גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"לקחתי הכול על עצמי". שיחה עם ד"ר משה מנדלבאום

נגיד בנק ישראל אז, ד"ר משה מנדלבאום, היה בין הבודדים ששילמו מחיר כבד ומיידי על פרשת הוויסות: ועדת בייסקי שלחה אותו הביתה. אבל מבחינתו, הוא פשוט קיבל על עצמו אחריות מיניסטריאלית. והוא טוען: גם הבנק הבינלאומי רצה לווסת, פשוט לא איפשרנו לו

בלילה ההוא, שבו נוסח הסדר מניות הבנקים, כשכולם התכנסו בסלון של יורם ארידור, חגג נגיד בנק ישראל דאז משה מנדלבאום בחתונת בנו. כשהסתיימה החתונה הוא לקח כמה פרוסות מהעוגה ונסע לביתו של ארידור. "חשכו עיניי", הוא משחזר היום. "ראיתי שרוצים לתת לבנקים הסכמים נדיבים, שאוצר המדינה לא יכול לעמוד בהם, ואמרתי שאני מוכן להגן על מחצית ממה שהוצע בממשלה".

למחרת הופסק הוויסות, הבורסה נסגרה, הציבור תפס את הראש וכותרות העיתונים כינו את האירוע "יום כיפור הגדול". במשרדיו הצנועים בבנק עולמי להשקעות בפתח-תקווה מסביר היום מנדלבאום, כי "יום כיפור הגדול היה כשהוויסות התחיל, לא כשהוא נגמר.

"אני מוכרח לומר, שגם אחרי 20 שנה, לא מצאתי דרך טובה יותר להפסקת הוויסות, למרות שוועדת בייסקי חשבה שאולי היו דרכים אחרות. היה משבר, אבל הוא היה נשלט ומבוקר, ועשינו את ההכנות לכך. מראש ידענו איפה הוא יהיה, והנזק היה מינימלי".

איך?

"למשל, מיד אחרי הוויסות היה לנו כלי אדיר של הלוואות פיננסיות. איפשרנו לבנקים לגייס כסף בצורה מסודרת מהציבור, כך שהמערכת עברה את זה בשלום. מלבד זאת, צמצמנו למינימום את מכירת מניות הבנקים, והכנסנו את הפיקדונות השקליים כמקור לגיוס כסף מהציבור.

"אני זוכר שארנסט יפת אמר לי, 'אתה יודע מה זה יגרום, זה יפגע בוויסות מניות הבנקים'. אמרתי לו, 'שכנעת אותי שאני צריך ללכת על זה'. בסך-הכול, המערכת היתה חולה, היא עברה ניתוח כואב, אבל עברנו את זה בשלום והמערכת הבריאה".

היה שלב שבו הבנקאים והאוצר רצו שבנק ישראל יממן את הוויסות?

"הם רצו, אבל אני לא הסכמתי. לימים, מישהו בכיר באוצר אמר שמזל שהייתי נגד המימון, אחרת כולנו, בבנק ישראל ובאוצר, היינו מצטרפים לשורת הנתבעים במשפט הבנקאים.

"אחת הסיבות שבבנקים לא אוהבים אותי עד היום, היא שכנגיד לא ראיתי את עצמי משרת אותם אלא את המשק".

"ידעתי שהכנסת איננה הכתובת"

בינואר 1982, כשהוויסות כבר בשיאו, מינה ארידור את ד"ר מנדלבאום לנגיד. נקודת-המוצא לכהונתו, הוא אומר, לא היתה פשוטה. "קיבלתי משק הרוס מכל הבחינות. היתה התפרעות של תקציב המדינה, עם גירעון תקציבי, אינפלציה שהגיעה כבר ל-120% ומערכת בנקאות מעורערת כולה, כי כולם עסקו בוויסות. מה שעשיתי היה לעצור את התהליך: בנקים שלא ויסתו לא קיבלו אישור לווסת, למרות שהיה לחץ מהם, כולל מהבינלאומי".

דוד גולן, יו"ר הבנק, וצדיק בינו בחרו שלא לשתף פעולה עם הוויסות, למרות הלחץ.

"יש לי מסמכים - לא דובים ולא יער. בעלי הבנק ביקשו, ואנחנו סירבנו.

"הבנקים שכבר ויסתו רצו שניתן להם כסף, לאור כמות הכספים החריגה שהם נזקקו לה, ואנחנו אמרנו בשום פנים ואופן. הוויסות זה דבר שלילי, לא תקבלו כסף. עצרנו את ההלוואות המוניטריות.

"אם היה לנו משבר בחלק קטן מענף הבנקאות, בנק ישראל היה יכול לטפל בזה נקודתית. אבל פה היתה מעורבת מערכת משקית, וטיפול לא זהיר בוויסות היה מביא למשבר בלתי-נשלט, בעיקר בתחום המט"ח. הוויסות היה דבר חמור שיצר למשק סכנות, אשר לאף אחד לא היתה שליטה עליהן".

הכנסת והממשלה לא היו כתובת לשיתוף-פעולה?

"מה שמאפיין את כלכלת ישראל הוא פוליטיזציה של המשק. וצריך לזכור שאז המרכזים הפוליטיים של ישראל היו בבנקאות: בנק אחד שייך למפלגת עבודה, אחר למפד"ל, והם שולטים על הכנסת. לכן, ידעתי מראש שהכנסת היא לא כתובת, כי יש לה ניגוד אינטרסים. בתקופת הוויסות התברר שבפיקוח על הבנקים יש תיק כזה גדול על הבנקים הקטנים, ולבנק הפועלים היה איזה קלסר קטן. הם שלטו פה".

בנק ישראל לא היה גוף חזק מספיק?

"היה אומנם בנק מרכזי שקרא לעצמו כך, אבל הוא היה חייב לתת את ההלוואות שהממשלה רצתה, לפי החוק. אז איך בכלל אפשר היה להילחם באינפלציה? כשיש פוליטיזציה של המשק, המשמעות היא שהשיקולים הם פוליטיים, שהם זרים לכלכלה".

למשל?

"אני אתן לך דוגמה מדהימה. כשהיו צריכים לאשר את הסדר המניות בממשלה, הגיע אברהם שפירא ואמר שאם יקבלו את ההצעה שלי ולא את ההצעה המקורית של הממשלה, אגודת ישראל תפרק את הממשלה. יפה, ממש נימוק כלכלי מקובל. הרי לכל בן-אדם היו פה מניות בנקאיות או קופת גמל. אז מה פתאום מבקשים מהכנסת, שלחלקים גדולים ממנה היו מניות בנקאיות וראו שהערך שלהן יורד לטמיון, שתחליט החלטות אובייקטיביות?

"ועוד דוגמה: אחרי הסדר הבנקים, גורמים בכירים באוצר ובבנק ישראל אמרו שצריך להמשיך לווסת. היתה אצלי ישיבה גורלית, ואמרתי להם, 'רגע אחד, אתם רוצים להמשיך עם השיטה המטופשת הזאת?'

"מהבחינה הזו, ערעור ריכוזיות הבנקים התחיל אז, ואני מקבל על עצמי את האשמה של הפסקת הוויסות, שאיפשרה בהמשך את תוכנית הייצוב של 1985. אגב, זו היתה תוכנית של בנק ישראל".

"הייתי מביא למהפכה בשוק ההון"

ב-1986 פרסמה ועדת בייסקי את מסקנותיה, הטילה אחריות על מנדלבאום, כמו-גם על ראשי הבנקים, ודרשה שיעזוב את תפקידו. בפועל, מנדלבאום היה היחיד שעזב את תפקידו בעקבות מסקנות הוועדה, שכן השאר עזבו את תפקידם עוד קודם-לכן.

כעסת על המסקנות הפרסונליות נגדך?

"בסך-הכול, הייתי לפני סיום חוזה בבנק ישראל, ובכל מקרה, הרגשתי שאני צריך לקחת אחריות מיניסטריאלית ולעזוב. הרבה אנשים שכנעו אותי שכדאי לחכות עד שהוועדה תסיים, והחלטתי שבכל מקרה, כשהיא תגמור את העבודה אני עוזב. הייתי נאמן לאנשים של בנק ישראל, לא אמרתי שהם אשמים, אמרתי שאני לוקח הכול על עצמי. תבואו אליי בטענות, כי ככה צריך להיות ציבורית.

"משקע אחד השאירה לי הוועדה, ואני חושב שאנחנו מוכרחים לשנות את חוק ועדות החקירה. לא יכול להיות ששופט חוקר את הנחקר ואין עורך-דין. זה לא מתקבל על הדעת.

"ועדה משפטית צריכה להיות כפופה לכללים משפטיים. לא יכול להיות שהוועדה יושבת שנה וחצי, וכולם יודעים מה קורה שם, כי חברי הוועדה הדליפו לחברים שלהם. בחבר-מושבעים אמריקני זה לא היה קורה. פה היה מסע עיתונות, כולם היו מעורבים, כולם ידעו מה קורה".

אתה טוען שהוועדה היתה מוטית?

"אני לא חושב שהיתה חקירת אמת. כאיש מקצוע, אני יכול לומר שמסמכים שהוועדה הביאה כאסמכתא, לא היו קיימים. היא הציגה טיוטה שלא נשלחה. כתבה שהיא נשלחה, והיתה על השולחן שלנו. לא דובים ולא יער. דבר כזה אולי לא היה משנה את התוצאות של הוועדה, אבל אני לא חושב שבדקו פה את האמת.

"זו גם הסיבה, בסיכומו של דבר, שחוץ מאשר עם ההמלצות הפרסונליות, לא קרה הרבה עם המלצות הוועדה. פיטרו את מנהלי כל הבנקים, התקשורת חגגה, ובצדק, כי זה לא אירוע שקורה כל יום, אבל היתה פה סטייה מהבעיות האמיתיות של המשק.

"הוועדה לא הגיעה לשינוי המתבקש במשק הישראלי. לא ישב בה שום כלכלן מקרו רציני, ובוויסות היה מעורב מבנה של משק חולה. היא היתה צריכה להמליץ על דברים מרכזיים, כמו ניתוק מוחלט של הבנקים משוק ההון".

היום היו מטפלים בעניין אחרת?

"המשק התקדם מאז, אבל להגיד שאנחנו עכשיו משק נורמלי? לא, אנחנו לא נמצאים בשיווי-משקל. אם מדינה, אחרי 50 שנות קיום, צריכה להתחנן לאמריקנים כדי לקבל ערבות בנקאית, על זה לא מגיע פרס נובל לכלכלה.

"חלק מבעיות-היסוד שהיו באותה תקופה עדיין קיימות. יש כ-50 אלף בנקים זרים בעולם, וכמעט אף אחד לא רוצה לבוא לכאן. זו הבעת אי-אמון. המדינה מציעה לכולם את הבנקים הגדולים בארץ, ואף אחד לא רוצה לקנות".

מנדלבאום משמש כיום בתפקיד יו"ר בנק עולמי להשקעות. בנוסף, הוא מרצה לכלכלה, שוק ההון ובנקאות באוניברסיטת בר-אילן, במכללת נתניה, במכללת אשקלון וב-NYU. הוא בעל שם עולמי בכלכלת ישראל, וכפי שהוא אומר, ספק בבדיחות, "בעולם מאוד מבוקש לשמוע על כלכלת ישראל...

"האמת היא שאני לא מבין איך במדינה של יהודים, שיש בה אחוז הכלכלנים הגבוה ביותר בעולם, וכל מי שמקבל פרס נובל לכלכלה הוא יהודי, מנהלים את הדברים בצורה כזו".

ויש לך גם מסקנה אישית?

"לו הייתי נשאר בבנק ישראל עוד שנה - ושמחתי לצאת - הייתי מביא למהפכה בשוק ההון. אני לא מצטער שעזבתי את הסקטור הציבורי, אבל הייתי יכול לתרום לכך שהמלצות ועדת בייסקי ייושמו עד הסוף".

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": העורך דין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון