גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיתונאים, פוליטיקאים ופטריוטים

מלחמת הבי.בי.סי בממשלת בריטניה מאיימת על תוחלת חיי שני הצדדים. האם שירות השידור הבריטי עבר את הגבול?

כל מילה רעה שאני עומד להגיד על הבי.בי.סי תעלה לי בדמים. אני זוכר ימים, שבהם המילים This Is London, ובעקבותיהם נעימת הנושא של הבי.בי.סי, וששת הפיפסים, היו מעבירים בי צמרמורת של התרגשות.

אולי זו היתה התניה, שהתחילה ביום שבת, שישה באוקטובר 1973, ב-1:51 אחר-הצהריים, כאשר רק הבי.בי.סי היה בהישג-יד, ורק הוא הצליח להסביר לנו שנעורינו הסתיימו. אבל זה היה הרבה יותר. זה היה המפלט היחיד מפני מונופול תקשורתי של שליש ערוץ טלוויזיה ושל מקור חדשות אחד, ללא אלטרנטיבות זרות.

הבי.בי.סי לא היה רק ההבדל בין ידיעה ובין בורות. הוא היה המחסום היחיד לפני אתנוצנטריות. הוא העניק תזכורת בלתי פוסקת על הפרופורציות הנכונות. הוא לימד את שומעיו להאזין לפרספקטיבות אחרות, ולשקול אותן. לפחות לשקול.

והוא גם לימד אותי אנגלית. ועל כל אלה אני אסיר-תודה לו, וחושב אותו ל"אלמה מאטר" שלי, גם אם מעולם לא הייתי רשום בו, וגם אם לא שילמתי לו את דמי-האגרה. משלם המסים הבריטי מימן את חינוכי, ואת חינוכם של מיליונים בעולם כולו.

מיליונים גמלו לבי.בי.סי באנגלופיליה. לונדון, אף כי ירדה זה כבר מחשיבותה האימפריאלית, לבשה אצלנו ממדים לא-ריאליים. חשיבותה לא היתה פוליטית, אלא כמעט מטאפיסית. התגעגענו אליה עוד לפני שהצבנו בה כף-רגל ראשונה.

ןכשהצבנו את כף-הרגל, ולקחנו את האוטובוס הראשון לכיכר טרפלגר, וצעדנו בהתרגשות אל Bush House בואך פליט סטריט, הרגשנו כמעט כמו עולי-הרגל הקדמונים, בעומדם על פסגת הר הצופים. הנה בית-המקדש שלנו, הכתובת המיתית שדוקלמה בגלים קצרים או בינוניים, זו שהזמינה אותך לבקש את לוח-התוכניות החודשי, שאומנם הגיע בדואר, על-חשבון משלם המסים הבריטי.

"החברה חדלה להאמין במוסדותיה"

הבי.בי.סי, כמו לונדון, ירד מאז מגדולתו. בארצות התעשייתיות, האזנה לרדיו בגלים קצרים היא מעשה כמעט אקסצנטרי. אנשים מיושבים מעדיפים את הסיגנאלים הבטוחים של הטלוויזיה המלוויינת. שם, הבי.בי.סי הוא אחד מרבים, ואם אתה נמצא במקרה דרומה לקנדה וצפונה למקסיקו הוא אפילו אינו אחד מרבים. הוא מוסיף כמובן להיות כלי-מידע מרכזי בחייהם של מיליונים בעולם השלישי והרביעי, לפחות עד שיגיעו הצלחות.

הבי.בי.סי עומד בימים האלה במאבק דרמטי, אולי קיומי. מולו עומדת ממשלת בריטניה, ובייחוד האיש העומד בראשה, טוני בלייר. יום-יום מתעופפות בליסטראות בין הבי.בי.סי ובין רחוב דאונינג. זה מצב סוריאליסטי, מפני שרחוב דאונינג מממן את הבי.בי.סי, ומפני שהבי.בי.סי הוא שירות שידור ממלכתי, לא משתתף שווה-זכויות בתהליך הפוליטי, הרשאי לקרוא קריאות-ביניים לעבר הממשלה, או לאפיין את התנהגותה, או להיעלב מידיה.

הקרב שהבי.בי.סי מנהל הוא אולי חלק של תופעה הרבה יותר רחבה, אשר כותב אחד ב'פיייננשל טיימס' תיאר בשבוע שעבר כ"משבר אמון מעמיק בחברה הבריטית ובחברות של ארצות נוספות". החברה הבריטית, הוא כתב, חדלה לתת אמון במוסדותיה. יחידים חדלו לתת אמון זה בזה. מה הפלא שעיתונאים אינם מאמינים עוד לממשלה, והממשלה אינה מאמינה עוד לעיתונאים, והציבור אינו מאמין לשניהם.

כותב אחר, כיום עורך חדשות בכיר בעיתון, סיפר על ימיו הראשונים ככתב פוליטי, לפני 11 שנה. כאשר הוא התחיל לסקר את ווייטהול, מקום-מושבם של רוב משרדי הממשלה, הוא ועמיתיו היו נוטים לגנוז ידיעה, אם הממשלה הכחישה אותה. שמונה שנים אחר-כך הוא ועמיתיו הסתפקו בציון ההכחשה בסוף הידיעה המוכחשת.

עיתונאים אמריקנים היו מושכים בכתפיהם, ואומרים שלהם זה קרה 25 שנה קודם, בעקבות שקריה של הממשלה במלחמת וייטנאם ובפרשת ווטרגייט. הבריטים מתנסים עכשיו במשהו המזכיר את ווטרגייט, אם כי התוצאות רחוקות מלהיות ודאיות. הבי.בי.סי מאמין שהוא תפס את הממשלה בשקר, הממשלה מאמינה שהבי.בי.סי מנהל נגדה פעולת-נקם פוליטית. אין זה כלל מן הנמנע ששני הצדדים צודקים.

הכול התחיל בדיווח של כתב הבי.בי.סי לענייני ביטחון, אנדרו גיליגאן, בתחילת יוני. הוא ייחס למקור בממשלת בריטניה את הקביעה, שהממשלה הטעתה את הציבור בספר הלבן שלה על נשק ההשמדה ההמונית של סדאם חוסיין. בדוח ההוא נאמר, כי עיראק זקוקה ל"ארבעים וחמש דקות", כדי להכין את הנשק הביולוגי שלה לשימוש.

המקור של גיליגאן, לפי גיליגאן, אמר שהממשלה רקחה את העובדות. הוא השתמש בביטוי שתרגומו המסורבל לעברית "הגדיל את מידת הסקסיות" של הדוח (sexed up). גיליגאן גם נקב בשמו של הסקס-אפיסט: יועצו הראשי של ראש הממשלה לענייני תקשורת, אלאסטייר קמפבל, מן האנשים רבי-ההשפעה ביותר ברחוב דאונינג, שמילא תפקיד מרכזי בחזרת מפלגת העבודה הבריטית לשלטון, לאחר 18 שנות אופוזיציה.

קמפבל הכחיש מיד, ותבע התנצלות. גיליגאן סירב. שניהם, היועץ והעיתונאי, נקראו להעיד לפני ועדת חקירה פרלמנטרית. רחוב דאונינג, בהשראת קמפבל, פתח מערכה להבאשת ריחו של הבי.בי.סי. המשימה היתה לגלות את זהותה של ה"חפרפרת" בממשלת בריטניה, שהזינה את גיליגאן. הבי.בי.סי עמד על זכותו של גיליגאן שלא לגלות את מקורותיו. לפי מבקריו, גיליגאן נתן את הרושם, שהמקור ישב בלב קהילת הביון הבריטית.

המקור הזדהה לבסוף: דייוויד קלי, לשעבר חבר במשלחת המשקיפים של האו"ם לעיראק, מדען אבל לא איש ביון. הוא לא אמר מה שגיליגאן ייחס לו, אמר קלי לוועדת החקירה הפרלמנטרית. למחרת הוא יצא לטיול היומי שלו בפארק, ולא חזר. אחר-כך נמצאה גופתו. הוא התאבד. רק אז הבי.בי.סי אישר שהוא אומנם היה המקור, והוא דווקא כן אמר. ד"ר קלי כבר לא היה מסוגל להכחיש.

מבקרי הבי.בי.סי אומרים, כי מלכתחילה היתה לו עמדה בעניין המלחמה בעיראק. בלשונו של פיטר מנדלסון, לשעבר שר בממשלה ויועץ קרוב של טוני בלייר, "הבעיה היא שהבי.בי.סי אינו רפורטר, הוא משתתף. האינטרס המוסדי שלו הוא להבאיש את ריחה של הממשלה, ולערער את האמון בה. נוצר כאן מצב חוקתי חמור, מפני שלפנינו שירות שידור ציבורי, שהצ'רטר שלו הוא להעניק סיקור ללא משוא-פנים, עובדתי, מאוזן - אבל אין הוא מסוגל לעשות כן".

מספקנות בריאה לניהיליזם

הבי.בי.סי עבר טרנספורמציה מסובכת, הקשורה כנראה פחות בפוליטיקה ויותר בתרבות. ערכים של פטריוטיות, נאמנות למולדת ואמונה באלוהים עברו פיחות רדיקלי במערב אירופה במחצית השנייה של המאה ה-20. היכולת להאזין לצד השני, ולהביא בחשבון את עמדותיו - זו היכולת ששיבחתי למעלה - התפתחה לכלל משהו שאנשי ימין באמריקה מכנים "רלטיביזם מוסרי". ספקנות בריאה התפתחה לניהיליזם.

המערב הדמוקרטי התחיל להיתפס כעוד שחקן אחד בתיאטרון ההיסטוריה, ללא עדיפות מיוחדת. עיתונאי אובייקטיבי הוא זה המתבונן במאבק בין הדמוקרטיה המערבית ובין אויביה בשוויון-נפש, מבלי לנקוט עמדה.

בתחילת מאי השנה נתקלתי בראיון עם ג'ון טיוסה, מן העיתונאים הנחשבים ביותר בבריטניה, לשעבר מנהל השידורים הבין-לאומיים של הבי.בי.סי. "המרואיין האידיאלי שלי", הוא סיפר, "הוא בן שישים עד שבעים, וסבל תחת הנאציזם, הקומוניזם והמקארתיזם".

אני מודה שנשימתי נעתקה. המקארתיזם היה ציד-מכשפות מגונה והיסטרי, זמן של חרפה לדמוקרטיה האמריקנית. אבל הקומוניזם והנאציזם רצחו עשרות מיליוני בני-אדם, כוננו מדינות משטרה מרושעות, עסקו בפתרונות סופיים של עמים ושל תרבויות, והיו קרובים להחריב את העולם. משהו פגום בעיקרו במהלך המחשבה של עיתונאי מערבי רב-השפעה, אם הוא מסוגל להזכיר את השלושה בנשימה אחת.

לפי מיטב ידיעותיי לא התפרסם שום מכתב למערכת. משכיל בריטי ליברלי לא היה מוצא במילים האלה שום דבר מעורר מחלוקת.

אבל אין זו בושה בשביל איש משכיל לחשוב שהדמוקרטיה המערבית טובה מן האלטרנטיבות, ושמורה לה הזכות להגן על עצמה, או אפילו להרחיב את תחומי השפעתה. אין זה רע בשביל עיתונאי להרגיש מידה של הזדהות עם ארצו ועם עמו. פטריוטיות יכולה להיות גם מפלטו של הנבל, כמובן, ולפיכך צריך לעמוד על המשמר ולהוקיע את הנבל. אבל אין זאת אומרת שכל פטריוט הוא נבל.

ואין זאת אומרת שכל עיתונאי השונא פטריוטים הוא אמיץ, אובייקטיבי וראוי להערצה.

עוד כתבות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, אתמול (ש') / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"ארגון טרור השתלט": גל הפגנות נגד ישראל באוניברסיטת קולומביה

ביום חמישי האחרון, נעצרו מעל מאה סטודנטים שהשתתפו בהפגנה פרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה, וההפגנות מאז נמשכות במלוא עוזן ● פרופ' שי דוידאי מבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה צייץ בעקבות האירועים: "ארגון טרור השתלט על האוניברסיטה והמדינה צריכה להתערב ולהשתלט על הקמפוס"

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

ג'רמי סוארד (משמאל) ועידו גונן, מייסדים משותפים Exodigo / צילום: Exodigo

עשרות יוצאי מודיעין ויחידות הנדסה התקבצו לסטארט-אפ אחד, כדי לפצח את הסוד

שירות מיפוי תת הקרקע של הסטארט-אפ הישראלי יכול לעלות מאות אלפי דולרים, אך הלקוחות מפחדים יותר מהלא נודע: "תמיד יש הפתעות באדמה" • אחרי שגלגלה מיליוני דולרים מהרנטגן התת קרקעי, אקסודיגו חולמת גם על התרחבות למיפוי אסטרואידים וירחים • וגם: איך מתפקדים כש-75% מעובדי החברה מגויסים למילואים, ולמה מדובר בעצם בשוק בלתי מוגבל? ● הסטארט-אפים המבטיחים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; מדד פוטסי חצה את שיא כל הזמנים לאחר 4 ימים רצופים של עליות

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● עליות קלות על חוזים העתידיים בוול סטריט ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5% ● הערב אחרי נעילת המסחר בוול סטריט יפורסמו דוחות טסלה ואלפאבית (גוגל)

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: Shutterstock

יותר מחצי מהתשואה נמחקה: הסיבות לירידות החדות בוול סטריט, ומה קרה לאנבידיה?

מדד הפחד מתקרב לשיא, S&P 500 נמצא ברצף הירידות הארוך ביותר מאז 2022, והשבוע האחרון היה הגרוע ביותר של הנאסד"ק מאז 2022 ● מה עומד מאחורי המגמה? האינפלציה, המצב הגיאו-פוליטי המורכב וגם הפסימיות בנוגע לענף השבבים

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

היחסים עם ישראל ישתנו ללא היכר? ארה"ב צפויה לאמץ צעד דרמטי ואלה המשמעויות

בית הנבחרים האמריקאי אישר אתמול סיוע צבאי עצום ממדים לישראל, אך במקביל ארה"ב עשויה גם להעניש את ישראל ● ההחלה הממשמשת ובאה של 'חוק לייהי' על פעולות צבאיות של ישראל נגד אוכלוסייה פלסטינית שקולה כנגד הפחתה של דירוג האשראי המוסרי ● בינואר, הסנאט דחה את עצם הרעיון להעמיד את ישראל למבחן זכויות אדם ● עכשיו היא עומדת להיענש על פגיעה בהן

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי