גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קליפורניה לא חולמת

האם המדינה הגדולה ביותר בארה"ב יצאה מדעתה? בעוד תשעה שבועות קליפורניה תיקרא להצביע על הדחת המושל שלה

המדינה הגדולה בארצות-הברית אוהבת להשתעשע בפופוליזם. אין בה יום בחירות, לאיזושהי כהונה מקומית או מדינתית או ארצית, שאין מתלווים לו שורה של משאלי-עם, רובם בעניינים קטנים, או קטנטנים; מיעוטם נוגעים לעיקר.

כמו משאל-העם ההיסטורי של 1978, שבו החליטה קליפורניה להקטין את מס הרכוש, ולהתנות כל העלאה שלו בעתיד ברוב מיוחס של שני שלישים באסיפה המחוקקת. המשאל ההוא היה האות להתקוממות ארצית נגד מסים, אשר העניקה את הבית הלבן לרפובליקנים שלוש פעמים רצופות, והפחיתה בהדרגה את כוחה של המפלגה הדמוקרטית.

כמו משאל ב-1994, שבו אומצה הצעה לשלול את כל השירותים הציבוריים - רווחה, בריאות וחינוך - ממהגרים לא-חוקיים, קרי לטינו-אמריקניים. כמו משאל, באותה השנה, שחייב להטיל עונש מאסר עולם על עבריין הנתפס בעבירה שלישית, תהיה חומרתן של העבירות אשר תהיה. כמו משאל ב-1996, שבו אושר שימוש רפואי במריחואנה. או משאל באותה השנה, שבו אומצה הצעה לאסור על ממשלת המדינה לנקוט אילושהם אמצעים לאפליה חיובית של בני-מיעוטים. או משאל ב-1998, שבו התקבלה הצעה להפסיק את כל החינוך הדו-לשוני בבתי-הספר, זאת אומרת בלי ספרדית.

או משאל קלאסי של קליפורניה, שבו אומצה ב-1998 הצעה לאסור על הטמנת מלכודות ל"יונקים, המסווגים כבעלי פרווה". או, באותה שנה, משאל שאסר על כל אדם להחזיק או להעביר "סוס, או פוני, או פרד, או עיר שעל-מנת להורגם, או שעל-מנת שיומתו בידי אחרים".

כל מי שרוצים לבדוק את רשימת משאלי-העם בקליפורניה מאז שנת 1912 יכולים לעשות כן באתר 'המכון ליוזמה ולמשאל-עם' (www.iandrinstitute.org) , ולהצטייד בהרבה זמן וסבלנות.

המושל חירם נגד חברת הרכבות

תאבונה של קליפורניה לדמוקרטיה ישירה הוא תוצאה של עידן פוליטי מיוחד במינו בהיסטוריה האמריקנית, ה"פרוגרסיביזם" בשנים שלפני מלחמת העולם הראשונה. הוא היה קשור באישיותו המגנטית של הנשיא טדי רוזוולט (1901-1909), ובמרץ העצום של הייראם (חירם) ג'ונסון, שנבחר למושל קליפורניה ב-1910.

רוזוולט היה הנשיא האקטיבי ביותר בתולדות ארצות-הברית עד זמנו, ויזם חקיקה ואכיפה שנועדו להגביל את כוחם של התאגידים ושל ענקי הפיננסים.

ג'ונסון היה אחד המושלים האקטיביים שנראו אי פעם בארצות-הברית. הוא ערך ב-1911 את המשאל שהתחיל את כל המשאלים: הקליפורנים סמכו את ידיהם על הצעתו לאפשר לאזרחי קליפורניה ליזום משאלי-עם על כל נושא שבעולם, ובלבד שיצליחו לאסוף די חתימות. הוא גם הציע, ואזרחי המדינה הסכימו, שתינתן לקליפורנים הזכות "להחזיר" (recall) כל בעל כהונה נבחרת, עוד לפני סוף כהונתו.

זה היה רעיון כמעט קדם-מודרני. נבעה ממנו קריאת תיגר על עצם התפיסה של דמוקרטיה יציגה, זו שבה הבוחרים מאצילים את סמכויותיהם לממשלה נבחרת לתקופת-זמן קצובה. ג'ונסון רצה להשתמש בנשק המשאלים, כדי לכרסם את כוחם של בעלי הממון, בייחוד חברת הרכבות הגדולה Southern Pacific Railroad. רבים מן החברים באסיפה המחוקקת של קליפורניה היו עושי דברה של החברה - וג'ונסון ניסה לעקוף אותם.

במחצית הראשונה של המאה ה-20 קליפורניה היתה כמעט מדינת-ספר, בשוליים המרוחקים של אמריקה. הכרעות פוליטיות חשובות נפלו בצפון מזרח ארצות-הברית ובמערב התיכון שלה. בשנים ההן, להיטותה לחוקק באמצעות משאלי-עם היתה כמעט נסלחת. הלהיטות הזו הצטננה לאחר מלחמת העולם השנייה, בהתאמה לעליית משקלה הפוליטי והכלכלי. בשנות ה-50 של המאה ה-20 היא אימצה רק שתי הצעות במשאלי-עם. בשנות ה-60 היא אימצה רק שלוש. בשנות ה-70 - שבע.

ב-1978 נפתח הסכר לרווחה. אישור ההצעה להקטין את מס הרכוש נתן את האות לשיטפון של דמוקרטיה ישירה. בשנות ה-80 אושרו 21 יוזמות במשאלי-עם. בשנות ה-90 אושרו 29 יוזמות.

אפור הוא שמו הפרטי

הדמוקרטיה הישירה של קליפורניה חצתה בשבוע שעבר אפילו את הגבולות הנדיבים, שהיא קבעה לעצמה במרוצת השנים. ב-23 ביולי הושלמה בדיקת החתימות, מזכיר המדינה של קליפורניה אישר את כשרותן, וסגן המושל, שהוא גם נשיא הסנאט של המדינה, הודיע את התאריך: בשבעה באוקטובר יתבקשו אזרחי המדינה הגדולה ביותר של ארצות-הברית להצביע על הצעה "להחזיר" את המושל גריי דייוויס. אם הם ישיבו בחיוב, המושל יועבר מיד מכהונתו.

זו תהיה הפעם הראשונה בתולדות קליפורניה שמושל מודח במשאל-עם. זו תהיה הפעם השנייה בתולדות ארצות-הברית. הפעם הקודמת היתה ב-1921, במדינת צפון-דקוטה. אבל איזה הבדל: בצפון-דקוטה יש יותר פרות מבני-אדם. קליפורניה אינה מדינה חקלאית נידחת. היא אינה קנטון שווייצרי עם הרגלים פוליטיים שנרכשו בימי-הביניים. קליפורניה היא המנוע של כלכלת אמריקה. קליפורניה היא מרכז תעשיית הטכנולוגיה העלית בעולם. אילו היתה עצמאית, היא היתה מדורגת בין שמונה המעצמות המובילות של העולם.

קליפורניה עומדת עכשיו לפני הפיכה חוקתית, העלולה קודם-כול לערער את יציבותה שלה - ובמידה שאפשר להסתמך על ניסיון העבר, היא עלולה לתת רעיון למדינות אחרות. משאלי-עם להעברת מנהיגים נבחרים מכהונותיהם יעמידו בסכנה את הסדר החוקתי בארצות-הברית. לא פחות.

המושל שעל הכוונת הוא פוליטיקאי לא מרשים, שיריביו נטו תמיד להמעיט מערכו. הוא כל-כך חסר צבע, עד שלא ברור אם הוריו ראו את הנולד כאשר נתנו לו את השם 'גריי' (אפור), או שהוא ראה צורך להצדיק את בחירתם. מה שחסר לדייוויס בעניינים של צבע הוא השלים בארגון, בשיטתיות ובעקשנות. במשך 25 שנה הוא ידע שהוא רוצה להיות מושל, והניח אבן על אבן.

בין 1966 ל-1998, השלטון בקליפורניה היה בידי הרפובליקנים שני שלישים מן הזמן. אחד מהם היה רונלד רייגן. במידה רבה, קליפורניה הראתה את הכיוון לשאר אמריקה. בשנות ה-90 זה התחיל להשתנות. חשיבותם של ה"לטינוס", יוצאי אמריקה הלטינית, גדלה והלכה בהתאמה לחלקם באוכלוסייה (%20 בסוף המאה ה-20). הרפובליקנים נטו להקל בהם ראש, וזה עלה להם ביוקר.

בסוף העשור הקודם, קליפורניה היתה שרויה במצב-רוח פוליטי מתון. אפילו הבטחות לקצץ מסים לא הקפיצו אותה עוד על רגליה. הגיאות הכלכלית בארצות-הברית היטיבה איתה מאוד, וביל קלינטון נהנה משיעורי פופולריות גבוהים מאוד (%67 בעצם הימים של פרשת מוניקה לוינסקי).

מתינותו של הבוחר הלבן ותמיכה מסיבית של ה"לטינוס" (%80) הקנו לדייוויס ניצחון עצום-ממדים בבחירות של 1998. הוא היכה את יריבו הרפובליקני בהפרש של %20, ובשולי גלימתו נתלו שורה של מועמדים דמוקרטיים אחרים. קליפורניה עברה אל המחנה הדמוקרטי באופן דרמטי. בבחירות לנשיאות של 2000, אל גור היכה את ג'ורג' בוש בקליפורניה בהפרש של %17.

Hasta la vista, baby

בשנות ה-90 היה טוב להיות מושל באמריקה. כמעט כל המדינות נהנו מעודפי תקציבים לרגל הכנסות חסרות-תקדים ממסים, בייחוד מסים על רווחי בורסה. המדינות יכלו להרחיב את שירותיהן החברתיים, לממן בתי-ספר ופיתוח, ואפילו לקצץ מסים. כמעט כל מושל היה מועמד פוטנציאלי לנשיא, ואחד גם נבחר לנשיא בשנה האחרונה של העשור. ג'ורג' בוש הבטיח לעשות בשביל ארצות-הברית מה שהוא עשה בטקסס, וקצת פחות מחצי המצביעים הסתפקו בזה.

אבל הגיאות הסתיימה בשנת 2000. כאשר סיכת הבורסה ניקבה את הבועה, הכנסות המסים של המדינות צנחו במהירות מעוררת השתאות. בתוך שנתיים היו כמעט כל מדינות ארצות-הברית שרויות במה שתואר כ"משבר הפיסקאלי הגדול ביותר מאז השפל של שנות ה-30", כולל טקסס. ג'ורג' בוש נכנס לבית הלבן ממש דרך הסדק, רגע אחד לפני שהדלת נטרקה.

הואיל וב-49 מתוך 50 המדינות יש חוקים, האוסרים על המושלים להגיש תקציבים גירעוניים, ממילא אין למושלים חופש-הפעולה שיש לנשיא. בוושינגטון הגירעון בתקציב יגיע בשנה הבאה ל-450 מיליארד דולר. לא נורא, מוכרים עוד איגרות-חוב לזרים, ומחכים לימים טובים מאלה. במדינות, אם חסר כסף צריך למצוא אותו מיד, או לקצץ מיד.

קריאות הכאב מערי-הבירה של המדינות נשמעות זה חודשים. מושלים רפובליקנים ימניים נאלצים להעלות מסים. מושלים משתי המפלגות נאבקים בחורי-אף נגד בתי-המחוקקים שלהם. במדינת קונטיקט, למשל, שבה יש מושל רפובליקני ואסיפה מחוקקת דמוקרטית, הופעלה המשטרה כדי להבטיח שחברי האסיפה המחוקקת יצביעו על התקציב.

בקליפורניה התברר שבסיבוב התקציב הנוכחי, המתפרס על-פני שנתיים, יחסרו למדינה 38 מיליארד דולר כדי לממן את הוצאותיה. זה נודע לקליפורנים מיד לאחר שגריי דייוויס הושבע לתקופת כהונה שנייה. הרושם הברור היה, שהוא הסתיר את המספרים מתושבי מדינתו בזמן מערכת הבחירות.

דייוויס די נמאס על הקליפורנים עוד לפני כן. הם מייחסים לו לפחות חלקית את אסון האנרגיה שפקד את קליפורניה בשנת 2000. הסרה כושלת של הפיקוח על תעשיית החשמל יצרה בקליפורניה מחסור מלאכותי. ספקי חשמל מחוץ למדינה העלו את התעריפים, וחלקים של קליפורניה בילו את ימי הקיץ החמים ביותר בלי חשמל.

אבל 38 המיליארד החסרים גדשו את הסאה. ציר קונגרס רפובליקני מדרום קליפורניה, דארל איסא (זאת אומרת "עיסא", ממוצא לבנוני), החליט לנצל את החוק של הייראם ג'ונסון מ-1911, ולאסוף חתימות כדי לערוך משאל-עם על "החזרת" המושל דייוויס. היו נחוצות לו 1.2 מיליון חתימות - אומנם לא משימה בלתי אפשרית במדינה של 30 מיליון, אבל משימה יקרה מאוד. הואיל ואיסא הוא מולטי-מיליונר בזכות עצמו, הוא הודיע שיממן את ההחתמה מכיסו. הוא הצליח, במחיר של מיליון וחצי דולר. בשבוע שעבר אישר משרד מזכיר המדינה של קליפורניה את כשרות החתימות, וסגן המושל קבע את התאריך למשאל-העם.

איסא אינו עושה מה שהוא עושה לשם שמים בלבד. הוא רוצה לרשת את דייוויס. החוק מחייב את הבוחר להחליט מיד לא רק אם הוא רוצה לסלק את המושל הנוכחי, אלא מי צריך להחליף אותו. עד סוף השבוע שעבר, איסא היה היחיד שהודיע על מועמדותו. אבל הרפובליקנים מלומדי האכזבות היו רוצים מועמד ידוע יותר, כריזמטי יותר, מבטיח יותר. מועמדם המועדף הוא אחד, ארנולד שוורצנגר, שתרומתו המפורסמת ביותר לאוצר-המילים הפוליטי האמריקני היא Hasta la vista, baby, כפי שיודע כל מי שצפה לפחות באחד הסרטים של הטרילוגיה המהוללת "שליחות קטלנית" .

נו, באמת.

כן, כן, באמת. וינה העניקה לעולם את מוצרט. את פרויד. את שוורצנגר.

מי אינו אוהב את קליפורניה? טרומן קאפוטה, הסופר האמריקני השנון, שאהב מאוד את קליפורניה, וגם חי בה, אמר פעם, כי כל שנה שאדם מבלה בה עולה לו שתי נקודות של IQ.

דיאן? אריאנה? קרוס?

הדמוקרטים אובדים עצות. הבולטים שבהם אינם רוצים להתייצב נגד דייוויס, והם תומכים במאמציו להגן על כהונתו. בעלת הסיכויים הרבים ביותר היא כנראה דיאן פיינסטין (פיינשטיין), המייצגת את קליפורניה בסנאט בוושינגטון. היא היתה פעם ראש העיר של סן-פרנסיסקו, ובימים ההם היתה לי ההזדמנות לשאול אותה באיזו כהונה היא חושקת באמת. מושלת, היא השיבה ללא היסוס.

בהיעדר החלטה מצד פיינסטין, אין זה מן הנמנע שבעלת-טור שנונה, אריאנה האפינגטון, תציע לדמוקרטים את שירותיה. על אף שמה הוואספי מאוד, האפינגטון היא מהגרת יוונייה, אשר התחתנה עם מולטי-מיליונר קליפורני בעל דעות ימניות מאוד. הוא והיא רצו שהוא יהיה סנאטור, ואולי יום אחד גם נשיא. הוא נכשל, וגם הוא וגם היא, אחרי שהתגרשו, עברו שמאלה מסיבות מעניינות, שלא זה המקום לדון בהן.

האפשרות שמרים-משקולות אוסטרי לשעבר יתמודד על כהונת מושל המדינה הגדולה בארצות-הברית נגד עיתונאית יוונייה לשעבר, היא בסך-הכול ראיה לכך שבאמריקה הכול אפשרי. בסנאט בוושינגטון מתפתחת אפילו יוזמה לתקן את החוקה, כדי לאפשר למהגר להיבחר לנשיא. כיום רק ילידי אמריקה יכולים. האומנם יש רפובליקנים המכינים בסתר-לבם את מסע הבחירות של שוורצנגר לנשיאות?

דייוויס היה יכול להציל את מפלגתו מן המבוכה ומן ההסתבכות, אילו החליט להתפטר. במקרה כזה, סגנו היה יורש אותו אוטומטית לשלוש השנים הבאות. זו אפשרות אטרקטיבית: שמו של הסגן קרוס בוסטמנטה, והוא הלטינו הבכיר ביותר בהיסטוריה של קליפורניה. לטינו כמושל המדינה הגדולה ביותר יכול להיות נכס אלקטורלי חשוב לדמוקרטים בבחירות לנשיאות בשנה הבאה, או בבחירות לקונגרס.

אבל אם הניסיון מלמד משהו על מניעיו של גריי דייוויס, הנה נראה שהוא יילחם עד הסוף. ב-1998 דובר בו כמועמד אפשרי לנשיאות יום אחד. עכשיו, כל השומע יצחק. אם לדייוויס מובטחת הערת-שוליים בספרי ההיסטוריה, זה יהיה לרגל הניסיון להחזיר אותו: מושל משומש במצב רע, דמי-המשלוח על-חשבון המפלגה המפסידה.

כיכר השוק מלאה

אבל מה יהיה על שמה הטוב של קליפורניה, או על רצינותה של הפוליטיקה האמריקנית?

קודם-כול, צריך לשקול את משמעות התקדים: ביטול למעשה של תוצאות הבחירות הקודמות, שנה ופחות לאחר שנערכו, לא מפני שהמושל עבר על החוק, אלא מפני שהוא נמאס על רוב המצביעים במשאל. וכל זה מפני שמיליונר מן האופוזיציה רוצה לרשת את המושל, ומוכן להשקיע מכספו הפרטי. מה ימנע מיליונרים אחרים מלעשות בדיוק אותו הדבר מדי שנה מכאן ואילך? למשל, מה יקרה אם מיליונר דמוקרטי יגייס די חתימות כדי לסלק בעוד שנה את הרפובליקני, שאולי יירש את דייוויס?

מה שיקרה הוא פשוט למדי: דירוג האשראי הנמוך מאוד של קליפורניה יהיה עוד יותר נמוך, ועסקים ותושבים יתחילו לעזוב אותה. אם המדינה הגדולה ביותר בארצות-הברית תתקרב למעמד של רפובליקת בננה, אמריקה כולה תסבול.

ומה יקרה אם מדינות אחרות יחקו את המופת של קליפורניה? הלכי-רוח פופוליסטיים ודמוקרטיה ישירה מייחדים חלקים ניכרים של ארצות-הברית זה שנים רבות. ואם "מחזירים" מושלים, אולי יום אחד גם תהיה יוזמה לתקן את החוקה הפדרלית, ולהרשות "החזרה" של נשיא.

למען האמת, הרפובליקנים ניסו "להחזיר" נשיא ב-1999, כאשר העמידוהו למשפט הסנאט.

כמובן בדמוקרטיה פרלמנטרית, בניגוד לדמוקרטיה נשיאותית, יש דרך פשוטה להיפטר מן הממשלה: באמצעות הצבעת אי-אמון בפרלמנט. אולי באמת מוטב לארצות-הברית אילו היתה לה שיטה פרלמנטרית. לפי הערכה אחרונה, בין עשרה לשנים-עשר אמריקנים מסכימים עם הרעיון הזה.

קליפורניה מאיימת עכשיו על עצם תפיסת הדמוקרטיה המודרנית. צ'רצ'יל אמר, כידוע לחובבי קלישאות, שהדמוקרטיה היא המשטר הגרוע ביותר חוץ מכל האחרים. אבל "דמוקרטיה" היא תווית שאפשר לענוד לכל-כך הרבה צורות ממשל. הדמוקרטיה של צ'רצ'יל היתה אריסטוקרטית, מרוחקת, אליטיסטית. לא היה בינה ובין כיכר השוק של אתונה כמעט ולא כלום.

כיכר השוק צרה מלהכיל את הדמוקרטיה של ימינו. אולי זה חיסרון ניכר. אולי זה מוכיח את הצורך בביזור רדיקלי, בהעברת סמכויות לידי יחידות קטנות בהרבה מן המדינה המודרנית. אולי, אבל עד אז כיכר השוק אינה תחליף למליאת בית-המחוקקים או לחדר הקבינט. ואלה יכולים לעבוד כל זמן שיואצלו להם סמכויות באופן רציונלי, ואיש לא ינסה למשוך את השטיח מתחת לרגליהם מפני שיש לו מיליון וחצי דולר.

בעוד תשעה שבועות ייפול הפור. בתשעת השבועות הבאים קליפורניה תהיה מעבדה של ניסוי פוליטי מעניין ומסוכן. כדאי מאוד לעקוב.

מקורות לרשימה הזו ורשימות קודמות של יואב קרני אפשר למצוא באתר הרשת שלו, karny.notes.co.il

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים