גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסניף עדיין פתוח

ציטוט אחד קצר של השופטת מרים נאור מסביר כמעט את הכול. בפסק-הדין במשפט הבנקאים, משחזרת נאור את עדותו של גיורא גזית, שהיה מנכ"ל ויו"ר בנק הפועלים בראשית שנות ה-80. וכך התוודה גזית: "בתקופת עבודתי באוצר סברתי כי הבנקים הם מעין סניף של המדינה. בבואי לבנק הפועלים נדהמתי לגלות, כי התפיסה בבנקים היא אחרת, וכי המדינה היא סניף שלהם".

המציאות הזו, שבה המדינה שימשה כ"סניף של הבנקים", איפשרה מראשית שנות ה-70, וביתר שאת בתחילת שנות ה-80, השתוללות חסרת-רסן של הבנקים ומנהליהם. הבנקים רכשו את מניותיהם-שלהם, ניפחו את ערכן מבלי לטרוח להסתיר זאת, שמרו על תשואה מובטחת בעבור הציבור, ועודדו אותו לרכוש עוד ועוד מניות. כל זה הוביל ב-6 באוקטובר 1983 למשבר הכלכלי הגדול ביותר שידעה מדינת ישראל.

כי כשהמדינה היתה סניף של הבנקים, יכול היה ארנסט יפת, היו"ר והמנכ"ל הכול-יכול של בנק לאומי, "לזמן אליו" עובדי ציבור בכירים ולנזוף בהם אם התבטאויותיהם לא נשאו-חן בעיניו. וכשהמדינה היתה סניף של הבנקים, כל מנגנוני החקיקה והפיקוח שלה לא העזו לגעת בוויסות - גם כשתוצאותיו היו ברורות לכול. בקיצור, כשהמדינה היא סניף של הבנקים, היא צריכה להודות להם על שהם אינם סוגרים אותה.

היקפו ושיעורו של המשבר ההוא בלתי-נתפסים. בכלכלה המערבית המודרנית לא זכורה התמוטטות כזו של כל המערכת הכספית הבנקאית, שהסתיימה בהלאמתה על-ידי הממשלה. ההערכות הכספיות של הנזק למשק, שנעו בין 7 ל-10 מיליארד דולר, לא הביאו בחשבון את המחיר האמיתי: שיתוק שוק ההון של מדינה שלמה למשך שנים, ואובדן אמון הציבור בשוק הזה.

משבר האמון חמור אף יותר, אם זוכרים כי כל מוסדות השלטון והגופים המפקחים היו מודעים היטב לוויסות מניות הבנקים. כולם ידעו שאין למניות המנופחות כיסוי, ושיבוא היום שבו הציבור ישלם את המחיר. איש, מיותר לציין, לא עשה דבר.

וכך, באוקטובר 1983, צצו לפתע בעיתונים תמונות של קשישים הממהרים לסניפי הבנקים, בניסיון נואש להיפטר מה"בנקאיות" שלהם; והטלוויזיה (כבר צבעונית) הקרינה שוב ושוב צילומים של "גברת ומר כהן מחדרה", משקיעי מעמד הסובארו 1,300 סמ"ק, עומדים חסרי-אונים מול שערי הבורסה הסגורה.

רק אחרי ההתרסקות הגדולה נזעקו הפוליטיקאים לתפור לציבור המבוהל רשת-ביטחון, שזכתה, לאחר טיפול במכבסת המילים, לשם "הסדר מניות הבנקים". כי רק אחרי ההתרסקות הבינו הפוליטיקאים, שרשת-הביטחון הזו היא הדבר היחיד שיבטיח שגם הכיסא שלהם לא ייפול.

20 שנה למשבר ההוא הן לא רק "יום-הולדת" עגול, אלא גם הזדמנות מצוינת לחזור ולבחון אותו. ומפתיע לגלות עד כמה הוא אקטואלי גם כיום.

כי מי שחושב שמשבר בסדר-הגודל הזה לא יכול לקרות עוד, מוזמן להתבונן בדוחות השנתיים של הבנקים ל-2002. סך החובות הבעייתיים של חמשת הבנקים הגדולים הסתכם אשתקד בסכום המדהים של 61.5 מיליארד שקל. ההפרשה לחובות מסופקים זינקה ל-7.2 מיליארד שקל. ולא אמרנו כלום על 2001, וגם המילה האחרונה ביחס ל-2003 טרם הושמעה.

מחיקת 7.2 מיליארד שקל בגלל הלוואות רעות, שניתנו ללא ביטחונות ממשיים, בהחלט אינה אינדיקציה לבנקאות למודת לקח. קל יותר לזהות כאן סימפטומים של התלהבות בלתי מרוסנת, אופטימיות חסרת תקנה, רדיפה אחר רווחים קלים, קוצר-רואי, ובעיקר - רצון של הבנקאים להיראות מצליחים יותר מכפי שהם באמת. שום דבר שלא חשבו עליו כבר ב-1983.

ומי שחושב שכיום הכללים ברורים יותר, ושהפיקוח והבקרה הדוקים יותר, מוזמן לשאול את עצמו איפה היה הפיקוח על הבנקים מאז סוף שנות ה-90, כאשר נזרע הזרע לחובות הרעים הללו. הוא מוזמן גם לשיחה קצרה בכלא עם אתי אלון. היא תספר לו עד כמה קל להוציא מהבנק למסחר 250 מיליון שקל, ואגב כך למוטט אותו, מתחת לאפם של רואי-החשבון, מנהלי הבנק, והמפקח ("זה לא תפקידנו") על הבנקים.

חובבי ההקבלות ההיסטוריות מוזמנים לבחון את תגובת המדינה גם במקרה הזה. לא חלפו אלא ימים ספורים מנפילת הבנק למסחר, והממשלה מיהרה והודיעה כי תכניס שוב את היד לכיס (כיסנו) ותחזיר את הכספים ללקוחות. שום דבר שהממשלה המבוהלת של 1983 לא חשבה עליו.

מי שרוצה להתנחם בכך שכיום המדינה אינה עוד "סניף של הבנקים", ושהיא יכולה לכפות עליהם את רצונה ביתר קלות, מוזמן לבחון היטב ידו של מי היתה על העליונה ברוב ה"עימותים" בין המדינה לבנקים בשנים האחרונות. הוא מוזמן לבדוק כיצד הצליח הלובי הפוליטי-כלכלי של הבנקים למנוע את הפרדתם מקופות הגמל; כיצד נתקעו הניסיונות להוציא לחלוטין מידי הבנקים את הייעוץ בניירות ערך; כיצד כשלו כל הניסיונות לצמצם ולו במעט את הריכוזיות של הבנקים הגדולים; כיצד קשה למדינה אפילו לכפות על הבנקים חובת גילוי אלמנטרית של העמלות שהם גובים מהציבור.

20 שנה אחרי "יום-כיפור של הבנקים", נבחרי ציבור אולי אינם נקראים עוד לשיחות נזיפה אצל מנהלי הבנקים, אבל לאחרונים עדיין שמורה יכולת אדירה להשפיע על כיוונו של שוק ההון. ומספיק להזכיר את דחיפת הכספים לקרנות הנאמנות ב-1997.

מי שחושב שאמון הציבור בבנקים חזר, מוזמן להעיף מבט בנתוני הבורסה, המלמדים ששווי השוק הממוצע של הבנקים רחוק עדיין מההון העצמי שלהם. הוא מוזמן גם לשיחה קצרה עם רענן כהן, יו"ר הבנק לפתוח התעשייה, שהגיע לתפקיד רק כדי לפרק את שאריות הבנק הממשלתי, לאחר שהציבור נס ממנו, מחשש להתמוטטות נוספת.

כל זה לא אומר, כמובן, שבאוקטובר הקרוב, או בזה שאחריו, אורב לנו "יום-כיפור בנקאי" נוסף. זה רק אומר שהתנאים לכך עדיין קיימים. שום ועדת חקירה, יסודית ככל שתהיה, אינה יכולה לומר למפרע היכן יתרחש המשבר הבא. בוודאי ובוודאי כאשר הפוליטיקאים והבנקאים אינם מיישמים את מסקנותיה.

עוד כתבות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

האוניברסיטה שהפכה למוקד הפגנות פרו פלסטיניות סגרה את שעריה: "הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי"

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר שוטרים מסביב כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלו נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

קשת שביט, חוקרת בפרויקט Candle של נאס''א / צילום: שמוליק עלמני

"ניצלתי בנס": הצעירה שהגיעה עד לפרויקט השאפתני של נאס"א

בגילה הצעיר במיוחד קשת שביט הספיקה להיות חתומה על מאמר פורץ דרך בשער מגזין Science היוקרתי, ועובדת בפרויקט של נאס"א על מחקר שעתיד לדייק את המידע שיש לנו על כוכבים ● ב-7 באוקטובר היא הייתה בביתה בקיבוץ בארי, כשמחבלים ניסו לחדור אליו: "הוא ספג הרבה כדורים, ניצלתי בנס" ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

גילון בק, ריצ'רד פרנסיס, אייל פסו / צילום: תמר מצפי, אלעד מלכה, Gauzy

בדרך לנאסד"ק: הישראלית שמאמינה שהשוק הזה יגיע ל-124 מיליארד דולר ב-2028

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● גאוזי, יצרנית הזכוכית החכמה מתל אביב בדרך לנאסד"ק ● טבע משנה את אופן דיווח התוצאות שלה על בסיס גיאוגרפי ● וסנסטאר, חברת הפורטפוליו של קרן פימי הציגה תוצאות חלשות לרבעון

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בתל אביב: מדד ת"א בנקים 5 זינק בכ-4%

מדד ת"א 35 קפץ ב-1.1% ות"א 90 הוסיף לערכו כ-1.4% ● הדולר חצה רף של 3.8 שקלים ונחלש חזרה בסוף השבוע ● S&P הודיעו על הורדת הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● הסיכויים להפחתת ריבית בישראל וארה"ב הולכים ומתרחקים ● בעוד שבישראל יתקיים שבוע מסחר מקוצר לרגל החג, בוול סטריט יפרסמו דוחות כמה מענקיות הטכנולוגיה המשתייכות לשבע המופלאות

צילום: Eduardo Munoz Alvarez (AP) (עיבוד תמונה)

הטעויות הנפוצות שמשקיעים עושים בהשקעה באג"ח ממשלתיות

בוול סטריט ג'ורנל מרחיבים על הטעויות הנפוצות של משקיעים באיגרות חוב ממשלתיות ● להערכתם, הטעות הנפוצה ביותר היא בהשקעה בקרנות אג"חיות שנסחרות בתנודתיות ● במקביל הם מסבירים כי כיום, תשואות האג"ח הממשלתיות קצרות הטווח אטרקטיביות יותר מאשר ארוכות הטווח