גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"הרפתקה פיננסית עד איבוד שליטה"

כולם ידעו שיום אחד הוויסות יתפוצץ, אך איש לא עשה דבר. עד שבליל ה–6 באוקטובר נולד ההסדר היחיד במינו בעולם המערבי: המדינה מפצה אזרחים בגין ירידות שערי מניות, מצילה את הבנקים ממעשים פליליים שביצעו, ולוקחת אותם אליה

ביום חמישי אחר-הצהריים, 6 באוקטובר 1983, נסגרה הבורסה לניירות ערך בתל-אביב ונותרה נעולה במשך 18 יום. זה קרה לאחר חודשים של היצעים הולכים וגדלים מצד משקיעים, אשר ביקשו למכור את "הבנקאיות" - מניות הבנקים שבידיהם. הבנקאים הגיבו בהזרמת סכומי-עתק, במטרה לקלוט, להחזיק ולנפח בהתמדה את מחירי מניותיהם. במילה אחת, ויסות.

זה התחיל שנים קודם-לכן, בבנק הפועלים. עם הזמן שינה הוויסות את פניו, התפשט והואץ גם בשאר הבנקים - לאומי, אגוד, דיסקונט, המזרחי, מימון וסחר וכללי - למעט הבינלאומי. המטרה המוצהרת היתה לשלוט, לשמור. הם קראו לזה "לטפח" את שערי המניות, על-ידי הזרמת ביקושים מלאכותיים.

ההתערבות בשערים נועדה לאפשר גיוסי-הון אדירים ותכופים, מבלי להיות תלויים במצב האמיתי של השוק. כך, במהלך שנות ה-70, המשיכו הבנקים להגדיל את היקף הנפקותיהם, שהגיעו ל-%93 מכלל ההנפקות בשוק, שיא שנשמר עד למשבר אוקטובר 1983.

מאז מרס 1981 לא הסתפקו עוד הבנקים הגדולים - לאומי, הפועלים ודיסקונט - בשמירת שערי מניותיהם, אלא מימנו בכסף כבד עליות קבועות בשערי המניות. ללקוחות הבנקים נמסר בגלוי - על-ידי יועצי השקעות, מנהלים, אנשי אקדמיה וגם התקשורת - כי מניות הבנקים הן השקעה "בטוחה". ואכן, ב-1980 עלו מניות הבנקים ביותר מ-%40 מעליית המדד, ב-1981 ביותר מ-%33, וב-1982 ביותר מ-%29.

"הבנקים יצרו מכשיר פיננסי מיוחד במינו שהתנהג, הלכה למעשה, ולאורך תקופה ארוכה, באופן שאין לו אח ורע בתולדות הבורסות בעולם", כתבה השופטת מרים נאור בהכרעת-הדין, שמצאה את הבנקאים ואת רואי-החשבון שלהם אשמים. "בשל יצירת מכשיר מיוחד זה, נפגעה יכולת הבנקים לקיים את התחייבויותיהם, אלמלא נחלצה הממשלה לעזרת הבנקים" - באמצעות מה שכונה לימים הסדר-המניות.

מבקר המדינה דאז, יצחק טוניק, כינה את המעשים "הרפתקה פיננסית עד כדי איבוד שליטה". ועדת החקירה הממלכתית, ועדת בייסקי, קבעה כי "הבנקים המשיכו בטיפוח מלאכותי של מניותיהם לאורך זמן, תוך נטילת הסיכון כי מה שנראה בטווח הקצר כדרך קלה לגיוס הון לצורכיהם, עלול בסופו של דבר להיות להם לרועץ ולסכן את יציבותם - בבחינת יקום הגולם על יוצרו. זאת, בנוסף להתעלמות הבנקים מאחריותם כגופים מרכזיים במערכת הפיננסית של המדינה, למשקיעים ולציבור הלקוחות".

כל מוסדות השלטון והגופים המפקחים - נגיד בנק ישראל ארנון גפני, ואחריו ד"ר משה מנדלבאום; שרי האוצר יגאל הורביץ ויורם ארידור; משרד האוצר, כולל המנכ"ל דאז עו"ד יעקב נאמן; המפקחים על הבנקים, עודד מסר ואחריו גליה מאור; יו"ר רשות ניירות ערך מיכאל ארנון; הממונה על שוק ההון בן-עמי צוקרמן - ידעו גם ידעו על מעשי טיפוח/ניפוח המניות. הם לא רק שמעו, ידעו והוזהרו על-ידי פקידים זוטרים ובכירים. לעתים השמיעו בעצמם אי-אילו קולות התנגדות, או מעשי התנגדות חלושים.

הבנקאים לא חששו מדבר. מעשי הוויסות היו רשומים שחור על-גבי לבן בתשקיפי ההנפקות של הבנקים, במסמכים רשמיים, בהרצאות, במחקרים. כספי ה"טיפוח" הגיעו מהארץ, ועם הזמן ובגבור הלחץ, זרמו בעיקר ממקומות משכנם במקלטי-המס הידועים בעולם - איי קיימן, איי ונואטו, איי קוראסו ההולנדיים, ליבריה, שווייץ, אנגליה ועוד, לכיוון ארץ הקודש. כל בנקאי, והאי שלו.

בדוחות נומינליים, ללא התאמה לאינפלציה הפרועה ששררה אז, הציגו הבנקאים מאזנים רווחיים במיוחד, וחגגו בשכר ובחשבונות-הוצאות שלא נודעו כמוהם, כולל עשרות-אלפי עובדים במערכת. לבעלי-השליטה לא היה אכפת. הם קיבלו את מנת התענוגות שלהם, ושתקו.

את הבנקים החזיקו אז "עב"מים" - אומנם באחוזים זעירים מההון, אבל במלוא מניות השליטה. "אוצר התיישבות היהודים" שלטה בבנק לאומי. חברת העובדים של ההסתדרות - בפועלים. תנועת הפועל המזרחי העולמית - בבנק המזרחי.

רק דיסקונט היה בשליטה פרטית של הדור השני במשפחת רקנאטי. רפאל רקנאטי נגרר גם הוא לחגיגה, שכוכביה הגדולים, ארנסט יפת, יעקב לוינסון ואהרון מאיר, כמו-גם רקנאטי עצמו, אינם עמנו עוד. האחרים היו רואי-החשבון, עורכי-הדין ועוזרים בכירים, שפעלו מקרוב במהלכי הוויסות. התאווה ומחירי הטיפוח הלכו וגדלו.

המשבר התחיל להתגלגל בפרוס השנה האזרחית 1983. בינואר נפל שוק המניות החופשיות, כלומר כל מה שאיננו מניות בנקאיות וגרורותיהן. ההיצעים הגדולים החלו לפגוע גם במה שכונה על-ידי הבנקים "ברזל". הם נאלצו לגייס משאבי-ענק, כולל ייבוא מתמשך של הון מחו"ל, כדי לתמוך במניות.

בסוף אותו חודש כינס הנגיד מנדלבאום את מנהלי הבנקים לפגישה סודית בעניין הוויסות. לא התקבלו החלטות, אבל מנדלבאום ביקש מהבנקאים, בעדינות, התחייבות אישית שלא לייבא הון לצורכי ויסות. הם אמרו "בסדר", אבל זה לא מה שהם עשו.

בפברואר הודיע מנדלבאום לבנקים על הוראה המחייבת דיווח שבועי על מלאי הוויסות. בנק המזרחי, בראשות מאיר, פנה וביקש עזרה מבנק ישראל. במרס שוב נעשה ניסיון כושל - הפעם מצד שר האוצר ארידור, המנכ"ל עזרא סדן והממונה על התקציבים יעקב גדיש - להפסיק או למתן את הוויסות, תוך תמיכה ממשלתית. ביום עיון על רווחיות הבנקים, פרופ' אמיר ברנע מזהיר מפני הוויסות.

בסוף החודש נפגשים ראשי האוצר עם מנהלי ארבעת הבנקים הגדולים. בעדותו בפני ועדת בייסקי, אמר ארידור כי לא לחץ ולא איים על הבנקים, כיוון שחשש שחילוקי-הדעות בינו לבין הבנקאים יגיעו לידיעת הציבור - שימהר להיפטר מהמניות הבנקאיות שבידיו, דבר שיוביל למפולת. מנהלי הבנקים העידו בפני הוועדה, כי מהישיבה הזו יצאו כשהם מתבקשים להמשיך לווסת.

במאי החלו באוצר דיונים סודיים על פיחות גדול. בהזדמנות הזו, אמרו, ייפסק גם הוויסות. בינתיים, נמשיך לדון בשקט. אבל בינתיים, ההיצעים הולכים וגדלים, והמימון מחו"ל הולך ומתעצם. באוגוסט מתבצע פיחות של %7.5. הציבור מאמין שזו רק ההתחלה. בספטמבר הציבור מוכר יותר בנקאיות, וקונה יותר ויותר דולרים.

2 באוקטובר, יום ראשון. חוזרים מחופשת סוכות. הציבור מוכר בנקאיות בסכום הגבוה מכל מכירות חודש ספטמבר.

4 באוקטובר, יום שלישי. עוד היצעי-ענק. מדברים על פאניקה. בערב מופיע ארידור בטלוויזיה. לשאלת חיים יבין הוא משיב כי "הכול בסדר. אין צורך לעשות דבר, גם לא פיחות", ומוסיף כי "לא ניתן לציבור להכתיב לנו את המהלכים". הוא מכנס שוב פגישה סודית עם ראשי הבנקים, אשר דורשים להגביל את רכישות הדולרים, ולאשר אותן רק מול כרטיסי-טיסה לחו"ל.

5 באוקטובר, יום רביעי. שוב נפתח יום המסחר בהיצעי-ענק.

6 באוקטובר, יום חמישי השחור. הסתערות המונים על הבנקים, משרדי הברוקרים ובניין הבורסה באלנבי. מוכרים את הבנקאיות. אחר-הצהריים פגישה שגרתית, שתוכננה זמן רב מראש, של "פורום הבנקאים" בחדר-הישיבות של בנק ישראל בתל-אביב.

בין הנוכחים: הנגיד מנדלבאום, המפקחת מאור, דובר בנק ישראל ישראל איגרא, יו"ר הוועדה המייעצת לבנק וח"כ אגודת ישראל אברהם שפירא. הבנקאים הבכירים בלחץ. בלי עזרה, הם לא מסוגלים עוד לקלוט היצעים. אין החלטות.

21:00 שפירא מתקשר לארידור, ודורש ישיבה לילית דחופה. עכשיו.

23:00 בביתו של ארידור ברמת-אפעל. מנכ"ל הפועלים גיורא גזית, המשנה לנגיד פרופ' יקיר פלסנר, סדן, גדיש, שפירא ומנכ"ל הבינלאומי, היחיד שלא ויסת, צדיק בינו. "גם גליה מאור הוזמנה, אך טענה שאינה יכולה לבוא, כיוון שבעלה אז, סמנכ"ל י.ב.מ יהושע מאור, נמצא בחו"ל והיא צריכה להישאר בבית לשמור על הילדים" (כך בספר "הבנקאיות", אלעזר לוין, הוצאת מטר 1988).

הבנקאים, באמצעות גזית, דרשו הלוואה גדולה מהמדינה כדי להמשיך לתמוך במניות. פלסנר אמר: תפסיקו לתמוך, והשערים יירדו לגובה ריאלי.

האיש הדומיננטי היה שפירא המנוח, המנכ"ל הראשון של המדינה, שעל-שמו נקראת המשרה עד היום. שפירא קבע: הדרך היחידה למנוע הלאמה דה-פקטו של הבנקים, היא שהמדינה תיתן ערבות למניות הבנקאיות שבידי הציבור. "אלמנות ויתומים", קרא לזה. כך, בפגישה חשאית ולא-רשמית, נזרע הסדר המניות.

7 באוקטובר, שחר ליום שישי. גזית ובינו נוסעים לבית של מאור לדווח לה, ואחרי-כן לכל מנהלי הבנקים, ולרקנאטי שהיה בחו"ל ומיהר לשוב. ארידור מתקשר למנדלבאום, ואחר-כך לראש הממשלה יצחק שמיר.

9 באוקטובר, יום ראשון. הבורסה לא נפתחת. הממשלה, מובלת על-ידי שפירא, בכירי האוצר והבנקאים, מגבשת את ההסדר האחד והיחיד שידע מאז ועד עתה העולם המערבי: המדינה מפצה אזרחים בגין ירידות שערי מניות בנקים. בכך היא מצילה את הבנקים בגין מעשים פליליים שביצעו, ולוקחת אותם אליה.

24 באוקטובר, יום שני. הבורסה נפתחת מחדש. בלחץ היצעי-ענק, עלה מנכ"ל הבורסה יוסי ניצני לדוכן, ומסר כי שערי מניות הבנקים המווסתים ירדו ב-%17, ובירידת-שער זו קלט בנק ישראל את כל ההיצעים. אולם הואיל ובין סגירת הבורסה שבועיים קודם-לכן לבין הפתיחה היה פיחות של %23, הרי ששערי הבנקאיות צנחו באותו יום ב-%33. שליש מהכסף הלך פייפן.

כמה זה עלה? נכון להיום, 9-10 מיליארד דולר במישרין. ועוד הרבה מיליארדים בעקיפין.

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

נשיא ארה''ב ג'ו ביידן / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דיווח: ביידן שוקל לספק לישראל נשק ביותר ממיליארד דולר

לפי דיווח בוול סטריט ג'ורנל, ממשל ביידן שוקל לספק פגזי טנקים, מרגמות וכלי רכב צבאיים ● מדובר באחד ממשלוחי הנשק הגדולים מאז 7 באוקטובר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

מיכאל כגן / צילום: כדיה לוי

הדרך של מיכאל כגן ממשרד ישן ביקנעם לצמרת החברה הלוהטת בעולם

מיכאל כגן, סמנכ"ל טכנולוגיות עולמי באנבידיה, סיכם 25 שנה במלאנוקס עד שהחברה נמכרה לענקית השבבים ● "מצד אחד, רצינו לבנות חברה ישראלית, אך מצד שני הבאנו לארץ השפעה בינלאומית" ● בראיון בלעדי לגלובס, הוא מדבר על תחילת דרכו במלאנוקס, מתייחס לחשש מהיעדר תחרות בשוק שבבי ה־AI ונותן טיפ ליזמים צעירים בישראל: "אל תהיו כבולים לעבר"

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

בלינקן מבהיר: "ארה"ב לא הייתה מעורבת בתקיפה באיראן"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל • עדכונים בולטים 

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

שרון גל / צילום: סטודיו תומאס תומר שלום, ויקימדיה

האיום עשה את שלו? שרון גל יישאר בערוץ 14

לפני כשלושה שבועות הודיעה רשת 13 כי העיתונאי שרון גל חוזר לשורותיו, ובערוץ 14 מיהרו להוציא לגל מכתב התראה, מאחר שהוא חתום על חוזה עד סוף 2024 ● כעת נראה כי המהלך עשה את שלו, וגל יישאר בערוץ 14 ויגיש שם את רצועת 19:00

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה