גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכנסת אישרה בקריאה שנייה את הסדר הפרטת חברת החשמל שבתוכנית הכלכלית

(עדכון שוטף) קודם לכן אישרה המליאה בקריאה שנייה את פרק הרשויות המקומיות בחוק שבמרכזו העלאת תעריפי הארנונה ברשויות המקומיות ב-3.2% * עלו תעריפי המים השפירים לחקלאות ב-15% ותעריפי המים לצריכה ביתית ב-7% * עבר התיקון הרחב בחוק החברות הממשלתיות

(עדכון) מליאת הכנסת אישרה הערב בקריאה שנייה את הסדר ההפרטה של חברת החשמל שבחוק התוכנית הכלכלית. הרפורמה במשק החשמל אושרה ברוב של 43 תומכים מול 35 מתנגדים.

קודם לכן אישרה המליאה בקריאה שנייה את פרק הרשויות המקומיות בחוק שבמרכזו העלאת תעריפי הארנונה ברשויות המקומיות ב-3.2%.

עוד אושרו בקריאה שנייה, ברוב של 54 תומכים מול 44 מתנגדים, העלאת תעריפי המים השפירים לחקלאות ב-15% ותעריפי המים לצריכה ביתית ב-7%. לעומת זאת לא תהיה העלאה בתעריפי המים המליחים ומי השפד"ן.

התיקון הרחב בחוק החברות הממשלתיות עבר בקריאה שניה ברוב של 58:48. התיקון מסדיר את ההגנה על האינטרסים של המדינה בחברות שבהפרטה, כתחליף למניית זהב, גם לאחר שיעברו לידיים פרטיות. התיקון מחייב בין השאר, את החברות הממשלתיות בפרסום דו"חות כספיים בדומה לחברות ציבוריות כדי להגדיל את סיכוי הממשלה לקבל מהן את הדיבידנדים המגיעים לממשלה.

שר האוצר מחק ברגע האחרון מהצעת התיקון, סעיף שהיה מאפשר לחברת בזק להגדיל את אחזקותיה ב-YES מעל ל-50% מבלי להפוך את יס לחברה-בת ממשלתית, כדי להגדיל את ערכה בהפרטה.

שר התשתיות יוסי פריצקי אמר ל"גלובס" בתום ההצבעה, כי אישור הפרטת חברת החשמל מהווה סוף פסוק להתרוצצות סביב החקיקה מאחר שאישור כל סעיפי חוק התוכנית הכלכלית בקריאה שלישית ייעשה כמקשה אחת.

הסעיפים שאושרו מסבירים את חלוקת שירותי חברת החשמל בין שלושה בעלי זיכיונות לייצור, הולכה וחלוקה. סעיפים נוספים שהיו בהצעת החוק לגבי מדיניות משק החשמל וחלוקת הסמכויות בין שר התשתיות לרשות שירותים ציבוריים - חשמל הוצאו מהחוק לבקשת השר בגלל מחלוקת שבתוך המשרד.

ההצבעה על סעיפי התוכנית מתנהלת בעצלתיים כשבאופוזיציה כמו בקואליציה ניכרים סימני העייפות, למרות שרוב ההצבעות נעשות במהירות יחסית, בהרמת ידיים אף מבלי למנות את הקולות במדוייק. ההכרעה נעשית עפ"י מראית עין של יו"ר הכנסת ראובן ריבלין שמנהל את ההצבעות.

כתוצאה מהעייפות בקושי ארבע שעות לאחר תחילת ההצבעות מתרוקן האולם תוך כדי ההצבעות. במקרה של ההצבעה על העלאת הארנונה הוחלט לקיים אותה באופן שמי ולמרות מרוצת הח"כים בחזרה לאולם לא היה חסר שהקואליציה תפסיד ורק בסיבוב השני של קריאת השמות הושג רוב דחוק של 51 תומכים מול 47 מתנגדים.

בשני המחנות מצפים לראשון שיישבר כדי להתפשר על קיצור ההצבעות בתמורה להעברת סעיפים או ללא תמורה.

מרחב התמרון של האופוזיציה בכנסת, להתיש את הקואליציה בהצבעות אינסופיות על חוק התוכנית הכלכלית, הוגבל היום (ד') בצהריים, בהחלטה שהסמיכה את יו"ר הכנסת, להחליט על איזה עניין תתקיים הצבעה שמית, שהיא הצבעה ארוכה ביותר.

עם זאת, גם במגבלות האפשריות, ההצבעה על אלפי ההסתייגויות בקריאה השנייה ועל אישור הסעיפים עלולה להימשך עשרות שעות. ההצבעות על אלפי הסתייגויות החלו בשתיים אחה"צ, במתכונת שקבעה ועדת הכנסת, סדרנית העבודה של הבית, בהסכמת האופוזיציה. הן יתקיימו ברצף וללא הפסקה, בהצבעות אלקטרוניות מהירות, או בהרמת ידיים. הצבעות שמיות יתקיימו לפי דרישה, וכאמור רק בהסכמת היו"ר, ראובן ריבלין.

מרכז פעולות האופוזיציה, ח"כ אברהם בורג (העבודה), אמר שהוא סומך על הגינותו של ריבלין, שלא תקפח את האופוזיציה.

בהצבעות הראשונות בכנסת על ההסתייגויות נרשם רוב של 64 מול 46 לקואליציה.

סיבוב אחד של הצבעה שמית, שבה נקראים שמות 120 הח"כים וכל אחד מכריז על עמדתו - נמשך בממוצע 20-30 דקות. בורג מעריך, שגם במגבלות שהוסכם עליהן, קיים מרחב התשה של עשרות הצבעות שמיות שיידרשו על 107 סעיפי החוק ועל כ-200 הסתייגויות מהותיות. גם יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ רוני בר-און (ליכוד), מסכים עקרונית שראוי לקיים הצבעות שמיות רק על אלה.

בהנחה שריבלין יאשר רק את מחציתן, מדובר ב-150 הצבעות שמיות, שיימשכו לבדן כ-50-75 שעות, שהן 2-3 יממות רצופות, כשעליהן יש להוסיף את השעות הרבות של ההצבעות הרגילות. שם גם עלולה כל הצבעה בהרמת ידיים להימשך, אם תידרש ספירה ידנית של המצביעים.

נוכח האפשרות שבלוח הזמנים הזה עלולות ההצבעות להימשך עד כניסת השבת, ואולי גם אחרי יציאתה, מקווים בפורום סיעות האופוזיציה, שהקואליציה תישבר, ותסכים לקצר את המרתון, והאופוזיציה תסכים תמורת ביטול גזירות, כגון מס הבריאות על עקרת הבית.

שר האוצר בנימין נתניהו נדרש לפני תחילת ההצבעות על ידי ח"כ אבשלום וילן (מרצ) לגלות לכנסת אם היו הסכמים או התחייבויות שלטוניות של הממשלה לח"כים כדי שיתמכו בתוכנית הכלכלית. הוא טען, כי למתנחלי יש"ע התחייבה הממשלה להחזיר בדרכים אחרות כל הטבת מס שתישלל מהם במסגרת החוק.

נתניהו הודיע כי לא היו הסכמים כאלה וגם לא ניתנו התחייבויות בכיוון זה וההסכמים היחידים שנעשו הם בין הממשלה לסיעות שינוי והמפד"ל מראשית השבוע שמסדירים תמיכות בתלמידי ישיבות וכן מורידים את שכר הלימוד לסטודנטים ומגבילים את מענק הלידה. כמו כן, יש הסכמה על תיקון חוק קיצבאות הילדים במטרה לדחות את יישום ההפחתה השנייה בקצבאות במספר חודשים.

בתחילת הישיבה דחה יו"ר הכנסת, ראובן ריבלין, בקשות שלא לקיים את ההצבעות ביום ירושלים שמתחיל הערב, שהוא יום חג לפי חוק שקיבלה הכנסת. עם זאת, הודיע ריבלין כי ההצבעות ייפסקו מחר בין השעות 14:00 ל-19:00 כדי לאפשר לח"כים להשתתף בטקסים השונים של החג.

המהומה הראשונה פרצה באולם הכנסת כחצי שעה לאחר תחילת ההצבעות כשקבוצת מפגינים שהגיעה ליציע האורחים הניפה כרזת בד ענקית ועליה כתוב "ביבי הורס את המדינה". סדרני הכנסת והביטחון תלשו מידיהם את הכרזה וסילקו אותם מהיציע.

עוד כתבות

חרדים בלשכת גיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

צה"ל מסיר כפפות: המהלך הדרמטי לגיוס משתמטים - והאכיפה

עשרות אלפי צווי הגיוס שיישלחו, והמחסומים שיוקמו בכניסה לאזורים מיושבים ● שעות לפני יציאת המשלחת: השרים הצביעו בעד חלוקת סיוע הומניטרי לעזה ● בקטאר מדווחים: סבב המשא ומתן העקיף בין חמאס לישראל החל בדוחה ● צה"ל יירט טיל בליסטי ששוגר מתימן ● "האויב ממתין לשאננות": חמאס מזהיר את המחבלים לקראת הפסקת האש ● 50 חטופים - 639 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

רשות המסים / צילום: איל יצהר

רשות המסים החמירה את הכללים ועוררה סערה: "עלולה לגרום לתאונות מס רבות"

תזכיר חוק חדש של רשות המסים קובע שמי ששהה בארץ למשך 75 יום בשנה - ייחשב לתושב לצרכי מס וכלל הכנסותיו בישראל ובחו"ל ימוסו ● המהלך צפוי להשפיע לרעה על ישראלים ברילוקיישן ותושבי חוץ שמרבים לבקר בארץ ● מהם עיקרי השינוי ואילו השלכות יהיו לו על תכנון מס עתידי? ● גלובס עושה סדר

ח''כ אושר שקלים / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהצעה למנות בכירים ללא אישור ועדת גרוניס

לפי הצעת החוק של ח"כ אושר שקלים מהליכוד, שתעלה היום לדיון בוועדת השרים לחקיקה - מינויים בכירים, ובהם ראש השב"כ, יתבצעו על ידי הממשלה, ללא צורך באישורה של הוועדה המייעצת ● באחרונה ביקש רה"מ נתניהו מבג"ץ לקבוע כי הוועדה תתחיל לקדם את מועמדותו של דוד זיני לראשות השב"כ

סא''ל איתי זמיר / צילום: פיקוד העורף

הקצין ששלח לנו התרעות של פיקוד העורף: "יש הבדל בין רקטה מעזה לבין מה שמגיע מאיראן"

עשרות אלפי התרעות שוגרו לציבור במהלך 12 ימי הלחימה מול איראן, בעוד מוקד פיקוד העורף טיפל בכמיליון פניות אזרחים ● ההתמודדות, אומר סא"ל איתי זמיר, שאמון על מערך ההתרעה, הייתה מוצלחת - אך "אי אפשר לנוח על זרי הדפנה" ● לאן נעלמה ההנחיה המקדימה, אילו לקחים הופקו מהמערכה - ומה מתוכנן לעשור הבא

תקיפות של חייל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

"פצצות עוצמתיות": צה"ל תקף תשתיות טרור של החות'ים בתימן

שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים

קרנות הגידור התמודדו עם המבחן האולטימטיבי / אילוסטרציה: Shutterstock

"ביקוש כבוש וחוסר נזילות": מנהלי קרנות גידור מנתחים את הרנסנס בבורסה בת"א

בקרנות המיועדות למשקיעים המתוחכמים השיגו בדרך כלל תשואת נאות מתחילת השנה, אך התקשו להכות את ביצועי מדד הדגל המקומי ● מנהל הקרן שהניבה 31% למשקיעיה: "לאחר החודש האחרון, הדרך הפכה להיות הרבה יותר ברורה והכיוון להערכתנו הוא למעלה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

כך ניצחה ממשלת בריטניה את המשפחה של סבתא כוכבה בקרב על דירה בירושה

ביהמ"ש קבע שתלוש שכר בו הופיע מרכיב "בונוס" אותו המעסיק לא ידע להסביר, הינו תלוש שכר פיקטיבי ● ביהמ"ש השלום בירושלים דחה תביעת בני משפחה שטענו לזכויות דיירים מוגנים וזכות בעלות בדירת מגורים ● בעל עירב את אישתו בעסקי החברה, האם היא זכאית לחלק ממנה בגירושים?

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

בניין בנק ישראל / צילום: Shutterstock, Alon Adika

ראשי המגזר הקמעונאי קוראים לנגיד להפחית ריבית: "המשק על סף קריסה"

שורה של בכירים במגזר הקמעונאי, בראשם בעלי פוקס הראל ויזל, יחד עם נשיא לשכת רו"ח חן שרייבר, שיגרו לאמיר ירון מכתב בו קראו לו להפחית את הריבית מחר, באופן מיידי ומשמעותי ● "עסקים קורסים בזה אחר זה. הצמיחה נעצרת, האמון נשחק והנזקים הולכים ומעמיקים", כתבו ראשי המשק

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

דיון בוועדת החוקה, בראשותו של ח''כ שמחה רוטמן / צילום: דני שם-טוב/דוברות הכנסת

התיקון לחוק החוזים כמודל לאיחוי לאומי

התיקון לחוק החוזים ראוי להיחשב כמודל לחקיקה ממלכתית ומאחדת, בתקופה של קיטוב הולך וגובר ● כל אחד מתתי־ההסדרים שנקבעו בחוק הוא פרי פשרה מהותית, המשלבת בין עמדות המחנה השמרני לבין עמדות המחנה הליברלי ● מהתיקון עולה הקריאה הרעננה ביותר לישראל של 2025: גם כשאנו חלוקים – אנו מסוגלים להסכים

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?