל שופט שלום ולא כל דיין ולא כל שופט מחוזי יוכל לבטל חוק. זו תהיה סמכות שתוגבל לעליון. זו ההצעה שאני חושב שמדינת ישראל זקוקה לה עכשיו. יפעל יו"ר הכנסת לכך יחד עם חבריו לכנסת".

ברק הזכיר עם זאת, כי הכרזה על בטלות חוק, הנעשית על ידי כל שופט או דיין במדינה, אינה מביאה למחיקתו של חוק מספר החוקים, שכן רק הכרזת בטלות על ידי בית המשפט העליון פוסלת כלפי "כל העולם", וזאת מכוח הגישה המעוגנת בחוק יסוד: השפיטה, שפסקי הדין של בית המשפט העליון ורק הם מהווים תקדים מחייב. על כן, לדבריו, יש להסיר דאגה מליבו של יו"ר הכנסת, אין סכנה לוודאות המשפטית ואין סיכון להיררכיה הנורמטיבית. רק כאשר הדבר יגיע לבית המשפט העליון תהה להכרזה השפעה נורמטיבית כללית.

ברק אמר: "צר לי שיו"ר הכנסת רואה בבית המשפט העליון סכנה לדמוקרטיה. צר לי גם שהוא מאשים אותי ואת בית המשפט העליון כמי שפוגע בקרנה של הכנסת. אין לך דבר רחוק מזה מהמציאות דווקא בית המשפט העליון חוזר תמיד ומדגיש את מרכזיותה של הכנסת כרשות מכוננת וכרשות מחוקקת בדמוקרטיה הישראלית.

לדבריו, ישנו דיאלוג מפרה בין הרשות המחוקקת לרשות השופטת: הכנסת אינה מבקשת להשתלט על בית המשפט ולקצץ בכנפיו, ובית המשפט אינו מבקש להשתלט על הכנסת ולפגוע במעמדה ובסמכויותיה. לדברי ברק, בתי המשפט עושים ככל שביכולתם, ובמסגרת הכלים העומדים לרשותם כדי לבסס את הדמוקרטיה הישראלית, שכן הם יודעים כי אם הם לא יגנו על הדמוקרטיה היא לא תגן עלינו. לדבריו, גישתו של ריבלין מבטאת גישה פורמלית חד ממדית למוסד הדמוקרטיה. דמוקרטיה אינה רק שלטון הרוב כפי שהוא מתבטא ברשות מחוקקת אלא היא גם שלטונם של ערכים, עקרונות וזכויות אדם שהרוב אינו רשאי ליטול מהמיעוט.

לדבריו, הביקורת השיפוטית על חוקתיות חוקים אינה נוגדת את הדמוקרטיה ואינה פוסט דמוקרטית. ביקורת שיפוטית זו היא הביטוי העליון של הדמוקרטיה שכן הביטוי הן לשלטון הרוב (שקבע את היסוד) והן לזכויות אדם (הקבועות בחוקי היסוד). לדבריו, ביקורת שיפוטית זו היא הגשמתה של הפרדת הרשויות, שכן היא נועדה להבטיח כי הכנסת כרשות מחוקקת לא תפגע בכנסת כרשות מכוננת. לדבריו, הפגם העיקרי בגישתו של ריבלין הוא בכך שאינו מבחין בין כנסת המכוננת חוקי יסוד לבין כנסת המחוקקת חוקים רגילים. ברק אמר, כי בית המשפט אינו מבקר את מעשיה המכוננים של הכנסת אלא הוא מבקר את מעשי המחוקקים, כפי שנעשה ברוב רובן של המדינות הדמוקרטיות. לדבריו, כאשר בית המשפט מבטל חוק של הכנסת בהיותו נוגד חוק יסוד, הוא לא שולל מן הריבון את סמכותו הדמוקרטית, הריבון הוא העם, ובית המשפט נותן ביטוי לדברי הריבון באמצעות נציגיו בכנסת, כפי שמצא ביטוי בחוק היסוד.

לדבריו, אם פסק דינו של בית המשפט המפרש חוק יסוד אינו נראה לכנסת, הרשות בידה לשנות את חוק היסוד ולכונן הסדר חוקתי שונה. לדבריו, בראש הפירמידה הנורמטיבית ניצבת הכנסת כרשות מכוננת, הפועלת מעל לכנסת כרשות מחוקקת. לדבריו, בוודאי שהשופט אינו ניצב בראש פירמידה זו, אלא תפקידו לפרש את הוראות הכנסת כרשות מכוננת ומחוקקת ולקבוע אם הן מתיישבות זו עם זו; בכך הוא מגן על הכנסת עצמה. בכך הוא מגן על שלטון המשפט, ובכך הוא שומר על הדמוקרטיה המתבטאת לא רק בכוח החקיקה של המחוקק, אלא גם בזכויות אדם שקבעה הכנסת כרשות המכוננת.

בהתייחסו לנושא מושב הפתיחה: "משפט וצדק חברתי", קרא ברק לתת לזכויות חברתיות מעמד על-חוקתי, כשם שיש לזכויות אזרחיות ולזכויות פוליטיות לדבריו, המצב כיום, שבו יש מעמד על-חוקתי לזכויות אזרחיות ופוליטיות ולא לזכויות חברתיות, הינו מצב בלתי נסבל.

ברק אמר, כי זכויות חברתיות כוללות זכויות לבריאות, לחינוך, זכויות עובדים וזכות לשיכון. לדבריו, רבות מהזכויות הללו הינן זכויות חוקתיות, אך אין להן מעמד חוקתי על-חוקי.

ברק אמר אם מסלקים חסר בית התנחל בבניין ציבורי כלשהו, מבלי להעניק לו דיור חלופי, זוהי פגיעה בכבוד האדם. לדבריו, אדם הנאלץ לחיות בתנאים חומריים משפילים הוא אדם שכבודו נפגע.

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי