גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להיטיב עם העם

על סמך תקדימים כמו מכירת הבינלאומי והנפקת אל-על, השליטה בדיסקונט תימכר לפי מחצית הונו העצמי, במקרה הטוב * אז למה לא דרך הבורסה?

1. למה ההבדל הגדול בין בנק לאומי לבנק דיסקונט?

למה החליטו שר האוצר, בנימין נתניהו, צוותי החשב הכללי ונכסים מ.י למכור/להפריט את בנק לאומי באמצעות שוק ההון ללא גרעין שליטה, בעוד שבנק דיסקונט נותר עם התוכנית ההיסטורית למכירת גרעין שליטה למשקיעים?

נאמר כבר עתה: סיבות ונימוקים - רציניים, הגיוניים, כלכליים, יש גם יש, כמו תמיד. רק שמתחת לפני השטח רוחשים וגועשים הדברים הקטנים, תחושה שהכל אישי. באוצר "לא אוהבים" את יו"ר בנק דיסקונט, אריה מינטקביץ', לא רוצים לתת לו את התענוג להישאר יו"ר הבנק השלישי במדינה, מנסים למנוע את הארכת כהונתו ואולי מתכננים על עוד "לשעבר", בפועל או בעתיד, לתפקיד.

גם מינטקביץ', שהיה פעם היועץ המשפטי של האוצר, נבחר עלידי שר אוצר אחד ליו"ר רשות ניירות ערך ועל-ידי שר אוצר אחר ליו"ר דיסקונט, לא ממש "אוהב" את אנשי האוצר. חשדנות הדדית, האשמות הדדיות, התנשאות דו-צדדית. גם הפעם, כמו תמיד, הוא סומך בעיקר על הבוס הגדול, שר האוצר. ואכן, נתניהו, אחרי שהתבקש להתייחס לידיעה לפיה בכירים באוצר מנסים למנוע את הארכת כהונת יו"ר דיסקונט, הגיב לא מכבר ("הארץ", 27.6): אני מרוצה מאוד מתפקודו על מינטקביץ'.

2. כידוע, האינטרס הראשון של מנהלי בנקים ממשלתיים הוא הפרטה באמצעות הבורסה. זה לא סתם שאיתן רף, יו"ר לאומי, וגליה מאור, המנכ"ל, שקטים, מוסווים ומחייכים בימים אלה. הפרטת הבנק דרך הבורסה, עד לגיבוש גרעין שליטה, היא עניין של שנים ארוכות, שבהן ימשיכו השניים לשבת בראש הבנק, על כל המשתמע מכך. גם אריה מינטקביץ' רוצה בורסה, משתוקק לבורסה, וכנראה גם הוא מאותה סיבה.

תחת הכותרת "הכל אישי" יש המרחיקים לכת ואומרים: מי שהניע את תהליכי מכירת דיסקונט ולאומי הוא ניר גלעד, החשב הכללי ויו"ר נכסים מ.י, שסיים, אתמול, את תפקידו. גלעד, כפי שכבר פורסם, הולך לרכז את תחום ההשקעות הריאליות במגדל חברה לביטוח. כידוע, מגדל מחזיקה ב-9.24% מלאומי, שמחזיק ב-20% ממגדל.

יש קשר? אין קשר? יש נטיות לב? אין נטיות לב? "אלה השמצות המגיעות ממקורות ברורים", אומרים מקורבים. "אין קשר, לא היה קשר. המינוי במגדל מותנה באישור ועדת צינון. ההחלטות לגבי לאומי ודיסקונט התקבלו על-ידי שר האוצר סילבן שלום, בדיונים שקדמו להחלטה השתתפו בכירי האוצר, נכסים מ.י, בנק ישראל, חברי ועדת שמעון גל ועוד".

3. לפני יומיים (ב') בישר שר האוצר: "מכירת בנק לאומי באמצעות שוק ההון ללא גרעין שליטה תחל עוד השנה". הנה כמה נתונים: ההון העצמי של לאומי עומד, נכון לסוף הרבעון הראשון השנה, על 13.74 מיליארד שקל. שווי השוק של הבנק הוא, נכון לאתמול, 9.65 מיליארד שקל.

מכירת מניות באמצעות הבורסה זה אומר מכירה במחיר הבורסה, בדיוק כפי שהיה בעת מכירת חבילת 6% האחרונה.

לזה מתוספת הפרטת אל-על בבורסה, שנערכה לא מכבר: המדינה הזרימה לחברה יותר מ-300 מיליון דולר, והנפיקה אותה לפי 55 מיליון דולר. השווי הבורסאי עלה בימים בראשונים לאחר ההנפקה עד ל-170 מיליון דולר, והחל לרדת.

מה זה אומר לגבי המחיר שייקבע לדיסקונט?

4. כאן נכנסת לתמונה המכירה הכי מדוברת של השנה, נקודת הייחוס החדשה למחירי בנקים בישראל: מכירת השליטה בבנק הבינלאומי על-ידי משפחת ספרא לקבוצת בינו-ליברמן, במחיר השווה למחצית ההון העצמי של הבנק. האם היתה זו מכירה חפוזה, ושמסיבה זו שולם מחיר כל-כך נמוך? (נמוך יחסית לציפיות השוק ממכירת שליטה בבנקים).

כזכור, המפקח על הבנקים, יואב להמן, שחייב את דיסקונט להפחית משווי אחזקותיו בבינלאומי, חישב את שווי הבינלאומי לפי 0.8% מהשווי בספרים. בין היתר, הוא טען כי הובאה בפניו ידיעה כי קבוצה אחרת, מנורה-שלמה פיוטרקובסקי, הציעה לרכוש את השליטה במחיר של 130 מיליון דולר, עם התניה לבדיקת נאותות, ולא ב-90 מיליון דולר, המחיר שבו רכשה את השליטה קבוצת בינו-ליברמן.

בכל זאת בחרה משפחת ספרא למכור את הבנק במחיר הנמוך יותר, ובלבד שתהיה זו מכירה זריזה, בלי כל מירווח זמן.

עובדתית: ספרא יצאו מהר מהתמונה. מהתמונה הפרטית של בזק-צ'רנוי-זאבי, וגם מתמונת הבנקאות הישראלית הכוללת, ולא כל-כך מהר הם יחזרו אליה.

5. ההון העצמי של דיסקונט לסוף רבעון ראשון הוא 5.32 מיליארד שקל. שווי השוק, נכון לאתמול, הוא 3.55 מיליארד שקל.

את גרעיני השליטה בבנק המזרחי ובבנק הפועלים מכרה המדינה לפי שווי כולל של בסביבות ההון העצמי של הבנקים.

אפילו אם נאמר שהבינלאומי, בגלל אינטרס הזמן והזריזות, נמכר ב"הנחה" של 50% ביחס לשווי בספרים, נצטרך לקחת בחשבון את תגי-המחיר שנקבעו בהפרטת אל-על, ובקרוב גם במכירת לאומי בשוק. במחיר השוק.

על רקע זה, סביר להניח שהמחיר שייקבע לדיסקונט במכירה למשקיעים פרטיים יסתובב סביב חצי מההון העצמי. אם ניקח בחשבון גם את העובדה שהבנק הזה עדיין מלקק את דם ההפסדים המתמשכים שלו, את עודף כוח האדם שבו, את תנאי ההעסקה הכבדים שלו ואת יחסי העבודה, שמבטיחים אי-שקט מתמשך עם כניסת בעלים חדשים, אז אפשר לומר שמכירה במחצית מההון העצמי היא תרחיש אופטימי ביותר.

איך ייראו הכותרות אז? משהו כמו "ביבי מכר את הבנק לחברים שלו בחצי מחיר".

במילים אחרות, מינטקביץ' או לא מינטקביץ', חיבה או לא חיבה, אם כבר מוכרים נכס של אזרחי ישראל במחיר נמוך - למה שלא יהנו מזה כל אזרחי ישראל?

6. ההערכה היא, שמשקיע פרטי שיקנה בנק, ירצה, כמו כל קונה וכמו שסביר להניח, להחזיר לעצמו את ההשקעה בזמן סביר. הדרך הברורה היא לעשות מה שבנק דיסקונט מבקש לעשות כבר הרבה זמן: למכור את דיסקונט ניויורק, להכניס לקופה כ-700 מיליון דולר, ולמשוך דיבידנדים.

אולי המשקיע המיועד לא שם לב, אבל המפקח על הבנקים, יואב להמן, כבר הבהיר כי דיסקונט, במצבו, לא יוכל למשוך דיבידנדים עוד די הרבה זמן. כך שאפילו הלביבה הזאת ברחה לה.

7. למה ההבדל הגדול בין בנק לאומי לבנק דיסקונט?

מהות ההבדל, אומרים אלה שקבעו אותו, נעוצה בלקחים שנלמדו מהירידה בגובה אחזקות המדינה. בעוד שבבנק לאומי, ירדה המדינה זה כבר אל מתחת ל-40%, כולל חבילה השמורה לעובדים, הרי שבדיסקונט המדינה שומרת על אחזקה של למעלה מ-50%.

בעבר, פנתה המדינה מספר פעמים לצורך מכירת גרעין שליטה של לאומי למשקיעים פרטיים אסטרטגיים. שמות עלו וגם נפלו. בשלב מסוים גייס האוצר את מריל לינץ', בבקשה שינסה לארגן מיכרז בין קבוצה, ולו מצומצמת, של מועמדים לרכישת השליטה בלאומי, בגרעין מינימום של 20%. אחרי כמה חודשים, חזרו אנשי בית ההשקעות ואמרו: אין סיכוי.

הטענה שחזרה על עצמה אמרה: מדובר בתאגיד גדול מדי, שרוב מניותיו בשוק. מי שיקנה גרעין שליטה, ישלם מאות מיליוני דולרים, ייכנס ב-100% כוח, ניהול וסיכון, אבל יוכל לזכות בדיבידנד של 20% או קצת יותר, וגם יסתכן באפשרות של התארגנות גרעין שליטה עוין. אם אתם רוצים למכור את בנק לאומי, אמרו אנשי מריל לינץ', תמכרו אותו בשוק ההון.

בדיסקונט זה אחרת, אמרו אז. הבנק יותר קטן, המחיר יותר נמוך, ואם תשמרו על שליטה מלאה - מעל 50%, ואותה תמכרו, תמצאו קונים טובים.

האם יימצאו הפעם קונים טובים לדיסקונט?

ובכלל, מה זה קונים טובים?

8. אופטימיים, הממתינים להנפקת לאומי עוד השנה, כדאי שיתאפקו קצת. החקיקה, המתבססת על המלצות ועדת מראני למכירת בנק בבורסה ולא באמצעות מכירת גרעין שליטה, מונחת על כרעי תרנגולת.

לובי הבנקאים, בראשות שלמה נחמה, יו"ר הפועלים, שמתחת לכנפיו הרחבות מסתתרים בעלי בנקים אחרים וגם אנשי לאומי, רף ומאור (שכאמור, נוקטים באחרונה טקטיקה של שקט מנומס אך מרוצה), לוחצים על נתניהו לבצע תיקונים בהמלצות, כך שיוטלו הרבה פחות מגבלות על בעלי השליטה.

נתניהו, בתמיכת פקידי האוצר, נטה להסכים, אולם אז נודעה עמדת המפקח על הבנקים, יואב להמן, שמתנגד להחלשת המגבלות.

העלילה המתרקמת: הצעת החוק, כפי שכבר נוסחה ואושרה על-ידי המפקח, תוגש כפי שהיא לוועדת נשרים לחקיקה, ומשם תעבור לכנסת.

הבנקאים "יגישו הערות", כלומר יפעילו לחצים-של-חיבה - קודם על השרים ואחרי כן על חברי הכנסת בוועדת הכספים, שידונו בהצעה ויצביעו עליה. נראה איך תיראה הצעת החוק הסופית.

עוד כתבות

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

פיצוחים / צילום: תמר מצפי

הגרעינים של חממה בדרך החוצה מהבורסה - מי ייכנס במקומם?

חברת חממה סחר קיבלה הצעה להוצאת פעילותה מהבורסה והכנסת פעילות נדל"ן במקומה ● בעקבות מלחמת חרבות ברזל לחברה חובות בהיקף של 1.6 מיליון שקל מתושבים מרצועת עזה

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

לרכב הזה יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

מטוס אל על / צילום: דני שדה

פעם בחצי שנה זה קורה: איך יראה היום שאחרי עדכון מדדי הבורסה?

השבוע תפרסם הבורסה את עדכוני המדדים שלה ולפי הערכות יצטרפו למדד 125 היוקרתי אל על ואלקטריון ● בפעם הקודמת ששתיהן נכנסו למדד אחרי זינוק חד במניות שלהן, הן צנחו בחדות ● "כך זה עובד בכל העולם", מסבירים בבורסה. אבל ספק אם ההיסטוריה תחזור על עצמה

טיל בליסטי שנורה מאיראן בשבת ונפל בים המלח / צילום: N12

הממשלה נדרשת להחלטה לא פופולרית - הבלגה היא הדבר הנכון

ארה"ב שבה ומדגישה שהיא לא תהיה שותפה למהלך התקפי ישראלי נגד איראן, הגם שלישראל שמורה הזכות לפעול, ושארה"ב אף שתמשיך לסייע לה בהגנה ● אפשר לפעול. השאלה היא אם זה הדבר הנכון לעשות ● מבקרים יגידו שההמלצה להבליג היא חזרה על הטעויות שהובילו ל-7 באוקטובר, ולא כך ● הנסיבות השתנו מאז לטובה ולרעה ● דעה

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: AP, Shutterstock

אוקראינה על סף ייאוש וחור שחור ישאב אותנו ממרחק 2,000 שנות אור

אוקראינה מפתחת קנאת ישראל - גם היא רוצה קואליציה שתציל אותה מטילים באמצע הלילה ● הבריטים קובעים לוח זמנים להפסקה לאומית של העישון ● האקלים יעלה הרבה כסף, והמדינות העניות ייפגעו יותר ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

רונית אשל, לירון ישראלי ושי כהן, בשיחה עם גלית חתן, גלובס / צילום: כדיה לוי

המומחים שקוראים: יש להגדיר יעדי ייצור בחקלאות כדי להפחית את התלות ביבוא

במסגרת כנס ביטחון המזון של גלובס ותנובה, התקיים פאנל מומחים בנושא פתרונות הביטחון התזונתי הלאומי ● "אנחנו חייבים גם לתמוך בייצור מקומי בצורה הרבה יותר משמעותית, לרבות תמיכה ישירה בחקלאים ובתעשיינים", קרא שי כהן, מנהל החדשנות של תנובה

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש